TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
op reis met marieke de vries

Op reis met… Marieke de Vries

Op 1 april 2019 verruilt NOS-correspondent Marieke de Vries na een kleine zeven jaar China voor de Verenigde Staten. Een groter verschil is bijna niet denkbaar. Het komt voor haar op een goed moment: ze is klaar voor een nieuwe uitdaging. De reislustige Marieke is voor haar werk op de meest exotische plekken in de wereld geweest, maar heeft ook de schoonheid en de rauwe randjes van China ontdekt.

Ga mee op reis met Marieke de Vries

Hoe was het voor jou om in China te komen wonen en werken?

“Ik was er al eens op vakantie geweest in 2007. Gelukkig maar, want daardoor wist ik al een beetje wat voor soort land het was. Ik denk dat ik anders ook niet gesolliciteerd zou hebben op deze post. China moet je geproefd hebben voordat je kunt beslissen of je er zou kunnen wonen.” 

Marieke de Vries in China

En hoe smaakte het?

“Goed! We zijn eerst naar de pandaberen in Chengdu geweest, vervolgens naar Tibet en via het terracottaleger in Xi’an naar Beijing. Ik voelde me er al heel erg thuis. In de Himalaya Express van Tibet naar Xi’an zaten we in een coupé met allemaal jonge Chinese studenten die Engels met ons wilden oefenen. We hebben zulke leuke gesprekken gehad. We hebben gezongen, biertjes gedronken en ondertussen reed de trein dwars door de Himalaya. Toen de vacature voor correspondent China bij de NOS kwam, dacht ik meteen: Ja, daar zou ik kunnen wonen, daar wil ik wel heen.”

China is geen gemakkelijk land om in te wonen, laat staan om in te werken. Waar liep je zoals tegenaan?

“Waar zal ik beginnen? Er zijn echt heel veel verschillen. Zelfs na ruim 6,5 jaar kan ik in alle oprechtheid zeggen dat ik ‘de Chinezen’ nog steeds niet helemaal begrijp. Hun cultuur, hun achtergrond en de manier waarop ze in het leven staan is zo anders dan bij ons. Dat maakt het voor mij uitdagend, intrigerend en interessant. Er is nog geen dag voorbij gegaan dat ik niet dacht: O ja joh? Doen jullie dat zo? Iedere keer weer is er verrassing en verbazing.”

op reis met Marieke de Vries

Heb je daar een voorbeeld van?

“De Chinese toiletmanieren. Publieke toiletten hebben alleen gaten in de grond zonder dat er schotjes tussen zitten. Je hangt open en bloot naast elkaar boven een gat, dus je ziet, hoort en ruikt elkaar heel goed. Voor Chinezen is een pot weer gek. Toen mensen door de overheid van het platteland naar grote flats in de steden werden verplaatst, met alle moderne comfort die ze niet kenden, bleken ze op de rand van de bril te hurken. Ze vroegen zich af waarom het gat was verhoogd. 

Lees ook de interviews met, Babette van Veen, Viktor Brand en Karin Bloemen.

Verder heb ik als journalist te maken met censuur. Je moet ervan uitgaan dat de alwetende overheid hier altijd actief is. Ze zitten in je computer, in je telefoon en in je huis. Ik maak soms mee dat mijn computer helemaal gereorganiseerd is. Geen idee hoe ze het doen, maar er heeft wel iemand in mijn computer gezeten. Ik heb besloten dat het me niet uitmaakt. Ik heb niets te verbergen, ik doe gewoon mijn werk. Als er onderwerpen gevoelig liggen, bescherm ik mijn bronnen door met gecodeerde berichten te communiceren. En aangezien wij dit gesprek via Skype voeren ga ik daar lekker niks over vertellen.”

marieke de vries buitenland

Goed, dan gaan we het over reizen hebben. Wat was je laatste reis?

“Een reis door China.”

O ja joh…?

“Ja, vrienden waren bij mij op bezoek en die wilden meer zien dan alleen Beijing. Ik was zelf sinds die eerste reis in 2007 nooit meer bij het terracottaleger geweest en vond ik het ook wel leuk om het nog een keer te zien. Bovendien had ik destijds niet veel van het mooie oude Xi’an gezien. Het was prachtig om op de stadsmuur te fietsen en we hebben een voorstelling gezien over de zijderoute, die daar is ontstaan. Daarna hebben we een cruise gemaakt over de rivier de Yangtze. Het was heerlijk om al varend de prachtige natuur te zien en te voelen.

China is ongelofelijk mooi qua natuurschoon. Niet alleen op de Yangtze, ook in de westerlijke provincies Yunnan en Sichuan. En Tibet natuurlijk. Ze hebben in China alle landschappen die je maar kunt bedenken: van de Gobi woestijn in het noorden tot de prachtige bossen en bergen van het Karstgebergte in het zuiden.” 

Wat voor reiziger ben je?

“Een actieve, culturele reiziger, dus ik wil heel veel dingen zien en bezoeken. Musea, ruïnes, kathedralen, maar ik hou ook van hiken in bergen. Ik heb wel strandvakanties hoor, zeker met het stijgen der jaren word ik daar steeds meer fan van. Dan ga ik lekker naar een resort, waar ik dan wel weer moet duiken. Ik kan niet alleen maar op een bedje liggen met een boek. Dus ‘s ochtends duik ik twee of drie keer en daarna ga ik lekker lunchen. Dan mag ik ‘s middags met een boek aan het zwembad.”

Lees ook: roadtrippen door Centraal-Azië, het interview met Milene & Yuri.

Hoe bereid jij je voor op een reis?

“Ik probeer altijd meer te lezen dan alleen een reisgids. Dus romans of geschiedenisboeken over het land waar ik naartoe ga. Dan ontdek je altijd wel dingen waar je meer van wilt weten, over een historische gebeurtenis of een slagveld bijvoorbeeld. Ik vind het altijd mooi om naar dat soort plekken te gaan. Om er even bij stil te staan en er iets van te leren.” 

Marieke de Vries

Waar gingen jullie vroeger op vakantie naartoe?

“Heel klassiek: met twee kinderen achterin de auto naar Italië, Frankrijk of Spanje. We zijn ook een keer naar Nigeria geweest, omdat daar familie woonde. Dat is echt een trip die indruk op me heeft gemaakt. Voor het eerst ver weg en voor het eerst vliegen. Ook de eerste keer dat ik een lijk zag langs de kant van de weg. Dat waren indrukwekkende beelden waarvan ik dacht: Dus dit is de grote wereld. Dat mijn familie daar woonde vond ik ook intrigerend. Wij zijn vrij veilig opgevoed in een gezellige, kinderrijke buurt in Hoofddorp. Het was een fijne jeugd, maar heel avontuurlijk was het nou ook weer niet. Gelukkig heb ik ondernemende ouders met wie we veel culturele dingen deden. Van jongs af aan hebben we musea bezocht. Dat vonden we ook heel leuk.”

Lees hier tips voor een actieve familievakantie in Frankrijk.

Terwijl er genoeg kinderen zijn die dat niet zo leuk vinden, toch?

“Ik kan me niet herinneren dat ik het ooit niet leuk heb gevonden. Sterker nog, we hadden thuis het Groot museumboek van Nederland. Eens per maand mochten mijn broertje en ik een museum uitkiezen. We hebben daardoor heel veel mooie musea gezien.” 

Je gaat nu naar Washington. Naast een politieke hoofdstad is het ook een museumhoofdstad. Wat wordt het eerste museum dat je gaat bezoeken?

“Het Museum of African American History and Culture. Ik heb daar zoveel verhalen over gehoord, dus dat is het eerste waar ik naartoe ga.” 

Dit artikel is verschenen in de 5e editie van TripTalk Magazine. Word jaarabonnee.

Dit interview is tot stand gekomen in samenwerking met Cilly Dartel en exclusief voor TripTalk Magazine.

Fotocredits header: Unsplash – Solar Ren

Deel dit blog ↓

TripTalk Magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven