TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
willemstad curaçao

Willemstad, Curaçao: Trappen, schakelen en sturen op de e-bike

Het historische centrum van Willemstad in Curaçao staat sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Dit gedeelte en de haven tellen meer dan 800 monumenten. TripTalks Jiska Kroon ontdekte de wijken Punda, Otrabanda, Scharloo en Pietermaai per e-bike.

Op de e-bike door Willemstad, Curaçao:

“Fietsen? Door het snikhete Curaçao?”, hoor ik mijzelf hardop denken aan een van de ontbijttafels in het restaurant van het allernieuwste Corendon Mangrove Beach Resort. Met een groep reisagenten, journalisten en influencers zijn we een paar dagen proefslapen in het resort. Een medewerker van Corendon vertelt zojuist dat we deze ochtend een tour krijgen door het historisch gedeelte van Willemstad. Op een e-bike dus.

Ontdek meer over het eiland: Alle tinten Curaçao.

“Leuk, op een elektrische fiets door Willemstad, Curaçao”, roept een overenthousiaste mede-proefslaper. “Beter dan in een tourbus met airco én mondkapje.” Ze heeft gelijk. Vol goede moed lopen we naar de receptie van het resort, waar zich een select groepje proefslapers heeft verzameld. Buiten staan de stoere e-bikes al klaar. Na een korte uitleg – want we willen niet met twaalf man met 25 kilometer per uur uit de bocht vliegen – is het tijd om te vertrekken. “Vergeet de helm niet”, roept Tirza Statia, een van onze gidsen van Curaçao Tourist Board. Ach ja, ook nog een helm, warm gaan we het toch wel krijgen.

fietsen willemstad

Wat direct opvalt tijdens de rit, is het aanzicht van de vele vlaggetjes in het straatbeeld. Het blijkt vlaggetjesdag, in de volksmond Dia di Bandera, te zijn op Curaçao. Op 2 juli wordt op het eiland gevierd dat die dag de Eilandsraad voor de eerste keer zitting nam en daarmee de autonomie van het eiland bevestigde. Niet alleen op straat, maar ook op auto’s en andere plekken wappert de Curaçaose vlag druk in de warme wind. 

Lokale gidsen

We stoppen bij de Koningin Emmabrug, ook wel Pontjesbrug genoemd, de enige drijvende houten draaibrug ter wereld. De constructie is gebouwd in 1888 en verbindt de wijken Punda en Otrabanda met elkaar, de twee delen van de historische binnenstad. Met een lengte van 168 meter heb je een weids uitzicht over de gekleurde huisjes van de Handelskade, waar Curaçao onder andere bekend om staat. Het is hier een komen en gaan van schepen en boten. Om dit in goede banen te leiden, gaat de Koningin Emmabrug gaat zo’n dertig keer per dag open. 

emmabrug

De gekleurde huisjes dienden vroeger als pakhuizen. Tegenwoordig huizen er restaurants en winkeltjes. Het gele Penha-gebouw uit 1709 was het eerste handelsgebouw van Curaçao. Deze kleur is overigens niet geheel toevallig: geel werd in Curaçao geassocieerd met rijkdom. Gids Tirza vertelt dat gouverneur Bikker veel last had van migraine. Zonlicht weerspiegelt makkelijker op witte gebouwen, wat zijn hoofdpijn versterkte. Om deze reden kwam de gouverneur met een nieuwe wet: iedereen op het eiland mocht zijn huis verven in een kleur naar keuze. Niet veel later kwamen inwoners na zijn dood erachter dat de gouverneur eigenaar was van de enige verffabriek op het eiland.

Lees meer over een vakantie naar Curaçao met allerlei tips.

Voordat we onze route willen vervolgen, worden we snel nog even op de foto gezet door de lokale media van Curaçao. Sinds de coronacrisis zijn wij de eerste toeristen op het eiland, voor veel inwoners een heugelijk feit. “Het eiland draait grotendeels op toerisme”, zegt gids Tirza. Ze moedigt bezoekers dan ook aan om het eiland te ontdekken met lokale gidsen. Volgens haar wordt Willemstad, dat zo’n 160.000 inwoners telt, soms het ‘Amsterdam van het westelijk halfrond’ genoemd vanwege de Hollandse architectuur. Toch zie je ook de Portugese en Spaanse bouwstijl terug. Op sommige plekken voeren neoclassicisme en barokarchitectuur de boventoon.

willemstad curaçao

Benieuwd wat je allemaal nog meer kunt doen op Curaçao?

Francis Sling

We fietsen verder door de wijk Otrabanda, waar we de straatkunst van lokale artiesten bewonderen. Otrabanda was een van de belangrijkste culturele en commerciële plekken op het eiland. In de 18e eeuw was de wijk thuisbasis voor de president van Bolivia, Simón Bolívar, en de bekende militair Pedro Luis Brion.

Op de hoek van de Emmastraat en Hoogstraat vind je de muurschildering Sunu van Francis Sling. Een beeldend kunstenaar die van 2000 tot 2004 aan het Grafisch Lyceum in Amsterdam studeerde. In Willemstad kom je veel werken van hem tegen. Zijn centrale thema: het dilemma van iemand liefhebben en jezelf daarbij niet verliezen. “Straatkunst voorkomt dat jongeren graffiti spuiten op vervallen gebouwen”, vult Tirza aan. Andere imposante muurschilderingen zijn van onder andere Jhomar Loaiza, Sander van Beusekom, Garrick Marchena en Merly Trappenberg. Straatkunst wordt gevierd tijdens het jaarlijkse festival Kaya Kaya. Inwoners komen dan samen om alles te bewonderen onder het genot van muziek en lekker eten. Want ook dat laatste kun je op Curacao naar hartenlust.

streetart curacao
street art curaçao

Voorbij de Hoogstraat moet er een korte klim worden gedaan, omdat de weg zich vervolgt via een heuvel. We voelen direct dat de elektrische fiets een fijn ‘duwtje in de rug’ geeft. Op het midden van de heuvel besluit ik af te stappen en nog een foto te maken, wat niet helemaal handig blijkt te zijn. Een e-bike is onder andere door de accu en motor minder wendbaar en redelijk zwaar om te tillen. Onderweg komen we nog een aantal opvallende gekleurde trappen tegen, perfect voor een Instagram-waardig kiekje. “Zullen we even een foto maken?”, zegt een van de influencers, die hoogstwaarschijnlijk niet eerder met zo’n oververhit hoofd heeft geposeerd. 

Welvarend

Onze weg vervolgt naar de Breedestraat, waar we stoppen voor de Basiliek Santa Ana. Deze rooms-katholieke kerk werd in 1975 door paus Paulus VI tot basilica minor verheven en functioneert tevens als de co-kathedraal van het Bisdom Willemstad.

Het is niet een echte kathedraal, maar de kathedraal op Curaçao wil je zien!

Na Otrabanda belanden we in Scharloo, een buurt waar veel Joodse gezinnen woonden. We staren enkele minuten naar de voorgevels van huizen, waar vele versieringen prijken. Families verwerkten deze versieringen in hun woningen, om zo aan te tonen hoe welvarend ze waren. We maken nog een stop bij Kas di Batrei en bewonderen de gevel die verdacht veel weg heeft van een taart. Dit blijkt te kloppen, zo beaamt ook gids Tirza: de gevel is in deze vorm gebouwd als ‘cadeau’ van een echtgenoot aan zijn vrouw. De liefhebbende man zou op hun bruiloft zowaar de bruidstaart zijn vergeten. Ook in Curaçao gaat liefde dus door de maag.

Authentieke gebouwen

Verandering van spijs doet eten, we fietsen daarom verder door Pietermaai, vernoemd naar de architect Pieter de Maai. Een karakteristieke wijk die na jaren van verval weer langzaam in ere wordt hersteld. Met name door de vestiging van enkele gerenommeerde restaurants en uitgaansgelegenheden is Pietermaai voor zowel locals als toeristen een populaire plek om uit te gaan. Door de vele leuke en hippe tentjes in authentieke gebouwen kun je hier in het weekend ’s avonds uitstekend barhoppen.

e-bike willemstad curaçao

In Punda stoppen we nog even bij de Mikvé Isreal-Emanuel, de oudste synagoge in Noord- en Zuid-Amerika. Volgens een traditie ging men vroeger te voet naar de dienst, omdat er geen gebruik kon worden gemaakt van transportmiddelen. Ook niet van e-bikes. Wij trappen druk verder en komen aan bij de kade aan de Sint Annabaai, die als haven dient, waar we het gratis veerbootje terug naar Otrabanda pakken.

De baai is van nature erg diep en daardoor ideaal voor grote schepen. De naam Punda komt overigens oorspronkelijk van het Spaanse woord la punta, wat punt betekent, en verwijst naar de vorm van de haven. Verder vind je in deze wijk ook Fort Amsterdam, de zetel voor de Curaçaose regering.

Even relaxen? Check dan deze 12 leuke stranden op Curaçao.
Check ook deze stranden op Aruba.

Op de fietstocht terug naar het resort maken we onze laatste stop bij Koningin Wilhelminapark. Vroeger kwamen hier vrouwen en kinderen samen, nu schreeuwen de letters ‘Dushi’ en ‘Curaçao’ in de inmiddels gloeiende middagzon om de meest toeristische foto van Willemstad. Als een volleerd e-biker stap ik na deze laatste stop voldaan weer op mijn fiets en concludeer dat het toch wel een hele leuke – of beter gezegd dushi – eerste ervaring was: zowel de e-biketour als het ontdekken van het historisch centrum van Willemstad.

‘Zoet’ Curaçao

Dushi, het meest gebruikte woord op Curaçao, betekent letterlijk ‘iets lekkers’. Bijvoorbeeld lekker eten lekker of een aantrekkelijk persoon. Het woord komt uit het Papiaments, dat zich het best laat omschrijven als een mengelmoes van Spaans, Nederlands, Engels, Frans, Portugees en Afrikaanse talen. Dushi kan ook verwijzen naar het Spaanse woord dulce, dat zoet betekent.

Boek een van deze hotels op Curaçao om je vakantie compleet te maken.
Ook in het hotel verblijven waar Jiska verbleef? Bekijk het hotel.

Aanbiedingen naar Curaçao:

Hier moet je langs met de e-bike in Willemstad, Curaçao:


Nog meer handige tips voor Curaçao:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een hotel op Curaçao
3. Reis nog voordeliger en boek je vliegticket samen met een hotel
4. Boek een complete vakantie bij TUI of Corendon


Dit vind je misschien ook leuk:

En, iets voor jou om met de e-bike door Willemstad Curaçao te fietsen?

Beelden: Jiska Kroon en Curaçao Tourist Board

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

2 gedachten over “Willemstad, Curaçao: Trappen, schakelen en sturen op de e-bike”

  1. Jacqueline van nistelrooij

    hallo,
    wij gaan komende zomer naar curaçao en zouden graag een fietstour met gids wollen ondernemen. we zijn een gezin met 2 kinderen leeftijd van 18 en 15 jaar. is dit mogelijk. het reisverslag
    met de e bike door willemstad is erg leuk maar kan dit nergens boeken. misschien kunt u ons helpen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven