TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Howard Komproe de beroepsreiziger van TripTalk Magazine

De Beroepsreiziger: Howard Komproe gaat niet op reis zonder zijn JBL-speaker

Ze reizen voor hun werk de hele wereld over en leven vaak uit hun koffer. Comedian, stemacteur en ondernemer Howard Komproe (51) houdt van steden met een strand, zou ook in Thailand kunnen wonen en gaat niet op reis zonder zijn JBL-speaker. 


Dit artikel verscheen eerder in TripTalk magazine

TripTalk magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Neem nu een abonnement op ons reismagazine en profiteer van de AANBIEDING!

Lees het interview met Howard Komproe

Wat betekent reizen voor jouw werk? 

“Voor de coronapandemie waren optredens in het buitenland een wezenlijk onderdeel van mijn werk. In samenwerking met Nederlandse ambassades en businessclubs kwam ik op de meest uiteenlopende plekken, van het Caribisch gebied tot Hongkong. In Shanghai trad ik eens in het geheim op in een soort Moulin Rouge-achtige club. Na covid en door de huidige inflatie is dat helaas veranderd, maar hopelijk komt dit weer terug.” 

Howard Komproe vakantie

Kun je je eerste werkreis in het buitenland nog herinneren?

“In de jaren negentig werkte ik als entertainer in Oostenrijk, tijdens een Volkswagen-evenement van drie weken, waar drie nieuwe modellen werden geïntroduceerd. Ik was nog nooit eerder in Oostenrijk geweest, het was in de zomer en ik vond het er prachtig.

Lees hier meer over wintersport in Oostenrijk.

Later ben ik er met het comedy- collectief Fresh Wagon nog eens geweest voor een aantal optredens tijdens een skitrip. Ik volgde er een snowboardles, maar ik viel steeds op m’n kont. Sowieso snap ik niet waarom mensen vrijwillig de kou opzoeken.” 

Welk land staat nog op je verlanglijstje? 

“Ik wil graag een keer naar IJsland. Zuid-Amerika stond ook heel lang op mijn verlanglijstje, maar het afgelopen jaar mocht ik voor het tv-programma Race Across the World, samen met m’n mattie kunstenaar Dre Urhahn, in twee maanden tijd het hele continent doorkruisen. Van Mexico City naar het zuidelijkste puntje van Argentinië.

Howard Komproe in Zuid-Amerika

Op 1 uur en 20 minuten na werden we tweede. Het was een onvergetelijke ervaring, ook al hebben we sommige landen alleen maar vanuit de bus kunnen zien. Vooral Bolivia en de hoofdstad La Paz raakten ons enorm. Het was een soort reis terug in de tijd, met mensen in traditionele kleding.”

Howard Komproe

Wat dacht je van een reis naar adembenemend Patagonië?

Waar zou je naast Nederland kunnen wonen?

“In Thailand. Ik vind de bevolking te gek, het eten is er altijd heerlijk en alles kan daar. In Spanje vind ik het ook heerlijk, mijn ouders hebben er een appartement dat voelt als een tweede thuis. Op Curaçao zou ik ook kunnen wonen, ik hou van het eilandleven en de mooie stranden. Vanuit daar reis je makkelijk naar andere landen in Zuid-Amerika, zoals Suriname.” 

Howard Komproe

Ontdek deze leuke stranden op Curaçao.

Naar welk land hoef je niet meer terug? 

“Ik ben avontuurlijk ingesteld en zie overal het leuke wel van in, alleen al de lokale keuken proeven is leuk om te doen. Ik heb ooit een teleurstellende vakantie gehad met vrienden op Ibiza, maar dat lag aan het te kleine appartement en het wc-papier dat voortdurend op was. Ik vermijd liever de plekken op de wereld waar een hoge concentratie is van te hard pratende Nederlanders, met kort pittige kapsels, wikkeljurken en polo’s met de kraag omhoog.” 

Palmbomen

Wat is je meest dierbare reis? 

“Zonder twijfel de reis die ik het afgelopen jaar maakte voor Race Around the World door Zuid-Amerika, het was een geschenk. Maar ook de tournee voor De LULverhalen, negen jaar geleden, was heel bijzonder. Samen met Ramon Beuk, Richard Groenendijk en Peter Pannekoek traden we op Aruba, Bonaire en Curaçao op. Mijn twee dochters waren ook mee, waardoor ik werk en privé op een mooie manier kon combineren.” 

Foto Howard Komproe met dochters

In welke stad kom je het liefst? 

“Ik hou van Bangkok, vanwege het fantastische eten en omdat je er te midden van alle ongeorganiseerde chaos prima kunt wandelen of een tuktuk kunt nemen. Valencia en Barcelona vind ik heel fijn, ook vanwege het eten en omdat het strandsteden zijn. Je kunt er goed fietsen en Barcelona heeft hetzelfde overzichtelijke stratenpatroon als New York, wat ook een favoriete stad is. Ik ga er dit jaar weer een week heen samen met mijn tweeling, die in oktober 21 jaar wordt.

Howard Komproe dochters

In die week mogen we alle drie een dag ‘cureren’; de vorige keer wilde mijn ene dochter naar een basketbalwedstrijd met hotdogs in de pauze, mijn andere dochter wilde graag shoppen en opgemaakt worden bij Sephora. Ik wilde met de pont naar Staten Island. Op zo’n dag moet iedereen alles zelf regelen, van de aanschaf van kaartjes tot de route met de metro. Het is een leuke manier om mijn kids en hun interesses beter te leren kennen.” 

Lees hier meer over een stedentrip naar New York.

Camping of hotel? 

“Kamperen is niet mijn ding. Uit een tent kruipen na het ontwaken vind ik niks, net zomin als gedeeld sanitair. Het is mij een raadsel waarom mensen zes weken lang vrijwillig het ongemak opzoeken. Hotels vind ik heerlijk. Helemaal als er ook een kookgelegenheid op de kamer is, wat buiten Europa vaak het geval is.

Howard Komproe

Hoe kort ik ook in een hotelkamer ben, ik sla altijd meteen mijn anker uit; ik leef niet uit een koffer maar hang mijn kleding aan de hangertjes en pak mijn toilettas uit. Een guilty pleasure is het om af en toe een weekje vakantie te vieren in een all inclusive resort. Het is een goede manier om in korte tijd snel te ontspannen, bijvoorbeeld tussen twee intensieve projecten in.” 

Ontdek deze leuke stedentrips met de trein in Europa.

Neem je souvenirs mee van je reizen?

“Nee, al neem ik wel altijd iets te eten uit een land mee dat ik oppeuzel in het vliegtuig. Mijn ene dochter spaarde vroeger zand van alle stranden waar we kwamen, ze bewaarde het in glazen buisjes. Mijn andere dochter spaarde de kleinste geldbiljetten van een land.”

Howard Komproe op reis

Wat gaat er altijd mee in je koffer?

“Een kleine JBL-speaker en een splitter voor de koptelefoon, om samen muziek te kunnen luisteren in het vliegtuig. Muziek helpt me enorm om een plek zo snel mogelijk als thuis te laten voelen.”

Howard Komproe

Naam: Howard Komproe
Beroep: stand-up comedian en stemacteur
Leeftijd: 51
Geboren: Den Haag 
Reismotto: Go slow, op die manier zie je een land echt en kom je met locals in contact in plaats van alleen met andere toeristen. 
Aantal stempels in je paspoort: “Geen idee, maar tijdens Race Around the World kreeg ik er alleen al zestien nieuwe stempels bij.” 

Howard Komproe

Howard Komproe start in 1996 als stand-up comedian bij de Comedytrain en richt samen met Najib Amhali en Murth Mossel het comedy-collectief Fresh Wagon op. Hij maakt ook solo shows, waaronder Luister, Loekoe, Yere, Kijk! en Life on Stage en maakt samen met collega’s De LULverhalen. Ook treedt hij op met Caribbean Combo, Murth Mossel, Roué Verveer en Jandino Asporaat.

Op zijn YouTube-kanaal Komproeven post hij video’s over eten. Vorig jaar lanceerde hij zijn eigen drank- en sauzenlijn Komproeven. Ook organiseert hij deze zomer live BBQ Battles in verschillende steden in Nederland. Dit jaar werd hij tweede in het RTL-programma Race Around the World, dat nog te zien is op Videoland. 

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Tekst: Sara Luijters, Beeld: Foto’s Privé Archief

Deel dit blog ↓

TripTalk Magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven