TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
museo arqueológico Madrid

10x de leukste musea in Madrid

Met bekende grote musea en tal van kleinschalige kunstgalerijen, is Madrid dé stad voor kunstliefhebbers. In de Spaanse hoofdstad vind je dan ook een van de meest bekende musea wereldwijd. Veel tentoonstellingen worden gekenmerkt door historische kunst. Maar ook van moderne kunststromingen is er van alles te zien. Lees hier meer over welke mooie musea er in Madrid te bezoeken zijn.

Dit zijn de leukste musea in Madrid:

Museo Nacional Del Prado 

Het Prado museum, tot stand gekomen in 1819, is een van de meest bekende musea ter wereld. Met een immens grote internationale collectie mag je dit museum niet missen als je in Madrid bent. Het heeft een van ’s werelds meest bekende collecties van Europese kunst daterend van de 12e eeuw tot begin 20e eeuw. De collectie bestaat momenteel uit ruim 8,200 tekeningen, 7,600 schilderijen, 4,800 prints en 1,000 beeldhouwwerken. Er hangen bekende kunstwerken van grote meesters als Diego Velázquez, Jheronimus Bosch, Francisco Goya en Rembrandt.

Een aantal van de bekendste schilderijen van deze kunstenaars die in het Prado hangen zijn de Tuin der lusten van Bosch, Las Meninas van Velázquez en The Third of May van Goya. Voornamelijk Las Meninas wordt door sommige geleerden gezien als het belangrijke schilderij in de Westerse schilderkunst. Dit komt mede doordat gedacht wordt dat de schilder middels het schilderij reflecteert op de status van de kunstenaar in die tijd. Een van de werken die je beslist wilt zien als je er bent.

Ga na je bezoek aan het museum naar een van deze vegan restaurants in Madrid, of wat dacht je van tapas in Madrid?

Voor entree betaal je €15. Ook is er een verlaagd tarief van €7,50 en entree is gratis voor uitgezonderde groepen, zoals studenten onder de 25 jaar. Bekijk de website voor meer informatie. Gratis naar binnen kan van 18:00 tot 20:00 van maandag tot en met zaterdag, zondag en vakanties kan dit van 17:00 tot 19:00.

Museo Reina Sofía

Museo Reina Sofía, officieel genaamd Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, is voornamelijk gewijd aan Spaanse moderne en hedendaagse kunst. Het museum is vernoemd naar koningin Sofía en is officieel ingehuldigd in 1990. Het museum heeft naast wisselende tentoonstellingen ook een vaste collectie, bestaande uit 570 werken van onder andere Picasso en Salvador Dalí. Hier hangen beroemde meesterwerken, zoals Guernica van Pablo Picasso. In de binnenplaats van het museum zijn diverse beeldhouwwerken te bewonderen. Het museum heeft daarnaast ook een publiek toegankelijke bibliotheek gespecialiseerd in kunst: deze heeft een collectie met meer dan 100.00 boeken.

reina sofia museum madrid
(c) Janne – TripTalk

Reina Sofía heeft naast het hoofdgebouw nog meer kleinere locaties met tijdelijke tentoonstellingen, zoals Palacio de Cristal en Palacio de Velázquez in het Retiro Park. Het kristallen paleis gelegen in Retiro park is een kunstwerk an sich. Kleinschalig, maar wel verrassend en daarnaast leuk als je toch al het paleis komt bezichtigen.

Wist je dat ook Málaga veel leuke musea heeft?

Palacio de Velázquez is daarentegen een stuk groter en wordt het hele jaar door als tentoonstellingsruimte gebruikt. De tentoonstellingen in deze twee locaties zijn gratis te bezoeken.

palacio de Velázquez
(c) Janne – TripTalk

Een regulier kaartje voor het hoofdgebouw van Museo Reina Sofía kost €10. Het museum is echter gratis voor uitgezonderde groepen. Bezoek voor meer informatie hierover de website van het museum.

Dit zijn nog meer leuke steden voor een stedentrip in Europa.

Thyssen-Bornemisza museum

Samen met Prado en Reina Sofía vormt het Thyssen-Bornemisza museum de kunstdriehoek van Madrid, ofwel ‘el Triángulo del Arte.’ Niet alleen zijn dit de grootste musea van de stad, ook vormen de locaties van de drie musea geografisch een driehoek. De kunstcollectie in het Thyssen-Bronemisza museum, gevestigd in het Paleis van Villahermosa, bestaat voor het grootste gedeelte uit een privécollectie van Heinrich Thyssen-Bornemisza. Deze collectie bestaat uit meer dan 1000 schilderijen.

Zie hier een overzicht van leuke steden in Spanje. Welke heb jij bezocht?

De Europese kunstwerken die in het museum hangen komen uit de periode van de 13e eeuw tot de 20e eeuw. In het Thyssen-Bornemisza museum hangen kunstwerken van onder andere Monet, Van Gogh, Mondriaan, Duccio en nog veel meer. Ook zijn er naast historische meesterwerken ook werk van andere kunststromingen te bewonderen, zoals impressionisme, renaissance en zelfs pop art. Een reguliere ticket kost je €13, voor een afgeprijsd ticket betaal je €9.

thyssen madrid
(c) Janne – TripTalk
thyssen museum madrid

Doen in Madrid: ontdek wat de stad te bieden heeft!

Museo de Historia de Madrid

Museo de Historia de Madrid is een historisch museum gelegen aan Calle de Fuencarral. Dit gratis museum heeft haar deuren geopend in 1929 in een barok gestijld gebouw. Dit was voorheen de Royal Hospice van San Fernando. Het museum heeft een permanente collectie, met daarbij kleinschalige wisselende tentoonstellingen. De vaste collectie, bestaande uit wel 60.000 voorwerpen, stelt de geschiedenis van Spanje tentoon vanaf 1561. Dit was het moment dat Madrid de hoofdstad van het land werd. Er zijn behalve schilderijen ook kaarten, foto’s, beeldhouwwerken en voorwerpen als kledingstukken, munten en wapens te zien.

De collectie is opgedeeld in drie delen. Het eerste gedeelte geeft de periode weer van de 16e tot 18e eeuw: de eerste twee eeuwen dat Madrid de hoofdstad van Spanje was. Het tweede gedeelte geeft de hele 18e eeuw weer tot aan het moment van de Onafhankelijkheidsoorlog en de toenmalige regeringswisselingen. Het derde en laatste gedeelte van de collectie tonen de periode van de 19e eeuw tot aan de Eerste Wereldoorlog.

Museo de Historia de Madrid
(c) Janne – TripTalk
Museo de Historia de Madrid

Ook leuk: 7x doen in Catalonië, Spanje.

Caixaforum

Het cultureel centrum en museum Caixaforum is met het unieke ontwerp een echte eyecatcher. Waar het oorspronkelijk een oude centrale was in de jaren 1900, heeft het nu een hip en opmerkelijk uiterlijk met een herkenbare verticale tuin aan de zijkant van het gebouw. Hier blijft het niet bij, want ook de moderne hallen waarin ze de tentoonstellingen houden zijn bijzonder. Er zijn exhibities te bezoeken met allerlei soorten kunst: historisch, modern en contemporary art.

Het Caixaforum heeft een oppervlakte van zo’n 2000 vierkante meter, waardoor je er wel even zoet bent. Daarnaast zijn er veel verschillende tentoonstellingen met verschillende soorten kunstwerken te bezichtigen, waardoor er een interessante variatie aan kunstwerken en stijlen is. Daarom is het museum niet te missen op de lijst van leukste musea in Madrid. Toegang tot de tentoonstellingen kost je doorgaans €6.

Dit zijn de must-visit musea wereldwijd! Ken jij ze allemaal?

Museo Sorolla

Het Sorolla museum staat bekend om het eigenaardige interieur en de donkerrode muur vol kunstwerken. In het museum, gelegen in de wijk Chamberi, hangt de collectie van Spaanse kunstenaar Joaquín Sorolla, bestaande uit maar liefst 1200 kunstwerken. Het gebouw was oorspronkelijk het huis van de kunstenaar en is vandaag de dag de huisvesting van de bijzondere meesterwerken die onder andere hij heeft gemaakt. Na zijn dood in 1923 heeft zijn vrouw het huis omgetoverd tot een waar museum. Het decor in het museum is sinds de opening vrijwel hetzelfde gebleven. 

Vergeet ook niet de tuinen te bezoeken die het museum omringen. Deze prachtige tuinen zijn een oase van rust in de bruisende stad. Een deel van de tuin is geïnspireerd op de Troy Garden in de Alcázar van Sevilla en is om een fontein heen gebouwd.

sorolla museum
sorolla museum

De tweede tuin is geïnspireerd op Generalife in Granada en de laatste tuin heeft een uniek ontwerp met een vijver en wederom een fontein, genaamd ‘de fontein van geheimen.’ Het normale tarief om het museum te bezoeken is €3, een afgeprijsd kaartje kost je €1,50 en vaak kunnen studenten gratis naar binnen.

Ga ook naar een van de vele leuke rooftop bars in Madrid. En bezoek de leukste wijken in Madrid.

Museo Arqueologico Nacional 

Museo Arqueologico Nacional is gesticht in 1867 en opgericht door koningin Isabella II. Het prachtige gebouw waarin het museum gevestigd is, is een neoklassiek bouwwerk en gedeeltelijk ook de Nationale Bibliotheek van Spanje. In Museo Arqueologico Nacional zijn decoratieve kunstwerken en archeologische vondsten te bewonderen die oorspronkelijk van de koninklijke families van Spanje waren.

Sommige van deze archeologische en etnografische stukken zijn afkomstig uit de prehistorie, en de laatste voorwerpen komen uit de 15e eeuw. Je vindt hier sporen van diverse culturen. Zo worden er artefacten tentoongesteld van Iberische, Romaanse, Keltische, Griekse, Egyptische en nog veel meer verschillende culturen. Een regulier kaartje om het museum te bezoeken kost €3,00. Voor een afgeprijsd kaartje betaal je €1,50 en ook hier zijn er uitzonderingsregels waardoor je eventueel gratis naar binnen kan. 

12x lunchen in Madrid doe je bij deze spots.

Museo del Romanticismo

Zoals de naam al doet vermoeden is Museo del Romanticismo dé plek in Madrid voor romantische kunst uit de 19e eeuw. Het relatief kleine museum is in 1924 geopend en heeft een rijke collectie aan schilderijen van diverse Spaanse kunstmeesters. Zo zijn er maar liefst 1600 werken te bewonderen van onder andere Francisco de Goya, Goethe, Leonardo Alenza, Gustavo Adolfo Bécquer en Eugenio Lucas Velázquez. 

Dit klassiek ingerichte museum met bijzondere interieurdetails doet je bij binnenkomst bijna denken dat je je in een andere tijd bevindt. Zo zie je tijdens je bezoek behalve schilderijen ook voorwerpen als muziekinstrumenten en porseleinwaar uit de 19e eeuw.

Ook leuk om te doen: een stedentrip naar Barcelona.

Tip: strijk na een bezoek aan het museum neer in The Garden Cafe, gelegen in de tuin achter het museum. In dit verborgen café geniet je heerlijk van een hapje en drankje en waan je je al helemaal in de romantische sferen. Een standaardticket voor Museo del Romanticismo is €3. Voor uitgezonderde groepen is entree gratis, evenals op zaterdag na 14:00 en op zondagen.

Museo de América

Het Museo de América uit 1941 stelt meer dan 25,000 etnografische, archeologische en artistieke artefacten tentoon van verschillende culturen uit Amerika. Deze gaan zelfs terug tot in de prehistorische tijd, waarna de ontwikkelingen binnen de culturen en volkeren waarneembaar zijn door de tentoongestelde stukken. De tentoonstellingen focussen zich op inheemse volkeren en culturen van het Westelijk halfrond, zoals de Maya’s en Azteken.

Zo krijg je middels de exposities meer informatie over de Amerikaanse continenten en daarbij ook de Spaanse kolonisatie. Het museum is op te delen in vijf thema’s: An awareness of the Americas, The reality of the Americas, Society, Religion en Communication. Niet alleen kan je op deze manier prachtige en interessante kunststukken bewonderen, ook leer je meer over de Amerikanen en hun unieke culturen en ontwikkelingen. Je betaalt €3 om het museum in te komen. Zoals bij veel andere musea in Madrid, kan je gratis naar binnen als je onder de uitzonderingsregel valt.

Lees al onze tips voor een stedentrip naar Madrid. En boek een van deze fijne hotels in Madrid of deze leuke hostels in Madrid.

Museo Cerralbo

In Museo Cerralbo zijn diverse kunstcollecties te bewonderen. Ook heeft het museum, beter gezegd paleis, collecties van historische objecten. Deze collecties behoorden tot Enrique de Aguilera y Gamboa, archeoloog en markies van Cerralbo. Hij verzamelde tijdens zijn wereldreizen de mooiste kunstwerken en bijzonderste voorwerpen die hij toevoegde aan zijn collectie. Vandaag de dag behoren de collecties toe aan de staat. Met meer dan 24,900 stukken is Museo Cerralbo een van de musea in Madrid die je niet mag missen. 

Het gebouw van het museum is op zich zelf een historisch-artistiek monument en geïnspireerd op de Italiaanse bouwstijl. Vanbinnen is het op luxueuze wijze gedecoreerd: het museum heeft de meest indrukwekkende zalen vol fresco’s, barok meubels, gouden details en prachtige decorstukken. Schilderijen, keramiek, beeldhouwwerken, wapens en klokken: er is van alles te zien. Een standaardticket voor het museum is €3. Net als bij Museo del Romanticismo is entree op zaterdag na 14:00 en op zondagen gratis.

Dit is waarom Madrid op jouw bucketlist hoort.

Hier kan je de musea in Madrid bezoeken:


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Heb jij een van deze musea van Madrid al een keer bezocht?

Header image: Museo Arqueológico Madrid by Alvaro Araoz (c) Unsplash

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven