TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Eilandje van de San Blas eilanden

De idyllische eilandjes van de San Blas eilanden

Wij varen met onze eigen zeilboot Blue Spirit naar de San Blas eilanden, verkennen de dorpjes en ontmoeten de bewoners, wij hebben voldoende tijd om alles te ontdekken. Graag nemen we jullie mee op onze zeiltocht en maken je enthousiast om deze nog onbedorven eilandengroep te bezoeken.

De San Blas eilanden groep bestaat uit zo’n 350 grote en kleine eilanden voor de kust van Panama. De eilanden en het vaste land voor de eilanden wordt ‘Guna Yala’ genoemd. Op de eilanden leven zo’n 70.000 Guna indianen nog steeds volgens de oude wetten en rituelen. Elk dorp heeft 3 ‘sailas’, leiders, die alles goed in de gaten houden en ondanks dat de dollar is geïntroduceerd wordt er nog steeds ruilhandel gedreven.


Zo zien de eilandjes er ongeveer uit, een en al tropisch!

Het eiland Isla los Pinos en de Guna indianen

We komen aan bij Isla los Pinos, onze eerste kennismaking met de Guna indianen, kleine eilanden met grote palmbomen, wit strand en turkoois, blauw water. We ankeren voor het eiland en zijn erg benieuwd, maar moe, zout en hongerig! We gaan lekker slapen en stellen het ontdekken uit tot de volgende dag!

Zonsonderdag bij San Blas
We komen aan maar zijn gaan moe en gaan slapen. Maar eerst genieten van deze zonsondergang

Voordat we in San Blas aankwamen hebben we een reis gemaakt door Colombia.
Ook hebben we Dominica bezocht.

De volgende ochtend krijgen we bezoek van de zoon van de ‘saila’ van Isla los Pinos. Met Spaans en Engels komen we er uit wat hij wil, de ankerkosten zijn 10 Balbao’s (de Panamese $, gelijk aan de US $). Tevens kunnen we wat fruit kopen en in het restaurant eten….. We zullen zien zeggen we en gaan eerst eens kijken in het dorpje iets verderop. In het Guna dorp gaan we voor ons gevoel jaren terug in de tijd….. Hutten uit hout en leem, geen stromend zoet water en een klein winkeltje. We drinken wat en babbelen met de mensen. Ze zijn nieuwsgierig hoe en waar we vandaan komen, hoe oud we zijn en of we kinderen hebben. 

En zo mooi zijn de San Blas eilanden!

De vrouwen op San Blas maken prachtige ‘mola’s’

De vrouwen maken hier in San Blas prachtige ‘mola’s’, schitterende borduurwerkjes met vogels, vissen, fruit en andere dagelijkse taferelen. Zelf dragen ze de mola’s over hun blouses en jurken, ik zou het zonde vinden….. We zoeken twee mooie exemplaren uit om in te lijsten. De kinderen zijn gek op de fel gekleurde ballonnen, deze hebben we meegenomen uit Colombia en delen we uit. Een grote glimlach bij de volwassenen en een schaterlach bij de kinderen als de ballon wegwaait door de wind, ze rennen er snel achteraan!

Mono Island

De volgende dag varen we door naar Mono Island, de keus aan eilanden is zo groot dat het kiezen moeilijk is. Gelukkig varen we langzaam en als we een mooi plekje zien dat ons bevalt stoppen we. Het water is 50 tinten blauw en glashelder, we snorkelen en zwemmen rond de boot en zien de bedrijvigheid op het water van de lokale vissers die er op uit gaan voor de lunch en het avondeten.

Lees meer over onze rondreis door Colombia van Santa Marta naar San Gil

De San Blas eilanden zijn in het oosten van Panama nog erg authentiek, hoe meer je naar het westen zeilt hoe toeristischer het wordt. Op zich niet erg, zeker niet voor de Guna’s, de lokale bevolking, maar zoals een wijs man ooit zei, elk voordeel heeft een nadeel. Een groot nadeel is hier de verwerking van afval, een vuil ophaaldienst bestaat er niet en alles wordt of gerecycled of verbrand. Maar het blijft jammer dat als je een eiland rondloopt je nog steeds veel plastic en andere rommel overal op het strand en in het water vind. Misschien ook een opruimdag in het leven roepen?

Strand en eiland en het rif
Strandje en zicht op een ander eiland

De riffen rond de San Blas eilanden

We nemen de tijd hier en de eilanden die we uitkiezen om te bezoeken liggen allemaal achter een groot rif en hebben een beschut gedeelte waar we het anker kunnen laten vallen. Door de kleur van het water kun je, zeker als de zon schijnt, goed de diepte inschatten. Door de verschillende riffen die er rond de eilanden liggen is het oppassen geblazen dat je niet vastloopt, goed opletten dus! Bij de riffen kun je prachtig snorkelen, je kunt grote en kleine vissen spotten, ook zie je hier nog ongerept, felgekleurd koraal. Geniet van de rust die de omgeving uitstraalt, de onderwaterwereld en de Guna cultuur.

Schildpad bij de San Blas eilanden
Ook schildpadden zie je als je gaat snorkelen!

Als we achter het anker liggen, komen de Guna’s met hun houten kano’s langszij, ze hebben van alles om te verkopen, groente, fruit, eieren, krab, kreeft en natuurlijk de mola’s. Ondanks dat we in Colombia veel hebben ingekocht, zijn we nu zo’n beetje door de verse groenten en fruit heen. Dus heerlijk dat we weer wat kunnen kopen. Natuurlijk moeten we onderhandelen, dat gebeurt met handen en voeten in een mengelmoes van Spaans en Engels. Soms ruilen de vrouwen zelfs liever met ons met voor hun luxe spulletjes zoals nagellak en mascara….. Blij zijn we met de ananas, tomaten en kreeft. ’s Avonds hebben we een heerlijke maaltijd van rijst, koolsla en kreeft.

Vers gevangen kreeft
Vers gevangen kreeft

We zeilen verder langs de San Blas eilanden

We vervolgen onze tocht richting Snug Harbour en Nargana. Volgens onze ‘cruising guide’ zou er op dit laatste eiland ook internet zijn…. Fijn, dan kunnen we het thuisfront informeren! Helaas blijkt internet niet te werken en valt dit eiland, zonder alle Guna tradities, ons toch wat tegen. Het is erg vervallen, rommelig en oogt onvriendelijk…. We besluiten de volgende dag door te varen naar Green Island, bezoeken ook de Holandes en Lemon Cays, daar is het tropische gevoel weer terug.

Uitzicht vanaf onze zeilboot op eiland
Het tropisch gevoel is weer terug bij ons als we dit uitzicht zien!

Idyllische eilanden in mooi blauw water, met witte stranden, palmbomen en originele Guna’s! Daarom zijn we hier, we willen de originele bewoners leren kennen, de prachtige eilanden, de onderwaterwereld, genieten van de rust, gebruik maken van wat er groeit en bloeit. Tevreden zijn, dus verwacht geen luxe, wel authenticiteit, nieuwsgierigheid  van de Guna’s. Ze zijn open en blij als je ze helpt met voor ons simpele dingen als lucifers, oploskoffie en visdraad. Zelf komen ze dan met kreeften, die ze plukken uit de ondiepe poelen tijdens het seizoen, of met vers gebakken brood, voor ons is dat weer een luxe.

Bezoek ook deze andere mooie stranden in Centraal-Amerika.

We genieten nog wat dagen van de prachtige natuur en ongerepte eilandjes, van de gastvrije Guna’s met hun stralende lach! Dan varen we richting Portobelo, Linton Bay. Wij zijn super enthousiast over deze eilanden, San Blas, is prachtig en zeer de moeite waard!

Onze zeilboot aangemeerd bij een eilandje
En we blijven geniete van deze uitzichten

Nog meer over tropische eilanden lezen?
Lees dan over onze avonturen in Frans Polynesië

Waar liggen de San Blas eilanden?

De San Blas eilanden liggen bij Panama, voor de noordkust van het land in de Carabische zee.


Als je het in het Caribisch gebied bent, je kunt natuurlijk ook naar Bonaire of Curaçao

Zelf zeilen bij de San Blas eilanden?

Van Colombia kun je met een zeilboot naar de Rosario eilanden en via de San Blas eilanden naar Panama. Veel positieve ervaringen hebben wij gehoord over sailcolombiapanama.com, zij organiseren zeildagtochten naar de Rosario eilanden vanuit Cartagena en meerdaagse zeiltochten door de San Blas eilanden naar Panama.

De zeiltocht door San Blas vertrekt uit Cartagena of Sapzurro, Colombia naar Portobelo of Puerto Lindo, Panama. De tocht duurt zo’n 5 tot 6 dagen, afhankelijk van weer en wind en kost rond de  US$600. Een beetje avontuurlijke instelling en flexibiliteit is wel handig. Zeilervaring is niet vereist, maar ze vinden het altijd leuk als je wilt helpen. De ruimte aan boord is beperkt, faciliteiten zijn basic en deel je met anderen, maar daar krijg je wel iets voor terug! Een onvergetelijke ervaring om de San Blas eilanden te beleven, het Robinson Crusoe gevoel en je bent soms letterlijk op een onbewoond eiland!

Ook hebben we tijdens onze wereldreis een reis door Marokko gemaakt

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Foto’s: Brigit | Fotocredit header / Rocio Guillen – Unsplash

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven