TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Straatbeeld in Gouda

Een weekend weg naar het leuke Gouda: dit kun je allemaal doen

Wie voor het eerst door het stadscentrum van Gouda wandelt, stelt hoe dan ook meteen de vraag “Waarom ben ik hier nooit eerder geweest?” Gouda is namelijk meer dan de beroemde kaasmarkt, de ouderwetste kleipijpjes en ambachtelijke kaarsen. Gouda is een romantische, kleine (maar fijne) stad waar je in een weekend verliefd op wordt en zeker naar terug wilt komen.

Dag 1 van een weekend naar Gouda:

10:00 – 13:00

Je begint de dag bij Hofje van Jongkind met een kop goede koffie. Niet zomaar koffie: de vrolijke eigenaren Eugene en Sandhya zijn door hun liefde voor dit drankje niet alleen een gezellige koffiebar gestart, ook een heuse koffiebranderij. Ruwe koffie wordt achter in het pand in een oude koffiemolen supersnelomgetoverd tot vers gebrande koffie. Bij het ruiken van die geur wil je natuurlijk meteen een bakkie proeven, dat geldt ook voor de zelfgemaakte (smakelijke) taartjes, trouwens.

Hofje van Jongkind
Het Hofje van Jongkind

Na deze fijne kennismaking met Gouda wandel je langs de schattige huisjes uit 1702 en smalle grachten richting de Sint Janskerk, één van de grootste kerken van Nederland. Eenmaal binnen sta je plotseling in een enorme ruimte, waarin gouden zonnestralen door de 72 wereldberoemde gebrandschilderde ramen vallen. Wist je trouwens dat nergens anders ter wereld zoveel zestiende-eeuws gebrandschilderd glas bewaard is gebleven? Wanneer je de ruimte op je in hebt kunnen laten werken zet je je audiotour aan, ontdek je op een speelse manier alle verborgen schatten van de kerk en hoor je de verhalen die achter deze deuren schuilgaan.

Gouda combineren met een andere stad? Check dan deze restaurants in Den Haag.

gebouwen in gouda

13:00 – 16:00

Tijd voor een goede lunch. Via een wirwar van korte straatjes vol leuke antiekwinkels, kaasspecialisten en concept stores wandel je richting de Markt. Hét middelpunt van de stad. Rondom de Markt vind je goede restaurants waar je onder warmtelampen, met een dekentje over de benen, kunt genieten van een winters zonnetje. Een van de plekken om aan te schuiven voor een lekkere lunch is BarBier. Hoewel de naam doet vermoeden dat je in deze industriële bar alleen bier kunt bestellen, is niets minder waar. Een koffie om 10 uur ’s ochtends, een lunch rond het middaguur of een late zondagmiddagsnack met een wijntje, je bent voor van alles welkom.

barbier in gouda
BarBier

Uiteraard is dit dus ook dé plek voor een (speciaal)biertje van de tap of uit de fles in de late avond. Na de lunch loop je schuin over de Markt, langs het Stadshuis, naar de Siroopwafelfabriek Kamphuisen. En ho stop, verwar ze niet met stroopwafels. Siroopwafels zijn knisperende krokante, dubbelgebakken koeken met daartussen een laag van zelf gekookte stroperige karamel. Pieter Willem Kamphuisen ontwikkelde dit (nog altijd) geheime en goddelijke recept rond 1810.

Siroopwafelfabriek Kamphuizen in gouda
De Siroopwafelfabriek Kamphuisen

Jaren later worden de koekjes nog steeds volgens deze receptuur gemaakt en zijn mensen vanuit heel de wereld er verslaafd aan geraakt. Binnenkijken in de fabriek is een must. Door een korte, interactieve animatievideo leer je alles over het ontstaan van de wafels, waarna je een kijkje mag nemen in de fabriek, deeg op een speelse manier mag kneden, je smaakpapillen mag testen en de kluis met het originele recept uit 1810 mag proberen te kraken.

Lees ook onze tips voor 10 x even weg in eigen land. Of ga naar een van deze glampings in Nederland.

16:00 – 19:00

Nu je genoeg gesnoept hebt, kun je met een voldaan gevoel de stad verder ontdekken. Leuk is de ‘Verbogen Plekjes’-wandeling. Je loopt hier door wel heel smalle steegjes en langs eeuwenoude grachten, waar Gouda’s meest bijzondere kerkjes en monumenten te vinden zijn. Een andere leuke route is de ‘Beleef de Goudse straatjes’-route. Tijdens deze shoppingroute wandel je langs authentieke en ambachtelijke winkeltjes in de historische binnenstad van Gouda. Check de website voor de andere routes, zoals de ‘Keramiekroute’ of de ‘Antiek en curiosa’-route.

19:00 – laat

Als de zon onder is en je maag begint te rommelen, schuif je aan bij Viejee’s, een uniek restaurant, van Viktor en Jenny. Waar zou de naam van het restaurant toch vandaan komen…? Bij Viejee’s doen ze aan shared dining. Oftewel, grote plateaus met de lekkerste (en prachtig opgemaakte) gerechten worden in het midden van de tafel gezet zodat je van alles kunt snoepen. Voor de gerechten worden seizoensproducten gebruikt, waardoor het elke dag een verrassing is wat je krijgt. Óf een reden om regelmatig een tafel te boeken. Heb je na het eten zin in een cocktail? Schuif dan aan bij Dependance op de Markt. Krijg je na die cocktail ook nog zin om te dansen? Dan schuifel je door naar de buren van Dependance: Swing.

Lees hier ook over de coronaproof uitjes in Gouda!

Dag 2 van een weekend naar Gouda:

09:00 – 12:00

Na een fijne nacht en goed ontbijt in het Best Western hotel pak je het Goudse Gidsen Gilde-boekje (GGG-boekje) erbij. In dit boekje vind je een route, of eigenlijk een soort speurtocht, langs al het moois in historisch Gouda. De wandeling brengt je bij pittoreske hofjes, monumenten, straten en steegjes.

Bij elke plek lees je in het boekje waarom het de moeite waard is om even te stoppen. Om elf uur opent Museum Gouda haar deuren. Een museum waarin je alles, maar dan ook alles over Gouda te weten komt. Bijzonder is het depot waar je, in tegenstelling tot andere musea, wél binnen mag gluren. Alle stukken die geen plekje in een tentoonstelling hebben kunnen veroveren, vind je hier. De 40.000 voorwerpen in het museum brengen, samen met presentaties, niet alleen de collectie, maar ook de stad tot leven. Dit laatste komt vooral in de Martelkamer, in de kelder van het museum, tot zijn recht. Hier zet je een speciale bril op en schijn je met een ledlamp op de grond, waar zich ineens een verhaal ontpopt over hoe mensen vroeger in Gouda werden gestraft. Niet heel erg gezellig, maar zeker interessant.

Ook leuk: een weekendje weg naar Maastricht. Of wat dacht je van een weekend naar Amersfoort of een weekendje weg in Schiedam?

12:00 – 13:00

Een van de leukste lunchcafés in Nederland, Brownies & DownieS, vind je ook in Gouda en is dus de perfecte plek om op zondag een tafeltje te bemachtigen. Voor diegenen die nog nooit bij Brownies & DownieS hebben gegeten: het is een lunchzaak waar gerechten worden geserveerd waarbij je je vingers wilt aflikken, voor een groot deel gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. Het eten is er altijd lekker en de sfeer altijd vrolijk. PS: neem ook zeker een van de beroemde brownies mee voor thuis.

13:00 – 15:00

De middag begin je met een workshop bonbons maken bij Olala Chocola. Loopt het water je al in de mond? Bij deze ambachtelijke chocolaterie worden dertig verschillende soorten bonbons gemaakt, allemaal met de hand. Tijdens deze workshop krijg je de kans om misschien wel een verborgen talent te ontdekken. Chocolaterier Alwin vertelt in geuren en kleuren over chocola, laat je proeven en helpt je jouw zelfgemaakte bonbons te herstellen als je overenthousiast iets te veel pralinecrème in de bonbons hebt gespoten. Hè shit, bijna gelukt… Uiteraard neem je alle 24 (of wat er nog over is na het proeven) bonbons mee naar huis.

spa gouda

Gouda is ook leuk om te bezoeken tijdens de kerst, check deze activiteiten voor de kerstvakantie.

15:00 – the end

De laatste stop, voordat je op het terras bij de Markt een welverdiend wijntje bestelt, is De Goudse Waag. Hier is het Kaas- en Ambachtenmuseum gevestigd. In De Goudse Waag werd vroeger op levendige marktdagen de kaas gewogen, werden deals gesloten tussen boeren en handelaars én vonden de nodige transacties plaats. Vandaag de dag kun je op de tweede etage alles leren over deze waanzinnige tijd en zie je op de bovenste etage hoe we de tegenwoordig kaas maken. Zo, en dan is het nu wijn- en borreltijd.

Naast Gouda zijn er nog veel andere leuke steden voor een weekend weg in Nederland. Ben jij al in al deze steden geweest?

Hier wil je zijn tijdens je weekend naar Gouda:


Ben jij wel eens een weekend naar Gouda geweest?

Fotocredits header: Unsplash / Who’s Danilo, Foto’s en tekst: Renée Hoes

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven