TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
een reis naar san Francisco

Waarom een reis naar San Francisco op je bucketlist hoort

City by the Bay, Fog City, de Gay Capital van Amerika, Hippie Town of het Amsterdam van de USA. San Francisco is een stad met vele bijnamen en evenzoveel gezichten. Redacteur Puck sprong op het vliegtuig om een reis te maken naar San Francisco: de relaxte Californische stad. 

San Francisco omschrijf je als Amerikaans en toch heel on-Amerikaans

Oké, er is geen historisch centrum. Er zijn geen schattige pleintjes met kleine terrassen onder oude lindenbomen. En nee, er zijn ook geen kronkelige, nauwe steegjes met kleine, excentrieke boetiekjes. Want kid, you’re in America now. Dat betekent bigger, higher, brighter en sfeervol op een heel andere, eigen, superleuke manier. Vergeet Europa, vergeet je eeuwenoude straten, stadhuizen en kerken en vergaap je aan de brede boulevards, grote pleinen, imponerende gebouwen en torenhoge skyscrapers van San Francisco.

lombard street
De hoge straten van San Francisco

Alhoewel, de beste manier om San Francisco te omschrijven is eigenlijk als Amerikaans en toch heel on-Amerikaans in één. Verwarrend? Laat me het aan je uitleggen. De stad heeft de hoogbouw die je in Amerika verwacht, je vindt er de typische brede straten waar SUV’s en felgekleurde taxi’s de dienst uitmaken, op elke straathoek zit een Starbucks en ja, alle locals zeggen ‘Hi, how are you today?’ zonder antwoord te willen krijgen op die vraag.

Vergeet niet een ESTA aanvragen! Lees hier meer over het aanvragen van een ESTA.

Maar San Francisco is ook de stad van een gezellige haven met zonnende zeeleeuwen, de schattige cable cars die sinds het eind van de 19e eeuw door het centrum rijden en niet te vergeten de prachtige Victoriaanse huizen aan steile straten. Een flinke dosis Amerika met een snufje Europa. Deze stad is the best of both worlds en een perfect begin- of eindpunt van een roadtrip door Californië. 

victoriaanse huizen in san francisco
De stad staat vol met Victoriaanse huizen

City with a view 

Heuvels, heuvels en nog meer heuvels. De steile straten van San Francisco zijn een flinke klim (de reden waarom de meeste locals voor zelfs de kleinste afstanden hun auto pakken), maar geven wel prachtige uitzichten over de stad. Tenminste, als het niet te mistig is. Hoewel Californië als geheel namelijk een woestijn is, is het in San Francisco – met dank aan de Pacific – vaak lekker koel en bovendien vochtig, met als gevolg de mist waaraan de stad de bijnaam Fog City te danken heeft.

de hoge straten ontdekken tijdens een reis naar san francisco
Train je kuiten en loop de heuvels op

Ben je op een mistige dag in San Francisco, laat dat de pret dan absoluut niet drukken, want de witte nevel verdwijnt vaak net zo snel als hij is opgekomen. Als dat gebeurt, dan zijn er mooie uitzichten galore. Bijvoorbeeld vanaf Lombard Street, de bekende straat die zich via haarspeldbochten een weg naar beneden kronkelt over de steile Russian Hill.

Lees hier waarom Salt Lake City op je bucketlist moet staan.

Vergeet tussen de bochten door niet om even te genieten van het uitzicht over San Francisco en de omringende baai. Of ga naar uitkijktoren Coit Tower. Toeristisch, jazeker, maar toch de moeite waard vanwege het panoramische uitzicht over de brede straten van Downtown San Francisco, de groene parken en de Bay area. Heb je wat meer tijd, rijd dan naar de Twin Peaks en bekijk de stad van grotere afstand en hoogte. 

lombard street bucketlist san fransisco
Must visit in San Francisco: Lombard Street

Highlight hoppen 

Hoe cliché ook, een bezoek aan San Francisco is niet compleet als je geen blik hebt geworpen op de Golden Gate Bridge. Een mooie en rustige plek om dit te doen is vanaf de Torpedo Wharf. Tip: pak een taxi en laat je door Presidio (een mooie wijk om te verkennen) naar de pier rijden, omdat de straten zo heuvelachtig zijn dat je er anders vrij lang over doet om de Wharf te bereiken.

Anders maar ook leuk: Las Vegas. Lees hier onze tips voor 2 dagen Las Vegas.

Als je de Golden Gate Bridge ziet, is het moeilijk om je voor te stellen dat er in de jaren ’30 een felle discussie was over of deze brug wel of niet moest worden gebouwd (tegenstanders stelden dat hij het uitzicht over de baai zou verpesten). De meeste reizigers kiezen ervoor om de grote, rode brug te bekijken vanaf Fort Point Rock, Battery Cranston, Marshall’s Beach of het iets verder gelegen Baker Beach. Ook dit zijn allemaal heel Instagramwaardige plekken (of mooie plekken om je telefoon even weg te doen en te genieten van het uitzicht en de zeebries). 

reis naar san francisco golden gate bridge
Bezoek de Golden Gate Bridge

In 1906 werd San Francisco getroffen door een zware aardbeving, waarna een enorme brand uitbrak die een groot deel van de stad verwoestte. In totaal kostte deze ramp het leven aan 3.000 inwoners en veel van de originele, Victoriaanse huizen die de stad zo speciaal maken gingen in as op. Toch zijn er op meerdere plekken in de stad nog dit soort huizen te vinden. Bij Alamo Square Park vind je de bekendste Victoriaanse paleisjes: de Painted Ladies, wereldwijd bekend dankzij de serie Full House. Alamo Square Park zelf is een gezellig plek waar locals komen relaxen, kinderen spelen en reizigers met camera’s in hun hand door de bosjes kruipen voor het perfecte shot van de gekleurde huizen. 

the painted ladies
Dit zijn de Painted Ladies, vooral bekend van de serie The Fuller House

Zeeleeuwen zien 

Een andere hotspot die niet kan worden overgeslagen is Fisherman’s Wharf. Dit havengebied in het noordoosten van de stad is bepaald niet onbekend bij andere reizigers, maar is toch supergezellig. Wandel tussen de vele straatartiesten door die hier hun hits (of die van bekendere artiesten) ten gehore brengen, kuier langs de zee en schuif bij een van de vele eettentjes aan voor een chowder (een dikke vissoep, vaak geserveerd in een uitgehold brood), een crab cake of allerlei soorten gefrituurde vis. Loop zeker even naar Pier 39, waar je op een boot kunt stappen voor een rondje Golden Gate – Alcatraz. Onderweg zwaai je terug naar de zeeleeuwen die vlak voor de kade liggen te luieren.

Genoeg van San Francisco gezien? Ga dan door naar het zuiden, voor een stedentrip naar Los Angeles of reis iets verder door naar San Diego.

Ben je uitgevaren, dan wandel je langs het water richting The Cannery. Dit is een gezellig en rustig winkelcentrumpje vol industriële gebouwen en bijzondere winkels. Sla je de hoek om, dan vind je het opstappunt van de Cable Car. Het kan zijn dat je even in de rij moet staan, maar dat maakt het uiteindelijke ritje meer dan goed. De steile straten, de wind in je haren, de houten bankjes in de tram… Je waant je even in de jaren ’20 terwijl je dan weer omhoog, dan weer omlaag sjeest. 

neem een cable car in san francisco
Leuk om te doen in San Francisco: een stukje rijden met een Cable Car

De stad uit  

Tijd voor wat groen. Op ruim een uur rijden van San Francisco ligt Napa Valley, bekend van de heerlijke Californische wijnen die hier vandaan komen. De tocht erheen is mooi, over de Golden Gate Bridge en door de heuvels, tot je aan alle kanten omringd wordt door wijnvelden. Bij Napa Valley Bike Tours in Yountville spring je op een fiets en laat je je door een gids naar verschillende wijnhuizen leiden. Zo’n beetje alle wijnhuizen in de omgeving bieden proeverijen aan, Bike Tours regelt de lunch (bij lekker weer picknick je tussen de wijnranken in) en tussendoor ontdek je verschillende dorpjes in Napa Valley. Lekker, mooi en ontspannend. Sla San Francisco ook zeker niet over als je een rondreis door West-Amerika maakt.

Redacteur Janne maakte ook een reis naar San Francisco, reis hier mee:

Lekker anders  

Het is 11 uur vliegen, maar dan heb je ook wat. San Francisco is totaal anders dan we gewend zijn, maar zeg nou zelf, je vliegt niet naar de andere kant van de wereld voor dingen die we hier ook hebben. Geniet van de eigenheid van San Francisco, de relaxte sfeer, de eeuwige zeebries, de mysterieuze mist en de grootse bouwwerken. San Francisco is lekker anders.

china town in san francisco
Nog een must visit: China Town

Bezoek deze spots tijdens je reis naar San Francisco:


Staat een reis naar San Francisco op jouw bucketlist?

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven