TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Rotterdam Triptalk Header

8x dit zijn de must-visits in Rotterdam

Rotterdam is hip. En met een reden, want in de grootste havenstad van Europa is er van alles te zien. Waar historie en moderne architectuur samenkomen, is het een stad als geen ander. Wil jij een weekendje weg plannen in eigen land en bezoek je Rotterdam? Dan mag je deze 8x must-visits in Rotterdam niet missen. 

Dit zijn de leukste 8x must-visits in Rotterdam:

1. De Euromast

Gelegen in Het Park, staat een van de bekendste iconen van de stad: de Euromast. De top van de toren is vanuit diverse plekken in de stad te spotten, maar ook van dichtbij is de Euromast een spectaculair schouwspel. Met een hoogte van maar liefst 185 meter is het de hoogste toren van Nederland die publiekelijk te betreden is. De Euromast is in 1960 geopend en tot op de dag van vandaag torent het bouwwerk boven de stad uit.

Euromast in Het Park Rotterdam
De Euromast, Rotterdam (c) Micheile Henderson / Unsplash

Wist je dat je ook naar boven kan gaan? Bovenop het uitkijkplatform heb je een panoramisch uitzicht en heb je een uniek uitzicht van de stad. Entree voor de Euromast is € 10,25 voor volwassenen en deze kan je hier bestellen. Daarnaast is er in de top van de Euromast een restaurant, waar je kunt lunchen, dineren of wat kunt drinken. Een van de must-visits in Rotterdam die je niet kan overslaan als je een dagje in de stad vertoeft.

Ga ook naar een van de zonnige terrassen in Nederland, waarvan er ook een paar in Rotterdam te vinden zijn.

2. Kubuswoningen

De Kubuswoningen zijn onmisbaar als je denkt aan de stad en daarom ook niet weg te denken uit de lijst van must-visits in Rotterdam. Deze woningen zijn ontworpen door Rotterdamse architect Piet Blom en zijn een perfect voorbeeld van de bijzondere architectuur die in Rotterdam te vinden is. De architect wilde als het ware een bos aan huizen creëren in de stad. Elk huis representeert hierbij een boom. De woningen hebben hun naam te danken aan hun vorm: elke woning is gebouwd in een kubusvorm, die vervolgens 54 graden gedraaid is en op een zeshoekige pyloon is geplaatst.

Kubuswoningen daken in Blaak
Kubuswoningen (c) Mike van den Bos / Unsplash

Dit zorgt ervoor dat alle muren in de kubuswoning schuin zijn. Aanschouw de aparte huizen van onderen of wandel door de binnenplaats en de galerij. Benieuwd hoe een kubuswoning er vanbinnen uitziet? Neem dan een kijkje in de Kijk Kubus. Dit is een opengestelde kubuswoning waar je als volwassene voor €2,50 een kijkje in kan nemen. Ook kan je via StayOkay en Airbnb in een kubuswoning overnachten om deze op een unieke manier te ervaren. Een ding is zeker: een ervaring als deze kan je haast nergens anders in Nederland vinden.

Wist je dat Rotterdam in 2014 door The Academy of Urbanism is uitgeroepen tot de beste stad van Europa?

3. De Markthal

Op steenworp afstand van de Kubuswoningen ligt de volgende bezienswaardigheid van de must-visits in Rotterdam. De Markthal is met haar hoefijzervormige uiterlijk een van de indrukwekkendste must-visits van de stad. Geïnspireerd door indoor markthallen wereldwijd, is dit de eerste Nederlandse overdekte markthal. Hier vind je tal van kraampjes vol vers eten en drinken waar je langs kunt slenteren. Vergeet daarbij niet om even aandachtig omhoog te kijken en je te laten imponeren door de bijzondere kunstwerken op het plafond. De binnengevel van de Markthal is bedekt met een kunstwerk van maar liefst 11.000 m², ontworpen door Nederlandse ontwerpers Arno Coenen en Iris Roskam.

Markthal Rotterdam kunstwerk en markt
Markthal (c) Mike van den Bos / Unsplash

Ondanks dat het niet bewezen is, wordt het door sommigen ook wel het ‘grootste kunstwerk ter wereld’ genoemd. Het is daarbij ook dé plek om je te laten verassen door diverse soorten eetculturen die in Rotterdam aangeboden worden. Zo kan je hier onder andere Indisch, Libanees, Italiaans en Vietnamees eten en heb je nog tal van andere bijzondere kraampjes. Probeer bijvoorbeeld de bijzondere Dragon Breath Balls of een verse kokosnoot voor on the go. De plek om niet te missen als je tijdens je trip langs bezienswaardigheden toe bent aan een versnapering.

Fun fact: wist je dat er boven en langs de kraampjes woningen zitten? Alle vakjes die je van binnenuit ziet zijn raampjes naar de woningen die er zitten. De Markthal telt maar liefst 228 appartementen die allemaal neerkijken op de binnenkant van de markthal. 

4. Erasmusbrug

De highlight die niet weg te denken is uit de skyline van Rotterdam: de Erasmusbrug. Met haar bijzondere ontwerp is de Erasmusbrug een waar icoon van de stad en verbindt de brug Kop van Zuid met het centrum van de stad. De brug is vernoemd naar humanist Erasmus en is maar liefst 800 meter lang en 139 meter hoog. De brug is ontworpen als tuibrug en is te herkennen aan de asymmetrische stalen pyloon. Hierdoor wordt de brug ook wel ‘De Zwaan’ genoemd.

Erasmusbrug en Kop van Zuid

Tijdens evenementen speelt de brug ook een rol als icoon van de stad. Zo wordt de brug tijdens Rotterdam Pride verlicht met regenboogkleuren, is het onderdeel van de route van de jaarlijkse marathon en is het de plek waar tijdens oud en nieuw jaarlijks de vuurwerkshow wordt gehouden. Zelf kan je over de Erasmusbrug lopen of rijden met de fiets of de auto. Tip: bezoek de Erasmusbrug ook in de avond. Zo kan je de verlichte brug niet alleen mooi van een afstand aanschouwen, ook kan je vanaf de brug goed over het water en de stad vol dansende lichtjes kijken. 

Ook leuk om te bezoeken: de botanische tuinen in Nederland. In Rotterdam is er ook een!

Erasmusbrug
Erasmusbrug in de avond (c) Hana Kiani

Ga hier heen voor een koffie to-go in Rotterdam. Enjoy!

5. Witte Huis

Ook deze bezienswaardigheid is niet weg te denken uit het lijstje van must-visits in Rotterdam. Het Witte Huis is een rijksmonument en een van de weinige gebouwen die nog staat sinds het Bombardement van Rotterdam in 1940. Destijds was dit de eerste wolkenkrabber van Rotterdam en daarnaast ook het hoogste kantoorpand van Europa. In die tijd was het een bijzonder gebouw om te realiseren, omdat het Witte Huis 11 verdiepingen kent, en in die tijd was het gebruikelijk dat gebouwen niet meer dan 5 verdiepingen hadden.

Het Witte Huis in Oude Haven
Witte Huis, Rotterdam (c) Peter Hall / Unsplash

Tot op de dag van vandaag wordt het gebouw als een kantoorpand gebruikt. Het Witte Huis is welgeteld 45 meter hoog en wordt gekenmerkt door de bijzondere art nouveau stijl. Naast de witgelakte bakstenen en versierende mozaïeken op de buitenmuren, zijn er aan de gevel 5 monumentale beelden te zien. Ultiem genieten van het prachtige gebouw? Strijk dan neer in de Oude Haven. Dit zit direct aan de overkant van het water aan de kant van Blaak. In dit gezellige haventje met historische schepen zijn diverse cafés te vinden waar je kunt genieten van een hapje en een drankje. 

Ontdek hier wat dé vegan food hotspots zijn in Rotterdam en hier waar je kunt brunchen in Rotterdam.

6. Rotterdam Centraal

Het centraal station van Rotterdam valt niet voor niets onder de must-visits van de stad. Rotterdam centraal is met haar bijzondere architectuur een van de meest opvallende verschijningen van de stad en daarom mee te rekenen als volwaardig bezienswaardigheid en een kunstwerk op zich. Hier komen dagelijks zowel nationale als internationale treinen aan en worden duizenden mensen vervoerd. Het huidige modernistische ontwerp is geopend in 2014.

Rotterdam Centraal
Rotterdam Centraal (c) Kian Lem / Unsplash

Toch zijn er nu nog elementen van het voorgaande ontwerp uit 1957 te vinden binnen en buiten het centraal station. Zo kun je binnen op het perron de ‘speculaasjes’ spotten: een kunstwerk van twee abstracte sculpturen, en de letters ‘centraal station’ en de oude klok aan de voorgevel van het station. Het bijzondere dak is daarnaast grotendeels bedekt met zonnepanelen, waardoor het ook nog eens energie opwekt. Ook leuk: wist je dat de punt van het dak van het Centraal Station naar het centrum wijst? Weetje: onder locals gaat Rotterdam Centraal ook wel door als puntzak, Haaienbek of Patatzak.

Meer van Nederland ontdekken? Lees dan hier welke steden nog meer leuk zijn voor een weekendje weg

7. Historisch Delfshaven

Ook dit stukje Rotterdam is niet te missen als je een dag of weekend in de stad doorbrengt. Het is namelijk het enige stadsdeel dat het bombardement grotendeels heeft overleefd en nu nog in originele staat te zien is. Delfshaven is rond 1400 ontstaan en speelde door de geschiedenis heen een belangrijke rol. Hier vertrokken bijvoorbeeld de Pelgrim Fathers, een Engelse groep geloofspuriteinen die zich vervolgens in Amerika vestigden. Door historische huisjes en smalle kanalen en bruggetjes onderscheidt Delfshaven zich van het moderne Rotterdam wat eromheen ligt. En niet alleen qua architectuur.

Historisch Delfshaven Rotterdam
Historisch Delfshaven (c) Micheile Henderson / Unsplash

Ook de sfeer laat het voelen alsof je in Rotterdam zelf op vakantie bent. Het voelt namelijk aan als een klein, pittoresk dorp waar je van alles kunt bewonderen. Struin langs het water en geniet van de historie om je heen. Bezoek hierbij een van de vele authentieke bezienswaardigheden van de wijk, zoals het VOC-pakhuis en de Pelgrimsvaderkerk. Nestel je vervolgens in een van de karakteristieke jenevercafé’s voor een ouderwets gezellige Delfshavense ervaring. 

Ook leuk om te doen: naar de bios in Rotterdam.

8. Witte de With

De Witte de With is onder locals een van de populairste uitgaansstraten van Rotterdam en ook als niet-Rotterdammer is het een plek die je beleefd moet hebben. In de lange straat zijn tal van gezellige barretjes, restaurants en eethuizen gevestigd waar je je zowel overdag als s’ avonds kunt vermaken. Hier kan je bij wijze van wakker worden met een kopje koffie, genieten van een diner en vervolgens tot in de late uurtjes doordansen in een van de gezellige cafés. Zeker in de zomer is dit het door rijkelijk gevulde terassen een epicentrum van gezelligheid. Daarnaast is er in Witte de With niet alleen street art te vinden, ook zitten hier het Witte de With Center for Contemporary Art. Genoeg om te zien én te beleven dus. 

Witte de With straat Rotterdam
Witte de Withstraat, Rotterdam (c) Teddy Guerrier / Unsplash

Na al dat ontdekken kun je heerlijk tot rust komen bij deze hotels in Rotterdam.
Even de stad uit? Ga de natuur in van het Eiland IJsselmonde.

Bekijk hier de kaart van Rotterdam:

Zie hier meer van Rotterdam:


Welk van deze must-visits in Rotterdam is jouw favoriet?

Benieuwd naar meer Rotterdam? Lees dan hier wat de leukste musea zijn

Fotocredits header: Hana Kiani

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven