TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
camperreis west-amerika

Op rondreis met een camper door West-Amerika

Door Amerika rondreizen met een camper is een droom. Je stopt met gemak een flink gezin in zo’n negen meter lang bakbeest. Met een volgepakte koelkast, opgemaakte bedden en alle gemakken aan boord maak je een roadtrip die je nog lang zal bijblijven. Elke dag is een nieuwe aflevering van je eigen Hollywoodfilm.

Lees hier hoe een rondreis met een camper door West-Amerika kan zijn

Een inschattingsfout, zo mag je onze kampeeruitrusting best noemen. Om vijf uur in de ochtend geeft mijn telefoon aan dat het vier graden is buiten terwijl ik lig te rillen onder mijn lakentje in de camper. De middag hiervoor hadden we onze camper opgehaald in het snikhete Denver. We waren zo eager om bij onze eerste bestemming aan te komen dat we geen moment hebben nagedacht over onze kampeeruitrusting.

En zo staan we op het kampeerterrein bij Grand Lake vlak bij het Rocky Mountain National Park, op 2550 meter boven de zeespiegel. Ja, daar willen de temperaturen ’s nachts wel droppen.

Bezoek de prachtige nationale parken van Amerika.

Het hotel van de film The Shining

Later die dag bereiken we met gemak een hoogte van 3700 meter als we de Trail Ridge Road berijden. De ruime haarspeldbochten kan ons bakbeest met gemak aan. Eenmaal op die hoogte snijdt de koude wind ons om de oren als we op een van de vele panoramapunten van het uitzicht over de Rockies genieten. We dalen af naar Estes Park, waar we ons installeren op een camping aan een bergmeer.

Maar niet voordat we de wagen even hebben geparkeerd voor het markante Stanley Hotel. Het was dit hotel dat Stephen King inspireerde om zijn thriller The Shining te schrijven. Ik snap dat wel.

hotel van the shining stephen king, zien tijdens rondreis camper West Amerika
Het Stanley Hotel in Estes Park was het decor voor het boek The Shining van Stephen King

De volgende dag verlaten we de Rockies en houden noordoostelijke richting aan. Dat brengt ons in Nebraska, een staat die niet vaak op de route van reizigers voorkomt. Het kent geen wereldberoemde bezienswaardigheden. Maar de stops die wij daar maken zijn onvergetelijk en laten ons kennismaken met het échte Amerika.

Bekijk deze rondreis per camper vanuit Las Vegas.

Haast nergens hoef je maar een cent entree te betalen. Zoals bij het huis van Melvin Gould, een levende versie van Willie Wortel, even buiten Cheyenne. Wij lopen op het erf van zijn huis tussen door zijn uitvindingen, zoals de Wind Thing, een twee en een half verdiepingen tellende groene torenstructuur met daarop draaiende tonnen, om zijn mega mancave van stroom te voorzien.

Kunst melvin gold tuin in Amerika
Mel Gould ontwierp zelf onder andere diverse windmolens

In het stadje Alliance bezoeken we het (ook al gratis) openluchtmuseum Dobby’s Frontier Town dat een westernstadje voorstelt. De kinderen vermaken zich uitstekend bij de wapensmid, de gevangenis en het bordeel. Even verderop is alweer de volgende attractie. Carhenge is een replica van het Engelse Stonehenge. Niet van stenen, maar van autowrakken. Want ’this is America’.

Kunst van autowrakken in Carhenge in West Amerika
De entree voor Carhenge is gratis. Alles wordt door vrijwilligers onderhouden.

Meer tijd tijdens je reis? Ook San Francisco en San Diego zijn zeker de moeite waard!

De bizons van Custer State Park

Dan doemen de Badlands op, vlak nadat we de grens met South Dakota zijn gepasseerd. Mako Sica (slecht land) noemden de Lakotaindianen deze angstaanjagende rotsformaties. Gelukkig hadden we vooraf een plek gereserveerd op de enige camping binnen de grenzen van dit nationaal park. De volgende dag rijden we dwars door dit geologische wonderland. Op meerder plekken zetten we de wagen stil om te kunnen genieten van buitenaardse landschappen met telkens wisselende kleuren.

Badlands tijdens een rondreis camper West-Amerika
Vlak voor de zuidelijk entree van het Badlands National Park is de eerste aanblik onheilspellend.

Hoe afwisselend onze reis door Amerika wel niet is, merken wij als we enkele dagen door de groene bergen naar Mount Rushmore rijden. De dorre droogte van de Badlands heeft plaatsgemaakt voor een landschap vol bruisende riviertjes en sappige weitjes. De plek waar je vier presidentshoofden in de rotsen kan aanschouwen trekt vele Amerikanen, maar ik geef de voorkeur aan een bizonsafari in het Custer State Park.

Bizons spotten tijdens een rondreis camper West Amerika in Custer state park
In het Custer State Park (South Dakota) kan je, als je er de tijd voor neemt, hele kuddes bizons spotten

‘s Avonds eten we opnieuw naast onze camper op de picknickbanken die bij iedere kampeerplek aanwezig zijn. De kinderen hebben zich inmiddels het ritueel van het aanmaken van het kampvuur eigen gemaakt.

Kampvuur maken bij camper
Een kampvuur is onontbeerlijk als ‘s avonds de temperatuur in de bergen snel omlaag gaat

Of wat dacht je van een roadtrip door Nevada?

Extreem natuurgeweld in Yellowstone

We stomen op naar het westen en al snel komt Devils Tower in zicht. Weer zo’n geologisch fenomeen: een enorme monoliet die zich dreigend afsteekt tegen de horizon. Je wordt er als vanzelf naartoe getrokken en we zijn hier zeker niet de enige bezoekers. Bij iedereen die de sciencefictionfilm Close Encounters of the Third Kind heeft gezien, moet de conische vorm van deze berg in het geheugen gegrift staan.

Devil's tower berg in West Amerika
evil’s Tower is een populair uitje voor veel scholen uit de omgeving

Hoe dichter we bij Yellowstone komen, hoe imposanter het landschap wordt. Dit eerste nationale park van Amerika is een luilekkerland voor liefhebbers van extreem natuurgeweld. Pruttelende warmwaterbronnen, spuitende geisers, kolossale watervallen, bossen vol beren en prairies met briesende bizons. Je verkijkt je al snel op de enorme afstanden binnen het park. Om ook maar iets mee te krijgen van wat het park te bieden heeft, moet je er minimaal drie nachten verblijven.

Geisers in yellowstone national park, niet te missen tijdens een rondreis met camper door West-Amerika
In het Yellowstone NP zijn meerdere geisers die ieder op een eigen frequentie tot een uitbarsting komen

Als we aan het eind van de dag, na een rondje watervallen, bronnen en geisers, terugrijden naar de camping in het park komen we in een heuse file terecht. In Yellowstone kan dat maar een ding betekenen: beren op de weg. Of bizons. Het blijken die laatste te zijn. Automobilisten staan stil om te fotograferen, maar ook om op gepaste afstand de dieren te omzeilen, want ze kunnen onvoorspelbare manoeuvres maken.

Mormoonse boerderijen

Bij wijze van toegift rijden we na Yellowstone door het aangrenzende Grand Teton National Park met vooral meren en rivieren en aan de overkant de imposante vierduizenders van de Teton Range. Voor een mooi kiekje hoef je bij dit natuurwonder geen moeite te doen, met de Teton Range op de achtergrond is iedereen professioneel fotograaf. Na al die dagen in de natuur is de koelkast van onze camper totaal leeg. Jackon is de eerste plaats op de route waar we eindelijk weer onze voorraden kunnen aanvullen.

Teton range boerderij in Amerika
Oude boerderijen op Mormon Row in het Grand Teton NP met op de achtergrond de imposante vierduizenders van de Teton Range

Ook leuk: met de camper door Canada. Dit zijn leuke camperroutes door Canada.

Via Salt Lake City vervolgen we onze rondeis per camper door West-Amerika zuidwaarts en komen in een droog en woestijnachtig landschap terecht. In het spookstadje Cisco lopen we bouwvallige huizen in en uit, totdat het ineens donkerder wordt en een harde wind de tumbleweeds door de straten blaast. Dikke spetters regen jagen ons terug de camper in. Een lokale onweersbui, uitgerekend in dit spookstadje, na dagenlang stralend weer. Bestaat toeval?

Over de River Road door de Canyonlands

Even later rijden we over de US128, ook wel bekend als de River Road naar Moab. Met stip het mooiste deel van onze roadtrip tot nu toe. Het is een soort mini-Grand Canyon waar we doorheen rijden met om de haverklap weer andere vergezichten, terwijl we de loop van de Colorado River volgen. Het aantal fotostops neemt toe, we doen uren over een stukje van veertig mijl.

River road colorado, zeker rijden over deze weg bij een rondreis met camper door West-Amerika
De bijnaam van de US-128 is de River Road, omdat hij de loop van de Colorado Rivier volgt (Foto: Youri Dijkman)

De dagen die volgen blijven een aaneenschakeling van western landschappen uit de film en we kamperen op de meest iconische plekken. De surrealistische bogen in het Arches National Park. De rode spelonken van Antelope Canyon, waar een spaarzame zonnestraal de bodem weet te vinden. En op een ochtend moet ik even in mijn ogen wrijven als ik wakker word en vanuit mijn bed de zon op zie komen boven Monument Valley. Nee, het is geen droom.

Bekijk deze rondreis per camper vanuit San Francisco.

Lower Antelope Canyon
We wurmen ons door de nauwe spelonken van de Lower Antelope Canyon

Parkeerpaniek in de stad

Er is wel een significant verschil tussen de campings in de nationale parken en de particuliere campings daarbuiten. Veel campings in de parken ontberen luxe voorzieningen zoals warme douches, levensmiddelenwinkels en restaurants. Daar tegenover staat een veel lagere overnachtingsprijs en een unieke natuurbeleving. Elke standplaats heeft een picknicktafel en meestal ook een plek waar je een kampvuur kan maken. Vaak waren we nog niet ingecheckt of de kinderen waren er al op uit om hout te sprokkelen.

Kampvuur maken camperreis West-Amerika
Elke avond bij het kampvuur laten we de dag die achter ons ligt nog even bezinken

Na al dat natuurgeweld stonden uiteindelijk nog twee steden op ons reisplan: gokparadijs Las Vegas en aan het einde van onze roadtrip lag Los Angeles. Waar we leerden dat we met een negen meter lange camper helemaal niets te zoeken hadden in deze drukke steden. Parkeerplaatsen in de buurt van bezienswaardigheden zijn er praktisch niet voor dit soort voertuigen.

In Hollywood konden we de wagen wel een uurtje stallen, nadat de parkeerwachter met zijn baas had gebeld, voor vijftig dollar. Contant.

Drukte op straat in Hollywood
In Los Angeles (hier in Hollywood) heb je met een motorhome niets te zoeken in verband met de niet beschikbare parkeerruimte

Lees hier alle tips voor een stedentrip naar Los Angeles of ontdek wat er te doen is tijdens twee dagen in Las Vegas en omgeving.

Gebruik een camper dus waarvoor hij bedoeld is. Voor lange roadtrips door oneindige landschappen die je op de mooiste stukjes natuur brengen. Niets geeft een beter gevoel dan ‘s avonds naast je camper aan de picknicktafel met een biertje in de hand de dag nog eens door te nemen. En weer vooruit te blikken naar de dag die volgt.

Op onze laatste dag doen we een tour over Sunset Boulevard, door Beverly Hills, langs het Beverly Hills Hotel (Hotel California!) en parkeren de wagen voor het laatst met veel moeite in een doodlopende straat in Venice Beach met de neus tegen de boulevard. Hier komt onze reis op zijn eind. Verder gaat de weg niet.

Strand van Venice beach in Los Angeles waar een rondreis camper West Amerika vaak eindigt.
Baywatch vibes op het strand van Venice Beach. Pamela is in geen velden of wegen te bekennen

Lunchen in Venice Beach doe je bij deze leuke plekken.
Lees ook: op reis naar San Diego.

Leuke rondreizen met een camper in West-Amerika regel je o.a. bij:
333travel
Van Verre
Riksja Travel

Tips voor een rondreis per camper door West-Amerika

  • Zorg dat je altijd dekens of slaapzakken in de camper hebt. Hoe heet het ook is op het afhaalpunt, ’s nachts kan het afkoelen.
  • Neem ruim voldoende tijd voor Yellowstone.
  • Als je de naam Antelope Flats in je navigatie zet wanneer je bij Teton Range bent, stuurt deze je precies op het juiste moment van de hoofdweg af om na een paar minuten aan te komen bij enkele historische boerderijen van mormoonse pioniers.
Tijdens het rReizen met een camper door west amerika parkeer je de camper op de mooiste plekken
  • Denk bij een camperrondreis vooruit bij het doen van inkopen. Je koelkast is anders snel leeg.
  • Reserveer de meeste campings vooraf. Je kunt onderweg weliswaar niet eenvoudig van je plan afwijken, maar daardoor overnacht je wel op de mooiste plekken in de parken en hoef je niet uren te rijden voor het dichtstbij gelegen alternatief. Wat op zichzelf al heel veel tijd bespaart.
  • Laat in de steden je camper op de camping staan en neem een Uber, huur een auto voor de dag, gebruik desnoods het openbaar vervoer, ga fietsen, boek een excursie, maar laat je camper staan.
The View Campground, een camping voor campers die rondreizen door West-Amerika
Er zijn niet meer dan 40 plekken op The View Campground in Monument Valley. Reserveren is dus een must

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Is een rondreis met een camper door
West-Amerika iets voor jou?

Foto’s door: Kees Bikker en Youri Dijkman

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven