TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Tempel op Bali

10x de mooiste tempels op Bali

In tegenstelling tot het overgrote deel van Indonesië wat Islamitisch is, is Bali vooral hindoeïstisch. En om die reden vind je vele Hindoeïstische tempels op Bali. Zelf ben ik ruim drie weken op Bali geweest en heb daar veel tempels bezocht. Lees snel verder en geniet van deze 10 mooiste tempels op Bali.

10x mooiste tempels op Bali

Welke Hindoeïstische tempel je ook bezoekt, kenmerkend zijn de beelden van één van de hindoeïstische goden waaraan de tempel is gewijd. De tempels zijn vaak ommuurd en voorzien van een bijzonder toegangspoort.

1. Brahma Vihara-Arama tempel

Ligging: 10 km vanaf Lovina – Noord-Bali

De Brahma Vihara-Arama werd in 1970 geopend en is het grootste boeddhistische klooster van Bali. Hierdoor wordt het ook wel de tweede Borobudur van Indonesië genoemd. De Brahma Vihara-Arama is door haar stoepa’s in de vorm van een bel net een miniatuur replica van ’s werelds grootste boeddhistische tempel op Java, de Borobudur tempel.

Om naar binnen te kunnen doe je een donatie en ben je verplicht een sarong te dragen. Wandel door de verschillende gebouwen die de tempel je te bieden heeft en geniet van een geweldig uitzicht over de prachtige kustlijn van Noord-Bali.

Lees meer over een vakantie naar Bali.
Aan de andere kant van de wereld vind je ook mooie tempels, zoals de Maya tempels in Mexico.

2. Air Panas Komala Tirta

Ligging: 10 km vanaf Lovina – Noord-Bali

Hoewel de temperatuur in Bali soms hoog kan oplopen zijn de Balinezen toch heel blij met de heetwaterbronnen die het vulkanische eiland ze biedt. Deze Air Panas Komala Tirta ‘Hotsprings’ vind je midden in de jungle, het is net een sprookje. Om de hele dag van de baden gebruik te maken betaal je 50.000 Rupiah (ongeveer € 4 pp).

Ga hier naartoe voor een heerlijk dagje zwemmen in de verschillende baden met zwavelhoudend water van gemiddeld 38°C. Of neem een heerlijke massages in deze bijzondere omgeving, een ervaring die je lang zal bij blijven.

TIP: dichterbij huis kun je ook genieten, van wellness in Kroatië bijvoorbeeld.

3. Pura Ulan Danu Bratan

Ligging: aan het bratan-meer in Bedegul – Noord/midden Bali

Het bedevaartsoord Pura Ulan Danu Bratan is te vinden aan en op het Bratan-meer. Het hele bouwwerk ligt namelijk verdeeld over een paar kleine eilandjes in het Bratan-meer. Bekijk de torens vanaf het land of stap in een bootje en vaar erlangs. De tempel werd gebouwd in de 17de eeuw en is gewijd aan de centrale hindoeïstische goddelijke drie-eenheid, Brahma-Vishnoe-Shiva en ook aan de meer-godin, Dewi Danu.

En van de mooiste tempels op Bali: Pura Ulan Danu Bratan

De Pura Ulan Danu Bratan op Bali

Deze hindoeïstische tempel is misschien wel de meest gefotografeerde van Bali, want eerlijk is eerlijk, het is echt een plaatje. Zelf vond ik dit een van de mooiste tempels die ik op Bali heb bezocht, neem dus zeker een kijkje bij deze tempel tijdens jouw reis naar Bali. Om naar binnen te mogen betaal je 25.000 Rupiah (ongeveer €2 pp).

Meer zien van het noorden? Lees onze Noord-Bali tips.

4. Pura Gunung Lebach

Ligging: centrum van Ubud – midden Bali

Midden in het jungleachtige centrum van Ubud ligt de Pura Genung Lebach tempel. Dit prachtige bouwwerk uit de 8e eeuw wordt door de Balinezen beschouwd als een van de mooiste tempels op Bali. De tempel is opgebouwd uit diverse lagen die de verschillende kosmologische niveaus van het Hindoeïsme voorstellen.

Alleen bij de tempel komen is al een hele belevenis. De tempel is gelegen naast een brug, waardoor je eerst over grote stenen over het water heen moet lopen.

Lees meer over de Bali cultuur en check deze toffe hotels op Bali.

5. Pura Taman Saraswati

Ligging: centrum Ubud = midden Bali

Er zijn vele verschillende prachtige Hindoeïstische tempels in het centrum van Ubud. Daarvan is de zeer indrukwekkende tempel Pura Taman Saraswati er eentje van. De tempel wordt omringd door een vijver met honderden waterlelies. Overdag al een mooi gezicht, maar als ’s avonds de tempel verlicht wordt is het helemaal een plaatje. Bezoekers mogen de tempel zelf alleen niet betreden omdat het een heilige plek is voor hindoes.

Mooiste tempels op Bali: Taman Kemude Darawati
De Taman Kemude Darawati tempel

Desalniettemin is het zeker de moeite waard om een kijkje te nemen bij deze adembenemende mooie tempel inclusief de fotogenieke lotusvijver.

Tip: bezoek de tempel wat later op de dag en eet daarna een heerlijke Balinese delicatesse in een gezellig restaurantje aan de hoofdstraat van Bali. Of schuif aan in een van de vegan restaurants op Bali.

Wist je trouwens dat je met je smartphone en een gimbal hele gave filmpjes kan maken voor stories op Instagram bijvoorbeeld?

6. Gunung Kawi

Ligging: in Ubud aan de Pakerisan Rivier – midden Bali

Gunung Kawi is een van de oudste en grootste vereerde plekken van Bali. Deze koningsgraven liggen aan de steile oevers van de rivier Pakerisan. Wees voorbereidt op een flinke wandeling via een trap van maar liefst 270 treden. Maar niet getreurd, niet alleen deze tempel, maar ook de weg ernaartoe is prachtig.

Loop door de jungle en stuit op een prachtig uitzicht over verschillende rijstvelden die tot de mooiste van Bali gerekend mogen worden. De tempels is echt gigantisch en bestaat uit 10 heiligdommen die in nissen in de rotsmuur zijn uitgehouwen. Ik vond dit een van de meest bijzondere tempels op Bali.

Lees meer over Bali spiritueel, zoals schaalklanken meditatie. Lees meer Bali tips.

7. Goa Gajah

Ligging: in de buurt van Ubud in Bedulu – midden Bali

Goa Gajah, ofwel olifant grot, deze tempel heeft zijn naam volledig te danken aan zijn uiterlijk. Deze grot is een heilige plaats voor Hindoeïstische pelgrims en is gelegen in het dorp Bedulu. De grot is binnenin versierd met grottekeningen en sculpturen die verschillende figuren uit de hindoeïstische mythologie moeten voorstellen.

Tempels op Bali: de Goa Gajah
De Goa Gajah tempel

Ik vond het heel leuk om binnenin even een kijkje te nemen. Deze tempel is zeker een bezoekje waard tijdens het bezoeken van de mooiste tempels op Bali.

Leuk om te doen, echte wilde dieren op Bali in het wild spotten!

8. Pura Tirta Empul

Ligging: noorden van Ubud in Tampak Siring – midden Bali

Ten noorden van Ubud in het dorpje Tampak Siring liggen de baden van de Pura Tirta Empul. De Balinese bevolking komt naar deze Hindoeïstische tempels om zich te wassen. Ze geloven er namelijk in dat dit water helende eigenschappen zou hebben en zou zorgen voor de eeuwige jeugd.

Bezoek de Holy Water tempel, een van de mooiste op Bali
De Holy Water tempel

Ook grappig, de Pura Tirta Empul tempel betekent letterlijk ‘heilige bronnen’. Je mag zelf ook deelnemen aan dit ritueel, denk er wel aan dat je niet zomaar in je bikini het water in duikt. Draag een sarong en dompel je onder in deze heilige wateren.

Tijdens een reis naar Zuid-Korea kom je ook de mooiste tempels tegen!

Leuke activiteiten om te doen:

9. Pura Tanah Lot

Ligging: noorden van Kuta – zuidwesten van Bali

Dit is misschien wel een van de meest bijzondere tempels op Bali die ik tijdens mijn reis heb bezocht. De Pura Tanah Lot ligt op een grote rots in de branding op je te wachten. Vooral met zonsondergang is dit een zeer populaire bezienswaardigheid, loop langs de talloze kraampjes en winkeltjes naar de kust toe richting dit prachtige bouwwerk.

De Pura Tanah Lot Tempel op Bali, een van de bekendste tempels en gelegen in de branding
De Pura Tanah Lot Tempel / Foocredit Harry Kessell – Unsplash

Als je de tempel in wilt krijg je eerst rijstkorrels tussen je wenkbrauwen geplakt als een teken van zegening, een bijzondere ervaring die je zeker een keer gedaan moet hebben.

Vakantietips voor Bali:

[content-egg module=TradetrackerProducts]

10. Pura luhur Uluwatu

Ligging: Uluwatu – zuiden van Bali

Ik moet je eerlijk zeggen dat de tempel Pura Luhur Uluwatu zelf niet zoveel voorstelde. Ho stop, denk nu niet dat je er niet heen moet gaan. Want dit uitzicht wil je met je eigen ogen gezien hebben. Vanaf een zestig meter hoge klif kijk je uit over de Indische oceaan die met een enorme kracht tegen de rotsen klotst.

Op het puntje van de klif staat deze tempel die gewijd is aan de oppergod en stormgod van het Balinese hindoeïsme. Let op, je bent hier niet alleen, naast alle toeristen zijn er tal van eigenwijze aapjes en ook heb ik een aantal gigantische hagedissen gezien. Alleen voor het uitzicht wil je hier zeker zijn geweest.

Op dit kaartje vind je deze 10 mooiste tempels op Bali


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Alle foto’s zijn gemaakt door Sterre Mobers – Fotocredits header: Unsplash/Luiz Guimaraes

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven