TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
een weekendje weg in schiedam

Tips voor een weekendje weg in Schiedam

Op zoek naar een veelzijdige citytrip binnen de grenzen? Laat je verrassen tijdens een weekendje weg in Schiedam. In de historische binnenstad vind je niet alleen de hoogste molens ter wereld, maar ook bijzondere winkels en sfeervolle hotels voor een ontspannen verblijf. Slenter langs de romantische grachten, proef de authentieke sfeer en ontdek de wereldberoemde gins en jenevers.

Dit wil je doen tijdens een weekendje weg in Schiedam:

Duik in de wereld van jenever, gin en likeur

De historische binnenstad heeft niet voor niets de bijnaam Distillers District. Eeuwenlang was dit het internationale hart van de jeneverindustrie. Klinkende namen als Ketel 1, de Kuyper Likeuren, Bobby’s Gin en Loopuyt komen uit Schiedam. De zeven hoogste molens ter wereld herinneren nog altijd aan het roemruchte jeneververleden van de stad. Zin om iets super actiefs te doen tijdens je weekendje weg in Schiedam? Museummolen de Walvisch is ook te beklimmen.

molens bekijken weekendje weg in Schiedam
Molen bekijken tijdens je weekendje in Schiedam (c) SDAM NBTC

Boek een bezoek aan de speakeasybar van Loopuyt, waar je alles te weten komt over gin, de geheimzinnige wereld van de drooglegging en illegale barretjes. Nog meer historie snuiven? Tijdens een bezoek aan het Nationaal Jenevermuseum stap je in de wereld van de jeneverindustrie én kun je terecht voor een proeverij. Het museum is gevestigd in een voormalige moutwijnbranderij en distilleerderij.

jenevermuseum bezoeken tijdens weekendje in Schiedam
Proef en leer alles over jenever in het Jenevermuseum in Schiedam (c) Jan Sluijter

Deze accomodaties zijn ideaal voor een staycation in Nederland.

Tips om de stad te ontdekken

Begin je bezoek aan Schiedam met een bezoek aan het I-PUNT S’DAM in de WAAG. Hier haal je een zakformaat Distillers Trail op waarmee je langs de jenever- en ginhotspots van toen en nu kunt wandelen. Langs de Lange Haven vind je prachtige authentieke grachtenpanden en oude pakhuizen. Deze werden in de achttiende en negentiende eeuw gebruikt voor de opslag van de jenever. Vandaag de dag zijn de panden omgebouwd tot prachtige woonhuizen of huisvest er een bioscoop of café. Verken de authentieke binnenstad per voet en trakteer jezelf op ambachtelijke chocolade van De Bonte Koe.

Loopuyt Gin & Bonte Koe Chocolade
Proef chocolade met Gin (c) Wim van den Berg

Slenter door de smalle steegjes, langs de haven en sla ook zeker de Plantage niet over, het oudste stadspark van Nederland. De stad van een heel andere kant bewonderen? Boek een rondvaart op een fluisterboot en verken Schiedam vanaf het water. Leun achterover terwijl je luistert naar de verrassende verhalen van de gids.

sloep water schiedam
Bekijk Schiedam vanaf het water

Lees hier welke steden in Nederland perfect zijn voor een weekendje weg.

Ateliers en pop-up restaurants

Schiedam is tevens een aantrekkelijke stad voor starters en kunstenaars die de oude pakhuizen omarmen als atelier en tentoonstellingsruimte. Het hergebruik van oude panden pakt, net als in Rotterdam, uitstekend uit in Schiedam. Zo heeft de oude sodafabriek dienst gedaan als een pop-up restaurant. De Havenkerk is jaarlijks het decor voor het Jenever Festival.

Gin en Jenever festival in Schiedam
Het gin en jenever festival in Schiedam (c) Wim van den Berg

Lees hier nog andere tips voor een romantisch weekend in Nederland.

Overnachten in Schiedam

Op je gemak genieten van je weekendje weg in Nederland in het leuke Schiedam te bieden heeft? Blijf dan slapen in een van de bijzondere hotels. Bij B&B de Gusto kun je slapen in een scheepswerf uit 1905. Geniet van hedendaagse luxe in een geheel gerenoveerd historisch pand in het hart van de jeneverstad.

B&B de Gusto weekendje weg in schiedam
B&B de Gusto (c) via Booking.com

Lees ook onze tips voor een vakantie aan de Nederlandse kust. Of wat dacht je van een dagje naar Giethoorn?

Middenin het historische centrum aan de Lange Haven vind je Stadsvilla Mout. Het sfeervolle suitehotel bevindt zich in een gerenoveerd rijksmonument uit 1750 en vormt de perfecte uitvalsbasis om de stad te ontdekken.

Stadvilla Mout weekendje weg in schiedam
Stadsvilla Mout (c) via Booking.com

Nog een andere leuke locatie om te overnachten in Schiedam is bij Room Lange Haven. In deze gerenoveerde kanaalvilla uit 1850 heeft iedere kamer een eigen stijl. De locatie is super centraal, dus je bent binnen de kortste keren op de mooiste plekken van de stad.

room lange haven overnachten in schiedam
Room Lange Haven (c) Afbeelding via Booking.com

Natuurliefhebber? Dit zijn de mooiste natuurgebieden in Nederland.

Bezoek deze plekken tijdens een weekendje weg in Schiedam:


Wat zou jij willen doen tijdens een weekendje weg in Schiedam?

Dit vind je vast leuk om te lezen:

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven