TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Vakantie naar Zuid Frankrijk

Een vakantie naar Zuid-Frankrijk

Het is najaar en we hebben nog wat vrije dagen die opgenomen moeten worden. Ik pak mijn bucketlist boekje erbij, waarin ik van alles opschrijf wat ik ooit voorbij  heb horen komen. Als ik in een film, boek of documentaire wat zie, waarvan ik denk, dat is een geweldige plek. Dan krijgt dat een plaats in mijn boekje. We gaan op vakantie naar Italië, maar reizen via Zuid-Frankrijk.

Zo kan een vakantie naar Zuid-Frankrijk zijn

Thuis maak ik globaal een route, de koffers worden gepakt en in de auto geladen en de reis kan beginnen. Op vakantie naar Italië maar via Zuid-Frankrijk. Vanaf Zuid-Frankrijk zetten wij de navigatie voor de rest van de vakantie op snelweg vermijden. Hoewel het op de snelweg natuurlijk goed opschiet, is het nou niet dat ik zeg: wat is het hier mooi. 

We rijden door een bebost gebied, met de ramen open als ik denk dat ik wat hoor. Ik vraag aan Ferrie, mijn man, om even te stoppen. Nadat we de auto een stukje verderop geparkeerd hebben, stappen we uit en luisteren samen of we weer wat horen. En jazeker, we horen burlende herten. Het is de bronsttijd, dus dat is heel goed mogelijk. We besluiten een stukje richting het geluid te lopen. Het is tenslotte vakantie en we maken onze eigen planning. 

Bronstijd in Zuid-Frankrijk

Langzaamaan lopen we steeds dieper het bos in. Af en toe stoppen we om te horen waar het geluid vandaan komt. Zodra we weer wat horen, bepalen we onze route. Het geluid komt steeds dichterbij en nu horen we ook geweien die tegen elkaar aan worden geduwd. Als we weer even stil staan horen we geritsel.

Krijg meer inspiratie voor een vakantie naar Frankrijk.

We kijken opzei en zien een hert naar ons kijken, met allemaal kleine wilde zwijnen om haar heen. Wat zijn ze schattig, zoals ze met hun neus in de aarde wroeten. Zich helemaal niet bewust dat wij staan te kijken. Wat een plaatje. Toch gaan we na een paar minuten weer verder, opzoek naar de mannetjes herten. Uiteindelijk komen we bij een open veld in het bos en daar staan de kerels dan. Met hun diepe burl en stoer gedrag proberen ze indruk te maken op de vrouwtjes. Wat is de natuur toch indrukwekkend.

Bronstijd herten in Zuid-Frankrijk

Omdat we niet de hele dag in het bos kunnen blijven, gaan we weer terug op zoek naar de auto. Dat is nog een hele speurtocht, want we hebben allebei helemaal niet opgelet waar we heen liepen. Gelukkig is Ferrie zijn richtingsgevoel niet verkeerd en samen vinden we de weg terug. Dat is weer een meevaller.

Of wat dacht je van een roadtrip langs de Franse Atlantische kust?

We gaan onderweg naar Menton. Hier is het startpunt van de legendarische autoroute Grande Corniche. Via booking.com zoek ik even een leuke appartement , zodat we een slaapplaats hebben voor vannacht. Ik kom uit bij Villa Jacky in Menton. Een B&B. We stellen onze navigatie in en we gaan weer op weg.

Herten in Zuid-Frankrijk

We moeten nog een stukje naar Menton, maar het is nog net licht als we daar aankomen. Gelukkig, want vanaf de parkeerplaats is het toch even zoeken naar het juiste adres. Uiteindelijk vinden we een stenen trap naar boven en via een tuindeur zouden we goed moeten zitten. Hoewel de deur open staat, komt er niemand als we roepen.

Lees hier meer over een rondreis door Zuid-Frankrijk.

We kijken even rond in de tuin, waar de citroenen en mandarijnen talrijk aan de bomen hangen. Ook zitten er veel soorten vogels in ruimen kooien, dus we vervelen ons niet. Uiteindelijk komt de vrouw des huizes toch aangelopen en na wat excuses dat ze ons niet gehoord heeft gaan we via een trapje buitenom, naar een kelder.

Hierin zit een mooi appartement, met badkamer en keukentje. Helemaal niks mis mee. Omdat we geen zin meer hebben in uitgebreid te eten, lopen we even naar de Mac en doen we ons te goed aan een snelle hap.

De bergen in tijdens een vakantie naar Zuid-Frankrijk

De volgende morgen is het mooi weer en we rijden naar het beginpunt van Grande Corniche. Een bergweg tussen Nice en Menton. Tussen deze twee plaatsen lopen drie van deze wegen. Het laagst gelegen is de Corniche Inférieure. In het midden ligt de Cornice Moyenne. Deze is tussen 1910 en 1928 aangelegd , nadat de onderste route te druk werd.

Lees ook onze tips voor een vakantie in Bourgondië.

Helemaal bovenaan ligt de Grande Corniche. Dit is tevens ook de bekendste van de drie. De Romeinen legde hier Via Aurelia aan. Deze werd voor de legers van Keizer Augustus aangelegd om uitbreiding van het Romeinse Rijk naar het westen mogelijk te maken. Vele jaren later maakte Napoleon de weg breder om zijn leger te verplaatsen. De Grande Corniche is vaak gebruikt voor (auto)commercials en de openingsscène van de James Bond film Golden Eye is hier opgenomen.

Maar ook voor de film To Catch a Thief met Grace Kelly en Carry Grant werden hier opnames gemaakt. Helaas verloor Grace Kelly op 13 september 1982 in een van de vele haarspeldbochten de macht over het stuur na een beroerte, waarna ze het ravijn inreed. Dit kostte haar een dag later het leven en haar dochter Prinses Stéphanie raakte zwaar gewond. 

Roquebrune-Cap-Martin in Zuid-Frankrijk

Wij besluiten in Menton te beginnen bij de Grande Corniche en dertig kilometer verderop in Nice via de Cornice Moyenne terug te rijden naar Menton. Het is een prachte route vol bochten en mooie uitkijkpunten, waar je zeker even moet stoppen. Je hebt een prachtig uitzicht over het vlakbij gelegen Monaco. Onze eerste stop is in het mooie plaatsje Roquebrune-Cap-Martin.

Op het hoogste punt vind je op 300 meter boven zeeniveau een middeleeuws kasteel uit 970. Via leuke smalle straatjes loop je naar boven. Bij het kasteel nemen we wat lekkers en wat te drinken en we genieten van het uitzicht op de Côte d’Azure. We begrijpen meteen waar de naam vandaan komt, want zo blauw heb ik het water zelden gezien.

Op vakantie in Zuid-Frankrijk

Hierna vervolgen we de weg tot in La Turbie. Het is een gezellig dorp met veel bloemen. Je hebt een fantastisch uitzicht over Monaco en de twee lager gelegen dorpen Cap Ferrat en Eze. We wandelen wat door het dorpje en genieten van de zon. Ook lopen we naar de Trophée d’Auguste.

Dit zijn de mooiste autoroutes door Frankrijk.

Deze kan je niet missen. Dit Romeins monument is hier 2000 jaar geleden neergezet als herinnering aan de opmars van Keizer Augustus. Daarna zoeken we de auto weer op en rijden verder. Net na La Turbie, vind je de plek waar Grace Kelly het ravijn inreed. Hier vinden we ook een gedenksteen en natuurlijk maken we ook hier even een stop.

Hierna maakt de weg een geweldige klim richting Col D’Eze met een mooi uitzicht op de vallei van Vésubie en de Var. Aangekomen in Nice draaien we om en rijden we via de lager gelegen bergweg terug en komen we via de dorpjes waar we eerst op neerkeken uiteindelijk weer aan in Menton. Wij begrijpen helemaal waarom dit een van de mooiste autoroutes van Europa is.

Monaco

Onze reis gaat verder richting Italië, maar we moeten natuurlijk even stoppen in het dure Monaco. We vergapen ons aan de enorme jachten in de haven, de vele sportwagens en blingbling-winkels. We kunnen ons niet voorstellen dat hier 1 keer per jaar Formule 1 wagens doorheen racen, want in onze beleving is daar helemaal geen plaats voor.

De haven in Monaco tijdens een vakantie naar Zuid-Frankrijk

Toch zijn we ook weer snel uitgekeken in Monaco. Aan ons is dit staatje niet echt besteed. Als je van dure auto’s houdt dan zit je hier goed, maar veel meer is er niet echt te zien vinden wij. Dus al snel zitten we weer in de auto, om het laatste stuk naar Italië af te leggen.


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Zou je op vakantie willen naar Zuid-Frankrijk?

Tekst en beeld door Judith Litjens

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven