TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Plein in Valencia met authentieke gebouwen

7x de leukste bezienswaardigheden in Valencia

Ben jij van plan een stedentrip te maken naar Valencia of heb je nog een klein beetje overtuiging nodig om deze stad op jouw bucketlist te zetten? Het is een bruisende stad die vol staat met prachtige authentieke gebouwen. Dit zijn de 7 bezienswaardigheden in Valencia die op je lijstje dienen te staan!

Deze bezienswaardigheden in Valencia moet je gezien hebben!

Ben je op zoek naar een prachtig uitzicht, een stukje geschiedenis of juist ontspanning, Valencia heeft het allemaal! Hieronder vind je de belangrijkste bezienswaardigheden in Valencia die je niet wilt missen. Ga je mee op ontdekkingstocht langs deze culturele gebouwen?

Een centraal plein in de oude stad van Valencia
Foto: Jeroen – TripTalk

Een extra leuke manier om al deze bezienswaardigheden te zien is door te fietsen in Valencia.

1. Mercat Central, de grootste overdekte markt in Europa

Marktjes met tientallen kraampjes vol met dingen als schoenen, speelgoed en fruit, je kent ze vast wel. Deze ‘Mercat’ is iets anders dan degene die jullie kennen. Het verschil met de bekende marktjes is dat deze niet buiten is, maar juist binnen. Deze markt heeft plek voor bijna 1000 kraampjes, wat deze de grootste overdekte markt in Europa maakt en mag dus niet ontbreken tijdens een stedentrip Valencia. Natuurlijk erg gaaf als jij kan zeggen dat je hier bent geweest, want dit is zeker één van de leukste bezienswaardigheden in Valencia!

Mercat Cental, overdekte markt Valencia
Unsplash/ Juan Gomez

Terwijl je lekker aan het rondneuzen bent in deze enorme markt, zal het je zeker niet ontgaan dat het hier heerlijk ruikt. Dat is niet gek want deze honderden kraampjes zijn stuk voor stuk gevuld met heerlijke Spaanse delicatesse. Reusachtige inktvissen, groente, noten, vissen, fruit en specerijen worden hier namelijk dagelijks vers aangevoerd. Je zult er trek van krijgen!

De Mercat Central, een van de belangrijkste bezienswaardigheden Valencia
Foto: Jeroen – TripTalk

Nog meer honger gekregen? Check dan deze tips om te gaan eten in Valencia.

De architectuur van dit pand zal niet aan je voorbijgaan, een tip van mij: ga in het midden van de markt staan en kijk omhoog, dit plaatje wil je vastleggen. Een prachtige koepel, die beschilderd is met citroen en sinaasappel kransen zal je hier te zien krijgen en vergeet niet even te kijken naar de glas in lood ramen, bijzonder mooi! 
Ook de buitenkant van het gebouw is een opvallende verschijning, hier zal je niet zomaar voorbijlopen!

Openingstijden Mercat Central:
Maandag t/m zaterdag: 07:00 – 15:00 

De gevel van een mooi gebouw in Valencia
Foto: Jeroen – TripTalk

Dit kun je allemaal doen in Málaga. Ga dan ook zeker over de Caminito del Rey wandelen als je in Málaga bent.

2. Smalste huisje in Europa

Er zijn veel landen met kleine en smalle huisjes, maar waar ligt nu echt het aller smalste huisje van Europa. Het antwoord is Valencia met een huisje van 1 meter en 7 centimeter breed dat dus niet veel groter is dan een voordeur. Het smalste huisje ter wereld is zelfs nog 7 centimeter kleiner, dat scheelde dus niet veel. Je kunt het huisje vinden op Plaza Lope de Vega. Er woont nu niemand meer in, dus het huisje is overgekocht door de buren aan de rechterkant, de bar: Tasquita La Estrecha.

Tip van mij: ga na het zien van het huisje even langs bij dit kleine barretje en geniet van een heerlijk koud glaasje Sangria en een typisch Spaanse tapa. Buen provecho!

Smalste huisje van Europa. in Valencia
Smalste huisje van Europa/ foto: Senna Oppermann

Een leuk feitje, voorheen woonde er een gezin in dit kleine, smalle huisje. De dochter droeg tijdens haar communie een prachtige witte jurk, helaas paste deze niet door de piepkleine deur van het smalle huisje. Het meisje moest zich toen buiten op straat omkleden.

Bezoek ook deze bezienswaardigheden in Costa Dorada en dit kun je doen in Catalonië.

3. Plaza de la Virgin

Plaza de la Virgin is een prachtig plein in het centrum en zeker een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Valencia. In het midden van dit Romeinse plein bevindt zich de fontein Fuente del Agaua de la Acequia uit 1967. Ga gerust even ontspannen op het randje zitten en geniet van al het fraais om je heen.
De fontein symboliseert met haar acht naakte vrouwen de kanalen (de acequias) die voortvloeien uit de Turia rivier. 

Dit Plaza de la Virgen is een belangrijke bezienswaardigheid in Valencia
Foto: Jeroen – TripTalk

Plaza de la Virgin is ook het belangrijke plein tijdens Las Fallas, het grote feest in Valencia.

Op Plaza de la Virgin zijn ook voldoende gezellige terrasjes te vinden om tijdens jouw culturele tocht door deze stad even de voeten te laten rusten en lekker in het zonnetje neer te strijken.
Je hebt vanaf dit plein onder andere een prachtig zicht op de oude Gotische kathedraal van Valencia: ‘Catedral de Santa María’, de klokkentoren: El Micalet, watertribunaal: El tribunal de las Aguas en het paleisgebouw.

4. Catedral de Sante María (Kathedraal van Valencia)

De eerste stenen van de kathedraal (Catedral de Santa María) werden al in 1262 in Valencia gelegd. De kathedraal waar de Valencianen overigens enorm trots op zijn, wordt in de volksmond ‘La Seu’ genoemd en is vooral ook bekend omdat het de bewaarplaats is van de heilige graal. De kathedraal is een opvallende mix van romaanse, barok en gotische bouwstijlen en telt drie ingangen.

De mooie kathedraal de Santa Maria in Valencia
Foto: Jeroen – TripTalk

Maak een dagtrip vanuit Valencia.

Het is zowel van binnen als buiten schitterend, dus loop hier zeker even naar binnen om een kijkje te nemen tijdens een typisch Spaanse kerkdienst. Om snel een glimp op te vangen van het prachtige gouden altaar en heilige Mariabeeld of misschien even een kaarsje op te steken.
Wil jij zien hoe deze prachtige stad er van boven af uitziet, ga dan naar de aangrenzende klokkentoren El Micalet. 

Openingstijden Kathedraal van Valencia:
Maandag t/m zaterdag: 10:00 – 18:30 
Zon- en feestdagen: 14:00 – 18:30
Prijs: € 7,00 per persoon (€ 5,50 pp voor kinderen van 3 – 12 jaar, studenten en 65+)
Inclusief een audioguide in het Valenciaans, Spaans, Engels, Italiaans, Frans, Duits, Japans of Russisch.

Lees hier nog meer leuke Valencia tips!

5. EL Micalet 

Tussen 1381 en 1492 werd er gebouwd aan deze achthoekige klokkentoren gelegen op de Plaza de la Reina. De toren heeft in totaal 13 klokken die ieder een eigen naam hebben. Deze worden af en toe nog wel gebruikt voor speciale gelegenheden. Ben je op zoek naar de perfecte fotospot en heb je nog wat energie over, beklim dan alle 207 treden van de klokkentoren ‘El Micalet’. Eenmaal de top bereikt, houdt je camera dan stevig vast, want je bevind je op een hoogte van 50 meter.

Het plein waaraan de toren El Micalet ligt in Valencia
De toren el Micalet / foto: Jeroen – TripTalk

Deze toch naar boven is het meer dan waard, want dit plaatje wil je vastleggen! Het geeft je een fenomenaal uitzicht over de stad, dus zeker een van de leukste bezienswaardigheden in Valencia!

Openingstijden El Micalet: 
April t/m oktober
Maandag t/m zondag: 10:00 – 19:30 
November t/m maart
Maandag t/m vrijdag: 10:00 – 18:30 
Zaterdag: 10:00 – 19:30
Zondag: 10:00 – 13:00 en 17:30 – 19:00
Prijs:€ 2,00 per persoon (€ 1,00 pp voor kinderen tot 12 jaar, journalisten en mindervaliden)

Lees ook: leuke bezienswaardigheden in Sevilla en denk eens aan een vakantie naar Formentera.

6. La Lonja de La Seda

La Lonja de La Seda is een indrukwekkend architectonisch bouwwerk uit 1482 en werd daarom in 1996 op de werelderfgoedlijst van Unesco geplaatst. Dit bouwwerk dankt haar naam voornamelijk aan de rijke handel in zijde die hier gedurende de 15e eeuw door kooplui in Valencia werd gedreven. Loop door de ingang en je komt terecht op de mooie binnenplaats waar de zoete geur van citrusvruchten door een tuin vol sinaasappelbomen ‘La patio de los Narangos’ je tegemoetkomt. Je kunt hier de drukte van de stad ontvluchten. 

Tip van mij: maak een leuke foto met deze gekke vloer, hier kan een uniek en grappig beeld uit komen. 

Binnen in het pand is het leuk om de grappige beeldjes met engelen, vrouwen en demonen eens goed onder de loep te nemen. Vanaf de binnenplaats is het mogelijk om via een oude trap een kijkje te nemen op de 1e verdieping, hier ligt een bijzondere vloer die je een optische illusie bezorgt. 

Openingstijden La Lonja de La Seda:
Maandag t/m zaterdag: 10:00 – 19:00
Zondag: 10:00 – 14:00
Gesloten: 1 en 6 januari, 1 mei en 25 december
Prijs: € 2,00 per persoon (gratis tot 7 jaar)

Ga zeker naar hotspots van de kunst en cultuur in Valencia!

7. Palacio de correos y telegrafos

Wil je liever een ansichtkaartje sturen naar het thuisfront in plaats van een appje… dat kan! Loop naar binnen bij het historische postkantoor ‘’Palacio de Correos Y Telegrafos’’ en vergeet niet omhoog te kijken naar de prachtige koepel die zich in het midden van dit pand bevindt. Je moet jezelf wel even op de knieën werpen om dit plaatje vast te leggen, want om deze koepel er helemaal op te krijgen is zeker niet eenvoudig. Good luck!

Palacio de correos y telegrafos
Wikipedia/ Diego Delso

Openingstijden Palacio de Correos y Telegrafos:
Maandag t/m vrijdag: 08:30 – 20:30
Zaterdag: 09:30 – 14:00

Filmpje van bezienswaardigheden in Valencia

In dit filmpje zie je diverse bezienswaardigheden van Valencia voorbij komen.


Hier moet je zijn als je lekker wilt lunchen in Valencia.

Kaart met daarop de bezienswaardigheden in Valencia


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Heb jij nog andere leuke tips voor Valencia?

Foto credits header: Jeroen – TripTalk

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven