TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
banter-snaps-lEKN0Vd257k-unsplash

Op vakantie? Pas op voor deze trucs van zakkenrollers

Wie gaat bergwandelen in de Pyreneeën heeft niet zo heel veel te vrezen. Maar ga je deze zomer struinen over Las Ramblas, de Avenue des Champs Élysées of doe je een dagje Amsterdam, dan is het oppassen geblazen voor de trucs van zakkenrollers. De website Z24! geeft een aantal tips.

Straatdieven zijn het gehele jaar actief, maar de zomer is zonder twijfel het favoriete jachtseizoen. Zonverbrande lome toeristen zijn nu eenmaal een gewild doelwit. De laatste jaren is er in veel Europese steden sprake van een toename. Je loopt dus risico gerold te worden in grote steden in binnen- en buitenland. Maar hoe herken je straatdieven, waar moet je vooral oppassen en wat kun je ertegen doen?

Zakkenrollers herkennen

Soms is het vrij eenvoudig om zakkenrollers te herkennen. Met name in Zuid-Europa zijn groepjes bedelende kinderen, vrouwen met baby’s en zielige bejaarde vrouwtjes verdacht. Soms zijn het echt bedelaars, maar niet zelden maken ze onderdeel uit van een grotere bende waarbij de bedelaar het slachtoffer afleidt, terwijl hij wordt gerold. Jonge meisjes en kleine kinderen die zich aan je opdringen zijn in elk geval een reden om op te passen. Veel bendes maken gebruik van kleine kinderen en jonge meisjes omdat ze niet bedreigend overkomen.

Toeristische attracties, stations, vliegvelden

Erg voor de hand liggende plaatsen voor zakkenrollers zijn de toeristische attracties zelf. Een portemonnee rollen is een stuk eenvoudiger als jij dromerig naar dat antieke fries staat te staren. Dat geldt voor toeristische hotspots buiten; maar ook binnen de muren van een museum ben je niet veilig. Het personeel van het Louvre-museum in Parijs is in april 2013 één keer in staking gegaan omdat ze de vele agressieve zakkenrollers beu waren. Ook treinstations en vliegvelden zijn berucht. Reizigers zijn vaak gehaast en met meerdere dingen tegelijk bezig.

Een koffer is zo gejat als jij bij een automaat een metrokaartje koopt of incheckt voor je vlucht. In Rome is het oppassen geblazen bij het in- en uitstappen van de metro. Zakkenrollers passen hier een zeer effectieve hit-and-run tactiek toe. Ze rollen je in de metro vlak voordat de deuren dicht gaan en rennen dan heel snel naar buiten. Zelfs al ging het rollen niet zachtzinnig, de vogel is dan al gevlogen, of in ieder geval onbereikbaar achtergebleven op het perron.

Let goed op je spullen, het kan snel gaan zoals je in deze video kunt zien

Afleiden slachtoffer, een gehaaide truc van zakkenrollers

De trucs van zakkenrollers is in de basis overal hetzelfde. Vaak wordt het slachtoffer eerst afgeleid. Dat kan zijn door te bedelen, tegen je aan te botsen, de weg te vragen, je iets te verkopen of expres iets over je heen te morsen. Het kan ook creatiever. Soms word je gevraagd mee te doen aan een enquête, of houdt één van de daders een verhaal over een goed doel, terwijl zijn handlanger je rolt.

Let trouwens ook heel goed op als je gaat pinnen. Want dan loop je niet alleen het risico op skimmen, waarbij je bankgegevens worden gejat. Groepjes zakenrollers proberen je soms tijdens het pinnen af te leiden, drukken dan voor jou op de knop voor het hoogste bedrag en ontfutselen je vervolgens het geld.

Geen portemonnee in broekzak

Hoe voorkom je dat je gerold wordt? Die vraag is eigenlijk eenvoudig te beantwoorden. Geen portemonnee in je broekzak en geen waardevolle zaken in je rugzakje, want dat is zo opgesneden. Wil je perse niet zo’n lelijke moneybelt, dan is een schoudertas – klep naar je toe adviseert de politie – een optie. Let niet alleen op je geld. Telefoons zijn minstens zo gewild, zo blijkt uit onderzoek.

Let op je telefoon

Wat velen van ons doen bij het plaatsnemen op een terras is je telefoon en vaak ook je portemonnee op de tafel leggen. Let op indien mensen je dan vanuit het niets benaderen. Wat zij doen is hun spullen bovenop jouw telefoon en portemonnee leggen en bij het weg gaan, je raadt het al, nemen ze ook jouw telefoon en portemonnee mee …

Let op ook op wat je met je paspoort doet, wees alert op het afgeven van je paspoort. Check ook onze tips voor het inpakken van je koffer.

Nogmaals: let dus goed op je spullen wanneer je aan het reizen bent. Heb jij nog tips om je spullen te beschermen?

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven