TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
man aan het werk in taiwan

Een reis naar het toverachtige Taiwan: Thee, Tofu, Taipei

Bergen en stranden, hot springs en high speed-treinen, hostels en boetiekhotels, tempels en de beste food markets ter wereld. Dat alles op een tropisch eiland kleiner dan Nederland. TripTalk reist rond en eindigt in toverachtig Taipei, Taiwan. Reis je met ons mee?

Alleen in Taiwan krijg je ongevraagd een paraplu toegestoken van een aardige voorbijganger. ‘U bent onze gast, u moet niet nat worden.’ Alleen in Taiwan draaien groepen studenten als één man lachend naar je toe als ze je camera zien, zwaaiend en peace-gebaren makend. Alleen in Taiwan maak je, gemakkelijker dan in andere Aziatische landen, binnen de kortste keren contact met de nieuwsgierige bewoners, die een lange, witte Europeaan nog best bijzonder vinden.

Reis mee naar Taiwan, ontdek de hoofdstad Taipei en andere must-visit spots:

Taiwan, ongeveer zo groot als België, is een klein land met grote ideeën. De rebellenprovincie van China, officieel ‘Republiek China’, is het welvarende paradijs van wijlen Chiang Kai-shek, die na WO II door de Mao-communisten van het vasteland werd verdreven. De hoofdstad van Taiwan, Taipei, wordt nu het Amsterdam van Azië genoemd. Daarover straks meer. 

Taipei paleis reis naar taiwan

‘Meent u dit nou?’

Taiwanezen weten zelf niet hoe bijzonder ze zijn. Op straat vragen ze waarom we zo lang zijn, waar we vandaan komen en wat we van de stad vinden. Als je zegt: ‘Taipei is twee keer zo leuk als Hongkong’ kijken ze je onzeker aan. Méént u dit nou of maakt u een grap? Een frêle Taipeise vrouw met een kapsel als een grijs vogelnestje duwt zich trillend van geluk tegen de liftwand als we haar complimenteren met haar smaakvolle tasje. Zo goedhartig.

Ook leuk: reizen naar Zuid-Korea.

In Taiwan ben je buiten het hoogseizoen (juli en augustus) vaak de enige Europeaan in de trein, in het wereldberoemde National Palace Museum of in het enorme mausoleum van Chiang Kai-shek, de grote roerganger van voormalig Formosa.

reis naar taiwan mausoleum van Chiang Kai-shek

Het geeft een bevoorrecht gevoel. Taiwan is wat China had moeten zijn. Het eiland lijkt met zijn beleefde manieren en strikte gedragsregels wel wat op Japan, niet zo gek na 50 jaar bezetting. Taiwan is echter stukken toegankelijker (en goedkoper) dan Japan. Dankzij de superieure metro en hogesnelheidstreinen kun je binnen vijf dagen het hele eiland verkennen.

Op zoek naar een andere bestemming? Wie weet is een reis naar Singapore iets voor jou.

Als we ineens zin krijgen in een relaxt weekendje aan de zuidelijke stranden van Kenting National Park, maken we aangenaam kennis met de Taiwanese high speed train. Een kaartje koop je op internet of gewoon op Taipei Main Station. Op het perron staat met ‘voetjes’ aangegeven waar jouw wagon stopt, net Disney World. De instaptijd is idioot kort. Je schuift je koffers al lopend in de bagageruimte en valt neer op je gereserveerde plaatsen. En gáán met die ranke, witte trein, op weg naar het zuiden.

Hippiebus

Met 290 km per uur raast het leven voorbij als in een schilderij. De drukke Taiwanese westkust is niet mooi, wel interessant. De wolkenkrabbers klonteren aaneen, de lagere huizen zijn doorschoten met bijna hysterisch gedesignde tempeldaken, die van een afstand op schiettenten en zweefmolens lijken. We knallen naar het zuiden van Taiwan. 362 snelle kilometers verder is het in Kaohsiung kortebroekenweer: 27.0C. We hebben er in anderhalf uur tijd zes graden bijgekregen. De Kenting Express, een Indiase hippiebus met westerse prijzen, rijdt in twee uur naar het zuidelijkste puntje.

Ook leuk: het vriendelijke Vietnam. Het land van honderden brommertjes. Van vrolijk gekleurde huizen en nieuwsgierige locals. 

Het is dinsdag, begin december en we hebben Kenting National Park bijna voor ons alleen. De Oost-Chinese zee is Van Gogh-blauw. De schuimkoppen wit als slagroom en de kilometers zandstrand zijn leeg, op de reddingzwemmers van het resort verderop na. Dit zijn de stranden waar Pi, de jongen uit Life of Pi, de beroemde film van de Taiwanese regisseur Ang Lee, met zijn tijger aan land ging. Als we gaan zwemmen – we zien vliegende vissen – ontvouwt zich een typisch Taiwanees tafereel. Binnen een minuut verschijnt er een piepjonge strandwacht op een quad die ons uit zee terugroept. ‘Sorry mister. Het hele strand én de zee zijn national park en beschermd gebied.’

‘Maar we willen graag zwemmen.’

‘Dat kan alleen bij het resort. Bent u gast? Neen? Dan krijgt u stiekem van mij een blauw bandje, dan kunt u toch zwemmen.’ We lopen naar het resort om keurig binnen de lijnen te zwemmen. Direct start de jongen zijn quad en fluit ons weer uit zee. ‘Mister, u mag niet zwemmen zonder zwemvest van het resort.’ ‘We zíjn geen gast. We hebben geen zwemvest.’ Dat vindt de jongen ook te gek. Hij heeft een charmante oplossing. ‘U komt uit Nederland, u kunt vast goed zwemmen. Maar ‘ssshhht…’ sist hij, ‘het resort mag niks weten. ’Iedereen blij. Zo gaat dat in Taiwan.

Stairway to Heaven

Net zo gemakkelijk bereik je National Park Taroko aan de noordoostkust. De ‘Tze-chiang limited express’ ijlt in 2,5 uur tussen het 3000 meter hoge bergmassief en de Stille Oceaan naar Hualien. We hiken door de 19 kilometer lange Taroko-kloof. Halverwege is de Swallow Grotto Trail, een zwaluwenburcht. Lange hangbruggen leiden over ravijnen, bezaaid met marmerblokken. Een busje rijdt naar het 5-sterren Silk Place Taroko, een Zenhotel aan een bergrivier. Goed voor een Bubble Tea, de nationale drank. Het uitzicht op de kloof is onbetaalbaar. Het hotel ook. Slapen doen we in Xingcheng, aan de kust, waar kartonnen konijntjes ons in de lobby verwelkomen. 

nationaal park taiwan

Sun Moon Lake, in het midden van Taiwan, is een hit voor liefhebbers van rust en verpletterende zonsondergangen. Doe als de 17de-eeuwse Chinese dichters die voor inspiratie naar het grote meer trokken. Vanaf het Visitor Center wandel je in drie kwartier langs mosgroene bergen naar de Wen Wu-tempel. Een trap van 366 treden, de ‘Stairway to heaven’, leidt naar de tempel. In een walm van wierook bewaken twee vermiljoenkleurige Chinese leeuwen de Hal van de God van de Literatuur.

bezoek sun moon lake tijdens reis naar taiwan

Taipei: ‘Hello Kitty’

Nooit eerder een land bezocht met zo’n hoog cartoon-gehalte als Taiwan. Vooral in de hoofdstad zijn ze gek op ‘anime’, tekenfilmkarakters en stripfiguurtjes. Serieuze mededelingen in de metro en op straat worden gedaan door poesjes. Restaurantketens en kledingmerken lokken bezoekers met pastelkleurige grote-ogenpoppetjes. Zelfs het politiebureau heeft zijn mascotte.

Taipei 101

Noem het de totale Hello Kitty-ficering van het land, maar het vulde ons met blijheid na de strakke, zakelijke straten van Hongkong. Taiwanezen hebben een warm oog voor het kleine. Het plantje in de metro, de gekalligrafeerde wandelaarspicto in het wegdek, het kunstige rijstschaaltje, het slimme vouwtje in het museumkaartje dat weer een nieuwe tekening openbaart, je kijkt je ogen uit. Taiwanezen zijn gezoogd met liefde voor hapjes en drankjes. Eén op de drie panden in centrum Taipei is theehuis, restaurant, koffie- of soybar. In Soypresso, een design soybar in het vitale Da’an District, drink je soyamelk met noten-, bonen-, chocolade-, sesam- of komkommersmaak. Ze hebben ook soyapudding en tofu-ijs.

Locals die eten bereiden in taiwan

In weinig Aziatische hoofdsteden maak je zo simpel per metro een dagtripje. In 30 minuten rijden we zonder overstap van Main Station naar de hot springs van Beitou. In het public bath (drie baden van best wel heet tot belachelijk heet) kan mijn oranje Calvin Klein-short niet door de boeddhistische beugel. Twee giechelende dames verkopen me voor 130 Taiwanese dollar (€ 4) een prehistorische zwembroek. In bad zitten Taiwanezen met opgevouwen handdoekjes op hun hoofd stilletjes te koken, totdat een kerel van het worstelaarstype vanuit de stoom naar mij roept: ‘Hey you, James Bond, Oh Oh Seven!’

Deze video neemt je vast mee op reis naar Taipei en andere plekken in Taiwan:


Wil je naar de bergen? Vanaf Maokong Taipei Zoo Station, Wenshan District, zweef je binnen 44 minuten per kabelbaan over de Zoo naar de hoge theeplantages van Maokong. Snoeperige eethuisjes serveren lokaal geteelde thee, met uitzicht op de miljoenenstad. Vergeet Bangkok, schrap Singapore, zwijg over Tokio. Taipei is het. Drie dagen in het ‘Amsterdam van Azië’ en we zijn om: Taipei is het soyatoetje van onze reis naar Taiwan.

Hier wil je tijdens je reis naar Taiwan:


Dit vind je misschien ook leuk om te lezen:

Klaar om op reis te gaan naar Taiwan?

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven