TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
De oude brug Bridge of Angels in Rome

‘Thursday Travel Star’ Jose: Ontdek Rome te voet!

Een van mijn mooiste vakantiemomenten is de eerste verre reis die ik maakte. Ik woonde nog thuis en met mijn ouders reisde ik wat af. Traditie was om ieder jaar af te sluiten met twee weken wintersport.

Jose

De Thursday Travel Star van deze week: José van Felius van TUI at Home in Gorinchem

Jose op schommel

Hoe ben je de afgelopen periode doorgekomen?

Turbulent! Wat een jaar… Ik had net als iedere startende ondernemer een bepaalde koers uitgestippeld die ik wilde gaan volgen. Die koers heb ik, net als al mijn reiscollega’s, een aantal keren flink moeten bijstellen. Natuurlijk was dat niet altijd even gemakkelijk, maar stilzitten en niets doen was simpelweg geen optie. Sommige gebeurtenissen heb je geen invloed op, dus dan maar het beste ervan maken.

Bootjes in een natuurlijke haven van een eiland

Aan het begin van de crisis begon ik met het opzetten van een marketingbedrijf, hiermee wilde ik andere (lokale) ondernemers helpen om gratis reclame te maken in corona-tijd. Hierdoor hielp ik natuurlijk ook mezelf. Dit plan bleek succesvol en potentie te hebben voor de langere termijn. Iets kleins werd iets groots. Super leuk natuurlijk!

Jose uitkijkend over de woestijn

Inmiddels ben ik werkzaam als fulltime makelaar en verkoop ik droomhuizen in plaats van droomreizen. De droomreizen zoek ik overigens nog steeds hoor, maar dat doe ik op dit moment voornamelijk in de avonduren. Een druk bestaan, dat wel, maar het geeft me energie en afleiding. Reizen uitzoeken is en blijft mijn passie en zal ik nooit helemaal kunnen opgeven.

Van welke bestemming(en) ben jij de specialist en waarom vind jij dat reizigers daar naar toe zouden moeten gaan?

Poeh! Lastige vraag! Een van de voordelen als je ouder wordt is de ervaring die je in de loop der jaren kan opbouwen. Dat is niet alleen de reiservaring, maar ook een stukje mensenkennis en levenservaring. Na al deze jaren durf ik mezelf een allround reisfreak te noemen. Mijn persoonlijke voorkeur is daarom heel divers en geen jaar hetzelfde.

Als ik een bestemming of continent moet noemen, dan kies ik voor Azië, omdat ik daar echt tot rust kom. Maar ook lekker dichtbij of in Afrika, een cruise en niet te vergeten het Caribisch gebied vind ik fantastisch.

Jose in haven met op achtergrond een cruiseschip

Ik probeer het jaar altijd te verdelen in een aantal blokjes, persoonlijk ga ik liever meerdere keren een weekje dan 1 lange vakantie achter elkaar. Bedrijfsmatig is dat ook voor mij het meest gunstig. Voor mij werkt het goed om op social media te laten zien wat ik doe. Afgelopen zomer bijvoorbeeld, ben ik ondanks corona zelf drie keer op reis geweest. Mijn klanten vroegen zich af hoe het zou zijn, dus dat heb ik onderzocht met filmpjes, vlogs en vragen uurtjes vanaf de bestemming.

Pleintje met kerk en vlaggetjes

Ik zat op de eerste vlucht naar Mallorca, fietste in een totaal verlaten hoofdstad Palma de Mallorca en ben naar Griekenland geweest. Daar kreeg ik te maken met een oranje reisadvies terwijl ik daar nog was. En moest in quarantaine na de trip.

Landschap op Tenerife
Tenerife

En tot slot was ik op de Canarische eilanden. Door mijn eigen ervaringen hebben deze geleid tot een aantal boekingen in de korte periode dat dat mogelijk was. Als ik terugkijk op deze reizen, de verlaten straten en stranden, dan besef ik nogmaals wat een surrealistische situatie dit allemaal is geweest.

Lees ook: de leukste eilandhoppen bij de Cycladen en de leukste 15 bezienswaardigheden van Tenerife.

Welke bestemmingen worden populair voor 2021 denk je en waarom?

Ik denk dat mensen überhaupt blij zijn als er weer gereisd kan worden. De wil is er zeker. Mensen willen weg dat merk je overal om je heen. Reizen wordt meer en meer een basisbehoefte. Je weet pas wat je mist als je het niet meer hebt. Ik zou mijn klanten graag wat perspectief willen bieden, een stip aan de horizon, ook al duurt dat nog even.

Hangmat bij het strand en aan zee

Voorpret in plaats van vakantieschaamte! Mensen onderschatten het belang van voorpret, sterker nog, voorpret is essentieel om de moed erin te houden in dit soort omstandigheden. Dat er weer gereisd kan worden, dat weet ik zeker. Hoewel ik wel verwacht dat men het iets dichterbij zal gaan zoeken. Iets voorzichtiger zullen mensen wel zijn, schat ik in.

Jose Mallorca
Jose op strand bij bord

Grote reizen worden een jaartje uitgesteld en dat snap ik helemaal. Wil je de reis van je leven maken, dan moet alles kloppen. Er is nog veel onzekerheid hoe het reizen gaat verlopen. Landen om ons heen moeten natuurlijk ook de zaakjes goed op orde hebben tot ze de toeristen weer veilig kunnen ontvangen. Ik zie een belangrijke rol voor de reisspecialist om daar goed in te begeleiden.

Arabieren wandelen in de woestijn
Jose met hoed

Met name reizen met eigen auto naar bijvoorbeeld Oostenrijk, Frankrijk, Kroatië en Italië zullen wat eerder geboekt worden. Qua vliegreizen zullen mensen ook Spanje, Griekenland en de Antillen uitkiezen deze zomer. Men zal ook meer kiezen voor een pakketreis, garanties worden steeds belangrijker.

Wat was jouw mooiste vakantiemoment tot nu toe en waar was dat?

Mooie momenten genoeg, maar als ik er 1 zou moeten noemen dan is het de eerste verre reis die ik maakte. Ik woonde nog thuis en met mijn ouders reisde ik wat af. Traditie was om ieder jaar af te sluiten met twee weken wintersport. Mijn vader kwam met het idee om een verre reis te gaan maken naar Sri Lanka.

’Deze reis zal ik nooit vergeten, het was 1 grote overweldigende ervaring voor ons. Kerst onder de palmbomen!

Strand met palmbomen op Sri Lanka
Strand op Sri Lanka / Foto: pasja1000 – Pixabay

Deze reis zal ik nooit vergeten, het was 1 grote overweldigende ervaring voor ons. Kerst onder de palmbomen! De reis bleek nog meer bijzonder omdat mijn vader kort daarna overleed. Deze bestemming, maar meer nog het gevoel erbij, is mijn mooiste herinnering.

Palmboom bij strand

Mijn reislust was opgewekt en kort daarna ben ik in de reisbranche gaan werken. Uit deze ervaring blijkt maar weer dat reizen alles te maken heeft met “making memories” misschien is het me daardoor wel zo dierbaar.

Welke stad is voor jou favoriet en waarom?

Ook weer een lastige vraag 😉 Het zijn er zoveel. Als ik er echt eentje moet kiezen dan zeg ik Rome, daar zou ik graag nog een keer terugkomen. Hier hebben we alles lopend gedaan, dan zie je tenslotte het meest.

Oude brug in Rome
Brug in Rome / Foto: neufal54 – Pixabay

Of Dublin, ook zo leuk. Maar ook de kleine onbekende steden kunnen enorm veel indruk maken. Ook in Nederland is genoeg leuks te ontdekken.

Stadsmuur van Siracuse op Sicilie
De stadsmuur van Siracuse op Sicilië
Koffiebarretje op straat in Lissabon
Koffiestalletje in Lissabon

Buiten de gebaande paden treden, dat trekt me het meest. Zoals de fietstocht door Palma de Mallorca deze zomer, of de plaats Siracuse op Sicilië, Oxford in Groot Brittannië. Allemaal pareltjes, niet al te massaal en vaak te combineren met je gewone vakantie.

Lees ook deze 10x leuke tips voor Dublin en op deze stranden op Mallorca is het heerlijk relaxen.

Denk je dat ons reisgedrag anders wordt?

Overal om me heen hoor ik dat mensen de drang hebben om op reis te gaan. Het is een basisbehoefte geworden. Vraag aan iemand waar ze als eerste aan denken als ze de loterij winnen. Een reis boeken! Jubilea worden gevierd met reizen, soms met hele families, bedrijven krijgen een boost door het jaarlijkse personeelsuitje.

Cruiseschepen op zee met helder blauw water

Zeker na deze tijd zullen mensen nog sterker de behoefte hebben om erop uit te gaan. Reizen geeft energie! De nasleep van COVID zal zijn dat men wat bewuster zal worden, al was die bewustwording de laatste jaren al merkbaar. Het milieu, de natuur en nu ook gezondheid speelt een grotere rol in de keuze voor vakantie. Wellicht worden grote mensenmassa’s in eerste instantie nog wat ontweken.

Eerlijkheidshalve denk ik dat dit uiteindelijk weer volgens de oude patronen zal gaan verlopen. Ook is de zekerheid van de pakketreis, het reisbureau of de reisspecialist belangrijker dan ooit in deze fase.

Waarom zouden klanten bij jou moeten boeken?

De reden dat ik na 25 jaar traditioneel reisbureau koos voor een loopbaan als zelfstandig reisadviseur heb ik bewust gemaakt. Datzelfde geldt voor de bewuste keuze om voor TUI At Home te kiezen. Als iets goed voelt, vertrouwen geeft, dan weet je het. Mijn werkwijze ga ik na corona niet veranderen.

Jose op de piste

Bij mij komt eerst de klant en daarna pas de reis. Als je de persoon kent, dan weet je wat de geluksfactor is. Daar streef ik altijd naar, naar die geluksfactor, ook al is dat niet altijd in mijn eigen voordeel. Natuurlijk ben ik attent met mooie reisbescheiden of een kaartje, ben ik heel ruim bereikbaar, maar daar zijn alle mobiele reisadviseurs zonder uitzondering goed in.

De keuze die ik maak om een echte connectie te maken met mijn klanten en daardoor beter en vooral integer te kunnen adviseren is voor veel mensen een reden om voor iedere reis weer bij me terug te komen.

Baai met helderblauwe zee en bootjes

Mond-tot-mondreclame doet veel en zoiets kan als een olievlek verspreiden. Bovendien kan ik niet verbloemen met hoeveel plezier ik dit doe, met liefde uitgezocht en geregeld, noem me maar een blij ei. En dat ben ik ook 🙂

Wil je verder nog iets over jezelf, of over reizen vertellen aan onze bezoekers?

Als persoonlijk reisadviseur ben ik nauw betrokken bij mensen en dat is precies de reden dat ik hiervoor gekozen heb. Kindervakanties bespreek ik met de kids, met opa en oma bespreek ik het familie feest. Al deze verhalen aan de keukentafel zijn goud waard en zorgen voor bijzondere vriendschappen.

Jose op Mallorca uitkijkend op zee
Jose in boomgaard

Het is fantastisch om dit onder de paraplu van TUI te kunnen doen. Je kunt doen wat je leuk vind, maar hebt de garanties van deze club. Dat is mooi toch? Na jarenlang reizen boeken en op reis gaan ben ik in staat om goed te adviseren op de manier zoals dat bij mij past. De mooiste herinneringen worden vaak gemaakt tijdens vakanties. Dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren is een kostbaar goed.

En daar ben ik trots op!

Wil je ook kennismaken? Kijk dan eens op mijn website of volg mij op social media.


Geïnteresseerd in de reizen waarmee José je kan helpen of wil je graag contact opnemen met José? Ga naar haar persoonlijke website voor contactgegevens of volg José op Facebook of Linkedin.


Wie zijn de ‘Thursday Travel Stars’?
De Thursday Travel Stars zijn zelfstandig reisadviseurs met jarenlange ervaring in de reisbranche. Zij zijn zzp’ers, maar altijd aangesloten bij een landelijk opererend reisbedrijf. Op deze manier zijn de zelfstandig reisadviseurs altijd aangesloten bij de ANVR en de SGR en daarmee heb je zekerheid voor jouw reis. Elke donderdag zetten wij hier op TripTalk een reisadviseur in ‘het zonnetje’. Lees hun verhalen en tips en maak gebruik van hun kennis en kunde!

Fotocredits: José van Felius tenzij anders vermeld
Fotocredit header: Michael Kleinsasser – Pixabay


Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven