TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Las Fallas in Valencia

Dit feest wil je eens mee maken; Las Fallas in Valencia!

Rio de Janeiro heeft Carnaval, New Orleans heeft Mardi Gras, Duitsland heeft het Oktoberfest en Nederland heeft Carnaval. En toch is Valencia dé plek waar jij naartoe zou kunnen voor een bijzonder feestje. Ieder jaar, in de maand maart, wordt het begin van de lente gevierd met een periode van feest. Reusachtige beelden vullen de straten en pleinen, overal hangen prachtige versieringen en prachtige dames in traditionele jurken en haardracht trekken de aandacht. Feest mee, dit is Las Fallas Valencia!

Hieronder vind je alles wat je moet weten over Las Fallas in Valencia

De Valencianen gaan elk jaar opnieuw helemaal los tijdens de feestdagen van Las Fallas. Prachtige dansers, versierde straten, zelfgemaakte poppen en bizarre tradities. Je kunt over dit fenomenale feest lezen en praten, maar het beste is gewoon een stedentrip Valencia te maken en mee feesten. Disfruta de la fiesta!

Vrouwen tijdens Las Fallas in Valencia
Mooie klederdracht van de vrouwen

Het startschot: ‘La Crida’

In het laatste weekend van februari worden de Fallas geopend. Iedereen komt bij elkaar bij de oude stadspoort ‘de Torres de Serranos’ van Valencia. Er wordt hier een openingsceremonie gehouden met een vuurwerkshow wat het officiële startschot is van de feesten. Hierna volgt een drie weken durende feestperiode vol magie, toch is het hoogtepunt van deze periode de week van de Fallas van 15 tot 19 maart. De straten bruisen met gezellige mensen en niet mee feesten is zeker geen optie. 

Dit zijn leuke bezienswaardigheden in Valencia en dit zijn de places to be voor kunst en cultuur in Valencia.

Filmpje van Las Fallas

Wat zijn of is ‘Las Fallas‘?

Las Fallas en een falla hebben beide een andere betekenis:

De naam ‘Las Fallas‘ staat voor de bijzondere feestperiode die jaarlijks in Valencia wordt gehouden.

Een falla is een beeld die gemaakt wordt door de verenigingen die het feest organiseren. Er kunnen dus ook meerdere falla’s (poppen en beelden, veelal gemaakt van piepschuim en hout) zijn, waar dus niet het festival zelf mee wordt bedoeld.

Deze prachtige falla’s vullen elk jaar de straten en zijn het aandachtspunt van de feestperiode. Deze beelden moeten 15 maart klaar zijn, zodat deze op 16 maart de straten van Valencia kunnen vullen tijdens ‘La Planta’. Achteraf zal er een ceremonie plaats vinden met een prijsuitreiking, hier wordt de mooiste falla uitgekozen.

Een pop (falla) tijdens de Las Fallas in Valencia
Een falla

Lees ook: 7x tips om lekker te eten in Valencia.

Vele verenigingen doen mee aan Las Fallas

Deze feesten moeten natuurlijk goed geregeld en georganiseerd zijn en dat gebeurt door verenigingen. Valencia telt ongeveer 400 verenigingen die mee helpen aan het organiseren. Alle verenigingen hebben een bestuur en leden die allen een eigen buurthuis hebben. Zo’n vereniging is verantwoordelijk over de bouw van de falla, de financiën en alle activiteiten die zich afspelen tijdens het festival. Er zijn natuurlijk mannelijke en vrouwelijke leden binnen het bestuur van deze verenigingen.

Inwoners in klederdracht tijdens las Falla's in Valencia

Mannen worden Fallero‘s genoemd en vrouwen Fallera’s. De vereniging heeft meerdere taken om uit te voeren. Dit betreft het plaatsen van de falla’s (beelden) op de juiste plekken en het versieren en verlichten van de eigen straat. In deze straten zal de vereniging activiteiten organiseren als natuurlijk straatfeesten, paella wedstrijden en kleine vuurwerkshows.

Het is ook altijd leuk om te gaan fietsen in Valencia! En lees hier nog meer over wat er te doen is in Valencia.

Pracht en praal tijdens het feest

Vanaf het moment dat de Las Fallas beginnen verandert de stad van Valencia in een magisch wonderland vol pracht en praal. De taak van elke vereniging is namelijk de straat omtoveren waar hun falla in staat. Overal worden prachtige lichtjes opgehangen wat in de avond een magisch beeld geeft. De naam van de vereniging wordt hier ook opgehangen in lichtjes, zodat je weet in welke straat je je bevindt.

Festiviteiten tijdens Las Fallas in Valencia
Foto: Estrella Jover / Pichiavo (via Interface Tourism)

Lees ook: dit kun je doen in Málaga en dit kun je doen in Madrid.

Fallera’s en Fallero ’s

Zoals hierboven genoemd zijn fallera’s en fallero’s de leden van de verenigingen tijdens Las Fallas. De fallera’s worden elk jaar gekleed in prachtige traditionele jurken en haardracht, wat het aandachtspunt is tijdens de feestdagen. Een van deze dames (boven de 15 jaar wordt uitgekozen en bekroond met de titel ‘fallera mayor’ van de vereniging (de belangrijkste dame zeg maar).

Voruwen en kinderen in klederdracht tijdens Las Fallas in Valencia

Ook wordt er een ‘fallera mayor infantil’ uitgekozen, dit is een meisje onder de 14 jaar. Deze twee fallera’s vertegenwoordigen hun vereniging tijdens de feestdagen. Deze eer brengt wel taken met zich mee als het openen van de feestperiode bij de oude stadspoorten, het aansteken van de vuurwerkshows en bloemen brengen op Plaza de la Virgin tijdens het bloemenoffer.

De vrouwen maken zich mooi tijdens Las Fallas in Valencia

Lees meer over een vakantie naar Mallorca en check dan deze stranden op Mallorca.

Bloemenoffer

Alle leden van de verenigingen komen op 17 en 18 maart bij elkaar op Plaza de la Virgin tijdens het bloemoffer. Op dit plein wordt gedurende de feestperiode een houten beeld van Amparo gezet waar er op deze dagen dan bloemen worden neergelegd.

Bloemoffer bij de Las Fallas in Valencia op de Plaza de la Virgen
Bloemoffer

Het houten lijf van Amparo zal worden behangen met de bloemen wat een sleep geeft van meer dan 15 meter. Elk district brengt een andere kleur bloem, waardoor dit een erg bijzonder, kleurrijk en mooi beeld creëert.

Bloemenoffer in Valencia tijdens de feestweek.

Lees ook: 12x de leukste stranden op Curaçao en check deze stranden op Aruba.

Het slot van Las Fallas: de bizarre ‘La Crema’

De laatste dag van de feestdagen is op 19 maart. De Valencianen hebben zeker een bijzondere manier om deze feestperiode te beëindigen. Dit doen zij met een bizarre traditie genaamd ‘La Crema’ waarin de prachtig zelfgemaakte ‘falla’s’ ritueel worden verbrand. Het festival viert de komst van de lente en dit willen de Valencianen doen met een schone lei. Zij zien de verbranding als een manier om al het negatieve van het afgelopen jaar weg te spoelen. Je kan het zien als een soort tweede oud en nieuw.

La crema, het slot van de feesten wanneer de beelden verbrand worden
Foto Flickr: Juanan Cuenca

Tijdens deze verbranding hangt de gehele stad van Valencia vol met rook. De brandweer is natuurlijk aanwezig om alles in de gaten te houden, zodat het veilig is voor iedereen. Mensen vieren flink feest op deze laatste dag en in combinatie met het laatste vuurwerk is het dan toch echt het einde van de 3 weken lang durende feestperiode Las Fallas.

Video van Las Fallas in Valencia

Zo ziet het feest er uit!

Wanneer zijn de Fallas in Valencia in 2022?

Las Fallas in Valencia zijn een traditie die elk jaar terugkomen rond dezelfde periode. Dit komende jaar (2022) zullen deze feesten beginnen op 1 maart. Dit wordt gevierd met een groot openingsfeest ‘La Crida’ en zal worden beëindigd op 19 maart met een bizarre traditie genaamd ‘La Crema’. Het is een onvergetelijke periode voor de Valencianen, maar natuurlijk ook voor bezoekers. Pak je koffer in en breng een bezoekje aan deze magische feesten tijdens de Fallas in Valencia.

Las Fallas in Valencia in de avond
Foto: David Sangüesa

De data van de verschillende festiviteiten tijdens de Las Fallas in Valencia zijn:

La Crida: 1 maart
De openingsceremonie van de feestperiode bij de Torres de Serranos

Week van de Fallas: 15 t/m 19 maart
De verenigingen versieren de straten, zelfgemaakte poppen en beelden vullen de straten en de fallera’s zorgen voor veel gezelligheid

La Planta (voor kinderen): 15 maart
De prachtige Falla’s van de kinderen worden geplaats over de gehele stad. Achteraf wordt de mooiste Falla uitgekozen tijdens een prijsuitreiking.

La Planta (voor volwassenen): 16 en 17 maart
Alle grote Falla’s worden geplaats, overal in de stad. Achteraf wordt de mooiste Falla uitgekozen tijdens een prijsuitreiking.

Bloemenhulde: 17 en 18 maart
Op Plaza de la Virgin komt iedereen bij elkaar voor de bloemenhulde.

La Crema: 19 maart
De Falla’s worden ritueel verbrand, dit is het einde van de feestperiode.

Zoek alvast een leuke accommodatie voor tijdens Las Fallas

Booking.com

Tip: maak je reservering op tijd want het zal druk zijn in de hotels tijdens Las Fallas!

We hebben nog meer leuke tips voor Valencia!


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Foto credits: Senna Oppermann (tenzij anders vermeld)
Foto credit header: Mike Water (via Interface Tourism)

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven