TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Botanische tuin palmbomen

6x dit zijn de leukste botanische tuinen in Nederland

In Nederland is er genoeg groen te ontdekken. Niet alleen in de vorm van uitgestrekte weilanden en wilde natuurgebieden, ook binnen de vele prachtige botanische tuinen die door het hele land liggen. In diverse steden zijn deze tuinen te vinden, de een wat meer verstopt dan de ander. Ontdek hier welke 6 mooie botanische tuinen in Nederland je kunt bezoeken.

In deze steden zijn de mooiste botanische tuinen te vinden:

Hortus Botanicus Amsterdam

De bekendste tuin in dit rijtje is Hortus Botanicus Amsterdam. Waar het een populaire trekpleister is voor de vele toeristen die Amsterdam kent, is het ook zeker niet te missen als je toerist in eigen land bent. Hortus Botanicus heeft namelijk een prachtige kleine jungle waar je je doorheen kan wanen. Ook zit hier de prachtige monumentale palmenkas, die dateert uit 1912, waar je immens hoge tropische planten kunt bezichtigen.

Entree volwassenen: € 9,75

hortus botanicus amsterdam
(c) Janne – TripTalk
hortus botanicus amsterdam
(c) Janne – TripTalk

Wil jij op vakantie in eigen land? Bekijk dan onze tips voor glamping in Nederland en leuke routes om te fietsen in Nederland.

Hortus Botanicus Leiden

Hortus Botanicus in Leiden is de oudste botanische tuin van heel Nederland. De tuin is aangelegd in 1590 en nog steeds is deze tuin hét iconische stukje groen in de Leidense binnenstad. Hier kan je wandelen door tuinen die bij elkaar maar liefst vier hectare zijn. Elke tuin heeft een apart thema; struin bijvoorbeeld door de rozentuin, de varentuin of de Chinese kruidentuin. Ideale plekjes om je helemaal in onder te dompelen in een idyllische wereld.

Entree volwassenen: €8,00

Trompenburg Tuinen en Arboretum Rotterdam

Als liefhebber van botanische tuinen mag je Trompenburg Tuinen en Arboretum in Rotterdam simpelweg niet missen. Hier is een bijzondere collectie aan bomen en planten te vinden, die je in een sprookjesachtige sfeer kunt ontdekken. Wandel tegelijkertijd langs verstopte standbeelden, over kronkelende bruggentjes en onder prachtige rozenbogen. Strijk vervolgens neer in de pittoreske theetuin. Ook leuk: bezoek de cactuskas waar de meest bijzondere soorten cactussen te zien zijn. 

Entree volwassenen: € 9,75

Ook leuk om te doen: breng een bezoek aan de mooiste natuurgebieden van Nederland.

Botanische Tuin Delft

De Botanische Tuin van Delft maakt deel uit van de Technische Universiteit Delft en is behalve onderzoekstuin ook een publiekstuin waar iedereen welkom is. De tuin werd in 1917 aangelegd om planten te kunnen kweken voor onderzoek. Ondanks dat de tuin nog steeds gebruikt wordt voor onderzoek en educationele doeleinden, kan je er ook heerlijk wandelen. Met monumentale bomen van meer dan honderd jaar oud, kassen met kuipplanten en een prachtige authentieke middentuin kan je hier makkelijk een middag vertoeven zonder je snel te vervelen. 

Entree volwassenen: €6,00

Dit zijn de leukste zonnige terassen van Nederland die je deze zomer kunt bezoeken.

Hortus Botanicus Haren in Groningen

Met maar liefst 20 hectare aan uitgestrekte tuinen, is de Hortus Botanicus Haren in Groningen niet te missen. Hier zijn diverse bijzondere thematuinen te vinden. Bezoek bijvoorbeeld de Chinese tuin, waar je onder andere een Chinees theehuis, een vijverpartij en een waterval kan ontdekken. Of wandel door de mythische Keltische tuin of de prachtige vlinder-en bijenweide. Een ding is zeker: in Hortus Botanicus Haren kan je urenlang wegdromen. 

Entree volwassenen (hoogseizoen): € 8,50

Lees ook onze tips voor de herfstvakantie in Nederland.

Botanische Tuinen Utrecht

Net als de Botanische tuin in Delft is deze botanische tuin ook gevestigd op het terrein van de universiteit. Onderdeel van de universiteit van Utrecht, is de botanische tuin het groene hart in de stad waar wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan naar flora. Maar ook als bezoeker kan je de pracht van de tuin bekijken. Hier zijn diverse thematuinen te bezoeken met elk hun eigenbezienswaardigheid, zoals het bamboebos, de vogelhut en de evolutietuin. Tip: breng na een wandeling door de botanische tuin een bezoekje aan het tuincafé, waar je terecht kunt voor een kopje koffie en een biologische versnapering. 

Entree volwassenen: € 8,50

Dit kun je nog meer doen in Utrecht, en ga ook naar een van deze vegan hotspots in Utrecht. Smakelijk!

Zie de kaart voor de botanische tuinen in Nederland:


Wat is jouw favoriete botanische tuin in Nederland?

Een staycation plannen? Dit zijn de 20 tips voor een vakantie in Nederland

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven