TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
ontdek vietnam

Op reis naar het vriendelijke Vietnam

Het land van honderden brommertjes. Van vrolijk gekleurde huizen en nieuwsgierige locals. Van sfeervolle steden en eeuwenoude tempels. Het land van Hanoi en Hoi An. Vietnam heeft alles in huis voor een fijne vakantie, zo ontdekte redacteur Puck toen ze naar het vrolijke, vriendelijke land vloog. Lees verder en ga mee op reis naar het vriendelijke Vietnam.

Een reis naar Vietnam kan er zo uitzien:

De chauffeur klakt met zijn tong en toetert nog maar eens naar de tientallen brommertjes die van alle kanten op ons af komen scheuren. We rijden over een smalle weg, langs groene velden, hoge palmbomen en krijtrotsen met steile wanden waar tempels op zijn gebouwd. Onderweg passeren we dorpjes met felgekleurde huizen en winkel na winkel vol enorme Boeddhabeelden. Kinderen achterop brommers kijken nieuwsgierig in de auto en zwaaien vrolijk als ze zien dat ik een toerist ben. “Hello miss!” Ik ben begonnen aan m’n reis naar Vietnam. Om precies te zijn in Hoi An, een oude stad in het midden van het land, op een klein uur vliegen van zowel Hanoi als Ho Chi Minh City. De plaats staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, maar dat is slechts een van de vele redenen om Hoi An te bezoeken, zoals ik de komende dagen mag ontdekken.

een local op straat in vietnam
Locals in de straten

Hoi An geeft me een warm welkom, dus dat is een goed begin van m’n reis naar Vietnam. Niet alleen met een temperatuur van 40 graden, maar ook met vriendelijke inwoners. Vietnamezen zijn een nieuwsgierig volk en op weg van mijn hotel naar de binnenstad, een wandelingetje van 10 minuten vanaf mijn homestay Bonsai Villa, beantwoord ik eindeloos vaak de vraag: “Where are you from?”, soms naar me geroepen vanaf de overkant van de weg. De stad zelf vormt een kleurrijk geheel. Het centrum bestaat voornamelijk uit gele huizen, waaronder een paar eeuwenoude koopmanswoningen, en smalle straten waarboven lampionnen in alle kleuren van de regenboog schommelen in de wind.

Benieuwd hoe je je reis zo duurzaam mogelijk kunt houden? Lees dan onze tips om duurzaam te reizen.

Hoi An was ooit hét handelscentrum van Vietnam (zelfs de VOC probeerde hier voet aan grond te krijgen, weinig succesvol) en in koopmanswoning Tan Ky leren bezoekers meer over hoe het reilen en zeilen van de Vietnamese handelaars en scheepsvaarders in de 17de en 18de eeuw. Verwacht geen enorm museum waar je uren kunt doorbrengen: in een kwartier heb je het wel gezien, maar je loopt weer naar buiten met een goed beeld van de geschiedenis van het stadje.

lokaal eten

Vroeg op

Terug naar het heden. Hoi An is niet bepaald onbekend gebleven bij reizigers, de afgelopen jaren hebben meer en meer toeristen hun weg naar de stad weten te vinden, wat erin resulteert dat het af toe behoorlijk druk kan zijn. ’s Ochtends en ’s middags is het nog rustig op straat, dan kuieren vooral kleine groepjes Westerse toeristen langs de tempels en cafés. Aan het eind van de middag komen de Aziatische reizigers, een duidelijke meerderheid, de stad verkennen. Vanaf dat moment kan het op populaire plekken flink filelopen zijn. Mijn tip is daarom: sta vroeg op als je de stad in alle rust wilt leren kennen. Ben je met dank aan je jetlag al heel vroeg wakker, neem dan rond 6 uur een kijkje op de overdekte markt (Cho Hoi An). Dan brengen vissers hun verse vangst binnen en wordt er druk onderhandeld door de locals.

Lees ook informatie over een reis naar Bali.

Ben je al in Vietnamese sferen, ontbijt dan met rijst en groenten bij een van de marktkraampjes of scoor voor 50 cent een verse mango die je al lopend kunt opeten. De Cho is eigenlijk een soort food hall avant la lettre, waar je gerust een uurtje kunt rondsnuffelen. Na het ontbijt dwaal je door de straten van Hoi An, die een chaotische mix vormen van brommers, fietstaxi’s en wandelende locals met strohoedjes. Stop eerst bij een van de vele ticketbureaus, waar je een combiticket koopt voor verschillende bezienswaardigheden van Hoi An. Voor omgerekend 4 euro kun je met dit kaartje vijf tempels, musea en historische gebouwen naar keuze bezoeken. Zo wandel je naar de rozerode tempel Quan Cong, de Chuc Thanh Pagode (de oudste tempel van Hoi An) of de Chua Phab Bao tempel met z’n rustgevende tuin.

mooie poort in Vietnam

Nieuwe kleren

Heb je een gat in de hand, dan is Hoi An jouw place to be. Rondom de markthal staan ’s middags tientallen kramen met hebbedingetjes. Van sieraden tot waaiers en Boeddhabeeldjes, je slaagt hier gegarandeerd voor een souvenir. Maar er zijn in de stad ook heel veel kleermakers te vinden. Op straat word je al aangesproken door vrouwen die bij een kleermaker werken: “I love your dress! Where did you buy it? Is it tailor made?”, waarna ze standaard beweren dat zij dit soort kleding veel mooier én goedkoper kunnen maken. Vervelend genoeg is het nog waar ook, dus schroom niet om bij een kleermaker binnen te stappen. Een goede is Minh Nhi in de Tran Hung Dao. Deze zaak heeft geen irritante straatverkopers ingeschakeld die je naar binnen moeten lokken en maakt kleding in no time na van een foto. Houd er trouwens wel rekening mee dat de meeste kleermakers in Hoi An een dag nodig hebben om je nieuwe outfit in elkaar te zetten.

Ook een aanrader: fietsen door Thailand.

Even afkoelen

Zoals gezegd kunnen de temperaturen in Hoi An flink oplopen, vooral in de zomermaanden is het er zweten. Ben je op een hete dag in Hoi An en zoek je wat verkoeling, dan stap je op de kade op een van de vele vrolijkgekleurde boten. De kapitein vaart je voor een paar euro een half uur over de rivier Thu Bon, waardoor je even heerlijk afkoelt in de wind en bovendien een mooie indruk krijgt van de omgeving van Hoi An. Heb je honger na een dag sjokken, dan schuif je bij een van de restaurants in het centrum aan voor een portie Banh Xeo. Dit is een hartige pannenkoek die je zelf vult met groenten en, als je dat wilt, varkensvlees of vis. Banh Xeo wordt in bijna alle eettentjes van Hoi An geserveerd, maar de lekkerste at ik in Morning Glory en Cao Lau Ba Le, een restaurant dat vooral door locals wordt bezocht.

Krijg hier vast een voorproefje van hoe een reis naar Vietnam kan zijn:


Heb je zin in een luchtigere maaltijd, dan wandel je naar de avondmarkt aan de overkant van de rivier. Hier is het een drukte van jewelste en haal je lekkere verse saté, gegrilde groenten of een portie sticky baked banana. Iets verderop, op de rivier, is het nog veel drukker. Bootjes vol toeristen varen af en aan, want in Hoi An is er elke avond een lichtfeest waarbij honderden mensen door kaarsjes verlichte lampionnen loslaten op de rivier. Een leuk idee, maar door de drukte kan het zijn dat jouw mooie lampionnetje binnen een minuut wordt overvaren door een andere boot. Verwacht dus zeker niet dat je de enige bent die op dit idee is gekomen.

water in vietnam met bootjes

Een beetje Frans

Tijd om Hoi An achter me te laten. Ik stap op het vliegtuig en land een uur later in hoofdstad Hanoi. Het is avond en het miezert, maar ik besluit dat een wandeling om het Hoan Kiem meer precies is wat ik nodig heb om te wennen aan de stad. Mijn hotel, Focus Hanoi, zit op een paar minuten lopen van het meer en ik weet het tussen de honderden scootertjes door in een keer te vinden. Ondanks de lichte regen zitten de oevers van het meer vol locals die sapjes drinken, tai chi doen of gewoon even bijkletsen. Een rondje langs het meer leg je in ongeveer een half uur af. Kom je er overdag, dan kun je stoppen bij de Ngoc Son tempel, een mooie pagode die je via een sierlijke rode brug bereikt. Voor een paar euro kun je de tempel bezoeken en, als je genoeg geduld hebt, een van de grote schildpadden zien die door het meer zwemmen.

Misschien is dit ook iets voor je: ontdek het authentieke China in Guangzhou.

Omdat het meer midden in het centrum ligt, kun je vanuit hier alle kanten op. Je loopt bijvoorbeeld zo de Franse wijk in, waarvan de St. Joseph Cathedral de belangrijkste trekpleister is. Een beetje vreemd is het wel om midden in het typisch Aziatische Hanoi een neogotische kerk te bezoeken, maar de kathedraal is zeker een bezoekje waard en herinnert bovendien aan de Franse geschiedenis van de stad. Vergeet zeker niet om een rondje te lopen door de wijk eromheen, waar je een inkijkje krijgt in het dagelijks leven van inwoners van Hanoi. Een must tijdens een reis naar Vietnam.

rivier in Vietnam

Oom Ho

De oudste (en volgens veel reizigers gezelligste) wijk van Hanoi is het Old Quarter. Hier vind je smalle straatjes, koloniale huizen en kleine winkels vol kleding, kruiden en zoete hapjes. Wie nog een half uur verder loopt, komt uit bij het Ho Chi Minh Mausoleum. Het kan hier erg druk zijn en je mag werkelijk geen centimeter buiten de rij gaan staan, maar een bezoekje aan dit mausoleum is een bijzondere ervaring. Grote groepen toeristen (vooral Vietnamese reizigers) worden in rap tempo door het mausoleum geleid, waar je snel een blik op het lichaam van Ho Chi Minh kan werpen voordat de beveiligers je alweer naar buiten jagen.

Of wat dacht je van een reis naar Japan of een vakantie naar Zuid-Korea?

Opvallend feitje: de voormalige premier van het land wilde zelf gecremeerd worden, maar de regering negeerde zijn wens en bouwde een enorm granieten mausoleum, dat sterk contrasteert met de nederige persoonlijkheid van Oom Ho, zoals hij ook wel wordt genoemd. Bezoek je het mausoleum, houd er dan rekening mee dat je door een flinke beveiligingsscan moet en dat je geen grote camera’s of eten en drinken mee mag nemen op het terrein. Vooral dat laatste kan bij zomerse temperaturen minder prettig zijn in de lange wachtrij.

fietsen door de straten
Fietsen door de straatjes van Vietnam

Alles in een

De brommertjes die je aan alle kanten voorbij scheuren, de mensen die door het verkeer heen wandelen, de fietsers die tussen al het verkeer doorscheuren en de auto’s die toeterend voorbijrijden. De geuren die je aan alle kanten tegemoetkomen, van uitlaatgassen, maar ook van eten dat op straat wordt bereid en van kleurrijke bloemen die aan de kant van de weg groeien. Vietnam is druk, maar ook mooi, gezellig, indrukwekkend en boeiend. Ik kan er niet omheen: Vietnam heeft écht alles in huis voor een fijne vakantie.

Lees hier meer over een reis naar het noorden van Vietnam.

Sla deze plekken niet over tijdens je reis naar Vietnam:


Ben jij klaar voor een reis naar Vietnam?

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven