TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zicht op centrum van Madrid

Dit is waarom Madrid op jouw bucketlist hoort

Lange nachten, ontspannen dagen en een fantastische keuken. De Spaanse hoofdstad Madrid heeft alles in huis voor een perfecte citytrip. Terwijl Barcelona door het toerisme uit haar voegen barst, ontvangt het sfeervolle Madrid toeristen met open armen. TripTalk’s Joost ervaarde zelf hoe gastvrij Madrid is. Lees je mee? Hierna staat Madrid vast op je bucketlist.

Hartelijk, heerlijk, Madrid

Elke zomer wordt er reikhalzend uitgekeken naar de Quality of Life Index van het tijdschrift Monocle, waarin het blad de Top 25 geeft van de meest leefbare steden ter wereld. De criteria zijn zeer divers: hoe bereikbaar is de stad, wat is het culturele aanbod, hoe zijn de misdaadcijfers, de werkgelegenheid en hoeveel groen is er, om maar een paar dwarsstraten te noemen. In 2018 werd Madrid de zevende plaats toebedeeld. Ter vergelijking: Amsterdam werd zestiende en Barcelona negentiende.

Dat laatste was reden genoeg de flessen te openen in Madrid. Weinig steden binnen de grenzen van één land kennen meer rivaliteit dan Madrid en Barcelona. Die rivaliteit is wereldwijd bekend. In elke uithoek waar je fake voetbalshirts kunt kopen, kies je óf voor het blauw-granaat van de Catalanen of het wit van de Madrilenen. Ik zit in het laatste kamp, want behalve Barcelona’s ligging aan de Middellandse Zee, vind ik Madrid in alles leuker, hartelijker en opwindender.

Ga in Madrid naar een kroeg – er is er een voor elke 132 inwoners – en je loopt een uur later met nieuwe vrienden naar de volgende kroeg. Probeer dat eens in Barcelona. Daar is de kans groot dat je vriendelijk bedoelde “Hola”, beantwoord wordt met “Ken ik je?”

Madrid bucketlist

Inferno, invierno

Madrid is als een verzameling dorpen die bewoond worden door Spanjaarden uit alle hoeken van het land, want in het door werkloosheid gepijnigde Spanje zijn de banen vooral te vinden in de twee grote steden. Het centrum van Madrid is beloopbaar. Dat is ’s avonds, of beter gezegd ’s nachts, ideaal. Het klimaat van de Spaanse hoofdstad, met zoals de inwoners zelf zeggen, negen maanden hel (‘inferno’) en drie maanden winter (‘invierno’) heeft de Madrilenen veranderd in gatas: katten die pas tot leven komen als de zon is ondergegaan.

Eten doe je dus pas vanaf tien uur ’s avonds, en om die calorieën nog te verbranden moet je daarna wel even door. Dat kan zijn voor een gin-tonic op een terrazza of een rooftop, een caña (tapbiertje) in de buurtkroeg of zittend op een plein met een blikje van de Chinese hoekwinkel als je even krap bij kas zit. Zeker in de zomermaanden loopt iedereen tot diep in de nacht op straat omdat de hitte slapen toch onmogelijk maakt.

Nog iets leuks aan deze stad, er zijn super veel mooie parken in Madrid.

Uiteindelijk beland je in een club. Let je even niet op, dan is het licht als je weer naar buiten loopt. Vaak heb ik me erover verbaasd dat het weinig uitmaakt of je door de week of in het weekend uitgaat. Ik herinner me de keer dat ik om vier uur ’s ochtends in een discotheek aan een nieuwe vriend vroeg of hij de volgende ochtend niet moest werken. “Si, claro,” zei hij, “ ik begin om negen uur.” “Wat doe je voor werk?” “Ik ben hersenchirurg.” De man zei het zonder te lachen.

Madrid bucketlist

Vakantie naar de Canarische eilanden? Lees waar je de mooiste stranden van de Canarische eilanden vindt en lees onze Tenerife tips.

Tostada

Uiteraard is Madrid meer dan uitgaan. In de hete maanden pak je de stad het slimste aan door vroeg op te staan; uiterlijk negen uur moet je de straat op. Voor ontbijt. In de kroeg. Ga naar de toog en bestel bij een van de beroepsobers je café con leche en neem er een tostada bij, oud geroosterd brood dat weer tot leven komt met geraspte rijpe tomaat en een flinke plens olijfolie. Onmogelijk te eten zonder te knoeien maar je kunt er weer tegenaan.

Zoveel moois

Het fijnst is het vervolgens om Madrid per wijk te ontdekken, desnoods neem je een metro naar het beginpunt. Lees je een beetje in en ontdek de geheimen van La Latina of Lavapies,. Bekijk de chic van Salamanca of volg de rivier de Manzanares naar het nieuw aangelegde park. Musea bezoek je ook het liefst zo vroeg mogelijk om de meutes voor te zijn. Zeker wanneer je de Top Drie bezoekt: Prado, Reina Sofia en het Thyssen Bornemisza museum. Zelfs als je een week hebt om ze alle drie te bezoeken, dan nog zou je tollend van zoveel schoons de gebouwen verlaten. Er zijn dus genoeg musea in Madrid.

TIP: Madrid kun je prima combineren met een bezoek aan de stad Salamanca.

Trek gekregen na een museum bezoek? Hier kun je lekker lunchen in Madrid, check deze 10 tips voor vegan restaurants in Madrid en hier eet je tapas in Madrid.

Je kunt er ook voor kiezen een kleiner, onbekender museum te bezoeken zoals het prachtige Museo Sorolla in de studio van schilder Joaquín Sorolla. Alleen al het doek ‘Madre’ uit 1895, waarbij hij zijn vrouw en hun pasgeboren kind heeft geschilderd in een groot wit bed, is adembenemend ontroerend. Van twee tot vijf houden de Spanjaarden Siësta. Supermarkten en cafeetjes zijn vaak wel open tijdens de heetste periode van de dag.

Madrid

Laat jezelf lekker in een terrasstoeltje zakken en doe vooral niet te veel. Rond vijven bestel je een café cortado, een straffe espresso met een scheutje warme melk, om weer een beetje wakker te worden. Daarna wordt het al weer tijd voor een aperitief. Mijn tip? Begin in Bar Iberia.

Het interieur is wat sober, maar hier ben je in het goede gezelschap van de échte lokale bevolking – oude mannen met rauwe stemmen en een zongebruinde huid met meer dan honderd lachrimpels – die je maar al te graag de beste verhalen over hun turbulente leven vertellen.

Onder het genot van een typisch Madrileens biertje als Mahou is genieten in Madrid net als ademen: het gaat gewoon vanzelf.

Dit kun je nog allemaal doen in Madrid tijdens je stedentrip.


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

En, heb je Madrid nu op je bucketlist gezet?

TripTalk auteur man

Joost Brantjes

Deel dit blog ↓

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven