zaterdag, 18 september, 2021

Wat is er allemaal te doen in en om Kaapstad? Dit zijn onze tips.

Modern en oud tegelijk, met een vleugjemysterie. Zo omschrijft Kaapstadkenner Nol Visser de Afrikaanse Moederstad. Kaapstad heeft voor ieder wat wils. Maar wat dan precies? Lees verder, en ontdek alle tips voor een reis door en rondom de parel aan de zuidkust van Afrika.  

Met haar drie miljoen inwoners is Kaapstad een van de drie hoofdsteden van Zuid-Afrika, en bovendien de hoofdstad van de West-Kaap. Het is een stad met een flinke geschiedenis: in 1488 ontdekte Bartelomeu Diaz de plaats aan de voet van de Tafelberg, maar onder Nederlanders werd Kaapstad pas echt bekend toen de Oost-Indische Compagnie de stad ging gebruiken als tussenstop, op weg naar het oosten. 

Geschiedenis snuiven  

Die lange geschiedenis is vandaag de dag nog goed terug te zien in Kaapstad. Bijvoorbeeld in het indrukwekkende kasteel, en tegenwoordig ook museum, De Goede Hoop midden in de stad. Koopman Jan van Riebeeck, die als eerste een Europese handelspost stichtte in Zuid-Afrika, heeft zijn stempel hier onuitwisbaar op gedrukt. Zijn verrichtingen in Zuid-Afrika leidden onder meer tot het Zuid-Afrikaans dat nog altijd wordt gesproken. 

Op zo’n twee uur rijden van kasteel De Goede Hoop ligt de plaats met dezelfde naam, absoluut een bezoekje waard als je in Kaapstad bent. Rijd ernaartoe via Simsonstown, een leuk havenstadje met kleine straten en winkels, waar je zeker even moet uitstappen. Op de terugweg van Kaap de Goede Hoop rijd je aan de westkant van het schiereiland langs prachtige baaien en vergezichten als de “Misty Cliffs” en “Kommetjie”. Onderweg kom je langs Houtbaai, waar eeuwen geleden – zoals de naam al doet vermoeden – het hout werd verwerkt waarmee schepen werden gerepareerd. Zo heb je de Chapman’s Peak Drive gereden, een route die populair is bij autofabrikanten, die in deze prachtige omgeving maar wat graag hun reclames opnemen. 

chapman’s peak drive kaapstad
Chapman’s Peak Drive (c) Unsplash Sebastian Staines

Overnachten in Kaapstad? Check de tips van fijne hotels in Kaapstad van Eline en de leukste hotels in Kaapstad van Yvette.

Kaapstad in  

Tijd om Kaapstad zelf te ontdekken. De stad staat bol van de bezienswaardigheden, genoeg te doen dus. Wil je cultuur, culinaire hoogtepunten of fijne plekken om te shoppen? Dan ben je in Kaapstad hoe dan ook aan het goede adres. Een bekende trekpleister is The Waterfront.

gekleurde huizen in kaapstad

Ja, veel toeristen weten deze plek te vinden, maar dat heeft een goede reden: hiervandaan vertrekken namelijk veel korte cruises voor een middagje walvisspotten of een uitje naar Robbeneiland, waar Nelson Mandela gevangen zat tijdens de Apartheid. Wil je het strand op? Kijk dan net buiten de stad, bijvoorbeeld naar het populaire Camps Bay. Dit strand is makkelijk te bereiken, zeker als je op een van de Hop on Hop off-bussen stapt. 

Camps Bay
Camps Bay (c) Unsplash / Shashank Kumar

Wijnland 

Zeg je Kaapstad, dan zeg je wijn. Wijnhuizen genoeg in de omgeving, dus wijnliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Een van de dichtstbijzijnde wijnhuizen in Kaapstad is Groot Constantia, maar een andere leuke en veel minder bekende optie is De Grendel in Durbanville. Dit wijnhuis is maar een paar minuten rijden vanaf Kaapstad, toch komen er minder mensen. 

Wijngaarden in Zuid-Afrika

Krijg je tussen het wijn proeven door honger? No worries, de meeste wijnhuizen hebben uitstekende restaurants waar mensen vooral vaak aanschuiven voor de lunch. De wijn, het heerlijke Zuid-Afrikaanse eten, de prachtige omgeving, meer heb je niet nodig voor een onvergetelijke ervaring. Kleine tip: leg je bezoekje van tevoren vast bij het wijnhuis, reserveren is namelijk absoluut noodzakelijk. 

Lees hier meer over de smaak van Zuid-Afrika. Smullen maar, want deze gerechten wil je proeven.

Roadtrippin 

Terug de weg op. Ten oosten van Kaastand, met als startpunt Strand, begint de Faure Marine Drive, ook wel bekend als de R44. Deze prachtige route leidt je helemaal naar Hermanus, dat vooral bekend is vanwege de walvissen die er hun jongeren grootbrengen. Ben je tussen juni en oktober in Kaapstad, dan heb je geluk en kun je dit spektakel met eigen ogen aanschouwen. Maar Hermanus is het hele jaar door een bezoekje waard.

De mooie boulevard en de stranden in de buurt trekken year round jonge en oudere bezoekers. Langs de R44 vind je naast Hermanus ook Stony Point, bij Betty’s Bay. Hier kun je schattige Afrikaanse pinguïns spotten. Bij Stony Point woont de grootste kolonie pinguïns van Zuid-Afrika, op die bij Simonstown na. Lees hier over andere strand- en wateractiviteiten in Zuid-Afrika.

penguins op het strand in kaapstad

Een andere mooie tocht is de bekende Garden Route, oftewel R62, die van Kaapstad naar Stellenbosch en Franschhoek loopt. Die laatste plaats kun je eigenlijk niet overslaan, vooral omdat de Mainstreet zo ontzettend leuk (en levendig) is. Op meerdere dagen is er hier een lokale markt vol kunstwerken van artiesten uit de omgeving. Maar ook voor reizigers met rommelende magen (of gewoon een liefde voor lekker eten) is Franschhoek een aanrader. In het plaatsje zijn namelijk een paar toprestaurants te vinden.  

reis routes door Zuid-Afrika

Neem je tijd voor de Garden Route, want hij is lang, maar supermooi. Onderweg leg je je hoofd te rusten in een prachtige B&B. Keuze genoeg, want in allerlei dorpjes zijn mooie bead & breakfasts te vinden. Kijk bijvoorbeeld eens in Barrydale, Ashton, Robbertson en Montagu. Zo tour je op een ontspannen manier door en rond Kaapstad. 

Meer ontdekken? Lees hier nog meer over reisroutes door Zuid-Afrika. Of lees hier nog meer tips voor een reis naar Kaapstad.

Dit wil je zien en doen in Kaapstad:


En, wat zou jij doen in en om Kaapstad?

Puck van Beurden
Puck was de hoofdredacteur van ons TripTalk Magazine en gaat zelf regelmatig op reis naar bestemmingen en steden voor reportages in TripTalk magazine.
reacties

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.