TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
tips voor een vakantie in Bourgondie

25x tips voor een vakantie in Bourgondië, Frankrijk

Bourgondië heeft de pech nogal eens genegeerd te worden, want de reis naar Frankrijk gaat immers naar het zuiden. Jammer, want de streek van de Pinot Noir en Chardonnay, en niet in de laatste plaats het goede leven, is de moeite waard. Bourgondië is middeleeuws mooi met hier een kasteel, daar een abdij en vooral heel veel in slaap gevallen dorpjes, waar je in de schaduw van platanen kunt genieten van het lome leven, terwijl de tannine over je tong rolt. Voilà, Bourgondië ontkurkt. Lees verder en ontdek leuke tips voor een vakantie in Bourgondië.

25x leuke tips voor een vakantie in Bourgondië, Frankrijk

5x wijn proeven

Kabouterkavels en wijnreuzen

De beste wijn komt uit Frankrijk, vinden de Fransen. Om precies te zijn uit Bourgondië, vinden de Bourgondiërs. Het land van de kabouterkavels, waar de oogst zingend wordt binnengehaald. Aan dit handgeplukte imago weigert in het bijzonder één iemand mee te werken: wijnreus Georges Duboeuf, bedenker van de grootste prstunt binnen de wijnindustrie: de Beaujolais Primeur.

wijnvelden in Bourgondië

Wijn proeven voor beginners

Hoe doe je dat eigenlijk, wijn proeven? Allereerst ruik je aan de kurk. Die mag dus niet naar kurk ruiken. Vul vervolgens een glas voor een derde deel met wijn en houd deze schuin tegen een witte achtergrond. Bekijk de kleur. Kleurloze wijn is heel jong en droog. Is de wijn amberkleurig, dan is hij mogelijk geoxideerd. Wijn moet in ieder geval altijd helder zijn.

Wat dacht je van een rondreis door Zuid-Frankrijk?

Dan volgt het onderdeel ‘ruiken’. Houd het glas stil en snuif. Draai hierna het glas rond, zodat de wijn met zuurstof wordt verrijkt en er behalve vluchtige ook andere aroma’s kunnen vrijkomen. Door kleine slokjes in de mond te nemen en deze zo’n 10 tot 12 seconden te laten circuleren, vertelt je tong wat je proeft.

wijnproeven in Bourgondië

Of ontdek de gastronomie van Normandië.

Net een schelp

Een tastevin is een zilverkleurig schaaltje, wat herinnert aan het Engels to taste. Een soort jakobsschelp waar de Bourgondiër zijn wijn uit drinkt met als reden dat het glimmende zilver in de donkere kelders de wijn veel beter weerspiegelt dan glas.

Wijngigant

Over kelders gesproken. Wist je dat de kelders van wijngigant Patriarche Père et Fils in Beaune maar liefst vijf kilometer lang is. Er liggen vier miljoen flessen te wachten om ontkurkt te worden, inclusief hele oude die je voor een zacht prijsje van 800 euro mag afstoffen en soldaat maken.

wijnkelder
pixabay

Château du Clos de Vougeot

Hoe noordelijker, des te lekkerder (sorry ‘eleganter’) de wijn. En des te mooier het landschap! Hoogtepunt vormt la Château du Clos de Vougeot, een door wijngaarden omsloten kasteel aan de Routes des Grands Crus.

Ook leuk: een stedentrip naar Parijs. Lees hier tips voor als je met kinderen naar Parijs gaat.

5x en route

Route des Grands Crus

Eerst even afspreken wie de Bob is en dan instappen voor een prachtige autoroute langs de wijngaarden. De Route des Grands Crus is de bekendste wijnroute in Bourgondië en doorkruist 38 wijndorpjes van de Côte de Nuits en Côte de Beaune, tussen Dijon en Beaune en dan tot Santenay. Laat je GPS maar uit, want deze 60 kilometer lange route wordt overal aangegeven met borden. Nog tips om te stoppen? Ik vrees dat je vaker stil staat dan rijdt, want de Route des Grands Crus voert langs de mooiste wijngaarden.

dorpjes in Bourgondië
Irancy Pixabay

Ontdek nog andere mooie autoroutes door Frankrijk.

Tour de Bourgogne

La Voie des Vignes. Deze droomroute laat je fietsend kennismaken met de glooiende wereld van de kleine stenen muurtjes en prestigieuze wijngaarden. De lengte valt mee: 22 kilometer, het hoogteverschil ook: 221 meter. Dorst? Je komt langs fraaie appellations: Beaune, Pommard, Volnay, Meursault, Puligny- Montrachet, Chassagne-Montrachet en Santenay.

wijngaard
Pixabay

Langs een oud jaagpad

Nog een fietstip: langs het Canal de Bourgogne, van Dijon naar Auxerre, ligt over de volledige 212 kilometer van het kanaal een oud jaagpad. Hier geen getoeter van auto’s, die zijn niet toegestaan.

fietsen tijdens een vakantie in Bourgondië

Pelgrimage

Doe als de pelgrims in hun reis naar Santiago en ontdek Bourgogne te voet. Dat lukt hier uitstekend, want de wijnstreek telt maar liefst 6.000 bewegwijzerde wandelpaden. Ze doorkruisen het massief van de Morvan, maar komen ook langs wijngaarden en de oevers van de Loire.

Maak een roadtrip langs de Franse Atlantische kust!

Varend

Huur een kanaalboot (bijvoorbeeld in Venarey) en vaar het Canal de Bourgogne af. Het kanaal is 241 kilometer lang en telt (een gewaarschuwd mens telt voor twee) 189 sluizen. Onderweg vaar je langs vele bezienswaardigheden met als bekendste: de Abdij van Fontenay, uitgeroepen tot Werelderfgoed van Unesco. De abdijkerk – gebouwd tussen 1139 en 1147 – is de oudste cisterciënzer kerk die nog bestaat in Frankrijk.

5x steden

Beaune

De mooiste stad van Bourgondië is Beaune, wereldberoemd door haar Hôtel-Dieu des Hospices, het museum over het hospitaal voor de armen, uit 1443 met mozaïeken dakbedekking. La Moutarderie Fallot, een museum over het mosterdzaadje, kun je overslaan (geeuw). Wel leuk: een stadswandeling maken en neerstrijken op de vele terrasjes van Petite Place Carnot na eerst te hebben gewinkeld.

beaune vakantie in Bourgondië
hospice van Beaune

Dijon

De hoofdstad van Bourgondië is veel groter dan Beaune. Minder pittoresk, kortom een echte stad met echt verkeer. En dat is best lekker na een week wijn proeven tussen de wijngaardslakken. Must do: shoppen! Goed, Dijon is modern, maar heeft ook heus zijn oude straatjes. Wie bij het plein Place de la Liberation naar beneden loopt, stuit op het historisch hart van de mosterdstad met middeleeuwse vakwerkhuizen, kerken en 18e-eeuwse herenhuizen.

Ook een stedentrip naar Marseille is de moeite waard.

Auxerre

Auxerre heeft een naam hoog te houden. De stad aan de rivier de Yonne staat namelijk al heel wat jaartjes bekend als een van de mooiste steden in Bourgondië. Oordeel zelf. Kuier door het historische centrum met zijn middeleeuwse stadsmuren, vakwerkhuizen, gezellige winkelstraatjes en restaurants.

auxerre tijdens een vakantie in Bourgondië
Auxerre, Yonne

Wil je naar een Frans eiland? Lees hier wat er te doen is op Corsica.

Tournus

Tournus (spreek uit Toernu) ligt op zo’n acht uur rijden vanuit Nederland, dus veel vakantiegangers kennen de stad als tussenstop naar het zuiden. Weet je nog? Kortom: uitstappen, benen strekken en vooral veel langer blijven dan een stop-over! Al was het maar voor de lekkere restaurantjes die de stad rijk is.

Semur-en-Auxois

Hier word je blij van. Semur-en-Auxois is namelijk een prachtig middeleeuws stadje in het westen van Côte-d’Or. Vier torens, daaronder zandkleurige huizen met lichtblauwe luiken, een meanderend riviertje – de Armançon – waar je keien op de bodem ziet glimmen en visjes ziet wegschieten. Ik noteer: drie nachtjes.

Ontdek hier nog andere leuke steden in Frankrijk.

5x eten en drinken

Specialiteiten van de streek

Streekgerechten. Tricky. Zeker in deze regio, die behalve om zijn wijnen bekend staat om zijn wijngaardslakken. Vileine kaasjes vind je er ook in overvloed. En foie gras natuurlijk, maar ook coq au vin: de in wijn (en wát voor wijn) gebraden haan en boeuf bourguignon, beurre blanc en courgette fleur. Leg het witte linnen alvast maar op je schoot.

kaas in Bourgondië

Zwartebessenlikeur uit Dijon

Mosterd komt uit Dijon, maar ook de vermaarde zwartebessenlikeur, de Cassis de Dijon. Eigenlijk mag het drankje nergens anders gemaakt worden dan in Dijon, ook al trekt Europa deze regel in twijfel. Leuk souvenir in ieder geval.

Lunchen in een schaduwrijke tuin

Ik at ooit in Le Jardin des Remparts (Beaune), een restaurant in pasteltinten met schaduwrijke tuin, waar chef-kok Christophe Bocquillon allerlei lekkers uit zijn hoge koksmuts tovert, waaronder taartjes van vergeten groenten en gevulde duif met jus van koffie. Ik genoot van de entourage. Naast me zat een ouder echtpaar. Mevrouw had een hondje op schoot. Achterin dineerde Karl Lagerfeld, maar dan de Simon Vinkenoog-variant.

Verlaat het vaste land voor een bezoek naar Corsica, de parel van de Middellandse Zee.

Dineren met époisses toe

Castel de Très Girard (Morey-Saint-Denis). Gelegen aan de Route des Grands Crus met een imponerende wijnkaart en kaascollectie. Bestel zeker een époisses, dé kaas van Bourgondië.

hapjes Bourgondië

Alles biologisch

Aardbeienjam zonder toevoegingen. Die krijg je te proeven in de keuken van tortelduiven Isabelle en Sylvain Olivier, een stel dat een boerderij runt waar louter streekproducten worden gemaakt, inclusief de onvermijdelijke aardbeienjam. Ik noteer ijverig en proef me suf. “Heb je onze zelfgemaakte crème de cassis al op de foto?”, vraagt Sylvain. Achttien procent nostalgie. Ook proeven? Kom langs bij het schattige kleine winkeltje van Ferme Fruirouge in Nuits-Saint-Georges.

aardbei

Dit zijn mooie stranden op minder dan 3 uur vliegen.

5x kastelen

Château de Ratilly

In het zuiden van het departement Yonne, in de gemeente Treigny, vind je een kasteel met spierballen. Tijdens de godsdienstoorlogen diende het als toevluchtsoord voor Hugenoten. En tegenwoordig wordt het beheerd door de familie Pierlot, die zich hebben gestort op de renovatie en nu een succesvolle pottenbakkerij runnen in het kasteel.

ratilly kasteel
Ratilly

Château de Tanlay

Al sinds het einde van de 17e eeuw is dit sprookjeskasteel omringd door een slotgracht en kasteeltuin, inclusief nimfenbron in eigendom van de Markies van Tanlay. Je kunt het kasteel bezoeken (behalve op dinsdag). Gedurende de rondleiding hoor je de vloerdelen kraken en de antieke hemelbedden zuchten. Het kasteel ligt aan het Canal de Bourgogne, dus aanmeren maar!

Château d’Ancy-le-Franc

Tussen heuvels en kanalen, van de Tonnerrois tot La Puisaye, is de loop van de Yonne bezaaid met elegante buitenhuizen. Een daarvan is het Château d’Ancy-le-Franc, een renaissancekasteel met een prachtig interieur vol muurschilderingen en een indrukwekkend binnenhof. Vergeet Versailles, rijd gewoon rechtstreeks naar Ancy-le-Franc.

Ook leuk: een vakantie naar Albanië.

Château de Sercy

Kleiner, stoerder en misschien wel spannender dan de andere kastelen. Château de Sercy uit de twaalfde eeuw ligt aan een meer met eeuwenoude bomen. Kijk hoe ze vroeger kookten, want de keuken is nog in originele staat.

kasteel frankrijk
Château de Sercy

Château de Saint-Amand-en-Puisaye

Wat is dat toch met kastelen dat je nieuwsgierig wordt naar zijn bewoners. Niet de huidige, maar die uit lang vervlogen tijden. Hoe kleedde men zich toen, wat aten de edellieden, hoe klonk het binnen, de hofhouding, het ruisen van de jurken. Château de Saint-Amand-en-Puisaye uit 1530 is er ook zo een, zo’n kasteel die je wilt binnentreden om eindeloos weg te dromen.

Zoek ook vast naar accommodaties voor je vakantie in Bourgondië:

Booking.com

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Zie jij een vakantie in de regio Bourgondië in Frankrijk zitten?

Tekst door Nicolline van der Spek, Beeld via Pixabay, header (c) Unsplash – Liam Heywood

Deel dit blog ↓

TripTalk Magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven