TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
waterparadijs Bonaire

Bon bini Bonaire, het ultieme waterparadijs

De mooiste en warmste gemeente van Nederland? Bonaire natuurlijk. Dit relaxte eiland van de Nederlandse Antillen in de Caribische zee is een waar zwem-, snorkel- en duikparadijs. Het is er altijd mooi weer en je kunt er heerlijk eten. Aan de waterkant natuurlijk. What’s not to like!

Na een overstap op Aruba komen we in de avond aan op het vliegveld van Bonaire, gelegen tegen de hoofdstad Kralendijk. We gaan relatief snel door de douane, want we betaalden de toeristenbelasting van 75 Amerikaanse dollar al online. Buiten staat iemand van onze accommodatie Grand Windsock Bonaire te wachten en brengt ons naar onze nabijgelegen poolvilla. Een huurauto met vierwielaandrijving staat klaar. Daar verkennen we later het eiland mee. 

Kleurrijke smeltkroes

Onze eerste dag doen we rustig aan en gaan we na de lunch naar Kralendijk. Daar krijg je direct vakantiekriebels. Overal zie je vrolijke kleuren en een gemixte bevolking. Het is hier één grote smeltpot van onder andere Nederlanders, Engelsen, Canadezen, afstammelingen van slaven, Curaçaoënaars en Spaanstalige volken uit de buurt.

Muurschildering Kralendijk
Magazines cover inclusief nummer 17


Dit artikel verscheen eerder in TripTalk magazine

TripTalk magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Neem nu een abonnement op ons reismagazine en profiteer van 1 GRATIS NUMMER!

De authentieke bevolking is ook nog aanwezig en te herkennen aan de getooide indiaan op de voorgevel van hun huis. Hordes toeristen uit cruiseschepen zijn ook niet te missen. Koud van hun schip worden ze getrakteerd op een gezellig marktje bij de haven, met souvenirs, juwelen, schaafijs, Indisch eten en andere leuke kraampjes.

Als ze weer aan boord gaan, wordt het marktje opgedoekt. Een bijzonder ritueel. Het ongelooflijk heldere water in de haven lonkt, waar we van allerlei visjes zien. Opeens doemt een groep grote vissen op, die loom heen en weer zwemmen langs de kade. Ze bedelen elke dag rond deze tijd, vertelt een local ons. Als ze niets ontvangen, gaan ze weer naar zee. Te mañan: tot morgen!

Lees hier nog meer tips voor Bonaire.

Place to be

Tijd voor wat shoppen en happen. We slaan rechts af bij de haven en lopen het winkelgebied van Kralendijk in, tussen Kaya Grandi en Kaya J.N.E Craane. Leuke shops, charmante kleding en o, hoe heerlijk, een fantastisch ijswinkeltje. De fleurige kleding past zo goed bij dit vrolijke eiland, voor ik het weet, schaf ik een jurkje aan.

Winkelgebied van Kralendijk

We laten het winkelgebied achter ons en keren terug naar de kade. Daar komen we bij een pier met terras. Karel’s Beach Bar is de place to be als je een mooie zonsondergang wilt zien in een romantische setting. Met palmbomen, gezellige zitjes en statafels, een bar met rieten parasols en uitzicht op zee, de cruisehaven en een haventje. In de verte zien we in het water, vlak bij de dobberende jachten en zeilboten, het lokale waterpoloteam oefenen. Wat een privilege om zo je sport te mogen beoefenen.

Karel's Beach Bar op Bonaire

Het regent vissen

We verlaten het prachtige uitzicht en de gezellige beachbar en drentelen langs de kade naar onze eetafspraak. Met de vrolijke en aardige bediening van restaurant It Rains Fishes. We kijken uit naar de sesame-seared tuna en worden niet teleurgesteld. Of je dit nu neemt als voor- of hoofdgerecht, je blijft meer willen.

Dit zijn de beste en leukste restaurants op Bonaire.

Natuurlijk kun je ook een van de andere visvariaties nemen, het restaurant heeft daarvoor een leuke formule. Lekker eten met een geweldig uitzicht op zee. Ook nadat de zon helemaal onder is, blijven we er nog nagenieten. Daarna zoeken we de lekkere bedjes op in de ruime slaapkamers van ons resort. 

Ontbijt with a view

De volgende ochtend ontbijten we in de leukste ontbijtstek van Bonaire, The Beach, aan de overkant van Grand Windsock Bonaire. Wat een knusse plek, met Ibiza vibes. Je kunt hier ontbijten onder leuke afdakjes aan zee, maar ook blijven hangen op de ligbedden en je laten verwennen met lekkere drankjes en snacks van de bar.

Na een lange dag kun je hier goed licht dineren en genieten van de zonsondergang. Een perfecte stek om optimaal vakantie te vieren op Bonaire. Krijsende meeuwen maken het plaatje af. Pluspunt in de ochtend: ze hebben yoghurt met vruchtjes en een lekkere omelet. 

Locals op Donkey Beach 

De grootste attractie van het eiland is absoluut het water en alle activiteiten die je daarop kunt doen. Wat dacht je van snorkelen, duiken, kite- en windsurfen, zwemmen, kajakken, zeilen, varen. We gaan eerst strandhoppen en zwemmen en snorkelen.

Kralendijk

We beginnen bij Donkey Beach. Hier vind je in het weekend de lokale bevolking op het strand van koraalstenen. De plekken onder de beroemde divi divi bomen, die als een parasol over het zand hangen, zijn het meest gewild. Met stoeltjes, koeltassen vol lekkere hapjes en drankjes, rondrennende kids en swingende salsamuziek is het een gezellige boel. ’s Avonds wordt hier vaak gebarbecued en van een mooie zonsondergang genoten. Op werkdagen staat Tamara van de Vlugt hier met haar Cactus Blue foodtruck.

Ontdek hier de mooiste stranden van Aruba

Onderwaterwereld

We rijden een steenworp verder en vinden de parkeerplek van Te Amo Beach. Een flinke, brede strook met heerlijk zacht, wit zand, helaas zonder parasolbomen. Alleen een struikje hier en daar. We leggen onze handdoekjes neer en halen onze snorkelspullen uit de tas. We gaan visjes kijken, waarna we lui liggend lezen.

Te Amo Beach Bonaire

Wist je dat je ook goed kunt snorkelen op Tenerife?

Gelukkig staat de Stoked foodtruck er, want inmiddels lusten we wel wat. Hier kun je de heerlijkste burgers en verrassende buns halen. Net even anders dan anders. Op andere dagen tref je de Kite City foodtruck, met ongetwijfeld ook lekkernijen. Na de lunch besluiten we onze spullen te pakken en richting Sorobon Beach te gaan. We nemen de lange route, via het zuiden.

Slavenhuisjes

We rijden zuidelijk langs de westkust met haar uitgestrekte zoutvelden, die gekenmerkt worden door een witte en een vreemd paars/roze kleur. De Zoutpier is de eerste spot waar je geweldig kan duiken en snorkelen rondom het zwarte gevaarte. Even later komen we bij de slavenhuisjes bij Witte Pan. Piepkleine witte huisjes aan de zee van nog geen twee meter hoog, waarin de slaven die in de zoutpannen werkten de nacht doorbrachten.

Slavenhuisjes Bonaire

Later, in de zuidelijkste punt bij Oranje Pan, weer die kleine huisjes uit 1850. Deze keer geel, allemaal met een kleine opening als entree en een raampje. Slaven mochten alleen op zondag naar huis in het noordelijk gelegen Rincon, een nederzetting op bijna zeven uur lopen. 

Slavenhuisje op Bonaire

Kitesurfers

Na Witte Pan rol je van het ene prachtige strand naar het andere. Eerst Bachelor’s Beach, een idyllische strook zand onderaan een klif. Je kunt er met een trapje komen. Bij Pink Beach en meteen daarnaast Kite Beach staat de wind geweldig, een walhalla voor kite- en windsurfers.

Kitesurfen tegenover de zoutpannen op Bonaire

We zien er diverse mooie kunstjes voorbijschieten. Vanaf deze hoogte kun je, als je over de weg naar het oosten kijkt, het flamingoreservaat zien waar duizenden flamingo’s broeden en hun buikjes vol eten aan pekelkreeftjes.

Of wat dacht je van al deze wateractiviteiten in Zuid-Afrika?

Waterparadijs

Langs de ruwere oostkust komen we bij het windsurfparadijs Sorobon Beach. Deze plek staat symbool voor vrijheid, relaxen en hippies. Hier proef je de ultieme laid back-atmosfeer van Bonaire. Een lichtblauwe Volkswagen volgeplakt met stickers en een bewegwijzeringsbord met vrolijk gekleurde activiteiten wijzen maar naar één ding: de zee.

Oostkust van Bonaire


Langs surf- en reparatieshops en opbergruimtes komen we waar we willen zijn: Lac Bay en de hagelwitte poederzandstranden van Sorobon Beach. Links is de Hangout Beachbar. Een houten robuuste bar, met tafeltjes en stoelen, strandstoelen en ligbedden. In frisse primaire kleuren. Hier vind je een bonte verzameling hippies die het water bedwingen, families en zonaanbidders.

Sorobon Beach

We gaan zitten en bestellen een cocktail en een salade. Voor ons zien we het windsurfparadijs aan ons oog voorbijtrekken. Blauwe, rode, gele, paarse windsurfzeilen schieten van links naar rechts. Wat een heerlijke plek, ik verlang nu al naar mijn yogalesje morgenochtend. In de avond halen we bij supermarkt Van den Tweel aan de Kaya Industria, de lokale Albert Heijn, en een andere lokale supermarkt BonDiGro, wat te eten en te snacken. Het wordt salade en barbecue bij het zwembad.

Beach Hang Out Bar
Bonaire image for TCB 2018

Tip: Achter al het surfgeweld van Sorobon Beach ligt een prachtig koraalrif met dito onderwaterwereld. Loop met je snorkeluitrusting circa tien minuten door het water naar waar de zee dieper wordt. Kijk uit voor de surfers, ze kunnen niet stoppen. 

On the road

Een nieuwe dag. We trekken erop uit met onze 4×4 naar nationaal park Washington Slagbaai helemaal in het noorden. Verdwalen kun je niet op Bonaire. Er is een tweesplitsing naar het noorden: een langs de westkust omhoog en een richting het noordoosten richting Leeuwarden en Rincon. We kiezen de kustweg, omdat we gaan ontbijten bij Rum Runners.

Aan zee, met uitzicht op Klein Bonaire, een klein koraaleiland pal voor de kust, waar je met een watertaxi komt en zeeschildpadden kunt spotten. Weer onderweg stoppen we bij de beroemde duikersplek, 1000 Steps. De lange trap (geen duizend treden gelukkig) leidt naar een plaatsje met een divi diva boom. De bedreigde groengele lora’s kwetteren er lustig op los. Beneden klotst de zee robuust tegen de rotsen. Het lijkt wel meditatiemuziek. 

1000 steps Bonaire

We hebben ook veel tips voor een vakantie naar Curaçao.

Als we rechtsaf slaan naar de entree trekt een prachtig landschap aan ons voorbij met het Gotomeer, het grootste zoutwatermeer van Bonaire. Hier natuurlijk ook flamingo’s, een tafereel waaraan we gewend raken. We passeren het dorpje Rincon met kleurrijke huisjes met hier en daar het indianenteken. 

Goto meer
Bonaire image for TCB 2018

Geheime snorkelplek

Omdat we een Stinapa e-ticket hebben, kost de entree van natuurpark Washington Slagbaai twintig dollar per persoon plus auto. Het eerste stukje, naar het informatieve parkmuseum, is verhard. Daarna ga je offroad. Het landschap wordt steeds ruiger met huizenhoge cactussen en hobbelige wegen.

Washington Slagbaai

We zien vogels opvliegen en geiten voor onze neus de weg overschieten. We nemen de korte route 1 naar de westkust, naar onze geheime snorkelplek: Wayaka 1. Pal naast Wayaka 2 met een parkeerplaats, maar onzichtbaar voor de meeste toeristen. Alleen een trappetje duidt op meer.

Wayaka 1

Ook in Indonesië kun je goed snorkelen!

Hier geen geweldig strand, maar een plek waar je net je tas kunt zetten en je handdoek kunt ophangen aan de rots. En een schattige binnenzee omringd door een dijk en rotsen met een nauwe doorgang naar Wayaka 2. Er is hier niemand, waardoor we het onderwaterrijk, de pelikaan, kleine vogeltjes en tamme ‘huis-’ schildpad voor onszelf hebben. Even kijken we bij de buren. Prachtig rif, geweldige onderwaterwereld, maar erg veel mensen. Vlug terug naar onze hide out

Wayak 2

Opspattend water

We moeten dit paradijsje op tijd verlaten, want het park sluit om vijf uur. We komen langs Boca Slagbaai, een uitgestrekte baai voor het gelijknamige landhuis in koloniale stijl. Een prachtige plek voor een frisse duik. Aan de andere kant, in Saliña Slagbaai, gaan flamingo’s gebroederlijk met pelikanen op stok.

Boca Slagbaai

We nemen nog even een kijkje aan de oostkust bij Playa Chikitu. Daar bulderen opspattende golven tegen de ruige kustlijn van Bonaire. Indrukwekkend schouwspel. Na deze heerlijke dag laten we ons verwennen bij beachclub Ocean Oasis, waar Michelinsterrenchef Pascal Beeren de scepter zwaait. We gaan voor de vis van de dag met geroosterde groenten uit de Josper houtskooloven. De ware beachclub-beleving. 

Playa Chikitu

Ontdek deze heerlijke stranden voor een strandvakantie.

Kraamkamer

Vroeg uit de veren, we gaan kajakken op Lac Cai en snorkelen in het mangrovebos, de kraamkamer van de vissen in de Caribische Zee. We zakken in zuidoostelijke richting af en zien bij Kaminda Lac veel flamingo’s in een binnenzee met mangrovebossen.

Flamingo's op Bonaire

Een wild paard bedelt bij onze auto, maar we moeten snel naar het startpunt van de kajaktour. Na een korte uitleg, peddelen we over het grote, beschermde natuurgebied richting de mangrovebossen. Daar worden we omringd door dichte begroeiing en exotische wortels. Heel feeëriek.

Lac Cai mangrove

Wanneer we met een duikbril het water in mogen, treffen we duizenden kleine visjes die tussen de grote wortels van het bos krioelen. Een prachtig gezicht, een bijzondere ervaring. Daar krijgen we honger van. Na de tour rijden we naar Rincon om leguanenvlees bij Posada Para Mira te eten, waar onze koning en zijn gezin onlangs nog aten.

Heimwee

Op onze laatste dag slapen we lekker uit, hangen wat bij ons zwembadje en maken ons op om ons laatste wateravontuur te beleven. We gaan op een vijf uur durende snorkeltour met een catamaran. Nooit gedacht dat dat zo leuk zou zijn. Heerlijk weer, lui rondvaren, lekker eten en snorkelen op mooie plekken. Eerst bij het National Marine Park het water in.

Niet al te ver vliegen? Dit zijn mooie eilanden in de Middellandse Zee.

Het lijkt wel of we in één groot subtropisch aquarium terechtkomen: de beste snorkelplek ter wereld. Onder het genot van een drankje verkennen we ook nog de kust voor Klein Bonaire en ontmoeten reusachtige zeeschildpadden. Uiteindelijk gaat de catamaran op een rustige plek voor anker en wordt er een viergangendiner voor ons klaargemaakt op de barbecue. Genieten!

Schilpad bij Klein Bonaire

De prachtige zonsondergang is de kers op de taart. Voldaan en rozig kruipen we later onder de wol. Morgen verlaten we dit paradijselijke eiland. Snik.

Zeeticket

Om het water op Bonaire te betreden, heb je een zogenaamd Stinapa e-ticket nodig. Dat geldt voor duikers, surfers, kitesurfers, kajakkers, snorkelaars en andere watersporters, maar ook voor zwemmers. De e-ticket is online te bestellen en kost 40 Amerikaanse dollar. 

Bon bini

De voertaal op Bonaire is Nederlands, al verwelkomt het bordje op het vliegveld je met de tekst bon bini. Dit betekent welkom in het Papiaments, de creoolse taal die op het eiland wordt gesproken. 

Meisje op Bonaire
Bonaire image for TCB 2018

Handelswaar

Al voordat Nederlanders voet op Bonaire zetten, werd er door koopvaarders zout geraapt. De commerciële zoutwinning werd door de West-Indische Compagnie (WIC) in de 17e eeuw opgestart. De toewijzing van Bonaire aan Nederland in 1816 heeft de waarde van het zout voor de Nederlandse economie versterkt. De kunstmatige zoutpannen werden vanaf de 19e eeuw aangelegd. Tegenwoordig runt de Canadese Cargill de zoutwinning.


Zoek ook vast naar hotels op Bonaire:

Booking.com

Hier wil je zijn op Bonaire:


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Tekst: Judith Bakkers, Beeld: Judith Bakkers en Tourism Corporation Bonaire

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven