TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Ik vetrek interview met Adje in TripTalk Magazine 14

Ik vertrek: La dolce vita, Adje runt een B&B in het groene hart van Italië

Alles achter je laten en vertrekken naar het buitenland: elk jaar gooien Nederlanders het roer om en zoeken hun geluk elders. Wie zijn deze mensen en wat drijft hen? Adje Middelbeek (72) vertrekt tien jaar geleden in haar eentje van Drenthe naar Montegiove, een middeleeuws dorpje in het groene hart van Umbrië, in la dolce vita Italië, waar ze als chef-kok haar liefde voor wijn en eten deelt met gasten in haar B&B Podere del Buongustaio.

Op je 62e nog emigreren, is dat niet heel spannend?

“Natuurlijk is dat spannend, maar ik denk dat dit gevoel niet leeftijdsgebonden is. Wanneer je besluit om te emigreren, zullen er allerlei angsten opborrelen. Dat lijkt me niet meer dan normaal.

Adje vertrekt

Ik balanceer al mijn hele leven op een evenwichtsbalk als het gaat om dit soort keuzes, maar het geeft mij tegelijkertijd ook veel levensenergie en vreugde als ik vervolgens slaag. Je moet wel groots kunnen denken en de stap durven zetten.”Dit artikel verscheen eerder in TripTalk magazine

TripTalk magazine neemt je mee naar bereikbare en betaalbare bestemmingen! Onze vaste reporters geven inspirerende en persoonlijke tips.

Neem nu een abonnement op ons reismagazine en profiteer van de AANBIEDING!


Waarom zette u de stap om naar Italië te verhuizen?

“Ik speelde altijd al met de gedachte om te emigreren. Ik heb geen hekel aan Nederland of Nederlanders, maar ik heb mij daar nooit helemaal thuis gevoeld. Ik ben meer een zuidelijk type; temperamentvol.

Adje uit TripTalk Magazine

Ik vind het jammer dat alles altijd zo gepland gaat in Nederland. Er is weinig ruimte voor spontaniteit. En mensen zijn vaak op zichzelf. Daarbij is het vrijwel overal te druk. Ik word heel blij van grote tafels vol eten en lekkere wijn. Waarvan je met elkaar geniet. En juist dat, vind je in Italië.”

Ook leuk: wat dacht je van een stedentrip naar Venetië of een vakantie naar Sicilië?

Waarom een B&B beginnen?

“Ik ben in Nederland onder andere eigenaar geweest van Kunsthuis Interlokaal, een B&B gecombineerd met een galerie en beeldentuin. Hier bereidde ik als chef-kok driegangenontbijten.

Ik vertrek, TripTalk

Het mooie van een B&B, is dat je (bijna) altijd mensen om je heen hebt. Begrijp me niet verkeerd, ik kan goed alleen zijn, maar niet het hele jaar door. Bovendien kan ik op deze manier mijn liefde voor lekker eten en goede wijn met anderen delen.”

Dit zijn de mooiste stranden in Italië.

Hoe vond u een geschikte B&B-locatie?

“Ik heb de eerste weken in een appartement gewoond in Umbrië, zodat ik met een makelaar op zoek kon gaan naar een geschikte B&B-plek in de omgeving. Ik had al een aantal bezichtigingen gehad, toen ik langs mijn huidige B&B reed waar een te koop-bord hing.

B&B van Adje, Ik vetrek

Ondanks dat het landgoed, een boerderij uit 1830, al zeker vijftien jaar niet bewoond was en de rozen- en bramenstruiken door het huis groeiden, werd ik naar de woning toegetrokken.

Leuk om te doen: een roadtrip voor de Italiaanse streek Calabrië.

Ik zag de mogelijkheden: het ligt enorm afgelegen in een prachtige omgeving met glooiende heuvels en wijn- en olijfgaarden, en heeft een vrij uitzicht waar je aan de ene kant op kasteel Castello di Montegiove kijkt en aan de andere kant witte chianina koeien, een oud Etruskisch runderras, ziet grazen. Toen ik een tweede keer terugkwam, was ik verkocht.”

Uitzicht op de koeien

Hoelang duurde de renovatie?

“Ik plaatste een oproep op een website die reizende klusjesmannen- en vrouwen in contact brengt met mensen die willen verbouwen. Zo kreeg ik klussers vanuit de hele wereld bij elkaar, met sommigen ben ik nu nog bevriend.

Bij de B&B

Ik zorgde voor onderdak en voedsel – er waren een paar kamers van het landgoed bewoonbaar – zij deden een aantal grote klussen. Mijn aannemer zorgde voor de verbouwing en de aanleg van een ecologische zwemvijver.

Een ecologische zwemvijver

Met de overwaarde van mijn woning in Nederland ging ik de uitdaging aan. In 1,5 jaar tijd hebben we het verbouwd tot het paleis dat het nu is: Podere del Buongustaio.”

Dit zijn alle B&B’s uit B&B Vol Liefde.

Wat biedt Podere del Buongustaio?

“Het landgoed bestaat uit twee appartementen en een B&B. Het grote appartement is 150 vierkante meter en geschikt voor vier tot zes personen. Het ‘kleinere’ appartement is 110 vierkante meter en met één slaapkamer geschikt voor twee personen.

Binnenkant van Podere del Buongustaio

De B&B bevindt zich op de bovenverdieping van het huis en heeft twee ruime tweepersoonskamers. Vanuit de tuin en rondom het zwembad heb je een fantastisch panoramisch uitzicht. Gasten kunnen hier tot rust komen, maar ook deelnemen aan activiteiten zoals een wijnproeverij, kookworkshop, truffels en paddenstoelen zoeken en olijven plukken.

Binnenkant van Podere del Buongustaio

In de bossen rond het huis vind je namelijk vele soorten paddenstoelen, maar ook truffels en andere verschillende kruiden zijn hier in het wild te vinden.”

Dit zijn leuke steden voor een stedentrip in Europa.

Bent u nooit eenzaam in zo’n groot afgelegen landhuis?

“Welnee. Ik kan mij juist in een drukke stad, waar iedereen enorm op zichzelf leeft en je minder makkelijk contact maakt, eenzaam voelen. Ik heb bijna het hele jaar door gasten: uit Nederland, België en soms Engeland of Japan. De Italianen hebben mij opgenomen in hun community. Zo ontbijten we sinds corona iedere zondag gezamenlijk in een klein nabijgelegen dorp.

Adje met een hond

Het is hier allemaal erg gemoedelijk. Ook helpen we elkaar waar nodig. Ik had afgelopen winter een groep wilde zwijnen voor mijn deur. Gelukkig gingen ze vanzelf weg, maar ik had altijd iemand in de buurt om hulp kunnen vragen.”

Mist u niks aan Nederland?

“Behalve de Aziatische keuken, helemaal niks. Mijn vrienden en familie zoeken mij regelmatig op, dus eigenlijk is er niks wat mij nog naar Nederland brengt. Op haring met uitjes na dan.”

Adje bij een uitzicht

Lees ook het verhaal van Marieke die richting Dominica ging.

Dus eigenlijk is uw leven compleet in Italië?

“Zo klinkt het wel he. Ik ben hier erg gelukkig met mijn twee teckels Job en Mijntje. Maar voor een leuke man in mijn leven is nog ruimte. Liefde gaat weliswaar door de maag, toch heb ik met mijn kookkunsten nog niet de juiste man weten te strikken.”

Adje en de honden

Wanneer gaat Adje met pensioen?

“Ik ben dan weliswaar 72, ik zie mijzelf dit werk nog zeker tien jaar doen. Mijn werk geeft zoveel kleur aan mijn leven. Afbouwen is een optie, maar ik wil voorlopig het gevoel hebben dat ik iets bijdraag aan de maatschappij.

Honden bij het zwembad van Adje's B&B

Ik ben in de coronaperiode begonnen aan mijn tweede boek. Samen met Enne Koens schreef ik in 2004 het boek ‘De Kunst van het Ontbijt’, een kookboek met ontbijtrecepten, gedichten en korte verhalen van een chef-kok.

Ingrediënten om te koken

Nu werk ik aan ‘Truffels als hagelslag’, waarin ik de lezers meeneem in mijn Italiaanse avonturen en recepten van mij deel, maar ook de verhalen en recepten van mijn Italiaanse vrienden, hun kennis van de natuur en hoe ze die gebruiken in de keuken, in hun werk en bij hun hobby’s zoals jagen en het verzamelen van kruiden, groentes, truffels en paddenstoelen.

Bij het haardvuur

En natuurlijk over hun passies en de liefde die ze hebben voor eten en hun eigen producten. Achter de geraniums zitten, doe ik voorlopig nog lang niet!”


Dit vind je misschien ook leuk:

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven