TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Het mooie strand Las Terresitas in het noorden van Tenerife

Op vakantie naar de Canarische eilanden, maar naar welk eiland?

Het wordt mij vaak gevraagd, wat is het leukste eiland voor een vakantie naar de Canarische Eilanden? Dat hangt uiteraard af van waar je eigen interesses liggen en hoe je je vakantie wilt doorbrengen. In ieder geval hebben de eilanden alle een afzonderlijk karakter wat de keuze iets makkelijker maakt. Twijfel je? Dit blog maakt je keuze al wat makkelijker!

Ik kwam, en nog steeds, vaak op de Canarische Eilanden. De voornaamste reden: het weer. Zelfs in onze winter is het prima vertoeven daar, je kunt dan nog gerust nog op het strand liggen. En de eilanden bieden veel afwisseling. Tel daarbij op het Spaanse eten en je wilt zo weer een weekje weg.

Het historische centrum van La Laguna
Centrum van La Laguna in Tenerife / Foto: Foto Turimso de Tenerife

Direct naar:

Waar liggen de Canarische Eilanden?

De Canarische Eilanden liggen in de Noordelijke Atlantische Oceaan ter hoogte van het zuiden van Marokko. Het zijn autonome provincies van Spanje, dat wil zeggen dat de eilanden deels zelfbestuur hebben.

De eilanden zijn van vulkanische oorsprong, dat zie je ook terug in het landschap. Alle eilanden zijn onderling met elkaar verbonden met veerdiensten en lokale vluchten.

Een cruiseschip in een haven op de Canarische Eilanden
Foto: Miriam Eh – Unsplash

Hoe heten de eilanden van de Canarische Eilanden?

De Canarische Eilanden bestaan uit 13 eilanden, 7 grote en een 6-tal kleinere eilanden. De ‘grote eilanden’ verschillen onderling weer qua grootte. Van groot naar klein zijn dit de eilanden: Tenerife, Fuerteventura, Gran Canaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera en El Hierro. De 6-tal kleinere eilanden zijn in principe onbewoond, behalve het eilandje La Graciosa ten noorden van Lanzarote, dat eilandje heeft nog ongeveer 700 inwoners.

De eilanden zijn verdeeld in 2 provincies:

 • Las Palmas met als hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria gelegen op Gran Canaria. Tot deze provincie behoren Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote en het eilandje La Graciosa
 • Santa Cruz de Tenerife met de gelijknamige hoofdstad gelegen op het eiland Tenerife. Naast Tenerife behoren ook de eilanden La Gomera, La Palma en El Hierro tot deze provincie
Dorpje Santa Lucia op Gran Canaria
Dorpje op Gran Canaria / Foto: Jeroen – TripTalk

Liever naar Andalusië? Check dan deze tips wat je allemaal kan doen in Málaga.

Hoe lang is het vliegen naar de Canarische Eilanden?

Vanaf de Nederlandse vliegvelden kun je rechtstreeks naar de Canarische Eilanden vliegen met bijvoorbeeld Transavia en TUIfly. Het eiland met de korste vluchtafstand vanaf Nederland is Lanzarote, deze vlucht duurt ongeveer 4 uur. Naar Tenerife en Gran Canaria is het ongeveer 4,5 vliegen. Terug duurt de vlucht korter, het vliegtuig heeft dan vaak de wind mee, het scheelt vaak een half uurtje.

Houd er rekening mee dat vluchten naar de Canarische Eilanden vaak meerdere eilanden aandoen, meestal heb je dan een tussenstop op de heenreis of de terugreis. Naar Gran Canaria en Tenerife gaan vaak non-stop vluchten, dat betekent zonder tussenstop.

Hier vind je de mooiste stranden van de Canarische Eilanden.

Hoe is het weer op de Canarische Eilanden?

Eén heel groot voordeel van de Canarische Eilanden: het weer! Je kunt het hele jaar door op vakantie naar de Canarische Eilanden. In de zomer wordt het zelden extreem heet en in de winterperiode kun je overdag nog prima op het strand liggen.

Globaal ziet het weer op de Canarische Eilanden er zo uit:

MaandMaximale temperatuurMinimale temperatuurAantal uren zon per dagAantal dagen met regen
Januari211565
Februari201474
Maart211573
April221692
Mei2418102
Juni2621121
Juli2721101
Augustus2922101
September272192
Oktober251982
November221763
December211564

Zoals je ziet, in de winter kan het makkelijk 20 graden worden. Aanzienlijk beter dan de grijze en koude winterse dagen in Nederland!

Playa Francesca bij het eiland Lanzarote
Het strand van Playa Francesca bij Lanzarote / Foto: lapping – Pixabay

Lees ook: deze 10 stranden op Mallorca zijn het checken waard en lees meer tips voor een vakantie naar Mallorca.

Welk eiland is het leukste eiland voor een vakantie naar de Canarische Eilanden?

Dat hangt van je persoonlijke wensen af uiteraard, maar kijk vooral de naar specifieke kenmerken van elk eiland die je hieronder leest. De drukste periode voor een vakantie Canarische Eilanden is, net zoals in heel Spanje, van half juli tot eind augustus en de kerstperiode. Wil je graag naar de Canarische Eilanden in een rustige periode, ga dan in de maand juni of in de periode van half november tot half december.

Het eiland Lanzarote

Op Lanzarote kun je, schrik niet, vulkanische activiteiten waarnemen. Niet dat je hier bang hoeft te zijn voor vulkaanuitbarstingen en je moet rennen voor je leven, maar het maakt Lanzarote wel uniek. Je ziet op het eiland veel zwart gestold lava. In het Nationaal Park Timanfaya kun je aan de hand van demonstraties zien dat onder de grond in het park de temperatuur hoog is. Stenen die je oppakt zijn warm, droog stro leggen ze in een gat wat in no-time in brand staat en water wordt in een verticale pijp gegooid en binnen seconden als stoom weer ‘uitgespuugd’.

Check deze video van Lanzarote:

Lanzarote is in vergelijking met de andere Canarische eilanden een wat vlakker eiland, de hoogste berg is 670 meter. Het overgrote deel van alle accommodaties is laagbouw. Veel accommodaties zijn wit van kleur met groene of blauwe kozijnen. En dat steekt dan mooi af tegen de vooral zwarte ondergrond van Lanzarote. Grote motivator van de dit alles was de Spaanse kunstschilder en architect César Manrique. Hij was van grote invloed op de ontwikkeling van Lanzarote en zijn stempel is nog steeds zichtbaar op het eiland.

De belangrijkste plaatsen op Lanzarote

Als je op vakantie naar Lanzarote gaat, dit zijn de 3 belangrijkste vakantieplaatsen op Lanzarote:

Puerto del Carmen

Zandstrand bij Puerto del Carmen op Lanzarote
Strand van Puerto del Carmen / Foto: TripTalk

Puerto del Carmen ligt vlakbij de luchthaven, je bent dus redelijk snel na aankomst bij je hotel of appartement. Puerto del Carmen is de grootste vakantieplaats van Lanzarote en heeft een lang zandstrand en aan dat strand ligt de boulevard. En aan deze boulevard vind je vele restaurants en terrassen. Het is in feite een langgerekte plaats. Voordeel daarvan is dat veel accommodaties relatief gezien vlak bij het strand liggen. Wel handig als je niet te ver van het strand wilt verblijven!

Playa Blanca

Vakantie naar de Canarische eilanden op dit strand in Lanzarote
Het strand Playa Dorada in Playa Blanca op Lanzarote / Foto: Jorge Fernández Salas – Unsplash

In Playa Blanca vind je enkele zandstranden, aangezien dit meestal kunstmatig aangelegde stranden zijn, zijn deze goudgeel van kleur. Je vindt hier vooral de grotere en luxere hotels, maar er zijn ook enkele bungalowparken. Playa Blanca is een rustige plaats. In het centrum vind je een boulevard met restaurants en terrassen. Vanuit Playa Blanca vertrekt de veerboot naar Fuerteventura.

Of wat dacht je van Playa del Carmen in Mexico?

Costa Teguise

Costa Teguise is in feite een urbanisatie met meerdere accommodaties. Het is minder populair dan Playa Blanca en Puerto del Carmen. Costa Teguise heeft ook een mooi strand. Je vindt hier uiteraard ook restaurantjes en terrasje, maar minder dan in de overige 2 plaatsen. Wil je ’s avonds ook genieten van een diner, drankje of wat entertainment, dan kun je beter naar Puerto del Carmen gaan.

De leukste bezienswaardigheden op Lanzarote

Het binnenmeer van Jameos del Aqua op Lanzarote
Jameos del Agua op Lanzarote / Foto: Martin Woortman -Unsplash
 • Het Nationaal Park Timanfaya, hier kun je vulkanische activiteiten waarnemen
 • Cueva de los Verdes, dit is een grottenstelsel met een lavatunnel. Deze tunnel is maar liefst 6 kilometer lang
 • Jameos del Agua, dit een complex van lavagrotten die onder handen is genomen door César Manrique. Je vindt hier kunst, een restaurant, museum, een concertzaal en een ondergronds meer. En dat meer heeft hele bijzondere bewoners: piepkleine blinde albino krabbetjes die iets meer dan 1 centimeter lang zijn.

Lees hier al onze tips voor bezienswaardigheden op Lanzarote en check deze 22 leuke stranden op Lanzarote.

Kaart van Lanzarote


Handig voor je vakantie naar Lanzarote:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een accommodatie in Lanzarote
3. Boek een complete vakantie naar Lanzarote bij TUISunweb of Corendon
4. Huur een auto


Het eiland Fuerteventura

Het eiland Fuerteventura is in vergelijking met de andere eilanden een vreemde eend in de bijt. Nergens is het contrast met de andere eilanden zo groot als op Fuerteventura. In het zuidelijkste puntje van het eiland ligt de hoogste berg, deze is 812 meter hoog. Het noorden van het eiland is vrij vlak.

Fuerteventura wordt wel eens gekscherend een ‘zandbak’ genoemd. Dat klinkt misschien wat negatief, maar dat is het zeker niet. Dit is namelijk exact het punt waarmee dit eiland zich onderscheidt van de andere eilanden: Fuerteventura heeft juist prachtige natuurlijke goudgele stranden! En dat zie je vooral als je vanaf het vliegveld naar de noordelijke plaats Corralejo rijdt. Vlak voor Corralejo ligt een landschap waarin het lijkt alsof je door de woestijn rijdt, alleen maar hoge zandduinen om je heen.

Typische windmolens op Fuerteventura
Een typische windmolen op Fuerteventura / Foto: marco vannozzi – Pixabay

Je verwacht het misschien niet, maar Fuertenventura is qua oppervlakte het op één na grootste eiland van de Canarische eilanden. Het is een langgerekt eiland, van noord naar zuid ben je zo 1,5 uur onderweg met een huurauto.

Lees ook: dit wil je eten op Formentera en check het OKU hotel op Ibiza, hier wil je slapen! Liever iets rustieker? Check dan hotel Can Lluc in het binnenland van Ibiza.

De belangrijkste plaatsen van Fuertenventura

Fuerteventura is naar verhouding dun bevolkt, de belangrijkste vakantieplaatsen zijn ook tevens de belangrijkste plaatsen van het eiland en de hoofdstad Puerto del Rosario.

Corralejo

Corralejo, gelegen op het noordelijkste puntje, is de gezelligste vakantieplaats op Fuerteventura. Het heeft een leuk en gezellig centrum met restaurants, barretjes en winkels. De plaats heeft geen boulevard, wel kun je langs diverse strandjes lopen waar ook een aantal terrasjes liggen. Overigens zijn deze strandjes niet echt geschikt om te zwemmen, er liggen veel rotsen en gestold lava op deze strandjes en daar haal je je voeten zo aan open.

De typische woestijnduinen bij Corralejo
De zandduinen bij Corralejo / Foto: Angel Montañez – Pixabay

Wil je naar de mooie grote zandstranden, dan zul je de bus moeten pakken. Deze brengt je naar de stranden Grandes Playas Corralejo en Playa Blanco Negro. Hier liggen ook nog een aantal hotels, vanuit deze hotels stap je zo het strand op. Het nadeel van de ligging van deze hotels is wel dat ze net ver van het centrum van Corralejo liggen om te lopen. Dan ben je weer aangewezen op de bus op taxi.

Caleta de Fuste

Calete de Fuste is een nog redelijk jonge urbanisatie waar vooral toeristische accommodaties liggen. Vooral bungalowparken en enkele luxe hotels. Het heeft een prachtig strand, namelijk Playa del Castillo. Dit strand ligt ingesloten door een pier en daardoor is de zee vrij rustig hier, ideaal voor kinderen. De plaats heeft geen authentiek centrum, maar uiteraard vind je er restaurants, terrasjes en winkels. Het is echt een toeristische plek.

Costa Calma

Mooi strand voor vakantie Canarische eilanden: Costa Calma Fuerteventura
Strand bij Costa Calma / Paul Treubrodt -Unsplash

Costa Calma is een rustige toeristische urbanisatie gelegen in het zuiden van het eiland. Als je van rust houdt zit je hier goed. Costa Calma is echter vooral bekend als hotspot van het wind- en kitesurfen op Fuerteventura, this is the place to be! s’ Avonds is er weinig vertier, vind je dat wel belangrijk voor je vakantie, reis dan een stukje verder naar het zuidelijker gelegen Jandia.

Jandía

Strand bij Morro Jable en een stukje van Jandia
Strand bij Morro Jable en een stuk van Jandia / Foto: Drew Vernon -Unsplash

Jandía is een langgerekte plaatse in het zuiden van het eiland en ideaal voor een vakantie naar Fuerteventura als je graag op het strand vertoeft. Het heeft prachtige zandstranden. Je vindt hier vooral de wat luxere hotels en accommodaties. Voordeel van deze hotels is dat deze redelijk dicht of zelfs aan het strand liggen. In Jandia vind je ook diverse restaurants en terrasjes. Als je Jandia uit rijdt kom je uit in het dorpje Morro Jable wat er in feite aan vast ligt. Dit is een authentiek dorpje met leuke restaurants waar je uitstekend vis kan eten!

De leukste bezienswaardigheden op Fuerteventura

Echt hele bekende bezienswaardigheden heeft het eiland niet, maar zeker de moeite waard zijn:

 • Het vissersdopje El Cotillo aan de westkant van het eiland. Hier ligt ook een gigantisch breed strand waar vrijwel niemand ligt. De zee kan aan deze kant wel ruw zijn en houd er rekening mee dat er geen faciliteiten op het strand zijn
 • Het uitzichtpunt Morro Velosa, hier heb je een prachtig uitzicht over het eiland
 • Houd je van een uitdaging? Maak dan de 4 uur durende klim naar de 812 meter hoge berg Pico de la Zarza

Kaart van Fuerteventura


Handig voor je vakantie naar Fuerteventura:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een accommodatie in Fuerteventura
3. Boek een complete vakantie naar Fuerteventura bij TUISunweb of Corendon
4. Huur een auto


Het eiland Gran Canaria

Gran Canaria is natuurlijk vooral bekend vanwege de zandduinen van Maspalomas en het nachtleven van Playa del Inglés. Maar Gran Canaria heeft ook een prachtige natuur door het berglandschap in het midden van het eiland. En vrijwel precies in het midden ligt ook de hoogste berg van Gran Canaria, dat is de Pico de las Nieves die bijna 2000 meter hoog is.

In dat berglandschap vind je diverse idyllische dorpjes, zoals het dorpje Tejeda dat op 1.000 meter hoogte ligt. In dit dorpje baan je je een weg door de bochtige straatjes en langs de schattige witte huisjes. Een bezoek aan de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria is zeker ook de moeite waard! Check ook deze 18 bezienswaardigheden op Gran Canaria!

De belangrijkste plaatsen van Gran Canaria

De belangrijkste plaatsen voor een vakantie Gran Canaria liggen allemaal in het zuiden van het eiland. De hoofdstad ligt echter in het noorden van het eiland.

Las Palmas de Gran Canaria

Las Palmas heeft bijna 400.00 inwoners en is daarmee de grootste plaats op Gran Canaria. In de stad vind je een grote winkelstraat met winkels van alle bekende Spaanse ketens, zoals El Corte Ingles, de Spaanse Bijenkorf. Las Palmas kun je makkelijk bereiken per bus vanuit de zuidelijke plaatsen. De stad ligt ook direct aan zee en heeft een lang en breed zandstrand.

Strand bij Las Palmas de Gran Canaria
Het strand Las Canteras van Las Palmas de Gran Canaria / Foto: Jeroen – TripTalk

Aan dat strand ligt een lange wandelboulevard waar je over kan slenteren. Uitrusten doe je op een van de terrasjes. Maak de dag compleet en ga lekker dineren in één van de vele restaurants die de stad rijk is en proef de lokale specialiteiten!

Als je in Las Palmas bent, ga naar de historische wijk La Vegueta en zie de mooie gebouwen van de stad, zoals de Santa Ana kathedraal, Casa Consistorial en het Casa de Colón (het huis van Columbus). Alle reizen die Columbus heeft gemaakt, zijn hier te zien, met replica’s van zijn boten. Binnen kun je heerlijk op een terras zitten.

Lees ook: de mooiste stranden van de Algarve in Portugal.

Playa del Inglés

Playa del Inglés is een van de populairste bestemmingen voor vakantie naar de Canarische Eilanden. Het is vooral een levendige plaats met een uitbundig nachtleven. Kenmerkend voor de plaats zijn een aantal grote winkelcentra waarin de restaurants en uitgaansgelegenheden zijn geconcentreerd. Genoeg winkels om je credit card leeg te plunderen 😉 ’s Avonds is er dus volop entertainment in de winkelcentra. Ook is er een uitbundige gay-scene.

Playa del Ingles strand

Het strand ligt voor de meeste accommodaties niet op loopafstand, maar met de bus of taxi ben je zo op het strand. En ’s avonds kun je dan alles vrijwel op loopafstand vinden. Een van de mooiste hotels in Playa del Inglés is het hotel RIU Palace Maspalomas.

Maspalomas

Maspalomas ligt naast Playa del Inglés en deze plaats is vooral bekend om de “Dunas de Maspalomas“, de grote zandduinen. Het is net een stuk woestijn waar je doorheen kan lopen. Deze duinen liggen aan zee, dus het spreekt voor zicht dat je hier een fantastisch mooie zandstrand hebt. Naakt creëren in de duinen is toegestaan.

Zandduinen van Dunas Maspalomas
De duinen van Maspalomas / Foto: Bob – TripTalk

De accommodaties hier zijn vooral bungalowparken. Maspalomas heeft zelf geen centrum, het is hier dus vrij rustig. ’s Avonds kun je naar het deel bij de vuurtoren wandelen, daar vind je een kleine boulevard en diverse restaurantjes, terrasjes en barretjes.

Costa Meloneras

Costa Meloneras ligt direct naast Maspalomas en hier vind je de ruim opgezette 4* en vooral 5* hotels, vrijwel allemaal direct aan de boulevard gelegen. Aan de boulevard vind je meerdere terrassen waar je onder het genot van een drankje lekker over de zee kan turen. Aan de Costa Meloneras liggen 3 van de 7 RIU Gran Canaria hotels.

Voor Costa Meloneras ligt wel strand, maar het is een mix van kleine strandjes met veel stenen en niet echt geschikt om te zwemmen vanwege de vele rotsen en stenen die daar in de zee liggen. Je kunt beter doorlopen over de boulevard naar het strand van Maspalomas.

Puerto Rico

Zandstrand bij Puerto Rico op Gran Canaria
Strand van Puerto Rico / Foto Jeroen – TripTalk

Puerto Rico is een leuke en sfeervolle plaats. Hier vind je vooral appartementen die tegen de berghelling zijn gebouwd, dus met een beetje geluk boek je een appartement met prachtig uitzicht op zee. Puerto Rico heeft een mooi strand en een knus gezellig centrum. Het is een ideale plek als je niet de drukte wilt van Playa del Inglés maar wel graag in een appartement verblijft. Bij Puerto Rico ligt het mooi all-inclusive hotel RIU Vistamar.

Lees ook: 15x de mooiste stranden op Gran Canaria.

Puerto de Mogán

Puerto de Mogán ligt nog iets verder dan Puerto Rico. Hier is het nog rustiger en ook in Puerto de Mogán verblijf je vooral in appartementen. Meerdere van deze appartemeten liggen rond de jachthaven van Puerto de Mogán. Dat maakt een vakantie in Puerto de Mogán nou zo leuk: ’s avonds genieten van dinertjes op het terras in de jachthaven.

Het plaatsje Puerto Mogan
Puerto de Mogan / Foto: Jeroen – TropTalk

Door de bruggen en kanalen wordt het ook wel eens klein Venetië genoemd. Dat gaat misschien wat erg ver, maar pittoresk is dit van oudsher vissersdorpje zeker. Je vindt er ook een mooi zandstrand.

De leukste bezienswaardigheden van Gran Canaria

 • Roque Nublo, dit is een hoog uitstekende rots in het berggebied. Huur een auto, neem je wandelschoenen mee en trek er lekker op uit om deze rots te fotograferen.
 • La Vegueta, de oude wijk in Las Palmas, zie bij Las Palmas
 • De bergdorpjes Terror en Tejada, kleurrijke dorpjes met een serene rust
 • Jardín Canario, een grote botanische tuin
 • Check deze 3 bijzondere wandelingen op Gran Canaria

Kaart van Gran Canaria


Handig voor je vakantie naar Gran Canaria:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een accommodatie in Gran Canaria
3. Boek een complete vakantie naar Gran Canaria bij TUISunweb of Corendon
4. Huur een auto


Het eiland Tenerife

Tenerife is het grootste eiland van de Canarische Eilanden en heeft ook de meeste inwoners. Tenerife is ook het meest bergachtige eiland van alle Canarische Eilanden. Dat is te verklaren doordat op Tenerife de hoogste berg van Spanje ligt: El Teide. Deze berg (het is eigenlijk een vulkaan) is bijna 3800 meter hoog en daarmee ook bepalend voor het landschap van Tenerife.

Het contrast qua weer op de Canarische Eilanden is hier op Tenerife het grootst: je kan zomaar boven bij El Teide in een sneeuwstorm terecht komen terwijl, als je weer beneden bent, je de badhanddoek kan uitrollen op het strand. En juist dat maakt Tenerife uniek: het zeer imposante vulkaanlandschap, de bossen en de stranden van Tenerife.

Tenerife heeft 1 hele lange wandelboulevard die loopt van Los Cristianos tot aan het eindpunt in Costa Adeje. Dan heb je zo’n 8 kilometer lang je voeten en benen getraind. Aan deze boulevard vind je veel restaurants en terrasjes, je kunt dus prima af en toe een terras op duiken voor een koud drankje.

Genieten van wijds uitzicht op Tenerife
Landschap Tenerife / Foto: Jeroen – TripTalk

De belangrijkste plaatsen van Tenerife

De belangrijkste plaatsen voor een Tenerife vakantie liggen allemaal in het zuiden, behalve Puerto de la Cruz, deze plaats ligt in het noorden van het eiland.

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz ligt aan de noordkust. Het is authentieke plaats met een leuk en gezellig centrum. Hier vind je een mix van vakantiegangers en de lokale bevolking. Er zijn gezellige pleintjes met terrasjes en je kunt een lange wandeling maken over de boulevard langs de grillige kust. Naast het centrum liggen de (zwart gekleurde) stranden. Puerto de la Cruz is ook bekend vanwege de bekende dierentuin die hier ligt, het Loro Parque.

Het authentieke centrum van Puerto de la Cruz
Puerto de la Cruz / Foto: Jeroen – TripTalk

Het weer in Puerto de la Cruz is wat minder dan in het zuiden, het is er regelmatig bewolkt en het regent hier meer. Dat heeft wel weer het voordeel dat de omgeving hier veel groener is dan in het zuiden. De accommodaties liggen wat verspreid door de plaats.

Santa Cruz de Tenerife

Dit is de hoofdstad van Tenerife. Het is een grote stad met diverse musea en een markant gebouw aan zee, het ‘Auditorio de Tenerife’, een concertgebouw wat qua architectuur een beetje doet denken aan het Opera House in Sydney. Het Auditorio is nu één van de bekendste bezienswaardigheden op Tenerife.

Je kunt Santa Cruz makkelijk bereiken per bus vanuit de vakantieplaatsen. Ga er zeker een dagje naar toe en slenter door de stad. Er zijn vele winkels en ’s avonds schuif je aan in een van de vele restaurants.

Los Cristianos

Het strand bij Los Cristianos
Strand bij Los Cristianos / Foto: Jeroen – TripTalk

Los Cristianos was van oorsprong een vissersdorp en is uitgegroeid tot een gezellige en nog steeds authentieke plaats. Het heeft een mooi strand dat in het centrum ligt bij de haven. Dit kleine centrum heeft winkelstraatjes en bij het strand vind je ook de boulevard met daaraan restaurants en terrasjes. In Los Cristianos vind je vooral appartementen. Ook hier vind je een mix van lokale bewoners en vakantiegangers en die gezelligheid ervaar je dan ook in het centrum van deze plaats.

Playa de las Americas

Playa de las Americas is de meest levendige vakantieplaats van Tenerife en een van de populairste bestemmingen voor een vakantie naar de Canarische Eilanden. In Playa de las Americas vind je meerdere winkels en winkelcentra en restaurants. Ook voor het uitgaansleven is Playa de las Americas de place to be! Genoeg vertier voor de avonden en de nachten. Er zijn vele accommodaties, van hotels tot appartementen. Verspreid langs de kust liggen meerdere stranden, meestal ligt er wel een strand op loopafstand van je accommodatie.

Costa Adeje

Het strand van Playa del Duque in Costa Adeje
Het strand van Playa del Duque / Foto Jeroen – TripTalk

Playa de las Americas loopt aan de westkant over in Costa Adeje. Dit is nog een vrij relatief jong gebied op Tenerife. Costa Adeje bestaat uit een deel van Playa de las Americas en het deel van Playa de Fañabe en Playa del Duque. In dit deel vind je vooral de nieuwere 4* en 5* hotels. Ook vind je in dit deel 3 van de mooiste stranden van Tenerife. Het is een gezellige en deels moderne plaats met enkele winkelcentra. Lees meer tips over een vakantie aan de Costa Adeje.

De leukste bezienswaardigheden van Tenerife

Je mag het eiland eigenlijk niet verlaten zonder een bezoek te hebben gebracht aan El Teide. Het landschap rondom de Teide is uniek en je kunt tot op bijna 3600 meter hoogte komen door de kabelbaan te nemen.

De Pico del Teide
De Teide op Tenerife / Foto Jeroen – TripTalk

Andere leuke bezienswaardigheden zijn:

 • El Drago; de oudste drakenboom die naar zeggen meer dan 1000 jaar oud is. Het is een van de symbolen van Tenerife
 • Masca; een piepklein bergdorpje met een ongelofelijke serene rust. Hier start een een van de bekendste hikes van Tenerife, die van de Masca-kloof
 • Garachico; een knus en kleurrijk dorpje met natuurlijke zwembaden in zee

Check de andere leukste bezienswaardigheden van Tenerife.

Kaart van Tenerife


Handig voor je vakantie naar Tenerife:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een accommodatie in Tenerife
3. Boek een complete vakantie naar Tenerife bij TUISunweb of Corendon
4. Huur een auto


Het eiland La Gomera

Hoewel La Gomera een klein vliegveld heeft, is vliegen naar La Gomera geen optie. Er zijn hooguit enkele vluchten per dag en die moeten net aansluiten op je vlucht. Om naar La Gomera te reizen vlieg je naar Tenerife en reis je vanuit Los Cristianos per veerboot verder naar La Gomera. De overtocht duurt een klein uur. Een retourtje koop je vanaf ongeveer € 50.

La Gomera is allesbehalve vlak, het is in feite een grote enorme berg. Hier ga je vooral naar toe om te wandelen en te hiken, het eiland heeft vrijwel geen zandstranden. De paar stranden die het eilandje rijk is zijn grove kiezelstranden, behalve 1 strandje bij Valle Gran Rey. De sfeer op het eiland is super relaxed. Verwacht geen entertainment in de avond, dat is er niet.

Het is handig dat je een auto huurt voor je vakantie op La Gomera. Ondanks dat het eiland klein is zijn de afstanden wel groot. Je rijdt namelijk vanuit de vallei naar boven, naar de top van het eiland en weer naar beneden. Het hoogste punt op La Gomera is de bergtop Garajonay en die is bijna 1500 meter hoog.

De natuur en het landschap op La Gomera
Foto: Román Larrodé from Pixabay

De huurauto zou je gelijk kunnen ophalen op het vliegveld van Tenerife. In principe mag je met de huurauto de boot op naar La Gomera, check dit wel voor de zekerheid met de verhuurmaatschappij. De kosten van het meenemen van de huurauto op de veerboot is ongeveer € 30 (retour). Je kunt natuurlijk ook bij aankomst in La Gomera een huurauto ophalen.

De belangrijkste plaatsen van La Gomera

Hier kan ik kort over zijn, dat zijn er maar 3.

San Sebastián de la Gomera

Dit is het hoofdstadje van La Gomera. Het is een bedrijvig klein stadje. Hier kom je aan met de veerboot uit Los Cristianos. Het heeft geen bezienswaardigheden, wel vind je hier nog meerdere winkels die je verder op La Gomera bijna niet meer zal aantreffen.

Playa Santiago

Ligging van hotel Jardin Tecina op La Gomera
Hotel Jardin Tecina op La Gomera / Foto Booking.com

Playa Santiago is een kleine plaats. Gelegen op een klif bij deze plaats ligt het bekende 5* hotel Jardin Tecina. Dit is een relaxed resort met een golfbaan en tennisbanen en een privé beachclub (grof kiezelstrand). Wil je er echt helemaal even uit maar toch wat comfort en luxe om je heen, dan is Hotel Jardin Tecina een absolute aanrader.

Valle Gran Rey

Valle Gran Rey is een klein dorpje. Bij de haven vind je een klein zandstrand. In het dorp vind je een aantal restaurants en een supermarkt. Verder is er niet veel. In Valle Gran Rey vind je de meeste vakantieaccommodaties van het eiland. Het sfeertje hier is heerlijk relaxed en s’ avonds is het stil.

De leukste bezienswaardigheden van La Gomera

 • Het Nationaal Park Garajonay; het park om te wandelen en te hiken
 • Mirador de Los Roques; een uitzichtpunt waar je een geweldig uitzicht hebt over het eiland
 • Woon zeker een demonstratie bij van het “Silbo”. Het is manier van communiceren tussen de eilandbewoners door middel van fluiten. Vroeger communiceerde men op deze wijze van afstand met elkaar en nog steeds wordt het af en toe gebruikt.

Kaart van La Gomera


Handig voor je vakantie naar La Gomera:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een accommodatie in La Gomera
3. Huur een auto


Lees ook: de 12 leukste stranden van Curaçao.

Het eiland La Palma

La Palma kun je rechtstreeks aanvliegen vanaf de Nederlandse vliegvelden, vaak is de vlucht in combinatie met een ander eiland. Dat is meestal met Tenerife. La Palma is een redelijk groen eiland, vandaar de bijnaam “La Isla Verde”, het groene eiland. Het is ook een rustig en relaxed eiland, hier ligt de nadruk op het ecotoerisme. Net als Tenerife en La Gomera is het een bergachtig eiland, het hoogste punt is de Roque de los Muchachos en die is iets meer dan 2400 meter hoog.

Naar La Palma ga je vooral om te hiken en te wandelen, daar is dit eiland echt een perfecte bestemming voor. Op La Palma staan veel vakantiehuizen waarin je kan verblijven, vaak prachtig gelegen in de natuur. Boek een huurauto als je naar La Palma gaat, met de huurauto kun je je makkelijk verplaatsen en overal naar toe rijden. Als je een vakantiehuis op La Palma boekt is dat vrijwel altijd inclusief een huurauto. En met deze huurauto kun je dan ook naar een aantal leuke stranden op La Palma rijden.

De belangrijkste plaatsen van La Palma

Naast onderstaande plaatsen liggen er nog een aantal hotels of accommodaties verspreid over het eiland. Deze liggen dan meestal wat geïsoleerd.

Santa Cruz de La Palma

Gedeelte van Santa Cruz de la Palma
Foto: Bastian Pudill – Unsplash

Dit is de hoofdstad van La Palma waar ongeveer 18.000 mensen wonen. Je vindt hier een breed (zwart gekleurd) zandstrand en natuurlijke alle bedrijvigheid van een kleine stad. Genoeg winkels en restaurants om ’s avonds te genieten van een diner. Het is niet echt een plaats waar de vakantiegangers verblijven.

Puerto Naos

Puerto Naos is een gemoedelijk plaatsje aan de westkant van het eiland. Hier vind je meerdere accommodaties voor een vakantie. Puerto Naos heeft breed zwart gekleurd zandstrand. Langs dat zandstrand ligt een leuke wandelboulevard met daaraan meerdere restaurants, terrasjes en winkeltjes. ’s Avonds is het er rustig, verwacht geen entertainment, dat is er niet.

Los Cancajos

Los Cancajos ligt tussen het vliegveld en de hoofstad Santa Cruz de La Palma. Eenmaal geland ben je er dus zo. Hier liggen meerdere accommodaties. Het heeft 2 zwart gekleurde zandstranden. Een echt centrumpje heeft het niet, je bent dus meer aangewezen op de faciliteiten van je accommodatie.

De leukste bezienswaardigheden van La Palma

De grote telescoop op La Palma
De grote telescoop op La Palma / Foto: Ondřej Šponiar – Pixabay
 • Roque de Los Muchachos; de hoogste top van het eiland
 • Parque Nacional de la Caldera de Taburiente; het bekendste nationaal park van La Palma waar je prachtige hikes kan maken
 • Bezoek de Galileo National Telescope; La Palma is een ideale plek om sterren te kijken, vandaar dat op het eiland ook grote telescopen staan en die kun je bezoeken!

Kaart van La Palma


Handig voor je vakantie naar La Palma:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een accommodatie in La Palma
3. Boek een complete vakantie naar La Palma bij TUI of Sunweb
4. Huur een auto


Het eiland El Hierro

El Hierro is het minst toeristische eiland van de Canarische Eilanden. Eigenlijk is er nauwelijks toerisme. Je bent ook wel even onderweg om er te komen. Je vliegt aan op de luchthaven van Tenerife-Zuid. Bij aankomst ga je per transfer naar het vliegveld van Tenerife-Noord (ongeveer 50 minuten rijden) om vandaar een vlucht te pakken naar El Hierro. Deze vlucht duurt ongeveer 40 minuten. Op El Hierro heb je echt een huurauto nodig, bussen rijden er niet regelmatig.

Op El Hierro wonen maar ongeveer 11.000 inwoners. Het is ook een bergachtig eiland, de hoogste top is 1500 meter. Naar El Hierro ga je voor absolute rust en om te wandelen/hiken. Je waant je op El Hierro echt letterlijk en figuurlijk ver weg van de drukte. Een bijzonder relaxte sfeer heerst er op dat eiland. Je bent dus echt op jezelf en op je accommodatie aangewezen. Ga overdag het eiland wandelend verkennen en geniet ’s avonds van een fijn boek. Voor wat afwisseling zou je een vakantie naar El Hierro kunnen combineren met La Palma.

Plaatsen op El Hierro

Behalve de hoofdstad zijn de overige plaatsjes op El Hierro gehuchten.

Valverde

Valverde is de hoofdstad van het eilandje. Deze ligt landsinwaarts en is hiermee de enige hoofdstad van de Canarische Eilanden die niet aan zee ligt. Hier woont de helft van de bevolking van El Hierro. Het is een schattig stadje, leuk om te bezoeken. Je vindt hier ook een aantal kleine hotels en appartementen.

Omdat de overige plaatsjes gehuchten zijn en er dus weinig over valt te vertellen geef ik je 2 tips voor bijzondere accommodaties op El Hierro. Natuurlijk kun je ook verblijven in een van de vele ‘casitas’ (vakantiehuisjes).

Parador El Hierro

Balkon met uitzicht op zee bij de Parador op El HIerro
Zeezicht vanaf het balkon op El Hierro / Foto Booking.com

De Paradors in Spanje zijn in feite ‘staatshotels’. Dat klinkt wat zwaar, maar dat is het niet. Het zijn vrijwel allemaal bijzondere gebouwen, of hotels op bijzondere plekken die op deze wijze in stand worden gehouden. Het zijn vaak 4* en 5* hotels, maar deze op El Hierro is 3*. Ondanks deze 3* is het prachtig gelegen hotel direct aan de oceaan. Eindeloos uitkijkend over zee vanaf je balkon in een absolute rust, dat is genieten! Er is een zwembad en ’s avonds kun je heerlijk eten in het restaurant.

Hotel Punta Grande

Dit is een bijzonder hotelletje. Ook al staat in de naam ‘grande’, wat ‘groot’ betekent in het Spaans, is het allesbehalve een groot hotel. Integendeel, het hotelletje noemt zichzelf “het kleinste hotel van de wereld“. Het is een zeer schattig en romantisch hotelletje. Bij een woeste zee klappen de golfen hard op de rotsen voor het hotel wat tot metershoge opspattend zeewater leidt. Daar kun je mooie foto’s van zien aan de muur in het hotel. Dus wees gewaarschuwd als je er gaat slapen bij een woeste zee: houd de ramen van je kamer dicht 😉

De leukste bezienswaardigheden van El Hierro

 • Het hoofdstadje Valverde
 • Museo de Hierro: in dit kleine museum in Valverde zijn archeologische vondsten verzameld
 • Mirador de las Playas: een mooi uitzichtpunt

Kaart van El Hierro


Handig voor je vakantie naar El Hierro:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een accommodatie in El Hierro
3. Huur een auto


Aanbiedingen vakantie naar de Canarische Eilanden

[content-egg module=TradetrackerProducts template=list]

Veelgestelde vragen over een vakantie naar de Canarische Eilanden

Hoe laat is het op de Canarische Eilanden?

Op de Canarische Eilanden is het zowel in onze zomer- als wintertijd 1 uur vroeger dan in Nederland.

Welke eiland is ideaal voor een vakantie met kinderen?

Dan zou ik zeggen: Lanzarote en dan met name de plaats Puerto del Carmen. De transfer vanaf het vliegveld van Lanzarote naar Puerto del Carmen is kort, wel zo prettig met kleine kinderen. Puerto del Carmen heeft een breed en lang zandstrand en veel accommodaties liggen op (redelijke) loopafstand van het strand. In Puerto del Carmen vind je ook veel appartementen en bungalowparkjes.

Welk eiland is het warmst van de Canarische Eilanden?

De warmste ‘plekken’ op de Canarische Eilanden vind je aan de zuidkant van de eilanden. Dat zijn dan Playa Blanca op Lanzarote, Playa del Inglés/Maspalomas op Gran Canaria en Playa de las Americas/Costa Adeje op Tenerife. Het zuiden van Fuerteventura kan ook warm worden, maar daar is vaak meer wind.
Het strand van Playa la Troya in Playa de las Americas

Hoe lang moet je paspoort nog geldig zijn voor de Canarische Eilanden?

Je hebt een geldig paspoort nodig voor een vakantie naar de Canarische Eilanden. Jouw paspoort moet dus in ieder geval geldig zijn t/m de dag van aankomst in Nederland na je vertrek uit de Canarische Eilanden. Reis altijd met een geldig paspoort. Een niet geldig, of verlopen paspoort, kan je simpelweg in de problemen brengen en dat is zonde van je vakantie. Bovendien ben je zelf verantwoordelijk voor je reisdocumenten. Beland je in de problemen, dan zijn alle kosten die daardoor ontstaan voor eigen rekening. En dat wil je natuurlijk voorkomen!

Welk Canarisch Eiland is het mooist?

Dit is natuurlijk een lastige vraag, wat is voor jou het mooist?
Kort gezegd:
– Mooiste stranden? -> Fuerteventura
– Mooiste natuur? -> La Palma en Tenerife
Bos vol met varens in de natuur op Tenerife

Welk eiland is het leukste eiland?

Ook dit is een lastige vraag. Mijn persoonlijke favoriet is Tenerife. Waarom? Het eiland biedt je alles: mooie stranden, prima accommodaties, bossen en het vulkaanlandschap met de Teide is echt ongekend mooi. Daarnaast een grote stad waar je naar toe kan gaan en het is een ideaal eiland om rond te rijden met een huurauto. Dat geldt ook voor Gran Canaria trouwens. Las Palmas is ook een toffe stad en heeft bovendien nog een groot zandstrand. Op beide eilanden is veel te doen. Stel je iets meer prijs op rust én mooie natuur, dan is La Palma een aanrader.

Waar komt de naam van de Canarische Eilanden vandaan?

Niet van kanaries in ieder geval 😉 De naam komt van het Latijnse ‘Canariae insulae‘ wat hondeneilanden betekent. Er zijn vervolgens weer meerdere theorieën over de oorsprong van die Latijnse naam. Er zouden grote honden geleefd hebben op de eilanden (ik heb die nooit gezien 😉 ) en er wordt gesproken over zeehonden die er vroeger leefden (nu niet meer). De derde theorie is dat de oorspronkelijke bewoners (de Guanchen), honden als een heilig dier beschouwden.


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Fotocredit header: Jeroen – TripTalk (foto is Playa de las Terresitas op Tenerife)

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven