TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Ik vetrek naar Oostenrijk

Ik vertrek: Ice Ice Baby: Oostenrijkers smelten voor Agnes ijssucces

Alles achter je laten en vertrekken naar het buitenland: elk jaar gooien Nederlanders het roer om en zoeken hun geluk elders. Wie zijn deze mensen en wat drijft hen? Wanneer Agnes Hensens (53) dochter twee jaar geleden door corona haar werk in Oostenrijk kwijtraakt, besluit de nuchtere debiteurenbeheerder haar te helpen en die kant op te gaan. “Dan gaan we in Oostenrijk toch rookworst verkopen langs de weg?” 

Kon je zomaar naar het buitenland vertrekken?

“Als zelfstandige debiteurenbeheerder kan ik mijn werk overal ter wereld doen. Ik had een kantoor aan huis, met één medewerker in dienst. In de coronaperiode raakte ik een grote klant kwijt, waarop ik mijn collega moest ontslaan. Naarmate de crisis langer duurde, trokken meer opdrachtgevers zich terug. Dat zette mij aan het denken over mijn leven. Ik ging regelmatig met mijn camper op reis en dacht wel eens na over wonen en werken in het buitenland.”

Ik Vetrek: naar Oostenrijk

Lees hier tips voor alleen reizen.

Waarom Oostenrijk?

“Mijn dochter is acht jaar geleden voor de liefde vertrokken naar dit land. Ze is niet meer samen met deze man, wel nog verliefd op Oostenrijk en dus gebleven. Ze heeft altijd rond kunnen komen van inkomsten uit toerisme, wat twee jaar geleden door corona volledig stil kwam te staan. Ik wilde haar graag helpen, samen iets ondernemen leek mij leuk. Ik verkocht mijn huis en vertrok naar Oostenrijk om met mijn dochter ijs te verkopen.” 


Magazines cover inclusief nummer 17


Dit artikel verscheen eerder in TripTalk magazine

TripTalk magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Neem nu een abonnement op ons reismagazine en profiteer van 1 GRATIS NUMMER!


Hoe is dat idee ontstaan?

“Toen mijn dochter werkloos raakte, zei ik gekscherend: ‘Dan gaan we in Oostenrijk toch rookworst verkopen langs de weg? Of stamppot met glühwein.’ We zien wel waar het schip strandt, dacht ik. Het idee voor de Hollandse kost werd vanwege de naderende zomerperiode al snel ijs, omdat dit beter verkoopt.

IJstruck in Oostenrijk

We kochten in Nederland een witte truck die we graffiti lieten spuiten. De eerste drie maanden hebben we ijs in Nederland verkocht, om te kijken of ons idee aansloeg. We zijn daarna met de bus naar Oostenrijk gereden.”

Maak deze interrail door Oost-Europa.

Van debiteurenbeheer naar ijsverkoper, waagde je je niet op glad ijs?

“Mijn klanten moesten inderdaad wel even lachen toen ik over mijn plan vertelde. Maar het zal je verbazen hoeveel je met een ijstruck omzet. We reden in Nederland door wijken, stonden op evenementen en werden gevraagd voor verjaardagsfeesten. We weten ons te onderscheiden door naast ijs ook snoep, popcorn en suikerspinnen aan te bieden.

IJs verkopen in Oostenrijk

Op TikTok volgen we de trends over snoepgoed. Het liep als een trein in Nederland, of moet ik zeggen truck. Mijn werk als zelfstandige debiteurenbeheerder doe ik ernaast. Nog steeds aan huis, maar dan in Oostenrijk.”

Zijn Oostenrijkers gek op ijs?

“Oostenrijkers zijn een stuk terughoudender. Ze kijken eerst de kat uit de boom en kopen pas een ijsje nadat we al meerdere keren zijn langsgereden. Ze kennen het idee van een ijswagen wel hoor. Er reed hier in de omgeving nog een wit ijsbusje rond. Onze kleurrijke truck vol ijs en snoep doet het een stuk beter, want de andere ijswagen heb ik niet meer gezien sinds onze komst. Tegenwoordig kunnen we er leuk van rondkomen.”

IJstruck in een dorp in Oostenrijk

Dit zijn bekende wintersportgerechten in Oostenrijk.

Kwam het idee makkelijk van de grond?

“De inschrijving bij de Oostenrijkse Kamer van Koophandel verliep stroef. En de vergunning om ijs te verkopen, kregen we vanwege ingewikkelde wet- en regelgeving niet direct. Waar ik vooral aan moest wennen, waren de af te leggen afstanden. In Nederland rijd je makkelijk van dorp naar dorp. Oostenrijk is veel meer uitgestrekt.

IJbusjes van Agnes op de weg

Loopt de verkoop in een bepaald dorp niet goed, dan moeten we een heel stuk verder rijden. Ook de taalbarrière speelde mee. Ik sprak in het begin geen Duits. Het Nederlandse kenteken op de bus hebben we naar verloop van tijd ingewisseld voor een Oostenrijkse. De opmerking ‘komen jullie helemaal voor ijs uit Nederland gereden’ was op den duur niet grappig meer.”

Welke smaken ijs verkopen het best?

“Zowel in Nederland als in Oostenrijk doen de smaken vanille, chocolade en aardbei het goed. Niet heel bijzonder hè? Waarschijnlijk omdat het toegankelijke smaken zijn. Zelf vind ik vanille helemaal niet lekker.”

Bezoek Bad Kleinkirchheim in Oostenrijk.

Maak je gekke dingen mee met een ijswagen?

“Wij hebben in Nederland een keer vijftig bollen chocolade ijs verkocht aan een meneer. Ik dacht eerst dat hij een grapje maakte, maar hij wilde alles in een grote bak. Geen idee of hij het in één keer heeft opgegeten, uitgedeeld of in de vriezer heeft gedaan. In Oostenrijk belandden we met de bus per ongeluk eens op een vrijgezellenfeest. De truck werd met veel schuim schoongewassen.” 

IJbusje met graffiti

Is de band met je dochter sterker geworden?

“Je moet een goede band én basis hebben om samen te ondernemen. De band is niet zozeer sterker geworden, wel anders. Je leert elkaar nog beter kennen. Soms kan ik haar overigens wel achter het behang plakken: we hebben een heel andere werkwijze. Maar we leren daardoor ook weer van elkaar.”

Dit zijn leuke bestemmingen voor een stedentrip met de trein.

Hoe verdien je ‘s winters je geld?

“De ijstruck staat ’s winters in de stalling. We beraden ons met de huidige stroom- en dieselprijzen nog wanneer we hem uit de pauze halen. Mijn werkzaamheden als debiteurenbeheerder lopen ’s winters gewoon door. Dat is mijn basisinkomen.

IJstruck met klanten

Ook heb ik hier een baan gevonden in de zorgverzekering én rijd ik ’s winters in loondienst als taxichauffeur. Ik heb het dan ook drukker dan toen ik nog in Nederland woonde. Hierdoor kan ik in het laagseizoen rustiger aan doen en van mijn vrije tijd genieten.”

Heeft je creativiteit in crisistijd je iets gebracht?

“Absoluut. Doordat het roer om ging in de coronaperiode, zijn er andere deuren geopend. Ondernemen zit in mijn bloed, ik werk al mijn hele leven als zelfstandige. Het geeft mij een mate van vrijheid. En die vrijheid heb ik in Oostenrijk verder kunnen ontwikkelen. Mijn vaste lasten zijn omlaag gegaan, omdat ik hier een huurhuis heb en geen dure koopwoning. Ik houd meer geld over om leuke dingen te kunnen doen en voel minder druk dan in Nederland.” 

IJsverkopen tijdens een buitenbioscoop

Lees ook het verhaal van Adje in Italië.

Mis je iets aan Nederland?

“Ondanks de prachtige Oostenrijkse natuur, mis ik soms het Nederlandse polderlandschap. En mijn oudste dochter. Die haal ik het liefst ook naar hier. Mijn zoon is met mij meegekomen. Oostenrijk ligt niet ver van Nederland, maar wel te ver om een weekend heen en weer te rijden.”

Dit zijn mooie roadtrips in Europa.

Wat is je boodschap voor lezers die ook willen emigreren?

“Doe het gewoon. Als je graag naar het buitenland wilt vertrekken, maar dit niet durft of blijft wachten tot het juiste moment zich voordoet, vraag jezelf dan af wanneer dit is. Veel mensen spelen op safe en durven bijvoorbeeld hun werk niet op te zeggen, maar veiligheid bestaat helemaal niet. Zo kun je je baan in loondienst ook kwijtraken.

IJs verkopen in een busje in Oostenrijk

Oké, je komt – in tegenstelling tot een zzp’er – wel in aanmerking voor een uitkering, maar zelfstandigen zoeken meestal creatief naar oplossingen. Als je iets écht graag wilt, dan slaagt het meestal wel. Zo niet, dan ben je een ervaring rijker geworden. Je leert er weer van. Niet alles wat ik doe, is een succes, maar wél een avontuur.”

Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Tekst: Jiska Kroon, Beeld: Agnes Hensen

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven