TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
header Costa Rica

Schildpadden spotten in Costa Rica

Een reis naar Costa Rica is er een die je niet zo snel zal vergeten. Wilde dieren spotten in de jungle, ruige stranden bezoeken en het ondernemen van avontuurlijke activiteiten – het kan hier allemaal. Het land zit vol met verrassingen en met de Costa Ricaanse Pura Vida mentaliteit voelt dit al heel snel als thuis. Dit geldt ook voor veel verschillende diersoorten. Zoals bijvoorbeeld de zeeschildpadden die jaarlijks hun eieren op de stranden van Costa Rica leggen. Wie graag de bijzondere diersoort in het wild wilt zien, is in Costa Rica aan het juist adres. Het is zelfs zo dat vijf van de zeven zeeschildpadsoorten die wereldwijd voorkomen, in Costa Rica te zien zijn. Reis je naar Costa Rica en wil je weten waar je de grootste kans hebt om de schildpadden in het wild te zien? Lees dan de onderstaande tips.

Tortuguero National Park

Tortuguero betekent: Land van de Schildpadden. Wie zijn of haar kans op het zien van schildpadden wilt vergroten, kan deze regio aan de oostkust van Costa Rica niet overslaan. Je vindt hier in totaal drie verschillende type zeeschildpadden en als het aan Costa Rica ligt blijft dat ook zo. Het land doet er namelijk alles aan om de schildpad te beschermen. De enige legale manier om de bijzondere diersoort in dit park te zien is dan ook met een gecertificeerde gids. Dat kan het hele jaar door, maar het beste moment om op pad te gaan in het park is tussen april en oktober – grote kans dat je dan verschillende zeeschildpadden tegenkomt!

Schilpadden spotten
Foto Credits Flickr: Global Water Forum

Zo kan het zomaar zijn dat je oog in oog staat met de karetschildpad. Deze is te herkennen aan zijn prachtige, roodachtige schild en gehaakte snavel. Ook vind je hier de op één na grootste zeeschildpad, de groene zeeschildpad. Deze schildpad eet voornamelijk zeegrassen en algen en is van juli tot oktober het makkelijkst te vinden. Mocht je echt geluk hebben, kom je misschien wel een lederschildpad tegen. Deze schildpad is niet te vergelijken met andere zeeschildpadden – mede door zijn bijzondere leerachtige schild  maar ook zeker door zijn reusachtige formaat. De lederschildpad is de grootste schildpad ter wereld en kan wel tweeënhalve meter worden! In Tortuguero National Park zijn zij jaarlijks te zien van maart tot mei. 

Costa Rica
Foto Credits: visitcostarica.com

Dit zijn de mooiste stranden in Centraal-Amerika, waar zou jij heen willen?

Ostional Wildlife Refuge & Santa Rosa National Park

De dwergschildpad, ook wel warana genoemd, is de kleinste van de vijf soorten zeeschildpadden die te vinden is in Costa Rica. In Costa Rica staat deze schildpad bekend om de grote hoeveelheden waarin zij migreren – dit wordt de Arribada genoemd. Voor liefhebbers van natuur en dieren is dit spektakel niet te missen. Tijdens de Arribada komen namelijk honderdduizenden dwergschildpadden aan land om eieren te leggen.

Lees ook: wat wordt bedoeld met Pura Vida in Costa Rica?

Dit unieke fenomeen gebeurt in maar zeven plaatsen in de wereld, waarvan er twee in Costa Rica te vinden zijn. Wie dit niet wilt missen, reist af naar de regio Guanacaste en bezoekt in het juiste seizoen Ostional Wildlife Refuge of Santa Rosa National Park. De eieren komen tussen augustus en november uit, op een donkere nacht ongeveer een week voor de nieuwe maan. Een exacte datum is daarom moeilijk in te schatten. Gelukkig zijn er genoeg schildpad-experts in de regio die maar al te graag reizigers helpen om de bijzondere gewaarwording mee te maken. 

Santa Rosa National Park/ Foto credits: Geoff Gallice

Gandoca-Manzanillo Wildlife Refuge

In het zuidwesten van Costa Rica ligt het Gandoca-Manzanillo Wildlife Refuge. Dit beschermde natuurgebied strekt zich uit tot de grens met Panama en beschermt zeventig procent van de Caribische kust van Costa Rica. Daarnaast wordt het thuis genoemd door twee van de meest zeldzame zeeschildpadden ter wereld; de lederschildpad en de karetschildpad. Van maart tot mei is er een kans de reusachtige lederschildpad te spotten en van maart tot oktober de karetschildpad. Ondanks dat het niet verplicht is om een gids mee te nemen, is het wel aan te raden – zij weten de beste plekjes om de schildpadden te spotten en kunnen nog veel meer vertellen over andere diersoorten in dit bijzondere natuurgebied.

Costa Rica
Gandoca- Manzanillo Wildlife Refuge/ Foto credits: visitcostarica.com

Over Costa Rica

Gelegen tussen de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee, in het hart van Midden-Amerika, biedt Costa Rica bezoekers een overvloed aan unieke dieren, landschappen en klimaten. Een reis naar dit Midden-Amerikaanse land is allesbehalve gewoon. Het land beschermt trots ongeveer vijf procent van de biodiversiteit in de wereld en is een wereldleider geworden in duurzaamheid. Bezoekers van Costa Rica genieten van een goed georganiseerde toeristische infrastructuur met een breed scala aan activiteiten en accommodaties. Zie voor meer informatie www.visitcostarica.com

Kaart met plekken waar je schildpadden kan spotten:


Dit waren de plekken waar je schildpadden kunt spotten in Costa Rica, heb jij nog vragen?

Stel deze dan gerust door een reactie achter te laten.


Wil jij nog meer informatie over Costa Rica? Bekijk dan ook deze artikelen:
5 x de mooiste natuurparken in Costa Rica
De big 5 van Costa Rica
5 x waarom je naar Costa Rica zou moeten gaan

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven