TripTalk logo mobiel wit
Search
Close this search box.
erasmusbrug

9x musea in Rotterdam die je niet wilt missen

Rotterdam; een eigenzinnige stad die barst van de bezienswaardigheden. In 2018 is Rotterdam door The Wallstreet Journal uitgekozen tot de coolste stad om te bezoeken, en niet zonder reden. Rotterdam krijgt er steeds meer hippe hotspots bij en ook op het gebied van kunst is de stad een voorloper. In Rotterdam zijn dan ook diverse musea te vinden. Wij hebben de leukste musea die een bezoekje waard zijn voor je op een rij gezet.

Deze musea in Rotterdam zijn een must-visit

Van musea met schilderijen tot aan oude flipperkasten; dit zijn de leukste musea in Rotterdam

Kunsthal

De Kunsthal is een van de bekendste musea in Rotterdam. Wat uniek is aan dit museum is dat er wel vijf verschillende exposities tegelijk kunnen plaatsvinden en dat deze het hele jaar door wisselen. Er kunnen tentoonstellingen zijn over hedendaagse fotografen en modeontwerpers, maar tegelijkertijd ook over oude meesters uit de kunstgeschiedenis. Daarnaast hebben ze ook voor zowel jong en oud online activiteiten. Hierdoor is er in de Kunsthal voor ieder wat wils.

Klaar met het bezoeken van musea? Ga dan naar een van deze vegan food hotspots in Rotterdam.

Dutch Pinball Museum

Zin in iets anders dan de doorsnee musea in Rotterdam? Dan is het Dutch Pinball Museum iets voor jou. Dit oude pakhuis is namelijk omgetoverd tot een ware collectie van flipperkasten. De flipperkasten dateren van het jaar 1900 tot aan nu. Daarbij staan er door het hele museum werkende speelapparaten, waarop je ter plekke een potje pinball kunt spelen. Een museumbezoek waarbij je je dus haast niet kunt vervelen.

musea in rotterdam, dutch pinball museum
Dutch Pinball Museum in Rotterdam (c) Unsplash / Micheile Henderson

Trek gekregen? Hier eet je een lekkere brunch in Rotterdam.

Het Wereldmuseum

Dit cultuurmuseum gelegen in het Scheepsvaartkwartier is ideaal als je geïnteresseerd bent in zowel historische als moderne tentoonstellingen. Het Wereldmuseum houdt tentoonstellingen over cultuur van over de hele wereld. Bijzonder aan het Wereldmuseum is dat het 130 jaar aan kunst van het heden en verleden tentoonstelt, verzameld voor en door Rotterdammers. Zo zijn er collecties te zien over inheemse volkeren, maar kun je ook een tentoonstelling bijwonen die de hedendaagse cultuur van Rotterdammers reflecteert. Ook op educatief gebied is het Wereldmuseum actief: zo geven biedt het museum diverse online activiteiten voor kinderen.

Ook leuk: ben je bij een van deze musea in Amsterdam geweest? Of ken je deze must-visit musea wereldwijd al?

Nederlands fotomuseum 

In het Nederlands Fotomuseum kun je alle facetten van fotografie beleven. Dit is één van mijn favoriete musea in Rotterdam. Het museum beheert een groot deel van het fotografisch erfgoed van Nederland, maar er zijn ook exposities van actuele fotoseries te zien. Het Nederlands fotomuseum presenteert fotografie die de kijk op de wereld weergeeft, vaak in actuele context. Ideaal dus als je een fotoliefhebber bent. En ondanks dat de musea momenteel nog dicht zijn, kan je toch genieten van prachtige webexposities van het Nederlands fotomusem.

Video van het Nederlands fotomuseum in Rotterdam

Tijd over? Ga dan ook naar de film bij een van deze bioscopen in Rotterdam.

Kunstinstituut Melly

Kunstinstituut Melly, voorheen (Formerly) Witte de With Center for Contemporary Art, is hét internationale centrum voor hedendaagse kunst. De kunstinstelling kenmerkt zich door het exposeren van hedendaags werk van opkomende kunstenaars. Ook worden er ook lezingen, filmtentoonstellingen en andere evenementen georganiseerd. Daarbij ligt het in de cultuurstraat van Rotterdam; de Witte de With. Ook nu de musea nog dicht zijn, biedt Kunstinstituut Melly momenteel het online programma Melly TV.

Hier haal je lekkere koffie to-go in Rotterdam.

Het Nieuwe Instituut

Het Nieuwe Instituut is hét museum van Rotterdam waar design, architectuur en digitale cultuur samenkomen. Hier bezoek je dynamische tentoonstellingen rondom innovatie. Ook beheert Het Nieuwe Instituut ook de rijkscollectie voor Nederlandse Architectuur en Stedenbouw. Quarantaine tip: volg een livestream van het programma Thursday Night Live!, waar elke donderdagavond symposia, lezingen en talkshows voor worden gehouden. 

Deze leuke wijken in Rotterdam wil je bezoeken!

Maritiem Museum

In hartje Rotterdam is het scheepsvaart- en havenmuseum Maritiem Museum te vinden. Hier leer je alles over de invloed die de maritieme wereld op ons dagelijkse leven heeft en kan je bijzondere tentoonstellingen bezoeken. Ook kan je een grote collectie historische schepen bewonderen. Daarnaast ook leuk voor kinderen, want in de bovenste verdieping van het museum is Professor Plons te vinden, waar kinderen al spelend kennis maken met de haven. Online biedt het maritiem museum nu ook diverse activiteiten voor kleintjes aan via de website. Leuk voor jong én oud dus. 

Tip: Maak een uitstapje naar het Eiland IJsselmonde als je in Rotterdam bent.

Natuurhistorisch museum

In het Natuurhistorisch museum hebben ze een bijzondere collectie zoogdieren, vogels, vissen, amfibieën en nog veel meer. Hier leer je meer over natuurhistorie, stadsnatuur en het geologische verleden van de stad. Ook online biedt het Natuurhistorisch Museum voor ieder wat wils. Zo is een deel van de collectie online te zien, is de audiotour gewoon thuis te beluisteren en zijn er bovendien verschillende filmpjes over de tentoonstellingen te zien.  

Even een koffie of borrel drinken tussendoor? Check deze terrassen in Rotterdam!

Boijmans van Beuningen

Boijmans van Beuningen is een van de bekendste musea in Rotterdam. Ondanks dat het museum momenteel verbouwd wordt, mag deze niet aan het lijstje van musea in Rotterdam ontbreken. Het museum voor beeldende kunst organiseert, hoewel het museum gerenoveerd wordt, ook online activiteiten. Houdt de Facebookpagina van Boijmans van Beuningen in de gaten voor online workshops. Daarnaast is het reusachtige depot met spiegelglas een bijzonder schouwspel wat je niet mag missen. Wist je dat dit het eerste depot in de wereld is dat toegang biedt tot een complete collectie? Het depot wordt in 2021 officieel geopend.

Chabot Museum

Liefhebber van expressionisme? Dan mag je het Chabot Museum beslist niet missen. Op steenworp afstand van Boijmans van Beuningen en Het Nieuwe Instituut ligt het Chabot Museum. Dit is een monumentale villa gewijd aan de kunstschilder en beeldhouwer Henk Chabot en hier komen beeldende kunst en architectuur samen. Ontdek hier diverse tentoonstellingen waar een variëteit aan beeldhouwwerken, schilderijen en overige kunstwerken te aanschouwen zijn. 

Geniet van Nederland en lees onze tips voor een vakantie in Nederland of over zonnige terrassen in Nederland.

Hier vind je deze musea in Rotterdam:


Wat zijn jouw favoriete musea in Rotterdam?

Benieuwd naar welke musea in Los Angeles het leukst zijn? Wij hebben de tips.

Fotocredits header: Unsplash / Micheile Henderson

Deel dit blog ↓

Sarah Kiani
Sarah Kiani
'Hi! Mijn naam is Sarah en ik ben 26 jaar oud. Een van mijn grote passies is reizen en hierover schrijven vind ik net zo leuk. Van het documenteren van onontdekte wijkjes tot aan vertellen over mijn leukste reiservaringen. Ook ben ik dol op het fotograferen van mooie plekken en het vastleggen van bijzondere momenten.'

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven