TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
De blauwe tempel Wat Rong Suea Ten in Chiang Rai

Handig! 8x etiquette tips in Thailand

Je bent eindelijk geland in Thailand: de bestemming waar je al zolang naar uit kijkt. Het heerlijke weer, de prachtige natuur en een onvermijdelijke cultuurshock. En over die cultuurshock willen we het even hebben. Vandaar wat etiquette tips voor als je richting Thailand gaat.

Volg deze etiquette tips in Thailand

Om geen dingen te doen die hier not done zijn tijdens je reis naar Thailand, denk dan aan de volgende Thailand etiquette tips.

1. Doe altijd en overal je schoenen uit

Je voeten naar iemand richten, op tafel leggen of kruisen is een absolute no go in Thailand. Voeten worden hier beschouwd als het minst schone deel van het lichaam. Op veel plekken is het dan ook gebruikelijk om je schoenen buiten te laten staan. Dit geldt niet alleen bij iemand thuis, want ook in sommige winkels of openbare plekken wordt dit van je verwacht.

Buiten aanzicht van de Wiang Kum Kam Tempel in Thailand
Fotocredit: Mathew Schwartz – Unsplash

Extra tip: schoenen aan de buitenkant van je backpack binden is in Thailand ook not done!

Andere landen in Azië bezoeken? Lees hier meer over een reis naar Vietnam.

2. Respecteer de monniken

Wil je meer weten over het Boeddhisme, bezoek dan eens een tempelsessie waarin je monniken kunt ontmoeten en spreken over het geloof. Maar, onthoud hierbij wel: stel niet direct te persoonlijke vragen en raak ze niet aan, vooral als vrouw zijnde! Ook mag je als vrouw zijnde niet direct naast een monnik zitten.
De reden hiervoor is dat monniken geen lusten mogen hebben en een vrouw aanraken kan lust opwekken.

Etiquette in Thailand, heb respect voor de monniken

3. Wijs niet naar een ander

Waar het in de Westerse wereld niet meer dan normaal is om te wijzen, wordt dit in Thailand gezien als zeer onbeleefd of zelfs seksueel suggestief. Wil je toch iemand wenken, doe dit dan met vier vingers gestrekt en je duim plat tegen je handpalm. Dit geldt ook voor het wijzen naar gebouwen.

Wijzen met je voeten naar iets, laat dat ook uit je hoofd.

4. Raak geen hoofd of haren aan

In Thailand wordt het hoofd als het meest heilige deel van het lichaam gezien. Raak dus nooit zomaar iemand zijn hoofd of haren aan, ook niet bij kinderen. Je zult ook merken dat je tijdens een Thaise massage altijd wordt gevraagd of ze je hoofd mogen aanraken.

Etiquette tips in Thailand, ook bij kinderen bij tempels
Kindje bij een tempel in Chiang Mai / Fotocredit: Dani Aláez – Unsplsah

Ga je ook naar Bangkok? We hebben een paar tips in Bangkok voor je en lees ook onze tips voor een hotel in Bangkok. Lees ook: 19 tips voor je volgende reis naar Thailand!

5. Kleed je gepast als je een tempel bezoekt

Een tempel is een heilige plek in Thailand. Je bent natuurlijk welkom om een tempel te bezoeken, maar doe dat met respect. Dat betekent dat je geen pet draagt en je zonnebril afdoet. Qua kleding zorg je er voor dat je schouders en knieën bedekt zijn. En uiteraard doe je je schoenen uit. En praat zachtjes in de tempel.

Etiquette tips in Thailand, ook voor een bezoek aan een tempel
Tempel in Thailand / Foto: TAT

Foto’s maken in de tempel mag meestal wel, ook van de Boeddha-beelden (tenzij staat aangegeven dat het niet is toegestaan). Wat zeker niet mag, is dat jij samen met een Boeddha-beeld op de foto gaat!

Lees ook: handige tips voor je vakantie naar Thailand.

6. Respecteer de koning

De koning wordt zeer gerespecteerd door de Thai. Grappen maken over de koning wordt niet gewaardeerd. De koning beledigen kan je duur komen te staan, daar staan gevangenisstraffen op.

7. Respecteer de bevolking

De Thaise bevolking leidt niet graag gezichtsverlies. Ze lachen veel (daarom ook, het land van de glimlach). Als je praat met een Thai, of als je afdingt als je wat koopt, blijf vooral rustig praten en blijf beleefd. Daarmee krijg je ook respect. Boos worden heeft geen zin, daarmee bereik je alleen het tegenovergestelde en dan zal de Thai vrijwel geen respect meer tonen aan je. Bevalt je iets niet, leg het op een rustige manier uit.

De Thai geven voedsel aan de monniken op straat in Chiang Khan, etiquette tips in Thailand
Foto TAT

8. Begroet en bedank met een wai

Een van de meest kenmerkende gewoontes in Thailand is de wai: een begroeting waarbij je beide handen tegen elkaar aandrukt en richting de kin beweegt. Hierbij buig je je hoofd een beetje naar voren. Je zult merken dat bijna iedereen in Thailand elkaar op deze manier groet en bedankt. Locals vinden het geweldig als je dit gebaar ook laat zien!

Dit zijn mooie reisroutes in Thailand om niet over te slaan of wat denk je van fietsen door Thailand?


Handige links voor je reis naar Thailand
1. Boek je vliegticket naar Thailand online.
2. Heb je al een ticket? Zoek een hotel in Thailand
3. Reis nog voordeliger en boek je vliegticket samen met een hotel
4. Boek een taxi bij aankomst naar je hotel, wel zo makkelijk! (lees meer)

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven