TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Erik en Lisa genietend van een zonsondergag

Interview: Roadtrippen door Europa met een camper, Erik & Lisa doen het!

We horen het allemaal wel eens en stiekem dromen we er over. Baan opzeggen, huis verkopen en lekker gaan reizen. Maar ja, in het jaar 2020 is reizen even niet zo vanzelfsprekend meer. Erik & Lisa waren op wereldreis in Sri Lanka, braken hun reis af wegens de corona-crisis en keerden terug naar Nederland. Toen het reisadvies voor Europa weer geel werd, werden de reisplannen weer heel snel opgepakt …

De persconferentie op 3 juni was weer een vreugdemoment, vanaf 15 juni was reizen weer mogelijk binnen Europa! Het vervolgen van de wereldreis was niet mogelijk, maar er kon wel weer gereisd worden. Met de backpacks Europa door of …? Want ineens deed zich een superkans voor, Erik & Lisa konden ‘Fred’ van Eriks ouders overnemen. En zo ontstond het idee van roadtrippen door Europa met Fred de camper!

Onze camper waarmee we roadtrippen door Europa
Fred, onze camper

Meet Erik & Lisa van Reisstel.nl!

Wij zijn Lisa (30) en Erik (30). Samen met onze camper ‘Fred’ reizen we momenteel door Europa. Wij zijn al bijna 12 jaar samen en hebben sinds afgelopen januari een langgekoesterde droom in vervulling gebracht: het maken van een wereldreis!

Erik en Lisa van Reisstel.nl

Welke voorbereidingen hebben jullie genomen voor de reis? 

Voorafgaand aan onze wereldreis hebben we onze banen opgezegd, huis verkocht en meubels verkocht. We hadden geen uitgestippelde route of einddatum. Helaas moesten we onze reis na 3 maanden onderbreken in verband met het Corona virus.

Eenmaal thuis zijn we gaan nadenken over de mogelijkheden en hoe we deze reis een andere invulling konden geven. Op datzelfde moment lieten Eriks ouders weten dat zij hun camper Fred te koop wilden zetten. Die kans konden wij niet laten gaan! Wij besloten de camper over te nemen en zo snel mogelijk Europa in te trekken.

We hadden nog nooit eerder met een camper gereisd, dus we hadden eigenlijk geen idee waar we aan zouden beginnen. Toch leek dit ons een super leuke stap in het diepe. Wij hoefden de camper enkel nog wat ‘op te pimpen’ en eigen te maken, zodat het echt ons huisje kon worden.

Slapen in de camper
Interieur van de camper

Zodoende hebben we de binnenkant onderhanden genomen, denk aan: verven, nieuwe vloer, aankleding, accessoires, etc. Daarnaast hadden wij de droom om vanaf ons eigen ‘dakterras’ te kunnen genieten van de zonsondergang. Zodoende hebben wij een vakgarage ingeschakeld om ons te helpen met het realiseren van deze droom en is ‘Fred’ inmiddels uitgerust met een dakterras.

Verder zat onze voorbereiding vooral in het zoeken naar de juiste verzekeringen (reis, pechhulp, camper, zorg) en moest er bijvoorbeeld een bearlock (mechanische versnellingsbakslot) worden geïnstalleerd ter diefstalpreventie.

Lees ook: op reis met Karin Bloemen en over de reizen van André Kuipers.

Jullie reizen met een camper. Wat vinden jullie de voordelen en nadelen hiervan?

Allereerst willen we graag zeggen dat het ons enorm goed bevalt. We hadden vooraf geen idee wat we precies konden verwachten, maar omdat we al vaker met een pop-up tentje zijn wezen roadtrippen leek de camper ons vooral meer luxe. En nu 3 maanden later kunnen we zeggen dat dit ook zo is. We parkeren en overnachten op de mooist denkbare plekken en zijn overal van alle gemakken voorzien. Je hebt simpelweg altijd je huisje bij je wat zorgt voor een ultiem gevoel van vrijheid.

Erik aan het werk in de camper
Werken met dit uitzicht!
Het legen van de wc van de camper
De wc legen

Een van de nadelen van het camperreizen is dat het soms makkelijker lijkt dat het is. Bijvoorbeeld het nemen van een douche. Wij kunnen niet binnen douchen en moeten behoorlijk wat voorbereidingen treffen voor we een douche kunnen nemen. Daar komt bij dat het dus altijd buiten is (ook als het koud is) en daar soms dus weinig privacy bij komt kijken.

Zo douchen wij!

Ditzelfde geldt bijvoorbeeld voor het legen van de wc, het vullen en legen van water, het creëren van het bed. Alles wat normaliter thuis zo gemakkelijk gaat, zonder erover na te denken, is in de camper veel meer werk en iets waar we altijd mee bezig zijn.

Hebben jullie een vaste route of laten jullie je leiden door nieuwe inspiratie onderweg?

Toen wij begonnen met plannen leek het ons geweldig om via het voormalige Joegoslavië naar Griekenland te reizen. Helaas bleek dit door de huidige coronasituatie simpelweg niet haalbaar en hebben we alle plannen losgelaten. Op dit moment hebben wij geen vaste route en laten ons absoluut leiden door nieuwe inspiratie onderweg.

Reisstel op dak van camper zonsondergang

Dit is een van de dingen die we het leukste vinden aan het reizen. Of het nu met de camper of met de backpack is. Dit geeft ons de mogelijkheid om altijd flexibel te zijn en het geeft ons daardoor meer vrijheid voor spontane dingen en ontmoetingen. Zo zijn wij bijvoorbeeld een week lang bij een Italiaans gezin op visite geweest met Fred en staan we nu al een week op een wijnveld in Toscane met onze Engelse vrienden.

Ook onze blogster Brigit is op wereldreis, per zeilboot. Lees haar blog over Frans-Polynesië.

Hoe is het om nu te reizen met alle corona-maatregelen en beperkingen?

Dat vinden wij wel ingewikkeld. Natuurlijk zijn wij blij dat we alsnog een gave manier hebben gevonden om op pad te zijn, maar het is niet zo onbezonnen en vrij als dat we gehoopt hadden. We houden continue de ontwikkelingen in de gaten en hoe je het ook went of keert, het brengt spanningen met zich mee.

Lisa en Erik in Italië

Er zijn gelukkig ook voordelen aan reizen in deze periode. Op veel normaal toeristische plekken is het nu rustig. En omdat we met de camper reizen, zijn we behoorlijk zelfvoorzienend en niet afhankelijk van bijvoorbeeld openbaar vervoer of horeca. Voor ons is dit nu de perfecte manier om met de camper te reizen en te genieten van de natuur.

Toch kiezen voor gemak en op vakantie in Nederland? Check dan onze staycations tips!

Zijn jullie alleen aan het reizen of werken jullie nog online tussen het reizen door?

Afgelopen maart zijn wij na de gedwongen break van onze wereldreis ons eigen reisblog gestart: www.reisstel.nl. Hier delen wij al onze tips op het gebied van (fulltime) reizen en hopen we anderen te inspireren en ondersteunen om het optimale uit hun reis te halen.

Ons bezoek aan Cinque Terre!

Tijdens onze huidige roadtrip doen we natuurlijk een hoop inspiratie op die we online delen. Ook hebben we geluk om zo nu en dan een leuke betaalde klus te kunnen doen. We zien dit als de ideale combinatie van reizen, werken en ontspannen.

Lees ook het verhaal van Milene & Yuri, zij maken een roadtrip door Centraal-Azië.

Welke adviezen zouden jullie geven voor reizigers die nu op pad willen gaan naar een gebied/land met het reisadvies geel?

Ondanks dat het reisadvies geel is, houd de websites van Buitenlandse zaken en de overheid van het betreffende land goed in de gaten. Vanwege de coronasituatie kunnen de omstandigheden en lokale maatregelen snel veranderen en het is erg fijn als je daar rekening mee kunt houden. Probeer verder vooral te genieten van het feit dat het een stuk rustiger is.

Zicht op meer en bergen vanaf het dak van de camper

Wat vonden jullie tot nu toe het absolute hoogtepunt van jullie reis (en waarom)?

Het hoogtepunt van onze roadtrip in Europa, erg lastig om te kiezen! We gaan voor de prachtige hikes die we gedaan hebben in Zwitserland (dit land heeft ons enorm verrast!). Voor iedereen die van hiken houdt, raden wij het absoluut aan dit prachtige land in de zomer te bezoeken. Bijkomend voordeel is dat als je Zwitersland met de camper bezoekt, het een stuk voordeliger is!

Lisa aan het hiken in Zwitserland
Onze hike in Zwitserland

Tip: Hike je graag en houd je van avontuur? Test jezelf dan tot het uiterste en maak de zwaarste hike van Spanje!

Een hoogtepunt qua plek om te slapen was een van de meest recente: in Toscane, midden tussen de wijnvelden en de olijfbomen. Hier zijn we helemaal tot rust gekomen.

Erik en Lisa in Italie met Fred de camper

Het hoogtepunt van onze (oorspronkelijke) wereldreis was toch wel dat we aanwezig mochten zijn op een bruiloft in Sri Lanka. De dagen voorafgaand aan de bruiloft hebben we bij de familie van de bruidegom doorgebracht op het platteland net buiten ‘Kandy’. We werden gekleed in de traditionele kledij en meegenomen naar de schoonheidssalon. Zo’n ongekende gastvrijheid en tevens unieke ervaring om dit van dichtbij mee te mogen maken.

En wat was tot nu toe het minste/vervelendste incident en hoe hebben jullie dat opgelost?

Enkele weken geleden is er ingebroken in onze camper tijdens een stedentrip aan Turijn, Italië. Wij zijn hier ontzettend van geschrokken. Het raam was ingeslagen, er lag overal glas en alles was overhoopgehaald. Gelukkig nemen wij de waardevolle spullen altijd met ons mee en hebben de inbrekers niks waardevols mee kunnen nemen.

Grappige foto met spiegel
Ruit ingeslagen en inbraak in de camper

Dit is dus ook de tip van ons: zorg dat je altijd je waardevolle spullen meeneemt en je regelmatig een backup maakt van je foto’s en video’s.

Wij hebben dit gelukkig snel kunnen oplossen met de verzekering, binnen 24 uur zat er al een nieuw ruit in Fred! Daarnaast hebben we het omgezet in iets positiefs: hier kunnen we een hoop van leren. En alles wat wij hebben geleerd willen we graag overbrengen en dus hebben wij daar 2 blogs met bijbehorende filmpjes van gemaakt om anderen ook te kunnen helpen.

Check ook deze tips: de truc van zakenrollers.

Willen jullie nog buiten Europa gaan reizen met de camper?

Ons plan is nu om met de camper in Europa te blijven en zodra het weer mogelijk en verantwoord is om buiten Europa te reizen stappen we het liefst z.s.m. het vliegtuig in. Nieuw-Zeeland en Australië staan nu erg hoog op onze lijst. Maar, mocht het allemaal niet mogelijk zijn om op die manier te reizen, sluiten we een vervolg van onze roadtrip buiten Europa absoluut niet uit.

Erik en Lisa op reis

Wat is jullie uiteindelijke doel van de reis? Wanneer is de reis “klaar”?

Een hele goede vraag. Eerlijk gezegd weten we dat niet goed. Wij hebben geen specifiek einddoel of tijdspanne aan de reis gekoppeld. Ondanks alle onzekerheden genieten op dit moment intens van onze reis. Het kan dus nog alle kanten opgaan. Wellicht kunnen we wel een tijdje in het buitenland werken? Wie zal het zeggen. 

Bekijk de video van onze roadtrip door Toscane!

Wil je op de hoogte blijven van de avonturen van Erik & Lisa? Check dan vooral hun Instagram account waar zij hele leuke filmpjes en stories plaatsen, hun YouTube account, Facebook account en uiteraard hun eigen website Reisstel.nl.

Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Tekst en alle foto’s: Erik en Lisa

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven