TripTalk logo mobiel wit
Zoeken
Sluit dit zoekvak.
Zonsondergang op het eiland Santorini in Griekenland

Eilandhoppen in Griekenland: de Cycladen

56 grotere en kleinere eilanden vormen samen de Cycladen, een afwisselende eilandengroep in Griekenland die erg gewild is bij reizigers die houden van eilandhoppen. Terwijl de meeste kiezen voor grotere eilanden als Paros, Naxos en Mykonos. Ging ik met twee vriendinnen eilandhoppen langs de voor ons Nederlanders minder bekende eilanden. En ik kan je vertellen dat pakte heel goed uit. (leestijd 10-15 min.)

Elk eiland van de Cycladen is uniek

Eilandhoppen is eigenlijk vergelijkbaar met rondreizen door 1 land of over 1 groot Grieks eiland. Al vind ik eilandhoppen Griekenland nog even wat specialer. Het is een soort cruisen maar dan wel met de mogelijkheid om langer dan een paar uur de uniekheid van een eiland te ontdekken. En uniek dat is het zeker. Elk Cycladisch eiland heeft echt zijn eigen charme, karakter en gebruiken. Ofwel je waant je steeds weer in een “nieuw land”.

Ik reisde dit keer in 2,5 week van Santorini naar Serifos en Syros om via Athene terug naar huis te vliegen. Jaren geleden ben ik ook wezen eilandhoppen langs de Cycladen. Ook toen begon ik op Santorini om vervolgens Milos, Folegandros, Ios, Paros, Anti-Paros en Mykonos aan te doen.

Voorbereiding is handig in de zomervakantie

Ik reisde in het hoogseizoen en heb daarom vooraf boottochten en accommodaties geregeld. Er gaan elke dag wel boten vanaf de eilanden maar het is niet zo dat alle eilanden direct met elkaar in verbinding staan. De ferry’s bepalen dus een beetje je schema en de mogelijke eilanden die je kunt bezoeken.

Tip:
Het makkelijkst is om vooraf te bepalen welke eilanden je interessant vindt. En op basis daarvan de best mogelijke routing te vinden. Doe consessies waar nodig.

Zelf maakte ik gebruik van sites als Directferries en Aferry die meerdere aanbieders en verschillende routes op hun site laten zien. En waar je ook direct kunt boeken.

Wil je meer flexibiliteit? In de havens kan je ook tickets voor de ferry bij het loket kopen. Let wel, vol is vol.

Eilandhoppen Griekenland, eiland 1: Santorini

Ik was dus al eerder op Santorini geweest maar we kozen ervoor om dit keer ook hier te beginnen. De vliegtickets waren het voordeligst en vanaf Santorini heb je gewoonweg veel mogelijkheden om het eilandhoppen verder voort te zetten. EĂ©n van mijn reisgenoten was hier nog niet geweest, dus de zonsondergang in Oia was wel een must om mee te maken.

Lees hier meer over varen in Griekenland.

Fira

Sliep ik de eerste keer op dit eiland in badplaats Perivolos, kozen we nu voor een accommodatie via Airbnb in hoofdstad Fira om vanuit hier een paar dagen het eiland te verkennen.

Eilandhoppen Griekenland: Santorini
Fira is de hoofdstad van Santorini

Oia

Vanuit Fira pakte we de bus richting Oia. Het openbaar vervoer in Griekenland is goedkoop en rijdt op tijd al zou je dat niet misschien niet in eerste instantie verwachten. Je stapt de bus in en koopt een kaartje bij de chauffeur of bij de kaartverkoper die door de bus loopt. Een enkeltje kost ongeveer €1,50 voor een busrit van 30 minuten.

Oia is the place to be om de zonsondergang te bekijken. Het ligt noordelijk op het eiland en het heeft een vrij uitzicht op zee waardoor je dit fenomeen goed kunt zien. Oia is niet heel groot en de straten smal. Je zult begrijpen dat het voor en tijdens de zonsondergang dan ook erg druk is.

Op tijd naar Oia voor de beste plek

Wij gingen eind van de middag al die kant op zodat we nog even de gemoedelijkheid van dit leuke plaatsje konden zien en meemaken. We dronken een koude frappĂ© bij Ă©Ă©n van de vele restaurants voordat we op zoek gingen naar een spot voor de zonsondergang. Je zult je afvragen waarom blijf je met zo’n uitzicht niet zitten bij dat restaurant? Dat kan maar dan moet je dus reserveren en je avonddiner er nuttigen.

Omdat ik natuurlijk al eerder was geweest, gingen we op zoek naar de zelfde plek als toen. Een plek waar we toen per ongeluk belande en achteraf gezien super was omdat de massa niet zover doorliep en het voor Oia begrippen, redelijk rustig was. En ondanks dat alle straatjes op elkaar lijken vonden we na al die jaren exact dezelfde plek bij de molen. Terugdenkend aan toen en dankbaar dat ik er nu weer zat, keek ik naar die mooie zonsondergang.

Namfon op Santorini tijdens het eilandhoppen in Griekenland
De zonsondergang van Santorini bekijken in Oia bij de molen

We zijn niet wezen eten in Oia. Wil je dat toch doen? Ga dan langs Karma een traditioneel Grieks restaurant met mooie binnentuin. Het restaurant ken ik niet maar ik heb tijdens mijn eerste bezoek wel in de binnentuin van dat toenmalige restaurant gegeten. En dat was na de zonsondergang een hele fijne setting.

Dit zijn de mooiste stranden van Zakynthos.

Finikia

Op de bonnefooi gingen we naar Finikia. Dit ligt net voor Oia en heeft verschillende rotswoningen en een paar voor de Grieken belangrijke kerken. Het dorp zelf is klein en overdag valt er niet zoveel te beleven. We aten bij Meze Meze onze lunch met een mooi uitzicht over de vallei.

Waarom je zeker Santorini zou moeten bezoeken zie je in deze video!

Verrassend Imerovigli

Met een gevulde maag pakte we de bus terug naar Imerovigli. Deze plaats is overdag erg rustig waardoor je de typerende bouwstijl van de Cycladen, inclusief smalle straatjes goed op de foto kunt vastleggen. Imerovigli is het hoogste dorp op de krater van Santorini en biedt net als Oia een wijds uitzicht over zee.

Imerovigli heeft twee kerken waarbij Agios Nikolaos het meest makkelijk te bereiken is. Houd je van een uitdaging pak dan de treden naar beneden om ook een bezoek te brengen aan Agios Georgios kerk. En als je dan toch onderweg bent, beklim dan ook even de rots die met een wandelpad te bereiken is. Hier voel je je even heel klein met al dat natuurschoon om je heen.

Eilandhoppen Griekenland, Imerovigli op Santorini
On top of the world. Imerovigli uitzicht vanaf de rots

Zonsondergang in Imerovigli

Daar waar Oia wordt overspoeld met busladingen vol mensen die de zonsondergang willen zien, heb je dat in Imerovigli helemaal niet, dus zeker een aanrader tijdens het eilandhoppen in Griekenland. Vanwege de gemoedelijkheid vind ik het echt vele malen beter om hier de zonsondergang te bekijken. En al is het overdag uitgestorven, tegen de tijd dat zonsondergang zijn intrede doet zijn alle deuren en luiken van verschillende bars en restaurants open waardoor er een gezellige sfeer ontstaat.

Tip:
Wandel na zonsonderdag in ongeveer 30 minuten terug via het wandelpad vanaf Imerovigli naar Fira.

Eilandhoppen Griekenland, eiland 2: Serifos

Het eilandhop avontuur wordt vervolgd op Serifos. Een klein eiland ten noorden van Santorini op zo’n 3 uur varen.

Bij aankomst in Livadi valt meteen op hoe rustig en gemoedelijk het is. De havenplaats is niet groot en al snel hebben we onze slaapplek bij Akti Serifos gevonden. Een ruim appartement op de begane grond in een binnentuin. Hier hebben we heerlijk onze zelfgemaakte ontbijtjes genuttigd.

Serifos staat internationaal nog niet zo op de kaart. Maar dat een luxe hotelketen zoals Coco-Mat, ja die van de luxe matrassen, Serifos kiest als locatie geeft wel aan dat het een bijzonder eiland is.

En ondanks het zomerseizoen voelt Serifos niet overbevolkt aan. Toeristen die je hier hoort komen vooral uit Frankrijk en Italië. Verder zijn er locals die hier een tweede huis hebben of vanuit Athene overkomen voor een weekend getaway aangezien dat maar 2 uur varen is.

Het eilandleven speelt zich vooral af in Livadi, Chora en de verschillende stranden. Serifos is behoorlijk groen en er zijn diverse wandelmogelijkheden.

Tip:
Er zijn niet veel accommodaties te vinden op het eiland. Vooraf reserveren raad ik je in het hoogseizoen aan.

Livadi

Livadi is de gezellige havenplaats met een bank, een paar winkeltjes, verschillende restaurants en accommodaties en als je wilt kan je hier ook nog zwemmen bij het aangrenzende strand, ideaal tijdens het eilandhoppen in Griekenland.

Overdag is het er redelijk rustig maar zodra de avond valt kan je lang tafelen op een van de vele terrassen aan het water met zicht op de aangemeerde jachten. Op Serifos geen commerciële bedoening maar heerlijk traditioneel Grieks eten en veel verse vis.

De haven van Livadi op Serifos
De idyllische haven van Livadi

Favoriete tentjes in Livadi:

  • Calma voor lekkere koffie en verse sappen. In de avonden borrelen en vooral op vrijdag en zaterdag the place to be.
  • Kalis Seafood, de pasta met garnalen is to die for. En dat terwijl ik geen garnalen fan ben.
  • Robinson is een mooie tent waar ze cocktails serveren. In de weekenden draait er weleens een dj.
Culinair genieten op een terras in de haven van Livadi tijdens het eilandhoppen Griekenland
Eten aan de haven in Livadi bij Kalis Seafood

Ook leuk om te doen: eilandhoppen langs de Atlantische Kust in Frankrijk.

Chora

De andere plek op Serifos is Chora. Chora is de “hoofdstad” van het eiland en is verdeeld in hoog (pano) en laag (kato) Chora.

In het lagere deel van de stad wonen voornamelijk de inwoners van het stadje. In het hogere deel vind je boetiekjes, restaurants en niet te vergeten het uitzicht over het hele eiland vanaf het fort en Agios Constantinos kerk. Super mooie plek aan het eind van de middag.

Uitzicht op de haven van Livadi
Uitzicht vanaf Chora op de haven van Livadi beneden

Als je Chora bezoekt moet je wel goed te been zijn. De smalle straten gaan omhoog en omlaag en sommige delen zijn alleen via een trap te bereiken.

In Chora heb je overdag nog minder reuring dan Livadi. Maar ook hier zijn de avonden een gezellige bedoening op het en rond het stadhuisplein.

Favorieten in Chora:

  • Barbarossa maar eigenlijk alle restaurantjes, cafĂ©s zijn een fijne plek om wat te eten en te drinken.
  • Louis, echt lokaal eten van de Cycladen en Serifos specifiek. Je moet hier wel even geduld hebben voordat er een plekje is.
Genieten van een terras in Chora tijdens het eilandhoppen Griekenland
Het stadhuisplein in Chora is vol restaurantjes

Strandleven op Serifos

Serifos heeft een aantal mooie stranden. Omdat we natuurlijk maar een aantal dagen op het eiland verbleven en geen auto of ander vervoersmiddel tot onze beschikking hadden konden we niet alle stranden bezoeken. Maar de bus verbindt alle plaatsen en stranden met elkaar.

Mijn favoriete strand is Psili Ammos. Het is een fijn zandstrand wat langzaam afloopt in zee. Er zijn enkele bomen voor beschutting te vinden en je kan er eten bij een simpele taverne. De lokale bus stopt bovenaan de weg en met de goed aangelegde trap kan je het strand bereiken.

De kust van Sarifos
Psili Ammos is een fijn zandstrand op Serifos

Een andere strand net voor Psilli Ammos is Agios Sostis. Om dit grindstrand te bereiken moet je een flinke wandeling maken vanaf de hoofdweg. Uiteindelijk kom je in een omsloten baai uit. Er zijn hier geen voorzieningen en geen bomen. Doordat het water hier best diep is, is het wel een goede plek voor de snorkelaars onder ons.

We bezochten ook nog Ganama beach wat in verhouding tot de eerder genoemde stranden echt een stuk groter en breder is. Aan het eind van de baai is er taverne waar je wat kunt eten en drinken.

Bekijk deze video van Serifos!

Eilandhoppen in Griekenland: dagtrip naar Sifnos

Vanuit Serifos gaat er enkele keren per week een boot naar Sifnos. Het eiland voelt helemaal niet Grieks aan. En dat komt niet omdat je bijna alleen maar Frans hoort. Maar ook door de afwijkende bouwstijl die je af en toe tegenkomt.

Voeg deze Griekse eilanden toe aan je bucketlist voor je volgende reis!

Kastro, de oude hoofdstad

Bij aankomst pakte we eigenlijk direct de bus richting Kastro, de oude hoofdstad van Sifnos en het fort van het eiland. Tegenwoordig wonen hier nog steeds mensen. Er zijn verschillende kerken en een museum welke je kunt bezoeken. Doordat het op een rots is gebouwd heb je een weids uitzicht.

Kastro of Sifnos
Kastro op Sifnos. Via het pad kan je de zee in.

Wandelen door de smalle straten van Kastro is ondanks de vele beschutting uitdagend en warm. Gelukkig kan je verkoeling zoeken door de trap naar beneden te nemen richting de kerk. Aan het eind moet je via een paar rotsen klimmen om op de verschillende rotsplateau’s, die als strand dienen, terecht te komen.

Dit strand is overigens alleen met eb te bereiken. Het is goed om te weten dat uit het water komen niet altijd even makkelijk gaat doordat de golven tegen de rotsen aan slaan.

Artemonas is een parel

We vervolgde onze dagtrip naar Sifnos met een bezoek aan Artemonas, net ten noorden van de hoofdstad Apollonia. Een pareltje als je het mij vraagt. De smalle straten met bijzondere herenhuizen en grote tuinen steken af tegen de typerende Cycladische en Griekse bouwstijl die je continu ziet.

We dwaalden rond langs winkeltjes, namen een koffietje en besloten om ons vroege diner te nuttigen bij het bij het vegetarische Mosaico Cafe Restaurant.

Eilandhoppen Griekenland, genieten op het terras van Artemonas Mosaic Café op Sifnos
Artemonas Mosaic Café op Sifnos

Tip:
Je kunt vanaf Artemonas wandelen naar Apollonia.

Vanaf Artemonas liepen we via een wandelpad richting Apollonia. En daar waar deze plek er overdag stilletjes bij lag was het nu een drukte van jewelste. Toch interessant dat je je daar zo op kunt verkijken.

We hebben een goede eerste indruk van Sifnos. Het is drukker dan Serifos maar minder massaal dan Santorini. Voor mij een eiland wat ik verder zou willen ontdekken.

Een retourticket met de ferry kost afhankelijk van de maatschappij €25 – €30 voor een overtocht en duurt ongeveer 20 – 30 minuten.

Eilandhoppen Griekenland, eiland 3: Syros

Last but not least deed ik Syros aan. De aankomst in Syros is adembenemend door de witte stad die opdoemt. De witte stad, opgebouwd uit 2 delen bestaat uit het hooggelegen Ano Syros en lager gelegen Ermoupolis.

De ferry meert aan in het lage deel van de stad. Hiervandaan liepen we naar Archontissa. Een simpel hotel op loopafstand van het Miaouli plein. In de buurt van supermarkten, enkele bakkerijtjes en een heerlijk Gyros tentje naast de entree.

Je merkt hier dat je op het hoofdeiland van de Cycladen zit doordat niet alles draait om het toerisme. Ze zijn in mijn mening ook iets minder klantvriendelijk daardoor.

Ermoupolis is net de Amalfi kust of de Franse Riviera

Ermoupolis straalt Ă©Ă©n en al grandeur uit door de grote, kleurrijke gebouwen in een klassieke bouwstijl. Je merkt goed dat hier vroeger veel geld in de stad omging, helemaal als je richting de wijk Vaporia loopt. Grote huizen staan aan de waterkant met vrij uitzicht op zee. Van een afstandje lijkt het net of je aan de Amalfi kust of Franse Riviera bent beland.

In Ermoupolis speelt het dagelijkse leven zich af rondom het Miaouli plein. ’s Avonds komen de Grieken hier flaneren, kletsen ze bij met vrienden op het plein of terras en wordt dit hele schouwspel aanschouwt door de anderen op de lange, brede trap voor het stadhuis.

Stadshuuis aan het rmoupolis Miaouli plein in Ermoupolis
Ermoupolis Miaouli plein met het stadhuis

Het stadhuis is immens en openbaar toegankelijk. Treed binnen in dit paleis en doe je ogen tegoed aan de mooie details die je binnen vindt.

Vanaf het stadhuisplein kan je door de omliggende straatjes slenteren vol leuke winkeltjes en restaurantjes zoals. Aan de havenkant heb je meer bars, waar diep in de nacht flink door de Grieken wordt gedanst.

Als je vanaf het stadhuisplein wat naar boven loopt richting Vaporia kom je langs het Apollon theater en de Agios Nikolaos kerk. In het Apollon theater ben ik niet binnen geweest maar ik heb gelezen dat het ijkt op het theater in Milaan maar dan in het klein. De Agios Nikolaos kerk is een byzantijnse kerk en erg kleurrijk.

Lees ook: 6x dit wil je zien en doen op Corfu.

Ermoupolis heeft een strand

De wijk Vaporia is zoals ik al eerder zij erg indrukwekkend door de grote klassieke gebouwen. Wat goed is om te weten is dat je in dit deel van de stad ook een stadsstrand hebt. Asteria beach mag je vanwege de betonplaten niet echt een strand noemen. Maar is wel populair onder inwoners voor wat verkoeling. Je kan hier wat eten en drinken bestellen bij de beachbar die helaas wel wat druk en chaotisch is. Neem dit voor lief en geniet van een verkoelend drankje met een prachtig uitzicht op de “Amalfi” kust.

Het Ermoupolis stadstrand, even relaxen tijdens het eilandhoppen griekenland
Ermoupolis stadstrand met uitzicht op de statige huizen

Favorieten in Ermoupolis:

  • Jar Syros, lekker ontbijten, lunchen en cocktails drinken doe je hier. Ze hebben elke dag andere taarten om uit te proeven.
  • Corner CafĂ©, voor een vers sapje ben je bij dit cafeetje aan het goede adres.
  • Django Ice cream maakt zelf zijn ijs. En er zitten een paar bijzondere smaken tussen. Bijvoorbeeld een met rozen.

De klim naar Ano Syros

Ano Syros ligt in verbinding met Ermoupolis. Hier geen grote, neo-klassieke huizen maar kleine arbeiders huisjes, kronkel straatjes, en stijle hellingen die de sfeer bepalen. Door de stijle hellingen rijden er geen auto’s door dit deel van de stad en ervaar je vooral veel stilte.

Tip:
Neem voldoende water mee voor tijdens de klim naar boven. En vergeet niet af en toe te stoppen en achterom te kijken. Hallo uitzicht!

De klim naar boven vraagt fysiek wat van je lichaam, helemaal in juli en augustus als het gemiddeld zo’n 30 graden is. Neem dus veel flessen water mee. Wij liepen overdag vanaf Ermoupolis via de smalle straatjes en verschillende trappen naar boven richting de Anastasi kerk. En ook al ben je gefocust op de klim naar boven, vergeet niet af en toe om te kijken en te genieten van het uitzicht over de stad.

De klim naar beneden eindigde we met een verfrissend hapje en drankje bij het eerder genoemde Asteria Beach. Aan het eind van de middag lieten we ons met de taxi naar een nog hoger deel van Ano Syros, bij de typische Griekse windmolen en de Agios Georgios kerk afzetten.

Vanaf hier liepen we via de andere kant door Ano Syros naar beneden richting ons hotel. We ontdekte verschillende restaurants met dakterras en leuke, kleine winkeltjes van locals.

Ook leuk: een roadtrip vanuit Thessaloniki.

Stranden op Syros

De stranden op Syros vond ik een beetje tegenvallen. En misschien komt dat ook wel omdat je tijdens het eilandhoppen op de Cycladen zoveel ziet, dat je gaat vergelijken en je ergens een beetje verwend raakt. Ik vond ze op Syros in ieder geval allemaal best klein, smal en daardoor redelijk druk.

Op Syros hadden we wel een auto tot onze beschikking en bezochten daardoor de stranden: Galissas, Finikas, Kini beach en Poseidonia beach. Het laatste strand heeft een best wel luxe strandtent zoals je ze op Ibiza tegenkomt. Ono concepts heeft naast een fijn terras waar je kunt eten en drinken ook een klein kledingzaakje en een schoonheidssalon.

Bekijk het eiland Syros in 3 minuten

Eilandhoppen Griekenland is reizen in vrijheid

Eilandhoppen op de Cycladen is voor mij echt genieten. Je ziet veel in redelijke korte tijd waardoor je al snel het gevoel hebt al eeuwen weg te zijn. Wij stopten onze dagen niet propvol en zagen gedurende de dag wel hoe het verder zou lopen. Go with the flow zoals ze zo mooi zeggen. Onze grootste zorg was het halen van de ferryboot. Door zo op reis te zijn ervaar je echte vrijheid. En dat is wat ik iedereen gun.

Mits anders vermeld zijn alle foto’s van Namfon Dil

Griekenland eilandhoppen, de kaart met alle genoemde locaties:

Handige links voor eilandhoppen op de Cycladen in Griekenland
1. Boek je vliegticket naar Athene online.
2. Heb je al een ticket? Zoek een accommodatie op de Cycladen
3. Reis nog voordeliger en boek je vliegticket samen met een hotel
4. Boek een taxi bij aankomst naar je hotel, wel zo makkelijk! (lees meer)

Wil jij nog meer rondom de Middellandse Zee?
Bekijk dan ook een stedentrip naar Tel aviv, een reis naar de Kroatische kust, of andere eilanden in de Middellandse zee.

Fotocredit header: Julius Silver – Pixabay

Deel dit blog ↓

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven