TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Hindoeïsme op Bali

Bali spiritueel: Schaalklanken meditatie op Bali

Wanneer je op Bali bent kom je er snel achter dat bijna alles op het eiland een spirituele betekenis heeft. Overal op Bali zijn mooie tempels te vinden, vaak privé-eigendommen van families. Dagelijks houden Balinezen zich bezig met hun ceremonies, rituelen en het vereren van de goden, spiritueel Bali is dan ook een ware ontdekkingsreis!

Bij het vereren van de goden gaat het niet alleen maar om de drie hindoegoden die wij in het westen vooral kennen: Brahma, Vishnu en Shiva. Maar eigenlijk geloven Hindoes dat ‘god’ overal is en overal in terugkomt. In de natuur, zoals de bergen, bomen, dieren, planten en bloemen maar vooral in jezelf.

Vrouw spiritualiteit op Bali bij zee
Foto Olgaozik – Pixabay

Meditatie op Bali in The Yoga Barn

Tibetan Bowls Sound Meditation

Op Bali is spiritualiteit niet alleen iets voor de locals. Ook vele reizigers trekken naar Bali om zich onder te dompelen in de wereld van ceremonies, spiritualiteit en meditatie op Bali. Omdat Hindoes geloven dat het goddelijke in jezelf zit en je dit met stilte kan bereiken door middel van het mediteren zijn er op Bali veel plekken om dit te oefenen en te ondervinden hoe dit is.

Vooral op plekken zoals Ubud zijn er veel mogelijkheden om naar meditatieplekken of healers te gaan. Zelf bezocht ik een zogeheten ‘‘Tibetan Bowls Sound Meditation’’ in de Yogabarn in Ubud. Ubud staat bekend om de ‘helende’ en rustgevende sfeer die er hangt. Het is dus ook niet zo gek dat er juist op deze plekken veel spirituele centra te vinden zijn. The Yoga Barn is hier een van. In Ubud vind je ook meerdere leuke accommodaties waar spiritualiteit terugkomt.

Lees ook onze tips voor vegan restaurants op Bali en overige Bali tips.

Het is een tropisch centrum dat zich richt op zelfontdekking, genezing en vernieuwing en waar de Balinese cultuur en de hindoeïstische tradities voorop staan. Zoals op vele plekken in Ubud kun je bij The Yoga Barn terecht voor yogalessen, meditatie, dans, healing en ook wellness-sessies.

Yoga Barn in Ubud

In een grote houten hut die alleen met kaarsen verlicht was en waar in het midden een cirkel van gekleurde bloemen lag, deed ik de Tibetan Bowls Sound meditatie. Iedereen heeft tijdens de meditatie een eigen matje, deken en kussen. Tijdens de meditatie loopt er iemand rond die de Tibetaanse schaalklanken maakt.

Al sinds de oudheid worden Tibetaanse schalen gebruikt in heilige ruimtes bij meditatie, genezingen en spirituele rituelen. De mooie therapeutische Tibetaanse klanken brengen je namelijk in een diepe meditatieve staat. Het besef van tijd en ruimte verdwijnt bijna door de stilte en de speciale atmosfeer.

Spiritualiteit op Bali in het zwembad
Foto: Jon Flobrant – Unsplash

Check: de leukste hotels op Bali, zo ga je wilde dieren spotten en hier vind je meer informatie over een vakantie naar Bali.

Hindoes geloven dat alle antwoorden die je zoekt en alles wat je wil weten al in onszelf zit en we hier door middel van meditatie en stilte bij kunnen komen. Om dit te bereiken maken mensen vaak tijdens het mediteren de ‘aum’ klank, ook wel de ‘ohm’ of ‘om’ klank genoemd.

Booking.com

De ‘aum’ klank is belangrijk in het hindoeïsme en heeft veel verschillende betekenissen. Hindoes geloven dat de creatie van de wereld is ontstaan met deze oerklank. Het is de klank van het universum die ons bij de vrede en stilte en het inzicht in onszelf brengt en waar het hele universum van vibreert.

De Yoga barn voor meditatie op Bali
Fotocredits: The Yoga Barn

Spiritueel Bali: de meditatie

Ditzelfde geldt voor de Tibetaanse schaalklanken tijdens de Tibetan Bowls Sound meditatie in The Yoga Barn. De klanken helpen bij concentreren tijdens het mediteren en het rustig worden. Bij mij werkte dit goed, zo goed dat ik er zelfs van in slaap viel. Tijdens de meditatie is het bijzonder hoe de klanken door je lichaam lijken te gaan en het geluid je gedachtes mee lijken te nemen.

Schaalklanken op spiritueel Bali
Foto: Conscious Design – Unsplash

De meditatie duurt ongeveer twee uur, maar het gekke is dat je inderdaad, zoals voorspeld, bijna geen besef hebt van tijd. Gedurende de meditatie besprenkelt degene die de meditatie leidt iedereen met ‘holy water’.

Lees ook: spotten van wilde dieren op Bali.

Meditatie op Bali, een perfecte plek

Ook als je niks met spiritualiteit en mediteren hebt is het een hele interessante ervaring en het laat je echt kennis maken met de typische gebruiken op Bali en het Hindoeïsme. Het is voor meerdere reizigers, ondanks de vraag naar yoga die toeneemt, niet per se gebruikelijk om te mediteren en ons te concentreren op niets anders dan in dit geval bijvoorbeeld schaalklanken.

Het is misschien erg out of your comfortzone, maar spiritueel Bali is de perfecte plek om te ervaren hoe dit is en om erachter te komen of deze typische rituelen ook bij jou een positieve uitwerking hebben.

Bij The Yoga Barn zijn er veel verschillende meditatie sessies die je kunt doen.

Voor een meditatie op Bali kun je op talrijke plekken terecht. De Yoga Barn, waar ik deze meditatiesessie deed, biedt veel verschillende mogelijkheden. Deze sessie kost 200.000 rupiah, omgerekend ongeveer 13 euro.

Meer van Bali zien? Lees onze tips over bezienswaardigheden in Ubud, tips voor Noord-Bali, Uluwatu, tempels op Bali en hier vind je tips voor de Gili-eilanden.


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Fotocredit header en overige foto’s: Yogabarn via Instagram, tenzij anders vermeld

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven