TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Uitzicht op Bogota in Colombia

Onze Colombia reis: van Bogota naar Medellin

We vervolgen onze Colombia reis en zijn aangekomen in Bogota. Bogota is de hoofdstad van Colombia, een mooie stad met prachtige gebouwen, mooie pleinen en veel gezelligheid.

Lees ook deel I: Onze reis door Colombia: Santa Marta – San Gil

Bezoek aan Bogota

Ons hotel ligt in het centrum en te voet kunnen we alles bereiken. Van vrienden hebben we al doorgekregen dat we in ieder geval de rondleiding van het tourist office moeten doen, deze is nog gratis ook! We dwalen door de straten van de stad, om elke hoek is er een nieuwe verrassing, een mooi plein, museum, leuke winkels en gezellige straatjes. Van alles is er te koop en wordt er aangeboden op de markten en in de grote winkelcentra.

Naar Bogota tijdens je Colombia reis? Bekijk deze mooie video voor een eerste indruk

Natuurlijk verdwalen we, maar hoe kun je beter een stad ontdekken?! Op het grote Simon Bolivar plein zit ook het tourist office, we kunnen de volgende dag mee met de excursie, dat willen we graag! ’s Avonds eten we in het super gezellige restaurant El Gato Gris, een aanrader.

De rondleiding is geweldig, chapeau voor de dames van het tourist office, die dit geheel vrijwillig en gratis doen om de stad bij de toeristen te promoten! Bogota is een prachtige stad, de moeite van een bezoek waard, al moesten wij wel weer wat wennen aan het temperatuurverschil.

Lees ook: Handige tips voor het inpakken van je koffer

Onze Colombia reis vervolgen we naar Salento

Vanuit Bogota vliegen we naar Pereira waar we per taxi richting Salento reizen. Salento is een klein dorpje, mooie straatjes, leuke, lokale winkels en een geweldig restaurant, ‘Brunch‘! Op het plein in het centrum van Salento staan de ‘Willy’s’ klaar om iedereen naar de Cocora vallei te brengen.

Jeep 4x4 voor je Colombia reis!
De ‘Willy’s’ waarmee op je pad gaat! / Foto: Brigit


De ‘Willy’s’ zijn jeeps, je koopt een kaartje en in zo’n 20 minuten brengen ze je naar de ingang van een mooie vallei.

De Cocora vallei staat bekend om de gigantisch hoge palmbomen, de mooie vergezichten en de prachtige omgeving die je te voet of te paard kunt ontdekken! Wij hebben te voet een prachtige tocht gemaakt. Het is een lange en hele klim omhoog, maar je wordt beloond met prachtige vergezichten. (Neem water en wat te eten mee, eenmaal onderweg is niets te koop).

De lange palbomen van de Cocora vallei
De typische hoge palmbomen in de Cocora vallei / Foto: TripTalk – Erik

Van Salento naar Medellin

In Salento gaan we verder met de bus naar Medellin. ’s Ochtends vroeg worden we naar het busstation gebracht en wederom hebben we een luxe bus waarin we ons een aantal uren kunnen vermaken. We zijn benieuwd naar Medellin, deze stad is alom bekend door een niet zo mooi verleden, denk aan Farc, Pablo Escobar en de cocaïne drugskartels ….. We worden dan ook regelmatig gewaarschuwd, door het thuisfront, om voorzichtig te zijn!

Wie weet is een reis naar Suriname ook wel iets voor jou? Lees hier waarom je naar Suriname wilt.

De route naar Medellin is adembenemend mooi, over bergriffen, langs rivieren en dorpjes waar de tijd heeft stil gestaan! Wat een aangename verrassing is Medellin. Een gigantisch, moderne stad in een vallei in het Andes gebergte. Natuurlijk kent de stad wijken waar je niet moet komen, maar dat is toch overal? Ook hier zie je dat men druk is met het kijken naar de toekomst, overal wordt gewerkt, aan de infrastructuur, de scholing, bebouwing en huisvesting.

Plein in Medellin

Ons hotel ligt in een leuke wijk, supermarkt, restaurantjes en metro, koop een metro ticket voor meerdere dagen, op loopafstand, wat willen we nog meer? Zelfs de whirlpool, op het dak, wordt aangezet als we terugkomen na een lange dag.

Wat wij zagen tijdens onze Colombia reis is dat veel steden een goudmuseum hebben, zo ook Medellin. Omdat we zo’n museum in nog geen enkele stad hadden bezocht willen we dit in Medellin doen, een goede keus! Het museum is modern, groot en prachtig. Wat een weelde aan oudheid van de diverse culturen en hoe gaaf hebben ze alles opgegraven. Van kleine stukken, oorbellen, ringen, tot gigantische (afgod) beelden. Per streek en jaartal is alles geordend, zelfs met een Engelse omschrijving, je wordt meegenomen op een reis door de tijd!

Meer zien in Zuid-Amerika? Lees onze tips voor Brazilië!
We hebben ook de San Blas eilanden bezocht.

Maak tijdens je Colombia reis een stadstour door Medellin

Ook in Medellin willen we een stadstour doen, er zijn verschillende mogelijkheden maar ons spreekt de ‘Commune 13-grafity’ tour het meeste aan. Deze tour gaat door het meest beruchte deel van Medellin, de vroegere sloppenwijken waar men snel en gemakkelijk onzichtbaar kon worden voor de troepen van Farc en Pablo Escobar. Mooi aan deze tour is dat lokale gidsen de rondleiding verzorgen. Ze geven uitleg bij de verschillende grafity beelden die gemaakt zijn door kunstenaars om het verleden, heden en de toekomst te laten zien.

Zelfs een middeleeuws kasteeltje kun je bezoeken in Medellin


We verzamelen bij een metro station en hebben hoge verwachtingen van deze 4 uur durende tocht. In eerste instantie lopen we rustig door verschillende wijken en zien we kleine schilderingen. Onze gids die zelf nog steeds in de wijk woont verteld boeiend over het verleden, de grafities en eigen ervaring. Steeds verder gaan we de wijk in, soms hoor je de mensen zachtjes zeggen ‘gringo’s’, maar het klinkt niet vervelend….. De bewoners beseffen dat de toeristen goed zijn voor de wijk en voor Medellin.

De wijk ligt helemaal omhoog de berg op en ik vraag me af hoe we dat straks gaan doen… Opeens, tot mijn grote verbazing, zien we roltrappen die omhoog gaan! Niet alleen voor ons maar ook voor de bewoners een groot gemak! De tour is indrukwekkend, zeker als soms de emoties van de gids loskomen…..

Lees ook hoe je comfortabel op reis kan gaan met tips om te slapen in het vliegtuig en om bewust te reizen.

De kabelbaan

De tour eindigt met een dans en een lach waar ook de jeugd uit ‘Commune 13’ aan mee doet. Helaas zijn onze heupen niet zo soepel als de Colombiaanse….. Het was een zeer indrukwekkende middag. Als we de volgende dag met de metro en kabelbaan het traject afleggen zien we nogmaals de wijk voorbij komen, nu van grote hoogte en dat geeft dan toch weer een totaal andere indruk. Het park waar we aankomen heeft een lokale markt en natuurlijk drinken we een Colombiaanse koffie. Daarna, terug in de stad bezoeken we het ‘Rememberance museum’, een nagedachtenis aan iedereen die gesneuveld of nog steeds vermist is in Medellin….. Zo is voor mij het cirkeltje rond!

Wat te doen in Medellín tijdens je Colombia reis?

Vanuit het hotel reserveren we voor een dagtocht naar het stadje Guatapé en de berg Penol. Tijdens de tocht maken we ook nog een boottocht over een stuwmeer, langs de kust staan prachtige huizen, ook een van wijlen Pablo Escobar, destijds gebombardeerd en in de ruïne worden nu paintball games georganiseerd…..

5 tips om te doen en zien in Medellin tijdens je Colombia reis

De berg Penol ziet er indrukwekkend uit, langs de wand is een trap gebouwd, zo’n 700 treden en je bent boven…. Ik probeer het, maar mijn hoogtevrees krijgt helaas de overhand, Rene loopt op zijn gemak naar boven en terug!

Guatapé is een klein stadje met mooie winkeltjes waar lokale handnijverheid verkocht wordt, we genieten van een overheerlijke cappuccino, daarna is het tijd om in de bus te stappen en rijden we terug naar Medellin.

Lees ook over mijn reis door Marokko en Sri Lanka en over mijn zeilavontuur bij de tropische eilanden van Frans Polynesië en onze vakantie in Dominica.

Helaas komt ook aan deze Colombia reis een einde en pakken we het vliegtuig terug naar Santa Marta en onze zeilboot SY Blue Spirit. Colombia heeft een heel positieve indruk op ons gemaakt, een heerlijk land met prachtige mensen om in rond te reizen, niet duur en alles lokaal te regelen. Als je de kans hebt, DOEN!

Nog meer tips om te doen in Medellín

Wil je ook een Colombia reis maken?

Handige links:
1. Boek je vliegticket naar Colombia online
2. Heb je al een ticket? Zoek een hotel in Colombia
3. Reis nog voordeliger en boek je vliegticket samen met een hotel
4. Boek een taxi bij aankomst naar je hotel, wel zo makkelijk! (lees meer)

Heb jij nog leuke tips voor een Colombia reis ? Laat deze achter in de comments!

Foto header | Unsplash –  Jorge Gardner

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven