TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Het Tobameer op Samosir eiland, Sumatra

Bezoek het eiland Samosir en het Tobameer

Op een uur varen van het vaste land van Sumatra vind je het eiland Samosir. Hier vind je de oude Batak-dorpen. Vanaf de haven van Prapat pakten we de ferry. Op de ferry stond ik met verbazing te kijken naar het aantal auto’s dat meekonden. Waar wij in Nederland zouden zeggen dat het niet meer past, besluiten ze in Sumatra nog minimaal tien extra auto’s mee te nemen. En waarom niet, want met een beetje passen en meten ging het makkelijk. De boottocht was voor mij even een momentje van rust. Genieten van het uitzicht over het Tobameer op het Samosir eiland.

uitzicht over het Tobameer

Zo kan een bezoek aan het eiland Samosir en het Tobameer zijn

Eenmaal aangekomen reden we door naar ons resort in het stadje Tuk Tuk. Tuk Tuk is het centrum van Samosir. Je vindt hier verschillende restaurants en cafés. Wij kozen voor een restaurant waar ze gegrilde vis van de barbecue serveerde en je uitzicht had over het Tobameer.

restaurants bij het Tobameer op het Samosir eiland

We waren het deze vakantie in Indonesië al een paar keer tegengekomen: lege restaurants. Waar eten alle andere toeristen? Of zijn wij gewoon nog vroeg in het seizoen? Ook in dit restaurant was het rustig. De sfeer is er dan ook naar om na het eten, nog een drankje te doen en daarna maar terug te gaan naar het hotel. Het was gelukkig weer een lange reisdag geweest, waardoor ik er vroeg indook.

Slapen bij het Tobameer op het Samosir eiland van Sumatra

Of bezoek de Gili-eilanden in Indonesië.

Batak-dorpen

De volgende dag stond een bezoek aan de traditionele Batak-dorpen op het programma. Deze dorpen kun je herkennen aan de vissersbootdaken. We begonnen onze dag bij Tomok: waar de graftombe van koning Simanindo staat. De Batak-families leefde met de hele familie in een huis. Soms betekende dat, dat ze met 25 personen op een verdieping leefde. Pas als je in het huis staat, merk je hoe klein en krap het is. De onderste laag is voor de dieren, de middelste werd gebruikt als keuken en slaapkamer en de koning had nog een extra verdieping voor opslag.

Batak dorpen op het Samosir eiland

De gids vertelde ons dat vrouwen uitgekozen werden door naar hun borsten te kijken. Des te groter, des te meer kans er was dat de vrouw vruchtbaar was. De koning had daarom op de voorkant van zijn huis borsten laten namaken, die als versiering gebruikt werd voor zijn huis.

batak dorp Sumatra

De koning was ontzettend machtig. Wanneer je de fout in ging, en criminele activiteiten uitvoerde, dan stond er een strenge straf op je te wachten. Dit was meestal de doodstraf. Deze doodstraf was geen pretje, want die ging namelijk samen met een dagenlange marteling.

Ook leuk: een vakantie naar Bali. Ontdek de leuke restaurants op Bali.

Met de voetjes van de vloer

Na de rondleiding door het Batak-dorp was het tijd voor een leuke activiteit: het bijwonen van een traditionele dansvoorstelling. Leuk om te zien, maar ook zeker leuk om zelf mee te doen. Aan het einde van de voorstelling worden alle vrouwen en een man uit het publiek gehaald en omgekleed om mee te doen aan de dans. Tijd om de voetjes van de vloer te halen. Nergens om je zorgen over te maken, want je hebt de stapjes zo onder de knie.

Batak dorpen en hun tradities

Bekijk dit startpakket voor een rondreis door Indonesië, een perfect begin voor een trip naar Bali en omgeving.

We eindigden onze tour met een bezoek aan de Panorama van het Tobameer op Samosir eiland. Vanaf deze plek heb je een prachtig uitzicht over het meer. Zelf vond ik de weg op het vaste land van Sumatra langs de Karohooglanden een mooier uitzicht geven.

Het Tobameer op het Samosir eiland van Sumatra

Je rijdt rondom het meer en kunt een stop maken bij de Si Piso Piso waterval. De waterval is 120 m hoog. Vanaf boven heb je al een mooi uitzicht, maar klim naar beneden, want daar is het uitzicht nog spectaculairder. Bij de daling heb je het nog niet door, maar als je weer naar boven klimt, merk je pas hoe steil het eigenlijk is.

Het is pittig, allemaal ongelijke traptreden, maar met een goede conditie is het prima te doen. En het uitzicht is het meer dan waard, waardoor ik het zo weer zou doen! Onderweg besloot ik wel een keer te stoppen om even op adem te komen. Al snel kwamen er studenten op mij afgerend die op de foto wilden. Een blonde vrouw die in haar eentje loopt, blijft een attractie. Na de shoot ben ik snel weer naar boven gegaan, zodat ik nog meer uit mijn vakantie kon halen. De dag erna stond namelijk de vlucht naar Java op het programma, het vervolg van onze reis door Indonesië. Heel erg benieuwd wat dat eiland mij gaat brengen.

Ontdek het andere Indonesië, of ga richting de mooiste snorkel- en duikspots in Indonesië.

Zoek een hotel voor je bezoek aan het Tobameer op het eiland Samosir:

Booking.com

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Lijkt een bezoek aan het Tobameer op Samosir jou iets?

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven