TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Wilde dieren: aap

4x spot échte wilde dieren op Bali

Wilde dieren bekijken is een populaire activiteit op Bali, ondanks dat dit voor dieren zelf allesbehalve fijn is. Toch is er op Bali de mogelijkheid om op een écht diervriendelijke manier wilde dieren te zien en hun leefomgeving te respecteren. Hieronder kun je 4 tips lezen voor het spotten van gelukkige vrije dieren op Bali en wat hierbij de do’s en de don’ts zijn.

Dat interactie met wilde dieren vermakelijk is voor de reiziger, blijkt uit de veel bezochte toeristische attracties in Azië waarbij het mogelijk is om met wilde dieren op de foto te gaan, op hun rug te rijden of ze te wassen. Het is onderhand wel bekend dat achter een selfie met een tijger of een ritje op een olifanten rug een vreselijk dierenleed schuil gaat.

Slapende aap in een boom op Bali
Foto: Christina – Pixabay

Lees meer over een vakantie naar Bali en onze tips voor een verblijf in Noord-Bali, Uluwatu, Kuta en Canggu en lees meer over leuke bezienswaardigheden in Ubud.

Dieren op Bali: let op attracties met olifanten

Olifanten worden van jongs af aan vastgebonden en zo hard toegetakeld dat hun eigen wil totaal verdwijnt en zij zo heel hun miserabele leven de mens kunnen dienen. Olifanten vergeten nooit wat. Vandaar ook de uitspraak “olifantengeheugen”. Omdat olifanten nooit vergeten wat hen is aangedaan, loopt er tijdens een olifantenritje altijd iemand naast met een stok met een scherpe punt. Met deze punt worden olifanten in hun hoofd gestoken wanneer zij neigen naar ongehoorzaamheid.

Wanneer de olifanten tijdens de ritjes steeds de stok zien, herinnert hen dit aan de gevolgen wanneer zij niet luisteren. Dit houdt de olifanten in toom en hierdoor is het mogelijk voor mensen om zo dichtbij deze magische dieren te komen. Ditzelfde geldt voor het wassen van de olifanten. Het lijkt misschien op het eerste gezicht diervriendelijk maar dit is een marketing truc en ook hier schuilt dierenleed achter.

In het geval van tijgerselfies, worden de tijgers gedrogeerd en kunnen zich hierdoor niet verzetten terwijl zij achter elkaar worden aangeraakt door onwetende of onbekommerde toeristen. Oftewel: dit leed wil je niet supporten. Op Bali zijn er ook olifantenparken en uit onderzoek van World Animal Protection blijkt dat de dieren in de parken op Bali er slechts aan toe zijn. Het is dus absoluut een no go om hierheen te gaan.

Waar ga je slapen? We hebben 6 tips voor de leukste hotels op Bali.

4 tips voor het spotten van gelukkige vrije wilde dieren op Bali

1. Dolfijnen spotten in Lovina

Op Bali heb je helaas ook dolfijnenparken, waar dolfijnen in gevangenschap leven en gedwongen kunstjes doen. Een goed alternatief is het bekijken van de wilde dolfijnen in Lovina, een plaatsje gelegen in het noorden van Bali. Op het strand van Lovina word je ongetwijfeld aangesproken voor een boottour waarbij je de dolfijnen kan spotten. Deze dieren zijn honderd procent wild en leven niet in gevangenschap. Elke dag varen veel kleine vissersbootjes vroeg de zee op met reizigers om de dolfijnen te bewonderen.

Dolfijnen bij Lovina op Bai
Foto: Michelle Raponi -Pixabay

Lees meer Bali tips en wat de mooiste tempels op Bali zijn.

De dolfijnen leven in groepen en tijdens een boottrip springen ze in groepen boven het water, vaak vlakbij de bootjes. Sommigen maken zelfs salto’s en draaien in de lucht. Tijdens deze boottrip is het vaak mogelijk om aan de boot te hangen. Kijk met je duikbril onderwater en je hebt grote kans dat je hele groepen dolfijnen vlak onder je ziet zwemmen in de diepe blauwe zee.

Om de leefomgeving van de dolfijnen te respecteren is het noodzakelijk om aan de bestuurder van de boot aan te geven dat je niet extreem hard achter de dolfijnen aan wil varen, wat helaas wel vaak gebeurt. De dolfijnen kun je makkelijk van een afstand bewonderen en ondanks dat de dolfijnen kunnen gaan waar zij willen, is het niet nodig en niet echt diervriendelijk om ze met boten op te jagen. Daarom is het beter om afstand te bewaren. 

Spot de dolfijnen bij Lovina!

Lekker eten doe je bij deze restaurants op Bali en in deze hotels op Bali wil je vast een keertje slapen!

2. Wilde apen

Het nare aanzicht van aapjes met kettingen om hun nek, die op de foto moeten met toeristen, wil je natuurlijk het liefst vermijden. Op Bali heb je veel wilde apen die rondslingeren in bomen of langs de weg chillen. Van de dieren op Bali zijn de allerbekendste wel de apen in het Monkey Forrest in Ubud. De apen zijn wild en leven hier in de bossen.

Toch kun je je vraagtekens zetten bij het Monkey Forrest omdat het wel echt een toeristische attractie is waar je entree betaalt. De apen worden continu gelokt met eten en er zijn hordes toeristen die de wilde apen fotograferen. Het is dus wel een optie, maar beter is het om op een andere plek op zoek te gaan naar aapjes.

Dieren op Bali: Makaak aapjes bij de Mount Batur

Om wilde dieren te spotten moet je een beetje geluk hebben natuurlijk maar wie een lange tijd op Bali is, heeft een grote kans om de makaak aapjes, die hier veel leven, te zien. Bij het beklimmen van de Mount Batur vulkaan is de kans heel groot dat je veel wilde makaak aapjes zult zien op de top van de vulkaan en onderweg.

Dieren op Bali, apen bij Mount Batu
Foto: Guillaume Marques – Unsplash

Ook in Uluwatu bij de vele cliffs leven de apen in grote groepen zoals bij het Nyang Nyang strand. Om dit strand te bereiken loop je eerst een berg af, hier heb je een grote kans om aapjes te bewonderen. Net zoals in de hoge bergen in het Noorden van Bali. Eigenlijk overal waar je de ‘echte’ natuur van Bali op zoekt heb je de kans om de grappige makaak aapjes te zien.

3. Snorkelen

Rondom Bali heb je genoeg mooie snorkelplekken waar de meest exotische vissen te bewonderen zijn. Een van de mooiste plekken om te snorkelen aan de kust van Bali is Blue Lagoon. Om deze spot te bereiken vertrek je met een boot vanaf de Padangbai haven.Tijdens het snorkelen ben je letterlijk omringd door de mooiste en meest kleurrijke vissen.

Snorkelaars in de zee bij Bali voor het spotten van dieren op Bali in zee
Unsplash/Ishan – Snorkelen kan op heel veel plekken in Indonesië

Denk aan regenboogvissen, maar ook de anemoonvis, beter bekend als Nemo! Je hebt ook de kans om hier roggen, diepzeevissen en kleine haaien te treffen. Andere goede plekken om te snorkelen zijn Nusa Penida. Dit eiland ligt op een half uur varen vanaf Bali. Hier heb je een grote kans om manta’s (grote roggen) en zeeschildpadden te zien.

Schildpad bij Gili Air
Unsplash/ Andres Abogabir – Schildpad gespot bij Gili Trawangan

Op de Gili’s, de kleine eilandjes die bij Lombok horen en die door veel reizigers worden bezocht, mag je het snorkelen ook zeker niet missen. Hier heb je namelijk de grootste kans om zeeschildpadden te zien en om redelijk dichtbij te komen. De zeeschildpadden liggen vaak op de zandbodem en zwemmen af en toe omhoog om hun kopje boven water te steken.

4. Vogels

Ubud is een van de meest toeristische plekken van Bali, het is een plek van spiritualiteit en toeristische attracties. Een hele speciale en diervriendelijke attractie in Ubud zijn de Petulu White Herons. ‘The village of Petulu’ is zeker een bezoek waard. Het ligt op 2,5 km van het noorden van Ubud.

Dieren op Bali: veel vogels bij Ubud in de schemering
Unsplash/Lindz Marsh – Vogels bij Petulu

Op het eerste gezicht lijkt dit misschien een doodnormaal dorpje maar elke dag wanneer het begint te schemeren, ongeveer rond 17:00 uur, vliegen er duizenden grote witgele reigers naar Petulu en vestigen zichzelf in de bomen in het dorpje. Het is een prachtig aanzicht om al deze vogels aan het eind van een dag ‘thuis’ te zien komen.

Er zijn veel verhalen over waarom de vogels iedere avond weer terugkeren naar Petulu. Een veel geloofde reden is dat de vogels ‘verloren overleden zielen’ zijn. Anderen denken weer dat de vogels, ondanks de stank en rommel die ze vaak achterlaten, geluk brengen. Er zijn hier warungs en andere plekken om te zitten, eten en drinken tijdens het bewonderen van de vele vogels.

Leuke reizen naar Bali:

[content-egg module=TradetrackerProducts]


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Fotocredits header: Timo Wagner

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven