TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Ciudad de Arte in Valencia

‘Thursday Travel Star’ Jorg: paella eten tussen beroemdheden in Valencia

Net als landen heeft ook elke stad iets bijzonders en unieks. Eén van mijn favorieten is Valencia. De combinatie van het oude historische centrum, de moderne architectuur, de Spaanse gezelligheid en het strand spreekt mij enorm aan.

Jorg

De Thursday Travel Star van deze week: Jorg Dijkmans van TUI at Home Den Bosch

Achterkant van een cruiseschip met op achtergrond dorpje

Hoe ben je de afgelopen periode doorgekomen?

Vanaf maart 2020 zijn we in een rollercoaster terecht gekomen en deze keer niet in een pretpark ergens in de wereld, maar gewoon achter mijn bureau. In het begin leek het nog een beetje ‘ver van m’n bed show’ maar al snel kwam het heel dichtbij met alle gevolgen van dien. We hebben al veel meegemaakt in de reiswereld, maar dit was compleet nieuw.

Er volgde veel vragen van klanten die je dan zo goed, eerlijk en duidelijk mogelijk wil beantwoorden. Compliment voor de reisorganisaties die het allemaal zo snel hebben opgepakt en ons op de hoogte hebben gehouden en nog steeds houden. De eerste weken/maanden was het vooral veel annuleren, omboeken en wijzigen waar veel tijd in ging zitten.

Aapje in boom Costa Rica
Aapje in Costa Rica

Normaal is mijn motto ‘met een cocktail in je hand en voeten in het zand’, maar het zand kreeg nu een andere figuurlijke betekenis. Ik zag m’n werk van de voorgaande maanden, m’n boekingen en omzet als dun zand door m’n vingers weg glippen. Veel mooie vakanties, maar ook reizen waar heel veel werk en tijd in heeft gezeten zoals huwelijksreizen, bedrijfsuitjes en bijvoorbeeld een groep naar de marathon van New York.

Dit is natuurlijk allemaal heel erg, maar laat ik voorop stellen dat het erger is voor mensen die zelf direct met het virus in aanraking zijn gekomen. Toen het na de eerste maanden rustiger werd qua werk en boekingen ga je toch nadenken over wat en hoe nu voor jezelf en het reisbureau. Ik kan gelukkig gebruik maken van de TOZO regeling om het wegvallen van omzet te compenseren.

Husky safari in Fins Lapland
Husky safari

De soort van ‘vrije tijd’ die dan ineens ontstaat vul ik in met helpen van mensen om me heen waar nodig is met bijvoorbeeld boodschappen. Caissière bij de supermarkt zegt regelmatig; ‘ben je er nu alweer?!’.

Ik heb ook regelmatig contact opgenomen met klanten en niet om iets te verkopen, maar gewoon om te vragen hoe het met ze gaat in deze periode. Er zijn zelfs een aantal klanten die mij zo nu en dan appen of bellen met de vraag hoe het met mij en m’n reisbureau gaat.

Van welke bestemming(en) ben jij de specialist en waarom vind jij dat reizigers daar naar toe zouden moeten gaan?

Zien is verkopen zeggen ze wel eens. Door de jaren heen heb ik vele bestemmingen bezocht tijdens vakanties en studiereizen en dit werkt uiteraard mee in je specialisme. Ook het volgen van het ruime aanbod aan cursussen, trainingen en (tegenwoordig) online presentaties is een welkome aanvulling. Klanten kunnen bij mij terecht voor de hele wereld.

Boeg van een cruiseschip in de haven

Qua product is cruises wel een specialisme van me. Altijd leuk om de vooroordelen om te buigen. Moet er soms wel om lachen dat velen het nog zien als iets voor oude mensen. Door de hele corona toestand van de afgelopen maanden heb ik er waarschijnlijk wel wat grijze haren bij, maar ik ben niet oud en heb zelf toch al aantal cruises gedaan.

Meerdere cruiseschepen in de haven bij een eiland

Tijd geleden hadden klanten door mijn enthousiasme voor een cruise gekozen in plaats van een strandvakantie. Achteraf hoorde ik van klant dat mevrouw tijdens de cruise de hele tijd zei; Jorg vertelde dit, vertelde dat, we moesten dit vooral niet vergeten, denk aan dit, denk aan dat, ga hier lunchen, ga daar dineren, etc. etc. Meneer had op gegeven moment gevraagd of ze nou met z’n 2-en op cruise waren of met z’n 3-en ;-).

Kerk in Jeruzalem, buitenaanzicht
In Jeruzalem

Qua bestemming zijn er zoveel favorieten. Iedere bestemming heeft weer iets unieks. Ik was erg onder de indruk van Israël, de flora & fauna van Costa Rica vond ik overweldigend maar ook de sneeuwscootersafari, huskysafari en het zwemmen in een wak in Fins Lapland waren bijzonder. De Zuid-Europese landen staan ook hoog op m’n lijstje en ik vond Mauritius erg verrassend.

Welke bestemmingen worden populair voor 2021 denk je en waarom?

Ik merk dat de vraag naar vakanties vanuit de klanten er constant is maar uiteraard ook de twijfel. Er staan al wel wat boekingen en dat is vooral Spanje, Griekenland en Turkije. De verre reizen blijven momenteel wat achter met als uitzondering de vraag naar Curaçao en een aanvraag voor Nieuw-Zeeland in december.

Straatnaambord in Jeruzalem
In Jeruzalem

Autovakanties zullen toenemen verwacht ik en ik heb ook al redelijk wat vraag naar vakantiewoningen al dan niet met auto of vliegtuig. Zolang alles code oranje blijft, is het op een enkele boeking na, vooral adviseren en inspireren. Via mijn social media en website houd ik het reizen levendig en probeer de klant te inspireren voor wanneer we weer mogen en kunnen reizen.

Rustig strand in Brazilie
Strand in Brazilië

Een aantal klanten hebben al hun wensen en plannen aan me doorgegeven met de mededeling dat ik het mag boeken voor ze zodra er positieve reisadviezen komen. De flexibele voorwaarden van diverse reisorganisaties zijn ook super om klanten een goed gevoel te geven om nu al te boeken.   

Wat was jouw mooiste vakantiemoment tot nu toe en waar was dat?

Kiezen voor het mooiste vakantiemoment is een moeilijke. Na veel reizen komt er elke keer wel een mooi moment voorbij wat je bij blijft. Bijzonder vond ik een High Tea in het 6-sterren Burj al Arab hotel in Dubai met uitzicht op Palm Island.

Soms wordt het letterlijk te heet onder je voeten, zoals toen ik op de Etna een foto wilde maken van de stomende lava en m’n schoenzolen gingen smelten van de hete stenen!

Camper geparkeerd bij zee in Zuid-Afrika
Met de camper door Zuid-Afrika
Staart van Walvis in Zuid-Afrika
Walvissen spotten bij Zuid-Afrika

Ook indrukwekkend was een camperreis en het walvisspotten in Zuid-Afrika. Iets wat op m’n bucketlist stond en ik heb mogen doen is drijven in de Dode Zee. Een andere water ervaring was baden in de Tabacon Hot Springs in Costa Rica die verwarmd worden door de Arenal-vulkaan.

Strand op Brazilie met Braziliaanse vlag
Strand in Brazilië

Het is ook altijd leuk om locals te ontmoeten die je tips geven of je mee op pad nemen zoals ik in Brazilië heb ervaren. Eerst denk je, waar kom ik in hemelsnaam terecht en achteraf is het iets om nooit te vergeten.

De Etna op Sicilie
Op de Etna

Soms wordt het letterlijk te heet onder je voeten zoals toen ik op de Etna een foto wilde maken van de stomende lava en m’n schoenzolen gingen smelten van de hete stenen.

Welke stad is voor jou favoriet en waarom?

Net als landen heeft ook elke stad iets bijzonders en unieks. Eén van mijn favorieten is Valencia. De combinatie van het oude historische centrum, de moderne architectuur, de Spaanse gezelligheid en het strand spreekt mij enorm aan.

Moderne architectuur in Valencia
Ciudad de Arte in Valencia

Valencia is ook de bakermat van de paella, dus vergeet vooral niet restaurant La Pepica aan het strand te bezoeken. Het is gestart in 1898 en het oudste en bekendste paella restaurant van Valencia. Vele celebrity’s gingen je hier al voor waaronder de Spaanse Royals, Ernest Hemmingway, bekende voetballers en acteurs/actrices. De muur hangt er vol met foto’s.

Het Vrijheidsbeeld in New York

Natuurlijk zijn er veel meer steden met ‘must do’s’ zoals bijvoorbeeld New York. In ‘The city that never sleeps’ is zoveel leuks te beleven, dat je zelf ook eigenlijk niet wilt slapen. Als je alle bekende gebouwen, straten en winkels heb bezocht is een helikoptervlucht boven New York een aanrader. Niet goedkoop, maar een super beleving!

Bezoek ook een kerk in Harlem met een Gospelkoor. Het is net of je figurant bent in de film Sister Act. Even ontspannen kun je in Central Park en doe dan een hapje en drankje bij The Boathouse Café.  

Guinness bier drinken in Dublin
Guinness bier drinken in Dublin

In Dublin mag een bezoek aan Guinness Storehouse niet ontbreken met als afsluiting een Guinness in de Gravity Bar met 360 graden uitzicht over de stad. Breng in Budapest een bezoek aan de mooie badhuizen met thermale baden.

Buitenaanzicht van een badhuis in Boedapest
Badhuis in Boedapest

Berlijn heeft natuurlijk heel veel bekende bezienswaardigheden en voor de shoppers is er de KaDeWe wat nog steeds het grootste en beste warenhuis van Berlijn is.

De imposante Brandernburger Tor
De Brandenburger Tor in Berlijn

Nice is naast een mondaine badplaats ook gewoon een grote stad waar mensen wonen, werken en studeren. Naast het flaneren (en mensen kijken) op de kilometers lange Promenade des  Anglais is een bezoek aan Vieux Ville (de oude stad) met oude straatjes, pleintjes en terrasjes een bezoek waard.

Wandelen over de promenade in Nice
Promenade in Nice

Wat ik een aanrader voor vele steden vind is het maken van een fietstour. Zo leer je op een andere manier kennis met de stad en kom je soms op onverwachte plekken.

Denk je dat ons reisgedrag anders wordt?

Ons reisgedrag zal zeker gaan veranderen alhoewel dat per klant ook weer verschillend zal zijn. De afgelopen maanden waren er diverse klanten die een vakantie op eigen initiatief annuleerde, of wilde omzetten naar een latere datum. Andere klanten gingen gewoon op vakantie als het reisadvies het toestond. Zelfs bij een code oranje maakte ik mee dat klanten eigenlijk gewoon wilde gaan.

Het Reichstag gebouw aan het plein van republiek in Berlijn
Het parlementsgebouw in Berlijn

Het is afwachten wat de maatregelen qua reizen en verblijf zullen gaan doen. Ook zijn de maatregelen per land natuurlijk weer verschillend, dus klanten zullen meer voorbereid op vakantie moeten gaan. Er zullen ontwikkelingen blijven volgen, zoals ze nu aan ’t kijken zijn naar een vaccinatiepaspoort, om vrij te kunnen reizen.

Waarom zouden klanten bij jou moeten boeken?

Afgelopen periode heeft maar weer eens bewezen dat ik een toegevoegde waarde ben omdat een klant via internet of callcenters niet de service ervaart die ik ze kan bieden. Omdat ik geen standaard kantoortijden heb ben ik altijd te bereiken, dus ook in de avond en in het weekend. Dat resulteerde ook in een aantal klanten die ik kon helpen die niet bij mij geboekt hadden.

Brug in centrum Dublin in Ierland
Dublin

Mijn enthousiasme en kennis van zaken met meer dan 20 jaar ervaring wordt door de klanten als erg positief ervaren. Ondanks de Corona-periode krijg ik van klanten vaak te horen dat ik toch steeds maar blijf lachen en positief ben. Ik hecht veel waarde aan persoonlijke aandacht en service, eerlijkheid, discretie en gezelligheid tijdens het boekingsproces, maar ook na de reis.

Landschap bij de wijnroute in Zuid-Afrika
Wijnroute in Zuid-Afrika

Dit heeft als resultaat dat ik veel loyale en trouwe klanten heb die op hun beurt weer vele anderen naar me doorverwijzen wat ik erg kan waarderen. Je bouwt zo ook een hele leuke band op met klanten en krijg ik ook vaak hele persoonlijke verhalen te horen die soms niets met de boeking te maken hebben.

Waterval in Mauritius
Waterval op Mauritius
Landschap in Mauritius
Natuur op Mauritius

Een voor mij nieuwe klant belde me omdat een trouwe klant ze had doorverwezen naar mij met de woorden; hij is de tovenaar in reizen en regelt alles of lost het op. Dat is een mooie waardering! Daarnaast franchise ik als zelfstandige reisagent bij een groot concern en ben ik uiteraard bij de ANVR en SGR aangesloten, wat voor klanten een belangrijk gegeven is en zekerheid geeft.

Wil je verder nog iets over jezelf, of over reizen vertellen aan onze bezoekers?

Blijf positief, laat je inspireren in deze tijd voor als we weer mogen en kunnen reizen. Ik kijk er naar uit om voor iedereen een passende reis te regelen en samen de wereld te (her)ontdekken.

Voor jouw vakantie heb ik alle tijd.


Geïnteresseerd in de reizen waarmee Jorg je kunnen helpen of wil je graag contact opnemen met Jorg? Ga naar zijn persoonlijke website voor contactgegevens of volg Jorg op Facebook of Instagram.


Wie zijn de ‘Thursday Travel Stars’?
De Thursday Travel Stars zijn zelfstandig reisadviseurs met jarenlange ervaring in de reisbranche. Zij zijn zzp’ers, maar altijd aangesloten bij een landelijk opererend reisbedrijf. Op deze manier zijn de zelfstandig reisadviseurs altijd aangesloten bij de ANVR en de SGR en daarmee heb je zekerheid voor jouw reis. Elke donderdag zetten wij hier op TripTalk een reisadviseur in ‘het zonnetje’. Lees hun verhalen en tips en maak gebruik van hun kennis en kunde!

Fotocredits: Jorg Dijkmans


Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven