TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
De waterval en brug van Caminito del Rey

Doen: de Caminito del Rey bezoeken in Andalusië

Als je naar Andalusië gaat en van avontuur houdt, ga dan de Caminito del Rey bezoeken. Zeker een ’to do’ voor op je bucket list! Het pad is lang gesloten geweest omdat het te gevaarlijk was om er over heen te lopen, maar sinds 2015 is het pad na een grondige renovatie weer geopend. En daarmee is Andalusië een fantastische attractie rijker!

In dit blog lees je:

Wat is de Caminito del Rey?

De Caminito del Rey is een wandelpad dat loopt langs de diepe El Chorro kloof waar de rivier Rio Guadalhorce door heen stroomt. Het bestaat uit meerdere delen, maar het meest spectaculaire zijn de 2 delen waar het wandelpad ‘hangt’ aan de verticaal steile bergwand. Ja, dat lees je goed, het pad hangt 😉

Het wandelpad van de Caminito del Rey
Het bovenste pad (rechts op de foto) is het pad waarover je nu wandelt, het pad er onder is het oude pad

Caminito del Rey betekent het ‘Koningspaadje’. Het oorspronkelijke pad werd geopend in 1905 als een verbindingspad tussen de watervallen bij Choro en de watervallen bij Gaitanejo. Dit was handig voor het transporteren van spullen voor de bouw en onderhoud van de waterkrachtcentrales aan beide zijden voor het opwekken van elektriciteit. In 1921 opende de toenmalig koning van Spanje het Gualdalhorce waterreservoir. En om dat waterreservoir te bereiken diende de koning van het pad gebruik te maken en zo ontstond de naam.

Bordje in bos met Caminito del Rey

Het pad was wel voor de waaghalzen, want op sommige stukken was het vrij smal. In de vorige eeuw werd de staat van het pad steeds slechter en vooral gevaarlijker. Daarop besloot de regering van Andalusië het pad in 1992 te sluiten. Er werden zelfs delen aan het begin en het eind gesloopt om te voorkomen dat men het pad toch ging betreden.

Hoe dan ook, het hield de echte avonturiers niet tegen om het pad te gaan bewandelen met enkele dodelijke slachtoffers tot gevolg. In 2014 besloot de regering tot een complete renovatie van het pad.

Houd je van hiken en wandelen? Check dan ook wandelen bij Appenzell in Zwitserland of Bad Kleinkirchheim in Oostenrijk.

Met behulp van helikopters en alpinisten werd de Caminito del Rey hersteld. Deels door het bestaande pad te renoveren en vooral door nieuwe delen aan te leggen. Het oude pad zie je dan onder de nieuwe delen liggen en dan kun je ook goed zien hoe gevaarlijk het was. In 2015 werd het pad weer heropend en daarmee heeft Andalusië er nu een prachtige attractie bij!

Waar ligt de Caminito del Rey?

De Caminito del Rey ligt in het zuiden van Spanje. Om de Caminito del Rey te bezoeken boek je een vliegticket naar Málaga. Het pad ligt namelijk ten noordwesten van Málaga. Op de luchthaven van Málaga kun je bij veel bedrijven een auto huren. Vanaf de luchthaven rij je in een uurtje naar het begin van Caminito del Rey. Je kunt het prima combineren met een vakantie in Málaga. Lees ook deze tips wat je allemaal kunt doen in Málaga.

Het natuurgebied bij Ardales
Een van de stuwmeren bij het begin van Caminito del Rey

Caminito del Rey ligt bij het natuurgebied Embalses del Guadalhorce. Dit zijn 3 met elkaar verbonden stuwmeren bij de plaats Ardales. Bij deze stuwmeren liggen een aantal (stenen) strandjes, dus na de wandeling kun je even bijkomen aan zo’n strandje.

Hoe kom je bij El Caminito del Rey?

Je hebt de volgende opties:

Met de auto naar El Caminito del Rey

Dit is de makkelijkste manier. Vanuit de zone Málaga – Marbella bereik je de Caminito binnen 1 tot anderhalf uur met een huurauto. De auto kun je parkeren bij het parkeerterrein ‘Aparcamiento Caminito del Rey’. Vanaf dat parkeerterrein wandel je in een paar minuten naar de tunnel waar het 1e deel van de wandelroute begint.

Met de trein en bus

Vanaf het centraal station in Málaga kun je de trein nemen naar El Chorro. Deze rit duurt ongeveer 3 kwartier. Vanuit El Chorro ga je verder met de bus naar “El Kiosko”, dat is het restaurant waarvoor de bus stopt. Vanuit hier wandel je ongeveer in 5 minuten naar de ingang van de tunnel waar het pad begint. In totaal duurt deze reis ongeveer 1 uur en 3 kwartier.

Met een excursie

Vanuit meerdere plaatsen in Málaga en de Costa del Sol vertrekken georganiseerde tours naar Caminito del Rey. Dit heeft een groot voordeel, want je vervoer en je ticket is dan geregeld. Het is namelijk niet echt makkelijk om aan tickets te komen voor Caminito del Rey en via een excursiebureau ben je er dan wel van verzekerd, ook op korte termijn!

Wist je dat je in Spanje één van de zwaarste hikes van Europa kan maken?
Check deze 3 mooie wandelingen op Gran Canaria.

El Caminito del Rey bezoeken: duur van de wandeling en route

Bob en Jeroen bij El Caminito

Wij hebben de wandeling gelopen eind september 2021. Dat was qua weer uitstekend te doen. Je loopt deels ook in de schaduw. Wij vonden het een fantastische ervaring en hebben er echt van genoten! Het was rond de 25 graden en dan kun je prima in korte broek en een t-shirt over het pad wandelen.

In feite bestaat de totale route die je gaat wandelen uit 5 delen. Belangrijk om te weten is dat je de route alleen van noord naar zuid kan lopen en niet andersom.

Het centrale start- en verzamelpunt is Restaurante El Kiosko (zie kaart onderaan).

Je hoeft je geen zorgen te maken over hoe je terug komt, er rijden pendelbussen van het eindpunt terug naar Restaurante El Kiosko.

Van het begin- (Restaurante El Kiosko) tot het eindpunt (busstation waar je de bus terug pakt) is de route ongeveer 7,7 kilometer lang. Het pad zelf is ongeveer 2,9 kilometer lang. Je doet er in totaal ongeveer zo’n 2 uur over, afhankelijk van hoe snel je loopt en hoe vaak je stopt om foto’s te maken.

De route van Caminito del Rey op de kaart
De route die je gaat lopen op de kaart / Kaart via Strava

Deel 1: van Restaurante El Kiosko naar de centrale ingang van Caminito del Rey

Restaurant El Kiosko is het centrale verzamelpunt. Ben je met de auto, dan hoef je hier niet naar toe te lopen aangezien de tunnel, waar de route begint, al dicht bij het parkeerterrein ligt. Je kunt vanaf het restaurant via 2 routes naar de centrale ingang lopen. Of je loopt bij Restaurante El Kiosko direct de grote tunnel in (links), of je loopt een stukje langs de weg naar de ‘lange’ tunnel. Deze laatste is een leuke ervaring en de ‘officiële’ route.

Mooi uitzicht op weg naar Caminito del Rey

De andere route is wat langer, deze is 2,7 kilometer lang. Loop je door de lange tunnel, dan is het ongeveer een klein half uur lopen naar de centrale ingang. Onderweg heb je al mooie uitzichten! Deze route is 1,5 kilometer.

Dit 1e stuk loop je over een onverharde weg naar de centrale ingang. Dit pad loopt heel makkelijk en je loopt vooral door een bos.

Tip: 5x romantische dorpjes in Spanje om te bezoeken.
Lees ook: fietsen in Calpe.

Deel 2: het 1e echte deel van de Caminito del Rey door de kloof

Als je eenmaal bent aangekomen bij de centrale ingang kan het zijn dat je nog even moet wachten voordat je naar binnen mag. Er wordt namelijk gewerkt met tijdslots. Per kwartier gaan er ongeveer 25 tot 30 mensen naar binnen. Je kaartje wordt gescand, je loopt vervolgens naar het loket waar je een helm en een haarnetje ontvangt. Je bent verplicht om de helm op te houden gedurende de hele wandeling.

Jeroen bij de ingang van Caminito del Rey
Het begin van de Caminito

Vervolgens is het even afwachten totdat iedereen klaar staat van de groep van hetzelfde tijdslot. Van een medewerker krijg je vervolgens nog een aantal instructies en dan ben je klaar om te gaan!

Bob op Caminito del Rey
Eerste deel kloof Caminito del Rey

Combineer El Caminito del Rey met een stedentrip naar Barcelona.

Deel 3: het bospad tussen de 2 delen van El Caminito del Rey

Het 3e deel bestaat uit een glooiend bospad tussen de 2 kloven. Dit is een breed bospad zoals je ziet.

Het bospad van tussen Caminito del Rey

Dit pad loopt heel makkelijk. Langs dit pad vind je ook een aantal bankjes waar je even rustig kan genieten van de omgeving. Ook in dit gedeelte ben je verplicht om je helm op te houden.

Deel 4: het tweede deel van de kloof

Dit is het meest spectaculaire deel van de kloof! Het wordt nu behoorlijk steil allemaal en de kloof ook dieper, zo’n 100 meter! Je gaat dus weer een ‘hangpad’ op.

Tweede deel kloof Caminito del Rey
Jeroen op glasplaat bij Caminito
Rivier in de diepe kloof

Halverwege dit deel kun je op een glasplaat staan. En ja, daar kijk je dwars door heen want het is geen mat glas ;-). De kloof is diep, dus heb je veel last van hoogtevrees, dan kun je de glasplaat beter mijden. Je mag er maximaal met 4 personen op staan. Het is absoluut een mooi punt om foto’s te maken.

En vanaf deze glazen plaat maak je dan onderstaande fantastische foto, is het geen plaatje?

De brug met waterval van El Caminito del Rey

Als laatste wacht dan nog op je de oversteek naar de andere kant van de kloof over de hangbrug. Je kijkt hier dus dwars door de bodem (dit zijn stalen roosters) van de brug. Als je over de brug heen loopt, beweegt deze ook 😉

Lees ook: een vakantie naar de Costa Adeje op Tenerife of een vakantie naar Formentera.

Jeroen op brug
Bodem van de brug van El Caminito

Als je dan aan de overkant bent kun je nog genieten van het uitzicht op de rivier en loop je nog een klein stukje door over het hanggedeelte van het pad totdat je bij een klein houten huisje komt. Daar vind je de uitgang en dit is in feite het einde van de Caminito del Rey.

Deel 5: van het eindpunt van Caminito del Rey naar de parkeerplaats van de bus

Als je uitgang gepasseerd bent, ben je nog niet bij het uiteindelijke eindpunt. Het is nog ongeveer 1,5 kilometer lopen naar de parkeerplaats van de bussen. Daar staan de bussen van de excursiebedrijven en ietsjes verder de pendelbus. Deze pendelbus brengt je weer terug naar Restaurante El Kiosko.

Na 1,5 kilometer kom je bij het punt waar je weer de helm kan inleveren, dat gebouwtje zie je aan je linkerhand. Bij dit eindpunt zijn ook een aantal kiosken waar je drankjes en ijsjes kan halen en sommigen hebben een klein terras.

Pendelbussen bij Caminito del Rey
De pendelbussen

Je ziet meestal eerst de bussen staan van de excursiebedrijven. Loop een klein stukje rechtdoor (ongeveer 200 meter) richting het hotel “La Garganta”, daar zie je aan de linkerkant de pendelbussen staan.

Een kaartje koop je in de bus en deze kost ongeveer € 1,60 per persoon. De rit naar Restaurante El Kiosko duurt ongeveer 20 minuten. De laatste pendelbus vertrekt in de zomer om 19:00 uur en tijdens het winterseizoen om 18:00 uur.

Lees ook: de mooiste stranden van Tenerife en de mooiste stranden van de Canarische Eilanden.

Openingstijden Caminito del Rey

Belangrijk: Caminito del Rey is op maandag gesloten!

Alle overige dagen is het pad geopend. De openingstijden kunnen zijn van 1 april t/m 31 oktober van 09:00 tot 16:00 uur en in het winterseizoen van 09:30 tot 14:30. De eindtijd wil zeggen; het laatste tijdstip dat je naar binnen kan. Ga je om 16:00 uur naar binnen, dan heb je nog ruim de tijd om de Caminito te lopen, maar houd rekening met de laatste vertrektijd van de pendelbus bij de uitgang (zomer om 19:00 uur en in het winterseizoen om 18:00 uur).

Naast de maandagen is Caminito del Rey gesloten op 24, 25 en 31 december en op 1 januari. Bij slechte weersomstandigheden kan de Caminito del Rey ook gesloten worden. Gelukkig gebeurt dat niet vaak.

Video van de wandeling van El Caminito del Rey

Kaartjes om El Caminto del Rey te bezoeken

Het is niet echt gemakkelijk om aan kaartjes te komen en omdat er met tijdslots wordt gewerkt is de vraag groot. Belangrijk om te weten is dat je de kaartjes zo vroeg mogelijk koopt. Een kaartje kopen op korte termijn lukt je vrijwel niet. Kaartjes kun je kopen via de officiële website, houd deze in de gaten om te kijken wanneer kaartjes worden vrijgegeven voor welke maanden.

Er zijn 2 type kaartjes: losse tickets waarmee je zelf naar binnen kan en dus ook zelf kan bepalen hoe lang je ‘binnen’ blijft en kaartjes met een gids. Als je met een gids gaat krijg je uiteraard uitleg en allerlei informatie onderweg, maar onze ervaring is wel dat je er dan sneller door heen loopt / moet lopen.

Laatste deel van El Caminito del Rey
Eindpunt van de Caminito

Wil je toch heel graag El Caminito del Rey bezoeken, maar kun je niet via de officiële website aan kaarten komen of wil je lastminute er naar toe?

Dan heb je nog de volgende opties:

1. Kaartjes bij de ingang

Elke ochtend worden om 09:00 uur vaak nog tickets vrijgegeven bij de ingang zelf. Dit is wel een gok want je weet van tevoren niet of er kaarten zijn of (nog) vrij komen voor die dag. Je meldt je bij de ingang van El Caminto del Rey zelf, dus je loopt het 1e deel van de route (zie boven) en je meldt je bij de centrale entree. Zijn er geen kaarten meer, dan heb je dus pech gehad.

2. Kaartjes via een excusiebureau

Dit is een duurdere optie, maar je bent dan wel gegarandeerd van een ticket! Op deze manier hebben wij het gedaan. Check op GetYourGuide de verschillende opties van de excursiebureaus. Zie je dat er op de dag dat je wilt gaan nog plaatsen vrij zijn bij een excursie? Koop het aantal tickets wat je wilt hebben en je kunt op pad!

Heb je eigen vervoer (zoals wij hadden) en wil je niet mee in de excursiebus? In de bevestiging die je van GetYourGuide hebt ontvangen staat het contactadres van het excursiebedrijf die de excursie uitvoert. Mail of bel het bedrijf en vertel dat je op eigen gelegenheid naar Caminito del Rey rijdt en dus niet met de bus mee gaat. Doe dit wel want anders wacht de bus op je als je je niet afmeldt.

Hangbrug aan het einde van het pad

Spreek met het bureau af dat je je meldt bij de gids zodra deze aankomt met de bus bij Restaurant El Kiosko. Je gaat samen met de groep naar binnen (i.v.m. het groepsticket), maar als je eenmaal binnen bent kun je je eigen gang gaan en hoef je niet meer met de groep mee te lopen. Meldt dit wel bij die gids. Zo hebben wij het gedaan en het liep allemaal perfect! Mocht het excursiebedrijf hier niet aan mee willen werken, dan kun je vrijwel altijd de excursie weer gratis annuleren bij GetYourGuide.

Dit is wat je kan doen in Madrid en check deze stranden op Mallorca. Of maak een reis naar de regio Murcia.

Is El Caminito del Rey bezoeken te doen met hoogtevrees?

Tja, dit is een lastige vraag om te beantwoorden. Feit is wel, de kloof is diep (zo’n 100 meter) en de bergwanden zijn zeer steil. Het pad bestaat uit houten, stevige planken met kleine ruimtes er tussen, daar kijk je dus wel door heen. Bij het einde moet je een hangbrug over, deze heeft een bodem van stalen roosters en beweegt als je er over heen loopt. Het is wel een korte brug, dus met een snelle sprint ben je zo aan de overkant 😉

De diepe kloof van El Chorro

Over het algemeen lees ik dat de meesten die last hebben van hoogtevrees het mee vonden vallen. De natuur is zo indrukwekkend, blijf je daar vooral op focussen. Heb je erg veel last van hoogtevrees, dan zou ik het niet aanraden, zeker als je angst hebt voor doorzichtige bodems.

Tips voor het bezoeken van El Caminito del Rey

 • Neem goede schoenen mee. Trek normale wandelschoenen of gympen aan (geen slippers!). Echte bergwandelschoenen zijn niet nodig, ook op sneakers is het prima te doen
 • Neem drinken en wat te eten mee voor onderweg tijdens de wandeling. Vanaf Restaurante El Kiosko tot helemaal aan het eindpunt zijn er geen verkooppunten met drankjes of wat te eten langs de route. Neem ook een plastic zakje mee waarin je je afval kan bewaren, er zijn geen prullenbakken langs de route
 • Langs het tussenliggende bospad, staan een aantal bankjes waar je kan zitten en pauze kan nemen
 • Houd er rekening mee dat er langs de route geen Wc’s zijn. Het laatste moment om van een Wc gebruik te maken is bij de centrale ingang. Bij de uitgang zijn ook geen Wc’s.
 • Je bent verplicht om de helm gedurende de gehele route op te houden
 • Je selfiestick kun je thuis laten, deze zijn niet toegestaan
 • Kinderen kunnen mee, zo lang ze ouder zijn dan 8 jaar
 • Op bepaalde punten langs de route staat personeel die je kunnen helpen bij vragen. Je herkent hen aan de oranje helm.

Boek een leuke accommodatie bij Caminto del Rey.

Bekijk Caminito del Rey alvast virtueel op Google Maps

De Caminito del Rey bezoeken, de belangrijkste punten op de kaart


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Header en overige foto’s: Jeroen – TripTalk

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

4 gedachten over “Doen: de Caminito del Rey bezoeken in Andalusië”

 1. Dank voor je heldere uitleg. Ik heb toegangsbewijzen via getyourguide waarop staat dat de aanvangstijd 9.20 uur is. Moet je ook echt op dit tijdstip starten of is een toegangsbewijs (zonder gids) vergelijkbaar met een dagkaart en kun je zelf bepalen wanneer je start?

  1. Jeroen portret

   Hi Zappie,
   Als de aanvangstijd 09:20 is dien je wel om 09:20 bij de hoofdingang te staan. Het is geen dagkaart waarmee je zelf kan bepalen hoe laat je naar binnen gaat omdat men maximaal een x aantal personen per tijdvak naar binnen laat gaan.
   Veel plezier!

 2. Bedankt voor je geweldige uitleg. Wij gaan 4 maart a.s. deze route lopen. Wij hebben toegangsbewijzen van 16.00u. en ik zag dat de laatste pendelbus om 18u vertrekt vanaf het eindstation. Is dit te doen qua wandeltijd? En is het evt. mogelijk om lopend terug te gaan naar de kiosk. Uiteindelijk moeten wij via het treinstation El Chorro terug naar Malaga met de laatste trein die dag.

  1. Jeroen portret

   HI Jaimy,
   Ja, dat is te doen. Het eerste stuk kun je sowieso eerder lopen, van El Kiosko naar de centrale ingang. Dan kun je ook precies om 16:00 uur binnen. Als je niet te veel fotostops onderweg maakt, kun je het in 2 uur goed doen. Lopend terug gaan naar El Kiosko is eigenlijk niet te doen. Dat is een behoorlijke afstand. Mocht je de laatste pendelbus missen, dan zou je een taxi kunnen bellen, maar dan ben je wel afhankelijk of er eentje in de buurt is.

   Deel 4 is het meest spectaculaire deel van de kloof. Dus loop wat sneller door deel 2 en 3 😉

   Veel plezier!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven