TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
tips tegen vliegangst

Bang om de lucht in te gaan? Dit zijn tips tegen vliegangst

Er zijn verschillende manieren om van bestemming naar bestemming te gaan, en een daarvan is via de lucht. Vliegen dus. Voor sommige mensen is dit een fluitje van een cent, maar anderen zouden het liever niet doen en krijgen al paniek wanneer ze eraan denken. Gelukkig zijn er genoeg tips tegen vliegangst, en zijn er manieren waarop je vliegreis toch wat fijner kan worden. Hoe precies? Dat leggen we graag uit!

Dit zijn onze tips tegen vliegangst

Turbulentie

Is turbulentie een van de redenen waarom jij met zweethanden het vliegtuig instapt? Ga dan voor een zitplaats in het midden van het midden van het vliegtuig, omdat dit punt het dichtst bij het zwaartepunt van het toestel ligt. Vergelijk het vliegtuig met een wipwap: de twee buitenste punten krijgen ‘t het zwaarste te verduren. Ga je in het midden van de wipwap zitten, dan merk je vrij weinig van de bewegingen. 

(c) Unsplash Margo Brodowicz

Geluid

Het lawaai dat een vliegtuig maakt kan zorgen voor nogal wat ergernis. Vooral als je flink wat uren in het apparaat doorbrengt of een nachtvlucht hebt en hoopt een paar uur te kunnen slapen. De motoren (en dus de herriemakers), zitten onder de vleugels van het vliegtuig. Kies daarom een stoel aan de voorkant van het vliegtuig, voor de vleugels. Geen plek voorin het vliegtuig kunnen bemachtigen? Dan kan een noise cancelling koptelefoon zorgen rust. 

Lijkt het je fijn om je ogen dicht te doen tijdens de vlucht? Wij hebben tips om te kunnen slapen in een vliegtuig.

Veiligste plek

Mocht het idee van een mogelijke vliegtuigcrash je tegenhouden om te vliegen, is dat natuurlijk erg vervelend. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat je die angst het best opzij kunt zetten: de kans dat uitgerekend jouw vliegtuig neerstort is nihil. Denk bijvoorbeeld dat wanneer je het vliegtuig instapt, die zelfde dag ook honderden andere vliegtuigen de lucht in zijn gegaan. Toch behoefte aan wat extra zekerheid? Het plekje achterin het toestel, in het midden van de rij, zou de zitplaats met de hoogste overlevingskans zijn. 

Tip: lees onze 21 tips voor het zoeken en boeken van goedkope vliegtickets.

Zorg voor afleiding

Probeer aan andere dingen denken, zo gaan je gedachten weg van de angst en lijkt de tijd sneller te gaan. Dit klinkt, en is vaak ook lastig maar als je genoeg afleiding hebt gaat dit vanzelf. Praat met de persoon naast je of neem iets van een boek of tijdschrift mee die je kunt lezen. Sommige mensen worden misselijk wanneer ze lezen in het vliegtuig, dus wat je dan zou kunnen doen is luisteren naar een podcast.

afleiding in het vliegtuig
(c) Unsplash Daniel Mccullough

Op Spotify staan genoeg leuke opties, maar zorg dat je die voor dat je de lucht in gaat hebt gedownload! Er zijn ook nog andere podcast apps die je kunt gebruiken. Mocht je het nodig denken te hebben, zorg dan dat je wat podcasts download met ademhalingsoefeningen. Die zijn er genoeg, en kunnen je helpen rustiger te worden. Wil je lezen maar ben je zelf vergeten iets mee te nemen? Vaak zit er in het vakje voor je wel iets van een tijdschrift, of desnoods bestudeer je de menukaart van het vliegtuig.

Door afleiding te zoeken in de vorm van boeken, schrijven of games kun je ook misselijk worden. En dat wil je natuurlijk niet. Lees daarom hier onze tips tegen reisziekte.

Kom op tijd

Wanneer je vliegangst hebt, wil je natuurlijk niet meer stress ervaren dan nodig is. Zorg en daarom voor je dat op tijd op het vliegveld bent. Dan kunnen je daar gewoon rustig aan doen, en hoef je niet bang te zijn dat je de vlucht gaat missen. En ook fijn, je hebt dan nog wat extra tijd om eventueel een tijdschrift of boek te kopen voor als je die bent vergeten, maar toch graag wat afleiding wilt wanneer je in de lucht zit.

(c) Unsplash H W

Is turbulentie gevaarlijk? Kan de deur open worden gemaakt tijdens een vlucht? Is vliegen veilig?

Praat er met iemand over

Ga je samen met iemand vliegen? Vertel dan waarom je bang bent om te vliegen. Wie weet heeft je reisgenoot nog andere tips tegen vliegangst. En, vaak heb je allemaal angsten in je hoofd die eigenlijk wel te ontkrachten zijn. Wanneer je echt bang bent lukt rationeel denken niet altijd, dus in dat geval zou de persoon waarmee je gaat vliegen je misschien wat meer kunnen vertellen, en zo je angsten kunnen verminderen.


Door voor de vlucht al minder stress te hebben, is de kans groot dat je vliegangst ook minder is. Dus zorg ervoor dat je voorbereid de deur uit gaat, en comfy outfit aanhebt en niet nog last-minute moet stressen over het inpakken van je koffer. Hoe je dat het beste doet? Wij hebben handige tips voor het inpakken van je koffer. Reis je met alleen handbagage? Klinkt lastig, maar dat is het helemaal niet. Lees onze tips voor reizen met alleen handbagage, en pak je koffer in als een pro.

Wil je echt de lucht niet in? Dan zijn er natuurlijk ook andere manieren waarop je kunt reizen. Je hoeft niet te vliegen om op vakantie te gaan, en om mooie plekken te kunnen ontdekken. Ga bijvoorbeeld op roadtrip door Europa. Of neem de trein! Er zijn heel veel bestemmingen in Europa die je ook met de trein kunt bezoeken. En daarnaast is met de trein of met de auto reizen ook beter voor het milieu.


Dit vind je misschien ook leuk:

Heb jij nog tips tegen vliegangst?

Fotocredits header: Unsplash Kaotaru

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven