ESTA aanvragen? Dit is wat je moet weten

Of je nou een week gaat hotspothoppen in New York, een mooie rondreis door de VS gaat maken of met het vliegtuig overstapt in Amerika, je hebt een ESTA nodig om Amerika in te mogen. Voor veel bestemmingen heb je een visum nodig, in Amerika is daar de ESTA. De wat? Lees snel verder en leer alle ins & outs over deze reistoestemming en hoe een ESTA aanvragen werkt.

Esta aanvragen? Lees en leer

Wat is een ESTA?

Voor veel reizen is er een reistoestemming nodig, dit is voor de VS niet anders. Je kunt naar Amerika reizen door een visum voor Amerika aan te vragen, al neemt dit erg veel tijd in beslag. Daarom wordt er in veel gevallen een ESTA aangevraagd. De ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is een elektronische reistoestemming die jou toegang verleend om in te checken bij jouw vlucht naar de VS.

Iedereen die naar Amerika in wil (of hier overstapt) moet in het bezit zijn van deze reistoestemming. De ESTA kun je eenvoudig online aanvragen (zie ESTA aanvragen).

De ESTA bevat een korte screenings waarbij eventuele bedreigingen al geweigerd kunnen worden voordat deze op de Amerikaanse luchthaven aan te komen. Alles voor de veiligheid.

ESTA Aanvragen

Dus, reis je af naar de VS of heb je te maken met een overstap, dan moet je over een ESTA beschikken. Een ESTA aanvragen is heel gemakkelijk en snel online geregeld.

Het aanvragen duurt enkele minuten, waarbij de uitslag ook snel bekend is. Het Amerikaanse consulaat mag 72 uur doen over de keuring van een aanvraag. Mocht jouw ESTA-aanvraag worden afgewezen, dan kun je nog een visum aanvragen. Het proces om een visum aan te vragen neemt vaak 4 tot 5 weken in beslag. Dus neem het zekere voor het onzekere en vraag de ESTA ruim van de voren aan.

Hoe lang is een ESTA geldig?

Met de ESTA mag je 90 aangesloten dagen in de VS verblijven, aangesloten dagen in Canada en Mexico tellen ook mee. De gekoppelde reistoestemming is twee jaar geldig, hiermee kun je zo vaak naar de VS reizen als je wilt. Wanneer jouw paspoort voor deze termijn van twee jaar verloopt, verloopt ook de gekoppelde ESTA. Vul in dat geval het ESTA formulier opnieuw in en koppel deze aan je nieuwe paspoort.

ESTA aanvragen
De Brooklyn Bridge in New York

Geweigerde ESTA?

Het is dus mogelijk dat een ESTA aanvraag wordt geweigerd. Dit gebeurt in de meeste gevallen omdat je een bedreiging zou vormen binnen de VS. Een aantal voorbeelden hiervan:

  • Wanneer je een besmettelijke ziekte hebt.
  • Jij een ex-gedetineerde bent.
  • Wanneer jij eerder bent afgewezen, en/of gedeporteerd uit de VS.

In dit geval kun je niet naar de VS reizen op de ESTA. Het is dan nog wel mogelijk om een visum aan te vragen. Wordt je visum aanvraag ook afgewezen dan kun je helaas niet naar de VS reizen.

Toegekende ESTA?

In de meeste gevallen zal jouw ESTA aanvraag worden toegekend. Nu kan het voorkomen dat de douane jou toch weigert op het vliegveld. Zij beslissen uiteindelijk of jij ook daadwerkelijk toegang krijgt tot de VS. Wanneer blijkt dat jij het ESTA formulier niet eerlijk hebt ingevuld, kunnen zij bijvoorbeeld kiezen om jou geen toegang te verlenen. Daarnaast kun je bijna altijd extra controlevragen verwachten bij de douane.

Maak je geen zorgen, in bijna alle gevallen krijg je gewoon toegang tot Amerika.

ESTA aangevraagd? Safe travels!

Avatar
Renée Hoes
Hola chicos y chicas, ik ben Renée en ik schrijf voor TripTalk. Benieuwd van welke bestemmingen mijn hartje sneller gaat kloppen? Bestemmingen waar de zon hoog aan de hemel staat, de tijd net even iets langzamer gaat en een cultuurshock niet te vermijden valt. Veel leesplezier.

Comments

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.