TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
costa rica

Genieten van ‘Pura Vida’ in het groene Costa Rica

De natuur is soms nét Jurassic Park: alsof er elk moment een gigantische T-Rex van achter het struikgewas aan kan komen stormen. Journalist Eline Boshuizen ging op avontuur in de provincie Guanacaste en ontdekte het ‘pura vida’ op Costa Rica.

Pura Vida Costa Rica

Vanuit het vliegtuig is al te zien hoe groen Costa Rica is. Grote en kleine rivieren stromen tussen de eindeloze ‘broccoliroosjes’ door. De Costa Ricanen staan erom bekend dat zij alles doen om het land mooi en puur te houden. “Welkom in Costa Rica”, roept reisgids Rhyan vrolijk als ik uit het vliegtuig stap.

Hij zal mij de komende dagen op sleeptouw nemen in de provincie Guanacaste. Een redelijk onontdekt gebied waar alles aanwezig lijkt te zijn: jungle, strand, rivieren, bergen én vulkanen. “Pura Vida, ken je die uitdrukking?”, vraagt hij me. “Het pure leven toch?”, antwoord ik hem aarzelend. Maar volgens hem is het veel meer. “Je komt er nog wel achter”, belooft hij me met een knipoog.

Dit rustgevend riviertje is tekenend voor Pura Vida Costa Rica
Pura Vida: de rustgevende natuur

Costa Rica is een goede tip voor je vakantie 2020

Dansen door de straten

Startpunt van mijn trip is de stad Liberia, niet te verwarren met het Afrikaanse land. In dit Zuid- Amerikaanse stadje kun je de authentieke cultuur proeven die de bewoners graag willen behouden. Ik beland mijn eerste avond op een klein straatfestival, waar een levendige fanfareband onstuimige marimba muziek speelt. Jonge ‘sabaneros’ dansen vrolijk en flirterig op hun leren sandalen met dames in kleurrijke jurken.

Guanacaste is dé provincie van deze ‘sabaneros’ – de cowboys van Costa Rica, die trots zijn op hun paarden en hun vee. De dans door de straten geeft me een intens gevoel van blijdschap. “Dat is ook pura vida”, zegt Rhyan tegen me. De eerste keer dat een van de dansende dames de kenmerkende schreeuw laat horen, kijk ik vreemd op. “Auy, auy, auy, auy”, klinkt het schel en hard. Opvallend is het zeker… en laat dat nou net het doel ervan zijn. Deze zogeheten ‘bomba’, die in elk gebied weer anders klinkt, werd vroeger gebruikt als een soort communicatiemiddel onder cowboys en hun vrouwen.

Ook leuk: een reis naar adembenemend Patagonië.

Groen, groen, groen

De volgende dag verlaten we Liberia vroeg in de ochtend en rijden we naar Sensoria om de natuur in te gaan. Na een uur verandert de prachtig geasfalteerde weg in een onverhard pad dat behoorlijk klimt. Er zijn smalle bruggetjes over rivieren en het is vooral: groen, groen en nog eens groen.

Hike tussen de boomtoppen in Costa Rica.
Volop avontuur in de jungle van Costa Rica

Onderweg moeten we stoppen als de weg waar we overheen moeten gerepareerd wordt: door flinke regenval is hij voor een deel weggespoeld. De wegwerkers hebben geen haast. Dat valt overigens óók onder het kopje ‘pura vida’, heb ik inmiddels geleerd. Als ik, als we verder rijden, een groepje sabarenos zie, is het net alsof ik naar een film zit te kijken. Een van de cowboys zit met een rechte rug op een bruin met wit gevlekt paard, met de teugels in één hand, en kijkt belangstellend onze kant op. Zijn cowboyhoed neemt hij af en hij zwaait. Het bos wordt intussen steeds ruiger, lianen hangen half over de weg, kalkoengieren zweven hoog in de lucht. Gele en rode tropische bloemen kleuren in de berm.

Vanuit Costa Rica ook te bezoeken: de San Blas eilanden bij Panama. Ben je fan van de natuur? Denk dan ook eens aan vakantie op het Caribische eiland Dominica. Meer een fan van tropisch strand? Ga naar Bonaire!

Jurassic Park

Aangekomen in Sensoria duiken we het regenwoud in. Rhyan gaat voorop. Het pad kronkelt door de jungle langzaam omlaag. Met ontzag kijk ik naar de bomen, bladeren en insecten die hier allemaal exorbitant groot lijken te zijn. We stappen meerdere keren over een colonne bladsnijdermieren heen. Ik hoop iets van wildlife te zien, want er leven hier onder andere tapirs, armadillos, tayra’s (een marterachtige), ontelbaar verschillende soorten vogels en zelfs tijgerkatten.

Terwijl ik hier loop, begrijp ik maar al te goed waarom delen van de Jurassic Park films in dit land zijn opgenomen. Dinosaurussen leven hier dan misschien niet meer, maar het land staat bekend om zijn enorme rijkdom aan natuur, en Costa Rica herbergt dan ook vijf procent van ‘s werelds biodiversiteit. We komen langs adembenemend blauwe watervallen en maken een stop bij de hotsprings waar ik het stof en zweet van me afspoel. Mijn hart maakt een sprongetje als de gids me wijst op een heel klein slangetje dat op een blad ligt. “Klein, maar gevaarlijk”, zegt hij met een indringende blik.

Waterval in de natuur van Costa Rica

Borrelende Modderpoelen

Die nacht slaap ik in een nieuw hotel aan Panamá Beach, waar de jungle letterlijk tot aan het strand komt. ’s Morgens word ik wakker met het geluid van brulapen en vogels die door elkaar heen kwetteren. Bij de zee zijn vissers al bezig om hun maaltje voor vanavond binnen te halen. Ze groeten me: “Pura vida!” Na een korte strandwandeling is het tijd voor meer avontuur. Ik bezoek het nationale park Rincon de la Viejo, aan de voet van een actieve vulkaan die helaas niet meer toegankelijk is voor publiek.

Een maand geleden barstte de vulkaan namelijk voor het laatst uit. Het bos is hier een stuk droger. Er leven luiaarden, maar de kans dat je die daadwerkelijk ziet, is niet zo groot. Hoog in de bomen zie (en hoor) ik wel slingerapen en brulapen. Ik kom langs borrelende modderpoelen en zwavelmeertjes, verstopt in het bos. Zwaveldampen komen op veel plekken uit de grond omhoog. Een magische omgeving.

Strand in een baai van Costa Rica
Pura Vida op het strand in een idyllische baai

Brulaap op de Bebedero

Iets wat ik niet had willen missen is de boottocht door de mangrove van de Bebedero rivier. De rust op het water, de vogels die in het water vissen, de prachtige natuur aan de wal met palmen en bananenbomen. Mijn adem stokt als we opeens een krokodil zien liggen in de zon. “Dat is een kleintje”, vertelt de kapitein. “Ze zijn gemiddeld vier tot zes meter lang.” We zien zwarte haviken, kleine vleermuizen die aan de stam van een boom hangen en leguanen met felgekleurde geel-oranje buiken die op de meest onmogelijke plekken in bomen geklommen zijn.

Rondreizen door Costa Rica | FOX.nl
Krokodil in Costa Rica

En dan, als de kapitein vaart maakt om terug te gaan, horen we vanuit de bomen gebrul. “Brulapen!” roepen Rhyan en ik in koor. Als kers op de taart voert de mannelijke brulaap een showtje voor ons op. Hij wrijft met zijn rug tegen de boom en neemt wat gekke posities in.

Ook leuk: een vakantie naar Barbados.

Terwijl we wegvaren, brult de aap ons nog even na. Als ik de dag afsluit met een lokaal biertje op Panamá Beach, met mijn voeten in het zand, besef ik me dat Costa Rica een land is waar ik terug wil komen. De overweldigende, onaangetaste natuur, de trotse Costa Ricanen en de cultuur die hier (terecht) in stand wordt gehouden. Vijftig meter naast me zitten twee locals met campingstoelen en een behoorlijke speaker waar latin-muziek uitkomt. Of ik er ook bij kom zitten. Ach, waarom niet, denk ik. “Pura vida!”

Kaart met alle plekken tijdens mijn reis door Costa Rica:

Heb je reisplannen naar Costa Rica? Lees dan ook deze artikelen:
Op reis naar Costa Rica
Zien en doen op je reis naar Costa Rica
5 x De mooiste natuurparken in Costa Rica

Fotocredits: Eline Boshuizen

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven