TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
valencia tips

10x leuke Valencia tips voor 2022

Valencia is een unieke combinatie van traditie, avant-garde en duurzaamheid. Het is een bruisende stad waar van alles gebeurt. De lange stranden, natuurgebieden, het grote culturele aanbod en de voortreffelijke gastronomie maken de stad aantrekkelijk, maar er zijn nog veel meer redenen om de stad in 2022 te bezoeken. Lees verder en ontdek tips voor Valencia!

Valencia tips voor een stedentrip in 2022:

Valenciaans design vieren

In 2022 is Valencia de World Design Capital. Dit is de gelegenheid om het werk te ontdekken van ontwerpers, (binnenhuis)architecten en vakmensen die hun stempel op de stad hebben gedrukt en Valencia tot een internationale bestemming hebben gemaakt. Van traditionele keramiek, zijde, edelsmeedkunst tot de futuristische ontwerpen van de Stad. Het doel van design is het leven van mensen te inspireren en dat is wat Valencia als geen ander kan. In 2022 worden tentoonstellingen, congressen en professionele bijeenkomsten gehouden.

Centrum van de kunst in Valencia
Foto: Jeroen – TripTalk

Hier kun je nog meer kunst en cultuur in Valencia ontdekken.

Nieuwe hotels naar ieders smaak

Negen hotels hebben onlangs hun deuren geopend om gasten te verwelkomen die op zoek zijn naar een speciale en nieuwe ervaring. Voor gasten die tijdens hun verblijf van design willen genieten, hebben het Only You Hotel, Helen Berger, AC Palacio Santa Clara en Yours unieke ruimtes, ontworpen door gerenommeerde binnenhuisarchitecten. Voor reizigers die zich willen vermaken terwijl ze uitrusten, bieden Casual Socarrat, L&H Gran Vía en SH Suite Palace verschillende ervaringen.

AC Palacio Santa Clara hotel valencia
(c) AC Palacio Santa Clara via Booking.com

Voor de sportliefhebbers heeft het Sercotel Valencia Alameda een scooter- en fietsverhuurservice. Dit biedt de perfect kans om de oude rivierbedding van de Turia te verkennen, die zich op slechts een paar meter van de deuren bevindt. Bovendien voegen het Puerta Serranos en het Axel Hotel zich binnenkort bij deze lijst met nieuwe etablissementen in de Barrio del Carmen.

Een stedentrip naar Valencia is leuk. Maar wat dacht je van een stedentrip naar Barcelona? Of lees hier wat je kunt doen in Granada.

CaixaForum Valencia

Deze zomer opent het CaixaForum Valencia zijn deuren, een gloednieuwe culturele ruimte van 6.500 vierkante meter. Behalve van het avant-gardistische gebouw, genieten bezoekers van de tentoongestelde kunst in het licht van de Middellandse Zee. Valencia zal zijn eigen cultureel centrum hebben, gevestigd in het spectaculaire Agora-gebouw.

Bezoekers krijgen gratis toegang tot het cafetaria, de boekhandel en de winkel. Voor de tentoonstellingsruimte of de activiteiten in het auditorium dient er een kaartje te worden gekocht. Hier is een capaciteit van ongeveer 290 personen. In de stad wordt de nieuwe culturele ruimte geopend om bezoekers en burgers een locatie te geven waar zij met het hele gezin kunnen genieten van tentoonstellingen, samenkomsten en activiteiten.

Sla deze bezienswaardigheden in Valencia niet over!

Nieuwe metrolijn met kunst

Lijn 10 van de metro van Valencia is 5 kilometer lang en telt 8 stations. Het is een nieuwe verbinding die het centrum verbindt met verschillende stadsdelen en de wijk Nazaret. Hierdoor is het mogelijk om snel en op duurzame wijze door de stad te reizen. Bovendien zal elk station van de nieuwe metrolijn 10 een levend kleurrijk kunstwerk worden. De FGV (Ferrocarriles de la Generalitat Valenciana) heeft acht jonge Valenciaanse illustratoren de opdracht gegeven de kunst voor elk station te creëren. Het doel van deze actie is om de band tussen de bewoners van de gebieden te versterken. Dit past geheel bij de status van Valencia als World Design Capital in 2022.

Bezoekers van de stad maken de tradities en het leven van deze populaire wijken van Valencia hierdoor van dichtbij mee. Bovendien wordt het hart van de stad geleidelijk vrijgemaakt van verkeer. Na de voetgangerszone op het Plaza del Ayuntamiento, zal binnenkort ook de herinrichting van het gebied rond de Centrale Markt en het Plaza de la Reina aangepast worden. Hier zal een combinatie van bomen, zonneschermen, fonteinen en waterverspreiders komen.

Meer zien van Spanje? Dit kun je doen in Catalonië. Of wat dacht je van deze romantische Spaanse dorpjes?

Las Fallas keert terug in maart

Bijna twee jaar is het meest internationale feest van Valencia op een andere manier gevierd. Nu keren de Fallas met meer kracht terug naar de straten. De Fallas-monumenten van 2022 op de Plaza del Ayuntamiento zullen onder andere de stempel dragen van de Fallas-kunstenaar Alejandro Santaeulalia, die een lange carrière achter de rug heeft en acht keer de gemeentelijke falla heeft geplant.

Foto Senna Oppermann

Ook de Valenciaanse stadsontwikkelaar Dulk levert een bijdrage, wiens werk is tentoongesteld in steden als Miami, Londen, Antwerpen en Barcelona. Onder de titel “Protegeix allò que estimes” zullen beiden hun kunst samenvoegen in een monument dat gemaakt is van duurzame materialen. Hiermee wordt ingespeeld op bewustwording van het klimaat en het behoud van de planeet. De kunstenaars Ceballos en Sanabria zorgen voor de beplanting van het monument voor de kinderen, getiteld “També? Op deze manier wordt het festival Las Fallas gedurende het hele jaar gevierd.

Dit zijn nog andere leuke bestemmingen voor een stedentrip in Europa. Of maak een stedentrip met de trein!

Valencia, een model van voedselduurzaamheid

Weinig steden hebben het voorrecht over grote natuurlijke voedselvoorraden te beschikken waar men voorraden kan aanleggen en seizoensgebonden producten kan leveren en nauwelijks een voetafdruk op de planeet achter te laten. Valencia is omgeven door duizenden vierkante meters groente- en fruitvelden. Ze strekken zich uit over het natuurpark Albufera, waar verschillende plaatselijke rijstsoorten worden geteeld die het hoofdingrediënt vormen van het meest internationale Valenciaanse gerecht: Paella.

paella in valencia
(c) Unsplash – Sandra Wei

De Middellandse Zee levert dagelijks verse vis die wordt geveild op de vismarkt in de Marina de València en op de menukaarten van vele plaatselijke restaurants in Valencia en markten belandt. Naast deze natuurlijke voedselvoorraden, heeft Valencia zich onlangs aangesloten bij de stedelijke bijenteelt. Een twintigtal bijenkorven staan op de daken van openbare gebouwen om de biodiversiteit in de stadsparken te bestuiven en te bevorderen.

Mercat Central Valencia
Mercat Central Valencia Foto credits: Diego Delso

Valencia zet meer stappen op het gebied van voedselduurzaamheid: sinds 2019 biedt de stad onderdak aan het World Centre for Sustainable Urban Food van de FAO om een benchmark te worden voor de uitdagingen waarmee grote steden op het gebied van voedsel en voeding worden geconfronteerd. Het is ook het epicentrum van de beste gastronomie, waar de Gala-presentatie van de Michelingids Spanje & Portugal 2022 plaatsvindt.

Ontdek naast deze Valencia tips ook meer tips voor duurzaam reizen.

Valencia, Europese Smart Tourism hoofdstad

Naast de wereldhoofdstad van Design is Valencia in 2022 ook de Europese Smart Tourism bestemming. Valencia kreeg samen met Bordeaux deze titel vanwege de vooruitgang en prestaties op het gebied van duurzaamheid, toegankelijkheid, digitalisering, cultureel erfgoed en creativiteit. Voor dit initiatief zijn 30 aanvragen ontvangen uit 16 verschillende landen, waaronder Kopenhagen, Dublin, Florence, Ljubljana en Palma.

Gebouwen rond het Plaza de la Virgen plein in Valencia
Foto: Jeroen – TripTalk

Valencia is een voorbeeld voor andere Europese bestemmingen door projecten voor certificering en vermindering van de koolstof- en watervoetafdruk, de ontwikkeling van een compleet toerisme-informatiesysteem, de inspanningen om de ruimte voor voetgangers te vergroten en barrières weg te nemen en de bevordering van het culturele erfgoed hebben van Valencia.

Ook leuk om te doen: fietsen in Valencia! Of lees hier nog andere tips over wat er te doen is in Valencia.

#ListenValencia – live muziek keert terug

Muziek maakt deel uit van de ziel van de stad, net als design, gastronomie en de mediterrane levensstijl. In Valencia kunnen de meest uiteenlopende muziekstijlen worden beluisterd in een unieke omgeving. In futuristische buitenzalen van de Stad van Kunsten en Wetenschappen, dichtbij de zee of in auditoria met goede akoestiek zoals Les Arts of het Palau de la Música. Concerten en festivals openen opnieuw een agenda met speciale evenementen zoals het Festival de les Arts, 4ever Fest en Concerts de Vivers, maar ook evenementen zoals Diversity Valencia.

Hier moet je zijn als je lekker wilt lunchen in Valencia.

Verantwoord toerisme

Valencia heeft verschillende initiatieven om tot een ecosysteemvriendelijker toerisme te komen. De stad heeft als doel gesteld ervoor te zorgen dat haar bezoekers een zo klein mogelijke voetafdruk en impact op de bestemming achterlaten. Een voorbeeld hiervan is het openbaarvervoernetwerk en de uitgebreide fietspaden die de stad biedt. Zo is het al vele jaren mogelijk in Valencia te bewegen met een lage uitstoot.

fietsen in valencia
(c) Unsplash – Al Elmes

Ook zijn verschillende projecten gericht op milieuvrijwilligerswerk of de beschermingsprogramma’s voor bedreigde diersoorten, vanuit het Bioparc of Oceanogràfic. Valencia is klaar om toeristen te verwelkomen die op een duurzame manier willen reizen.

valencia groen
(c) Unsplash – Sebastian Klein

Tijd om meer te zien na al deze Valencia tips? Dit is een leuke dagtrip vanuit Valencia.

Filmstad Valencia

De straten van Valencia zijn het decor van internationale en nationale tv-series en films. Avant-gardistische plaatsen zoals de Stad van Kunsten en Wetenschappen, de kronkelige steegjes van het stadscentrum of het licht van de stad inspireren filmregisseurs voor hun werk. Bovendien wordt tot de zomer in zijn geboortestad de honderdste verjaardag gevierd van Luis García Berlanga, de briljante Valenciaanse regisseur. Daarom vindt op 12 februari in het Palau de les Arts het 36e Goya Gala plaats: een van de belangrijkste gebeurtenissen in de Spaanse filmwereld.

valencia palau de les arts
(c) Unsplash – Veerle Contant

Lees hier al onze tips voor een stedentrip naar Valencia.

Boek alvast je hotel in Valencia:

Booking.com

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Heb jij nog andere leuke Valencia tips?

Info via: VISIT VALÈNCIA, Fotocredits header: Unsplash – Dimitry B

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven