TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Alle informatie voor jouw reis naar Bali

Bali tips: handige informatie voor als je naar Bali gaat.

Bali; ik ken geen eiland dat zo veelzijdig is als Bali. Zelf ben ik drie weken op Bali geweest en ben daarna doorgereisd om nog meer van Indonesië te ontdekken. In dit blog vind je veel Bali tips, inclusief extra tips en minireisgidsen. Nuttig voor jouw reis! Lees snel verder en ontdek meer over dit prachtige eiland.

Handige Bali tips

Bali is onderdeel van Indonesië, enkele feitjes:


Continent: Azië
Taal: Balinees
Oppervlakte: 5561 km2
Hoofdstad: Denpasar
Landcode: ID, IDN
Inwonersaantal: 4.362.000 (2019)
Regeringsvorm: republiek
Hoogste kunt: 3.142m (Gunung Agung)
Vliegtuig: circa 14 uur vliegen vanaf Amsterdam

Sterre bij Tegalalang rijstterrassen in Ubud
Deze rijstterrassen zul je op Bali regelmatig tegenkomen

Hoe is het weer en klimaat op Bali?

Bali heeft net als de rest van Indonesië te maken met een tropisch klimaat. Doordat het eiland vlak bij de evenaar ligt, ligt de temperatuur vrijwel het hele jaar rond de 30 graden. Bali kent twee seizoenen: het droge seizoen (april t/m september) en het natte seizoen (oktober t/m maart). Tijdens het droge seizoen schijnt de zon volop en is de temperatuur van het zeewater gemiddeld 27°C.

Bali tip, dit strand bij Nusa Penida
Foto Alfiano Sutianto – Unsplash

Het regenseizoen is over het algemeen aangenamer, dit komt omdat de luchtvochtigheid een stuk lager ligt en er vaak aan het einde van de dag verfrissende buien vallen.

Lees meer over een vakantie naar Bali.
Bezoek de Bromo vulkaan op Java en de rijstvelden van Kalibaru.

Wat is de beste reistijd voor Bali?

Zoals je net al las heeft Bali te maken met twee verschillende seizoenen. Een droge en een natte periode, om de natte periode te ontwijken kun je het beste naar Bali reizen van mei t/m oktober. Let wel op, in juli en augustus kan het erg druk worden op Bali.

De Bali tip, bezoek deze Pura Tanah Lot tempel in zee bij zonsondergang
Unsplash/Harry Kessell – Pura Tanah Lot tempel

Dus ben je opzoek naar een droge en rustige periode ga dan van mei t/m oktober naar Bali, maar mijdt de maanden juli en augustus.

Waar ligt Bali op de wereldkaart?

Bali tips: betalen op Bali

Op Bali wordt er betaald met de Indonesische Roepia (Rupiah). Voor de actuele wisselkoers raad ik aan om even op wisselkoers.nl te kijken. Als geheugensteuntje kun je het beste aanhouden dat de wisselkoers meestal rond de € 1 = R15.000 ligt. Houd er natuurlijk wel rekening mee dat het prijsniveau op Bali een stuk lager ligt dan in Nederland. Om een voorbeeld te geven: omgerekend kun je op Bali uiteten voor nog geen € 10 per avond, waar je dan een hoofdgerecht en alcoholhoudend drankje voor krijgt.

Deze video neemt je 5 minuten mee op reis door Bali

Mijn advies is om regelmatig cash geld te pinnen en met cash geld te betalen. Om te pinnen moet je je bankpas overzetten naar wereld, daardoor heb ik bijna bij elke pinautomaat kunnen pinnen. Persoonlijk vond ik dit het makkelijkste want zo had ik geen gedoe met een credit card die niet overal geaccepteerd word. Let op: je betaalt wel wat toeslag voor het pinnen, dit is gemiddeld €2,50 per keer.

Bezoek het eiland Samosir en het Tobameer.

Welk geloof is er op Bali?

Op Bali vind je vele tempels. Het is dan ook niet gek dat ruim 90% van de Balinese bevolking Hindoe is. De Balinese versie van het hindoeïsme is echter niet te vergelijken met de Indiase vorm, deze is op veel gebieden namelijk veel strikter. Voor de meeste Balinesen ligt de nadruk meer op ceremonies en rituelen, zichtbaar gedrag gaat voor de kleine lettertjes in het hindoeïsme.

In ieder dorp vind je tempels. Voor al deze tempels worden ceremonieën gehouden, bijvoorbeeld wanneer het de ‘verjaardag’ van de tempel is. Het moet dus gek lopen wil je tijdens je reis op Bali niet ergens een ceremonie tegenkomen. Het is allemaal onderdeel van de Bali cultuur. Spreekt voor zich dat Bali spiritueel is, bijna alles heeft namelijk wel een spirituele betekenis.

Offers bij tempels op Bali die je veel ziet
Foto Pier Francesco Grizi – Unsplash

Check deze bezienswaardigheden in Beijing als je naar China gaat.

Wees niet bang om een tempel in te lopen en mee te doen aan een ceremonie. De Balinesen vinden dit prima zolang je je maar netjes aankleed. Draag daarom een sarong: een sarong is een lange wikkelrok die je om je middel draag, zorg ervoor dat je schouders bedenkt zijn en het liefst dat je ook je armen bedekt. Maak gebruik van deze gastvrijheid en neem een kijkje in de vele tempels die Bali te bieden heeft.

En offerbakje op Bali.
Offerbakje/fotocredits: Roselyn – TripTalk

Iets wat je op Bali overal ziet zijn offerbakjes. Iedere dag worden er op belangrijke plekken bakjes met bloemen, fruit, rijst en wierook neergezet. Vandaar dat je bloemenoffertjes tegen komt op de balie van een winkel of restaurant of zelfs in de taxi. Deze offerbakjes dienen voor de goede geesten en goden, en om de demonen weg te houden.

Waar ga je slapen? We hebben 6 tips voor de leukste hotels op Bali.

Wat zijn de mooiste tempels op Bali?

Zoals je hierboven al las over de informatie over Bali speelt het Hindoeïsme en alles wat daarbij komt kijken een grote rol. Op Bali heb ik ook enorm veel tempels bezocht en meegedaan aan verschillende ceremonies en rituelen. Een van de tempels die ik heb bezocht is de Pura Ulan Danu Brata, deze tempel is gelegen aan het Bratan-meer in Bedegul.

De Pura Ulan Danu Bratan tempel gelegen bij het meer. Als je informatie over Bali zoekt wordt deze tempel altijd wel genoemd.
De Pura Ulan Danu Brata tempel

Het hele bouwwerk ligt verdeeld over een paar kleine eilandjes in het Bratan-meer. Bekijk de torens vanaf het land of stap in een bootje en vaar erlangs. De tempel werd gebouwd in de 17de eeuw en is gewijd aan de centrale hindoeïstische goddelijke drie-eenheid, Brahma-Vishnoe-Shiva en ook aan de meer-godin, Dewi Danu. Deze hindoeïstische tempel is misschien wel de meest gefotografeerde van Bali, want eerlijk is eerlijk het is echt een plaatje.

De Bali tip: naar  de Ulun Danu Beratan tempel op Bali
Foto Guillaume Marques – Unsplash

Zelf vond ik dit een van de mooiste tempels die ik op Bali heb bezocht, neem dus zeker een kijkje bij deze tempel. Om naar binnen te mogen betaal je 25.000 Rupiah (€1,65 pp). Het dit is niet de enige tempel die ik heb bezocht, ik heb meerdere tempels op Bali bezocht.

Leuk om te doen: dieren op Bali in het wild spotten en niet bij de toeristen spots.

Bali tips: leuk om te doen

Bali tips: eten op Bali

De Balinese keuken is ontzettend veelzijdig, in een Balinese maaltijd zijn bijna altijd alle smaken vertegenwoordigd: zoet, zuur, bitter, zout en ga zo maar door. In de meeste gerechten is rijst het hoofd ingrediënt, niet gek dat er daarom op Bali zo veel rijstterrassen te vinden zijn. Een populair gerecht is de nasi campur: rijst met stukjes kip, wat varkensvlees, tempé, tahoe, ei en diverse soorten groenten er bij, en vergeet vooral de kroepoek niet.

Lekker genieten van een Balinees gerecht
Foto Ludo Poiré – Unsplash

Iets wat je ook zeker moet eten op Bali is verse vis, de vis wordt bereid op een met kokos gestookte barbecue en geserveerd op een bananenblad. Ben je op zoek naar een echt lokaal biertje, kies dan voor de Bintang. Leuk weetje: Bintang wordt geproduceerd door Heineken Asia Pacific, en de smaak wordt daarom ook vaak vergeleken met ons Heineken bier. Er zijn ook veel vegan restaurants op Bali.

Tip: geen zin om veel geld uit te geven? Eet dan bij een ‘warung’, dit is een straatstalletje of bij een ‘rumag makan’ een eetzaal. Dit zijn de plekken waar de lokale bevolking ook komt eten en dat maakt het extra speciaal.

Bali tip, genieten van dit uitzicht restaurant ZEST in Ubud
Foto via Zest Facebook

Zoek je een leuk en tof restaurant? Bekijk dan onze tips voor deze leuke Bali restaurants.

Lees ook: tapa’s eten in Madrid.

Overige handige Bali tips

Onderstaande informatie is handig en ook belangrijk om te weten.

Visum: Voor je bezoek aan Bali heb je alleen een paspoort nodig, zorg er voor dat je paspoort geldig is tot 6 maanden na terugkeer van je reis. Als toerist kun je maximaal twee maanden op Bali blijven, bij een verblijf van maximaal 30 dagen heb je geen visum nodig. Wil je lager blijven dan 30 dagen dan kun je van tevoren online een visum aanvragen. Dit dien je wel al voor vertrek te regelen.

Stroom: In Indonesië wordt gebruik gemaakt van type C (ongeaard) en F (geaard) stopcontacten. De netspanning is daar 220 Volt. In het kort, dit is hetzelfde als in Nederland, dus reis je naar Bali heb je geen reisstekker nodig.

Verkeer: In Bali is het verkeer een goed georganiseerde chaos. Dat betekent dus dat er nauwelijks verkeersregels zijn en verkeerslichten worden negen van de tien keer ook genegeerd of ze zijn er niet. Je rijdt in Bali aan de linker kant van de weg, het makkelijkste vervoermiddel is een scooter. Nog nooit op een scooter gereden? Dat zal niemand opvallen!

Tip: Je kunt ook een taxi met privéchauffeur boeken die je overal heen rijdt, dat is nog makkelijker, maar wel wat minder avontuurlijk.

Boeddha beeld met offers op Bali

Vaccinaties: Een vaccinatie tegen gele koorts is voor Bali alleen verplicht als je in de zeven dagen voordat je Bali binnenkomt in een gele koorts land bent geweest. Wanneer je langer dan 4 weken op Bali verblijft, is een poliovaccinatie verplicht. Haal deze minimaal vier weken en maximaal twaalf weken voordat je Bali weer verlaat.

Ongeacht je verblijfsduur worden de volgende vaccinaties voor Bali aangeraden: vaccinatie tegen DTP (difterie, tetanus en polio) en een vaccinatie tegen hepatitis A (besmettelijke geelzucht). Zelf ben ik een maand op Bali geweest en heb naast de verplichte vaccinatie me ook nog laten vaccineren tegen hepatitis A. Blijf je langer dan een maand op Bali, dan raad ik je aan om voor meer informatie even contact op te nemen met de GGD.
Check altijd de laatste informatie over vaccinaties voordat je op reis gaat!

Drinkwater: Het wordt sterk afgeraden om het water uit de kraan op Bali te drinken. Het is slecht van kwaliteit en erg bitter. Zelf kocht ik grote flessen water die ik dan in kleine flesjes overgoot om zo water te kunnen drinken.

Bali tips van Noord naar Zuid

Noord-Bali

Ik vond Lovina en omgeving echt prachtig, van de vele tempels tot dolfijnen spotten, ik heb het allemaal gedaan. Maar vergeet vooral de verschillende watervallen niet. Op een middag wilde ik naar een bepaalde waterval die ik in een reisgidsje gevonden had, maar mijn taxichauffeur raadde me aan om naar een wat onbekendere waterval te gaan. Ik twijfelde geen seconde en vertrok naar de ‘Secret garden waterfalls’. Tijdens een wandeling door de jungle werd ik begeleid om van verschillende watervallen af te springen. Weten wat ik nog meer heb gedaan in Noord-Bali?

Bekijk mijn bezoek aan de watervallen

Mijn reis begon in het rustieke noorden. In het noorden van Bali vind je prachtige stranden, schitterende watervallen en groene natuur. Hier lees je mijn tips voor Noord-Bali.
Bekijk leuke hotels en guesthouses in Lovina.

Ubud

Stralend groene jungles, wijd uitgerekte rijstvelden en prachtige tempels, Ubud is het cultureel hart van Bali waar veel locals wonen. Een bezoekje aan deze prachtige plek mag niet ontbreken. Ubud is de laatste jaren razend populair geworden en dus best toeristisch. Maak je geen zorgen, buiten het centrum vind je de rust bij traditionele dorpjes en prachtige rijstvelden en ook leuke accommodaties.

In Ubud heb ik ontzettend veel verschillende tempels bezocht. Maar ook heerlijk gewandeld door wijd uitgerekte rijstvelden. Er zijn heel wat bezienswaardigheden in Ubud. En niet te vergeten heb ik geschommeld midden in de jungle. Weten waar je heen moet als je ook wilt schommelen?

Zuidwesten van Bali

Genoeg cultuur gesnoven in Ubud en Noord-Bali? Dan ben je vast wel toe aan een heerlijk surfersleventje of drukke uitgaanscultuur. Huur in het zuidwesten vooral een scooter want dit is het meest makkelijke vervoersmiddel op Bali. Vanaf Ubud ben ik afgezakt naar het relaxte Canggu en na een aantal dagen doorgereisd naar het drukke Kuta.

Bezoek Finn's beachclub, dan geniet je van dit zwembad
Genieten in het zwembad bij Finn’s Beachclub

In Canggu heb ik genoten van een heerlijk relaxt surfersleventje. Ik ben bij een instagrammable beach club geweest en heb daar genoten in het zwembad met frisse cocktails en chille muziek. Als je in Canggu bent kan een avondje Old Man’s ook zeker niet ontbreken. In Kuta ben ik naar de grootste nachtclub van Indonesië geweest en heb ik menig uurtje doorgebracht op de surfplank. Lees meer over minireisgids over een korte vakantie in Kuta en Canggu.

Zoek een hotel in Kuta of Canggu:

Booking.com

Uluwatu

Het zuiden van het eiland zal je overladen met een oase van rust, prachtige stranden en mooie tempels. Zelf ben ik drie dagen in Uluwatu geweest. Ga naar Uluwatu voor de meest mooie stranden van heel Bali. Mijn uitdaging voor mijn dagen in het zuiden was dan ook: zo veel mogelijke verborgen pareltjes ontdekken.

Bali tips: bezoek de Pura Ulu Wata tempel.
In het zuiden kan je genieten van dit soort uitzichten!

Bali tips: ga vanuit Bali naar de Gili-eilanden

Na mijn fantastische reis op Bali ben ik doorgereisd naar de Gili-eilanden. De Gili-eilanden bestaan uit: het kleinste eiland Gili Air, het middelste eiland Gili Meno en het drukkere Gili Trawangan. Stap op een speedboot en reis vanaf het oosten van Bali al binnen twee uur naar deze paradijsjes. Zelf verbleef ik op Gili Trawangan, waar ik heel veel leuke dingen heb gedaan.

Op de tweede dag ben ik bijvoorbeeld het hele eiland rondgefietst. Alle Gili-eilanden zijn zo klein dat je er binnen een uur omheen kunt fietsen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om je eigen snorkelset mee te nemen en het water in te duiken op zoek naar vissen of schildpadden. Nadat ik zelf onder water al heel veel moois had gezien heb ik ook nog deelgenomen aan een snorkeltour. Of neem een massage op het strand, op de Gili’s kan het allemaal. Weten wat ik nog meer op de Gili-eilanden heb gedaan?

Zoek een leuk hotel op de Gili Eilanden:

Booking.com

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Foto’s zijn gemaakt door Sterre Mobers, tenzij anders vermeld
Fotocredits header: Ruben Hutabarat

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven