Italië stikt van de mooie en idyllische stranden. Reden genoeg dus om een lijstje te maken met de allermooiste stranden van Italië. Als je nog niet weet waar je de lange zomerdagen wilt doorbrengen, gaat dit je waarschijnlijk op ideeën brengen. You’re welcome.

Cala Corsara, Sardinië

De baai van Cala Corsara is een voormalige schuilplaats van piraten. Een magische plek waarbij de groene begroeiing op de rotsen mooi contrasteert met de helderblauwe zee. Het behoort tot de La Maddalena archipel aan de zuidkust van het eiland Spargi bij Sardinië. Dit is zo’n strand waar je direct verliefd op wordt en uren, zo niet dagen wilt doorbrengen. Om het nog spannender te maken: het is alleen te bereiken via de zee.

Baia di Erchie, Campania

Deze baai tussen Salerno en Amalfi is een absoluut plaatje tussen twee landtongen in met twee torens op de top die waken over het strand. Het lijkt erop dat het z’n naam te danken heeft aan Hercules omdat hier ooit een tempel gewijd aan de Griekse held stond. Op deze historische grond vormen natuur, mens en historie een perfecte symbiose.

Spiaggia di Cala Biriola, Sardinië

In de Golf van Orosei net onder Biriola, ligt deze baai. Een kleine paradijs: een strand met witte kiezelstenen, turkoois water en een rijke flora en fauna, zowel boven als onder water. Daarom is dit een geliefde plek voor snorkelaars en duikers.

Scala dei Turchi, Sicilië

Open je ogen en je ziet een prachtig landschap dat door de natuur als beeldhouwer is gevormd. Witte, glanzende mergelkliffen zijn in de loop de jaren uitgeslepen door weer en wind aan deze kustlijn. De naam verhaalt over het verleden van Turkse piraten die hier hun toevluchtsoord zochten, wat een extra dimensie geeft aan deze mooie plek op Sicilië.

Stranden Italië
Scala dei Turchi

Spiaggia La Fontelina, Campania

Hier hebben het intense blauw van de Middellandse Zee en een verkoelende bries vrij spel: het strand van La Fontelina. Een klein strand, recht tegenover de wereldberoemde en geweldig mooie Faraglioni, drie gigantische zeerotsen. De poëtische naam, “le fonti del lino”, verwijst naar de vrouwen die ooit dit natuurlijke zwembad gebruikten om de was te doen.

Mattinata, Puglia

Mattinata is een van de mooiste parels van de Gargano, gelegen in de Golf van Manfredonia en meerdere malen bekroond met de prestigieuze Blauwe Vlag voor zijn schone wateren. De kust is overwegend rotsachtig en tussen de rotsen liggen geheime baaien verscholen die worden afgewisseld met (kiezel)stranden. Mattinatella, Baia delle Zagare en Vignanotica zijn de meest bekende, maar de inhammen zijn de echte ontdekking als je een bootje huurt of je er naartoe laat varen.

Capo Coda Cavallo, Sardinië

Een paar kilometer van de populaire Costa Smeralda, vind je Capo Coda Cavallo, een oase van rust met aan de ene kant een kristalheldere lagune en aan de andere kant een rijke vegetatie met planten als de jeneverbes, tamariskstruiken en kurkeiken. De meest bekende stranden in dit deel van Sardinië zijn: cala Brandinchi, cala Suaraccia, cala Coda Cavallo, Baia Salinedda, Salina Bamba. Het hele gebied maakt deel uit van een beschermd natuurgebied.

“Geniet hier de hele dag door van zwemmen in kristalhelder water, afgewisseld met een partijtje beachvolleybal met vrienden en trakteer jezelf vervolgens op verse vis in een van de vele restaurants in de omgeving.”

Spiaggia di Cavoli, Elba, Toscane

Het eiland Elba heeft het mooie strand Cavoli, dat z’n naam dankt aan de granieten blokken, de “cavili”, die sinds mensenheugenis werden gehakt uit de steengroeven in dit gebied. Geniet hier de hele dag door van zwemmen in kristalhelder water, afgewisseld met een partijtje beachvolleybal met vrienden en trakteer jezelf vervolgens op verse vis in een van de vele restaurants in de omgeving.

San Vito Lo Capo, Sicilië

Terug op Sicilië. Want, we mogen de fantastische schoonheid van Santu Vitu niet vergeten, behorend bij de stad en autonome regio Trapani. San Vito Lo Capo is net zo mooi als het klinkt: fabelachtig, met een jaloersmakende ligging. De setting: een rotsachtige punt als buurman, een pad dat vanaf daar naar de zee leidt en een dorpje met witgepleisterde huizen met sluip-door-kruip-door straatjes. Van oudsher was dit een vissersdorp, wat je onder meer terugziet in het Museo del Mare, een museum over de zee en zeelieden, en in restaurantjes die de allerlekkerste visgerechten en zeevruchten serveren.

San Vito Lo Capo

Spiaggia di Scilla, Calabrië

Het landschap van het strand van Scilla lijkt zo vanaf een ansichtkaart geplukt; de zee is schoon en helder en het heeft een dorpje dat bovenop een rots ligt die langzaam afdaalt richting zee. Dit is een van de mooiste stranden van Italië.

Welke van deze 10 stranden in Italië heb jij al afgetikt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in