TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Costa Rica

Dit is de big 5 die je wilt spotten in Costa Rica

Tussen de Stille Oceaan en de Caribische Zee, vind je het mooie Costa Rica. Met een overvloed aan unieke dieren, landschappen en klimaten is een reis naar dit land allesbehalve gewoon. Ook een leuk feitje: het land beschermt ongeveer 5% van de biodiversiteit in de wereld, en is een wereldleider in duurzaamheid.

Dit is de big 5 van Costa Rica

Costa Rica, het land van prachtige natuur en verschillende ecosystemen. Van witte stranden tot regenwouden en van vulkanen tot mistige bossen. Je vindt in dit land eindeloos veel flora en fauna en komt hier dan ook de meest bijzondere diersoorten tegen. Weten welke dieren je echt niet mag missen? Hierbij een lijst met de Big-Five van Costa Rica.

Bultrugwalvis

Costa Rica wordt aan weerszijde begrensd door een oceaan, dus het is geen verrassing dat er verschillende zeedieren te zien zijn aan de kust. Zo zijn er ongeveer 25 verschillende dolfijn- en walvissoorten die jaarlijks langs Costa Rica trekken. De meest iconische soort is toch wel de Bultrugwalvis, met een lengte van ongeveer 15 meter en een gewicht van zo’n 40 ton.

Doordat Costa Rica het langste walvisseizoen van de wereld heeft, is er een grote kans deze gigantische dieren te kunnen zien. Het beste moment om walvissen te spotten is in augustus en september. Je kunt de walvis dan vanaf verschillende kustplaatsen langs de Grote Oceaan zien, maar wie de kans wil vergroten kan afreizen naar de badplaats Uvita. Boek hier bijvoorbeeld een boottour en waan jezelf tussen deze reusachtige beesten. Ook leuk: bezoek de badplaats in september wanneer er meerdere activiteiten zoals tentoonstellingen, fietstochten en wandelingen worden georganiseerd.

Foto credits: visitcostarica.com

Mantelbrulaap

Als je meer richting de regenwouden van Costa Rica gaat, vind je verschillende aapsoorten waaronder de brulapen. En nee, je hoeft niet bang te zijn om deze te missen. Je hoort ze namelijk al van een kilometer afstand brullen. Daarnaast vallen deze zwarte apen goed op tussen de bomen.

Lees ook: wat wordt bedoeld met Pura Vida Costa Rica?

In augustus of september zijn deze dieren in overvloed te vinden in het Corcovado National Park. Hier leven ook nog andere aapsoorten, zoals de schattige doodshoofdaapjes en slingerapen. Kijk wel uit voor brutale kapucijnapen, want die willen nog wel eens je eten afpakken.

Foto credits: visitcostarica.com

Roodoogmakikikker

De bossen van Costa Rica zitten vol met insecten, en dat trekt een andere diersoort aan. Kikkers. De fotogenieke Roodoogmakikikker is felgroen met felrode ogen en is de droom van vele toeristen en kikkerliefhebbers om op de foto te krijgen, wat niet al te makkelijk is. Doordat het goed gecamoufleerde diertje erg klein is, ongeveer 7,5 centimeter, kan het moeilijk zijn deze te vinden. Een goede plek om deze prachtige kikkers te zien is in het Monteverde Cloud Forest Reserve of Tortuguero National Park. Dit kan het hele jaar door. Tip: ga met een gids de bossen is, zij weten beter waar je moet kijken.

Foto credits: visitcostarica.com

Kapucijnluiaard

De drievingerige Kapucijnluiaard is de meest voorkomende luiaard in Costa Rica. Dit slome dier slaapt zo’n 15 tot 18 uur per dag en komt vrijwel niet op de grond. De kapucijnluiaard kan door heel Costa Rica gevonden worden en je hoeft alleen maar in de bomen te kijken om ze te vinden. Om zeker te zijn dat je niet teleurgesteld naar huis toe gaat, kun je ook een van de verschillende opvangcentra voor luiaards bezoeken. Bijvoorbeeld in Cahuita, gelegen in het oosten van het land. In het opvangcentrum leren bezoekers alles over de luiaard door het volgen van luiaard tours en kanotochten. En steun je tegelijk het opvangcentrum. De opbrengst wordt gebruikt voor het verzorgen van de luiaards en het promoten van regenwoudbehoud. Win-win situatie dus.

big five costa rica luiaard
Foto credits: visitcostarica.com

Lederschildpad

Costa Rica is niet alleen in trek bij walvissen en dolfijnen, ook schildpadden komen hier graag een kijkje nemen. Veel schildpadsoorten leggen ieder jaar hun eieren op de stranden van Costa Rica, waaronder de Lederschildpad. Deze bedreigde schildpadsoort leeft op open zee en komt vrijwel nooit aan land, daarom is het extra bijzonder om deze diersoort te zien. Waar je dat het beste kunt doen? In Tortuguero ­– wat heel toepasselijk ‘regio van de schildpadden’ betekent. Het beste moment om de Lederschildpad te zien is in maart en april.

Foto credits Unsplash: Jeremy Bishop

Meer informatie vind je op www.visitcostarica.com.

Lees hier meer over Costa Rica natuurparken.

Fotocredit header: visitcostarica.com

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven