Hoe gaaf is dit! Met een omgebouwd Volkswagen busje op reis langs avontuurlijke wegen. Milene en Yuri besloten de stap te maken en gaan op avontuur. Roadtrippen naar Centraal-Azië. Hun einddoel? Naar het beginpunt van de Zijderoute in China.
Het jaar 2021 was voor ons het jaar waarin de reis begon. We gaan rijden over stoffige wegen, bochtige bergwegen en proberen obstakels in de vorm van Covid-19 te vermijden. Het zal een andere reis worden dan we hadden voorzien, minder druk in normaal erg drukke steden, een PCR-test in elk land in plaats van een visum en te maken krijgen met een avondklok, gesloten grenzen, quarantaine en meer. Desalniettemin een reis van je leven!
Meet Milene & Yuri van Mygrations.nl
Wij zijn Milene en Yuri, een humanitair fotograaf en een bouwkundig ingenieur uit Den Haag. Reizen zit ons allebei in het bloed en was de reden dat we elkaar 6 jaar geleden ontmoette. Samen rijden we de Zijderoute in ‘Alexine’; een pittige oude dame, een Volkswagen T2 uit 1976. Vernoemd naar Milene’s heldin ‘Alexandrine Tinne’, een onterecht te onbekende fotografe en ontdekkingsreiziger uit Den Haag welke als vrouw (in die tijd gezien) fantastische prestaties heeft bereikt. Zelfs de vermaarde ‘Livingstone’ was van haar onder de indruk!
Ook Lisa & Erik zijn per camper onderweg, hun einddoel: Japan!
Welke voorbereidingen hebben jullie genomen voor de reis?
Eigenlijk een stuk minder dan je misschien zou verwachten. We hebben globaal gekeken welke landen er door de Zijderoute lopen, of en welke visa’s hiervoor noodzakelijk zijn en wat we daar wilde zien. Hiervoor hebben we zogenaamde ‘MYlights’ (Milene’s en Yuri’s hoogtepunten) opgeslagen in een Google map. Uiteindelijk weet je één ding zeker en dat is dat zaken altijd anders lopen dan gepland. Alles vooraf helemaal vastleggen heeft weinig nut, flexibel zijn is ons motto. Uiteindelijk gaat het om de reis en de spontane avonturen die we hierop beleven.
Vooraf alle visa-regels per te bezoeken land uitzoeken is dus handig, maar het daadwerkelijk aanvragen doen we op het laatste moment, wanneer we weten wanneer we een land inrijden en weer willen verlaten. Daarnaast is reizen in COVID tijd zo onzeker als het maar zijn kan. Regels veranderen per maand en wij moeten ons hierop aan passen waar mogelijk. Het pluspunt hiervan is dat we in gebieden komen waar het een stuk rustiger is met toeristen dan normaal. We begrijpen natuurlijk ook dat dit voor de mensen die van toerisme afhankelijk zijn wel desastreus is en zien het omwille van hun welzijn weer graag veranderen.
Qua spullen pakken is Yuri een week en Milene pas een dag of twee voor vertrek begonnen. Daarbij was ons interieur ook, op enkele details na, een paar dagen voor vertrek af. We wisten dus niet zo goed wat wel en wat niet zou passen in de bus.
Lees ook: tips om je koffer in te pakken.
Jullie reizen met een camper. Wat vinden jullie de voordelen en nadelen hiervan?
Onze bus is erg basic te noemen. We hebben naast een neerklap bed-bank alleen wat kastjes laten inbouwen en hebben verder geen vaste keuken, toilet en andere ‘standaard’ camper-uitrustingen. Rechtop staan is ook niet mogelijk, maar is voor ons ook niet nodig. Wanneer we koken doen we dat op een los gaspitje in de buitenlucht. We mogen (en willen), gezien het ontbreken van een water- en elektra aansluiting, dus technisch gezien, de bus ook geen camper noemen.
Wel hebben we zonnepanelen op ons dak gemonteerd en kunnen op die manier ‘of-grid’ reizen en gelijktijdig al onze moderne apparatuur opladen. Omdat alles basic is, leven we ook basic. Altijd op zoek naar stromend water uit een beek om ons in te wassen, de afwas in te doen of om onze water voorraad bij te vullen. Vers koud water direct uit een berg stroompje smaakt trouwens fantastisch. Zeker tijdens onze wandelingen.
Lees ook: wandelen bij de Rigiberg in en hiken bij Appenzell in Zwitserland.
De bus is verder klein en wendbaar en we kunnen hierdoor bijna overal komen waar we maar willen, tot aan het parkeren van ‘Alexine’ op bergtoppen aan toe! Deze vrijheid vinden we echt heerlijk en benutten we zo veel mogelijk als we kunnen.
Hebben we al een nadeel weten te noemen? We rijden in oldtimer van 45 jaar oud wat een hele uitdaging is, maar goed, dat staat los van het rijden in een ‘camper’ natuurlijk.
Overnachten jullie altijd in een camper of ook wel eens in een B&B bijvoorbeeld?
We zoeken zoveel mogelijk rustige slaapplekken op om in en bij de bus te kunnen blijven (we laten haar niet graag alleen). Dit doen we door zelf op zoek te gaan of de mobiele app ‘Park4Night’ te gebruiken. Deze app is goed gevuld met soms echt fantastische plekken, al wordt het aanbod wel minder naarmate we steeds verder naar het oosten trekken. Nu zijn wij nogal eens diegene die de app van zelf ontdekte overnachtingsplekken voorzien.
Bezoeken we steden dan willen we nog wel eens op zoek gaan naar een alternatief omdat rustige plekken hier schaars zijn. Het voordeel is dat we dan weer eens een warme douche kunnen nemen of de was kunnen doen. Maar als we dan een paar nachten niet in de bus geslapen hebben verlangen we er echt weer naar terug. Alles bij de hand en klein en gezellig!
Hebben jullie een vaste route of laten jullie je leiden door nieuwe inspiratie onderweg?
Vooraf hebben we globaal een route gepland, met de wetenschap dat we flexibel willen en moeten zijn. Er is wel een voorwaarde dat de landen, vanaf Venetië gezien, onderdeel moeten uitmaken van de Zijderoute. Sommige landen gaan we bewust in zonder informatie vooraf zodat we ons mee kunnen laten voeren door het land en haar inwoners. Informatie van lokale mensen of reizigers die ergens net vandaan komen, is voor ons veel waardevoller. We proberen de te drukke plekken sowieso te vermijden en vertrouwen reviews online al helemaal niet omdat we als mens nou eenmaal allemaal anders zijn gelukkig.
Het niet helemaal voorbereid op reis gaan kost voorafgaand aan de reis minder tijd, maar tijdens de reis wel wat meer. Onbekende of onverwachte bestemmingen kunnen altijd een keer tegenvallen, maar hierdoor genieten we weer des te meer als we een onverwachte parel van een bestemming tegenkomen.
Vanmorgen bij het ontbijt hebben we terloops aan elkaar gevraagd waar we vandaag naartoe zouden kunnen gaan. Zo kortdag kan het soms dus ook gaan.
Leuk voor op een zondag: wereldse ontbijtjes!
In welk land zijn jullie nu en welke landen staan nog op de planning?
Momenteel zitten we in Yerevan, Armenië en hopen vanaf hier verder te kunnen richting Iran en het Centraal-Azië. Nu, half augustus, zit Iran in een totale ‘lock-down’ en zijn de grenzen gesloten. Er is überhaupt nog geen zicht op het openen van het land, zowel via de lucht als via de landsgrenzen. Erg frustrerend, maar we moeten met een alternatief plan komen om de tijd tot aan de mogelijke opening te overbruggen.
We proberen hiervoor verschillende scenario’s uit te werken. Gaan we wachten of gaan we er omheen? Dit is alleen erg lastig omdat de omringende landen richting het Oosten ook allemaal hun eigen beperkingen hebben. Vooralsnog kunnen we op dit moment nog niet verder en geeft dit weer mogelijkheden om Armenië verder te ontdekken.
Stedentrip maken naar Georgië? Dit zijn de bezienswaardigheden in Tbilisi.
Zijn jullie alleen aan het reizen of werken jullie nog online tussen het reizen door?
We werken een klein beetje tijdens het reizen. Yuri voor het ingenieursbureau waarvoor hij werkt en Milene als freelance fotograaf. Tijdens de reis legt ze situaties vast die het verdienen om gehoord te worden, zoals de ontheemden uit Abchazië, een autonome provincie binnen Georgië, die bijna 30 jaar geleden hun huis en haard moesten achterlaten door een oorlog.
Of de ontheemde Armeniërs die vorig jaar nog gedwongen hun huizen moesten verlaten doordat delen van de autonome regio Ngoro Karabach, na een 45-daagse oorlog, door Armenië onder druk van Rusland en Turkije, aan Azerbeidzjan is ‘terug gegeven’. Over het gebied is historisch gezien veel te doen geweest en zal in de toekomst nog voor veel onrust in de regio zorgen.
Wat we veel bij andere reizigers zien is dat er nog veel naast het reizen gewerkt wordt, tot zelfs enkele dagen per week aan toe. Hier hebben wij bewust niet voor gekozen omdat we er simpelweg geen zin in hebben. Wij zijn ook maar voor een beperkte periode op reis, anders hadden we dit wellicht wel moeten doen om rond te kunnen komen.
Welke adviezen zouden jullie geven voor reizigers die nu op pad willen gaan naar een gebied/land met het reisadvies geel?
Als je wilt gaan en je kunt gaan zouden wij het zeker doen. Je helpt niet alleen jezelf aan een mooie tijd, je zorgt er ook voor dat de lokale economie weer gaat draaien. Toerisme is zo een belangrijke bron van inkomsten voor veel landen dat het niet veel langer is vol te houden als toeristen wegblijven. We hebben tijdens onze reis genoeg verhalen gehoord over de impact van deze pandemie. We zijn dan ook overal met open armen ontvangen.
Wat vonden jullie tot nu toe het absolute hoogtepunt van jullie reis (en waarom)?
Het ontmoeten van wildvreemde mensen die uiteindelijk goede vrienden worden is en blijft altijd een hoogtepunt van alle reizen die we maken. Het in contact blijven met mensen over de hele wereld is fantastisch. We leren veel van hun ervaringen en inzichten van triviale zaken tot aan de meest complexe humanitaire crisissen aan toe. Op deze reis is dit tot nu toe niet anders.
Turkije is voor Milene een hoogtepunt geweest, waarschijnlijk omdat ze hier ook twee jaar heeft gewoond. Ze heeft eindelijk Mt. Nemrut en de hoofdstad van de Koerden, Dijarbakir gezien en is op bezoek geweest bij een imker van de Hemschin stam in het Zwarte Zee gebied in het noordoosten.
Het Kaukasus gebergte is voor Yuri een letterlijk hoogtepunt geweest. We hebben tegen alle adviezen in een offroad bergpas (Abano) genomen die zowel voor ons als voor Alexine een uitdaging waren. Tijdens de rit werden we met open mond aangekeken en ook achteraf konden sommige locals het maar moeilijk geloven. Iedereen vond het wel fantastisch en we zijn er eigenlijk ook wel super trots op dat we het hebben gedaan en gehaald!
De hoge besneeuwde bergpieken en groene valleien van de Kaukasus zijn buiten de 4×4 avonturen ook super om doorheen te wandelen en er te kamperen. Elke dag kan een andere wandeltocht gemaakt worden. Hier willen we zeker een keer terugkomen om dan meerdaagse wandeltochten te maken met onze nieuwe Georgische vrienden.
Verder heeft Albanië als land een hele goede en onverwachte indruk op ons gemaakt. We hebben hier nog lang niet alles ontdekt dus hier valt voor ons nog een hoop moois te ontdekken. Het is duidelijk dat er niet echt een hoogtepunt te benoemen is.
En wat was tot nu toe het minste/vervelendste incident en hoe hebben jullie dat opgelost?
Het rijden in een oldtimer is een uitdaging. Het geeft een hoop energie om alle positieve reacties te zien en het opent veel deuren voor ons. Het levert daarnaast ook de nodige kopzorgen op als er weer eens wat kapot is of dreigt te gaan. In de voormalige Sovjetlanden rijden geen oude westerse auto’s. Garages hebben er weinig tot geen verstand van. Wij kennen slechts te basics en kunnen maar een beperkt aantal gebreken zelf oplossen.
Wat we proberen te doen is contact zoeken met locals via Instagram met vergelijkbare interesses als ons, oude auto’s in dit geval. Zo vonden we in Georgië fanclubs van Porsche, Vanlife en VW T3’s en zij hebben ons geholpen aan de juiste paar mensen met kennis die ons wel konden helpen. Het heeft ons zo ook mooie vriendschappen en een korte VW T3 camper roadtrip opgeleverd.
Momenteel zijn we in Armenië en hier hebben we via een nieuw gemaakte Syrisch vriend hulp weten te vinden van Syrische automonteurs. In Syrië rijden nog wel oude Volkswagens rond en van die kennis hebben wij inmiddels gretig gebruik gemaakt!
Wat is jullie uiteindelijke doel van de reis? Wanneer is de reis “klaar”?
De reis is het doel op zich, de uiteindelijke eindbestemming doet er in weze niet zoveel toe. We hopen uiteraard China aan te kunnen doen via de ‘Stannen’, alleen zit dat er op dit moment zeker nog niet in. Als we Iran uiteindelijk wel met ‘Alexine’ binnenkomen zal dat voor ons wel een enorm behaald doel zijn. China kunnen we altijd nog eens backpackend gaan ontdekken op het moment dat ze hier weer Nederlanders willen binnenlaten.
Wil je op de hoogte blijven van de avonturen van Milene & Yuri? Check dan vooral hun Instagram account waar zij hele leuke filmpjes en stories plaatsen, hun Facebook account en uiteraard hun eigen website Mygrations.nl.
Dit vinden jullie vast ook leuk om te lezen:
- Met de camper door Canada; dit moet je weten
- Roadtrippen langs Jordanië’s hoogtepunten
- De Beroepsreiziger: racebloed stroomt door Formule 1-pitreporter Stéphane Kox
- Onze reis door Colombia: Santa Marta – San Gil
- ‘Thursday Travel Star’ Just be Travellers: De camperspecialisten naar o.a. Amerika en Australië
Tekst en alle foto’s: Milene & Yuri
Onder Redactie TripTalk vind je algemene berichten en berichten met nieuwswaarde die wij leuk vinden om te vermelden of jullie daarover te informeren.