TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Finish-fietstour-Kenia

‘Thursday Travel Star’ Marlous: vlieg in een klein vliegtuigje over de Okavanga Delta

Mijn allermooiste bestemming is Botswana. Met een klein vliegtuigje vanuit de lucht de Okavanga Delta ervaren, ongekende landschappen met de grootste kuddes olifanten en de mooiste zonsondergangen!

Marlous

De Thursday Travel Star van deze week: Marlous de Boer van The Travel Club in Epe

Palmboom aan zee bij zonsondergang

Hoe ben je de afgelopen periode doorgekomen?

Het ongeloof na het uitbreken van deze pandemie, heeft meteen plaatsgemaakt voor actie. Eigenlijk is dat tot de dag van vandaag mijn sleutelwoord, blijf actief. Eerst vele klanten repatriëren en toen ben ik begonnen met annuleren en terug betalen. Stap voor stap, want ook ik had vooralsnog nog de hoop dat het in de zomer wel weer goed zou komen.

Het tegendeel bleek echter waar te zijn. Ons professionele reisseizoen brokkelde beetje bij beetje af als een ijsberg. Ik heb vooral veel contact onderhouden met klanten, maar ook met onze partners. Het motto „samen sterk” was zo goed voelbaar, op veel fronten een verbroedering. Van klanten, ook waar je het niet van verwacht, heb ik veel attenties ontvangen. Ik kan rustig stellen dat ik al 8 maanden zelf geen bloemen meer heb hoeven te kopen.

Kindje in Afrika zwaait

Dat maakte het vele werk dit jaar zonder enige inkomsten wel draagbaar. Vanaf dag 1 ben ik elke dag hier op de mooie Veluwe gaan wandelen; ik heb nog nooit zo dicht bij de natuur gestaan als dit jaar en ben daardoor ook veel dichter bij mezelf gekomen. Na 20 jaar soms wel 60 uur in de week werken, hoef je nergens over na te denken en kan je verdrinken in je passie.

Kamp in de woestijn met jeeps

Op dit moment besteed ik veel tijd aan webinars, online trainingen, coach sessies en ben begonnen aan een intensieve cursus Spaans (een jarenlange wens). Daarnaast ben ik begonnen aan een schildercursus; dit alles draagt bij tot nadenken over het leven, nu en straks.

Van welke bestemming(en) ben jij de specialist en waarom vind jij dat reizigers daar naar toe zouden moeten gaan?

Juist de combinatie van alle reizen maakt dit beroep voor mij zo boeiend, een koppel op rondreis, een familiereis naar de zon, maar ook aan groepsreizen heb ik de mooiste herinneringen.

Deelnemers van de fietstour in Kenia
Foto: Martin Hogeboom

Zo boek ik al jaren een grote groep naar Kenia „Epe fietst voor water”. Dit is begonnen als een echte pioniersreis.

De groep fietste in 10 dagen vanaf zee (Mombasa) naar Nairobi om symbolisch water uit de zee naar o.a. een kindertehuis te brengen. Een echte uitdaging met een goed doel dat zelfs een keer meer dan 100.000 Euro voor dit waterproject heeft opgebracht.  Maatwerk met veel improvisatie, dat maakt ons vak zo mooi.

Deelnemers aan de fietstour in Kenia passeren een dorpje
Foto: Martin Hogeboom

Of een bedrijfsuitje naar Sevilla, toen bleek dat weekend de “Feria de Abril” te zijn. Mijn groep, 100 personen, dansend door de straten in de zonnige stad, was een reis om nooit meer te vergeten. Maar ook zo fijn is het om een roadtrip door Europa samen te stellen, weg van de gebaande wegen, eten in dat leuke restaurantje.

Koet bij de Plaza de Espana in Sevilla

Of een maatwerkreis Zuid-Afrika, de wereld in een land, een mix van verleden en heden. Ik vind dat iedereen dat een keer moet gaan ervaren. Een ongekende natuur en een eeuwenoude cultuur. Ga op zoek naar de Big 5, proef de beste wijnen en ervaar avontuur.

Leeuw strekt zich uit tussen de struiken in Zuid-Afrika

Inmiddels heb ik dit al vaak geboekt en omdat dit echt mijn favoriete bestemming is, kan ik uit eigen ervaring ook veel meegeven. Zelfs mijn eigen collega’s vragen mij soms om advies. Ik vind dit land zo fascinerend!

Wat worden volgens jou de populaire bestemmingen voor 2021?

Ik denk dat er veel voor Europa gekozen zal gaan worden in eerste instantie. Maar ernaast denk ik dat veel mensen na deze pandemie ervoor kiezen om te willen beleven en ervaren. Meer dan ooit is duidelijk hoe dierbaar herinneringen zijn en hoe mooi het is om je horizon te verleggen voor andere inzichten en te ervaren wat deze wereld nog meer te bieden heeft.

Tropisch strand met palbomen

Ik opteer zelf voor minder low-cost, vliegen mag echt weer wat gaan kosten en laten we inzetten op duurzaam toerisme. CO2 compensatie, minder plastic, dus meer bewustwording. Kleinschalig toerisme in plaats van volle stranden. Dat kan ook in Europa, er zijn nog zo veel onbekende plekjes.

Juist dat onbekende is wat men vaak wil, ontdekken en zelf ervaren. Vorig jaar heb ik al meer Scandinavië geboekt dan ooit daarvoor. We hebben behoefte aan ruimte en puurheid.

Lees meer over over wat je kan doen in Kopenhagen, of ga een weekendje naar Helsinki. Of ga op ontdekkingstocht in IJsland.

Wat was jouw mooiste vakantiemoment tot nu toe en waar was dat?

Mijn allermooiste bestemming is Botswana. Met een klein vliegtuigje vanuit de lucht de Okavanga Delta ervaren, ongekende landschappen met de grootste kuddes olifanten en de mooiste zonsondergangen.

Met een klein vliegtuigje vanuit de lucht de Okavanga Delta ervaren, ongekende landschappen met de grootste kuddes olifanten en de mooiste zonsondergangen

Olifanten in Botswana

Botswana kiest voor minder toeristen die meer uitgeven dan massa toerisme tegen lage tarieven. Dat spreekt mij wel aan om een land haar karakter te laten behouden. Juist door de prijs woekering is het in veel landen mis gegaan. Verder heb ik in Oeganda oog in oog gestaan met een gorilla familie. Deze mooiste ervaringen ooit waren dus allemaal in Afrika, voor mij het mooiste continent.

Tafel met ingredienten cocktails Botswana

Welke steden zijn voor jou favoriet en waarom?

Als je cultuur in al haar glorie wilt ontmoeten, is een stedentrip geweldig. Bij mij staat Rome als absolute winnaar op nr. 1. Zoveel cultuur, zoveel oudheid in een stad in een gemoedelijke sfeer met heerlijk eten en het lekkerste ijs ter wereld. Hier ben ik al vaak geweest, maar nog lang niet uitgekeken!

Een deel van de facace van het colloseum in Rome

Verder was ik onlangs nog in Wroclaw. Wat heeft deze stad mij positief verrast! Zelden zoveel kleur ervaren in een stad met een ongekend aantal kerken en bruggen; het Venetië van Polen. Hip en trendy en zeer cultureel. Een echte aanrader voor iedereen die goed betaalbaar een bijzondere ervaring wil hebben. Het allerleukste vond ik de 600 thema-kabouters, die je in de hele stad aantreft.

Gevels van huizen in Wroclaw

Denk je dat ons reisgedrag anders wordt?

Ja ik denk dat mensen zich nog meer bewust gaan worden van hoe kwetsbaar we zijn, maar daardoor juist graag een mooie beleving willen hebben. Nu zullen mensen meer dan ooit iets bijzonders willen gaan doen.

Wel merk ik nu al dat er meer behoefte is aan een goed reisadvies en dat onze meerwaarde en garanties nog belangrijker zijn geworden na deze pandemie. De vanzelfsprekendheid is er een beetje af en men wil van tevoren alles van tevoren goed geregeld hebben om teleurstellingen te voorkomen.

Kasteeltje gelegen in de natuur

Waarom zouden klanten bij jou moeten boeken?

Ik denk dat mijn meerwaarde zit in het persoonlijke aanspreekpunt, 24 uur per dag bereikbaar. Ik geef mijn klanten altijd aan dat de reis pas ophoudt als zij weer thuis zijn en dat wordt als positief ervaren. Dat ik als het ware met de klanten mee reis en bereikbaar ben, wordt als een echt pluspunt ervaren.

Oude rode Fiat in de straten van Rome

En dat contact gebeurt niet alleen als er iets mis gaat, ik ontvang juist vaak een foto van klanten die genieten en hun tevredenheid graag willen delen. Daar word ik dan weer blij van, daar doe je het allemaal voor!

Wil je verder nog iets over jezelf, of over reizen vertellen aan onze bezoekers?

Stiekem denk ik wel eens na of er iets anders is dat ik graag zou willen doen. Maar zelfs na een omzetverlies van 85% blijf ik van mening dat toerisme mijn absolute passie is, waarin ik graag mijn steentje wil bijdragen.

Aap in de bossen in Afrika

Reizen kan ook anders, reis je dichtbij; neem de trein in plaats van het vliegtuig. Bezoek een opvanghuis voor olifanten in plaats van dat je er zelf op gaat zitten. Zoek contact met lokale bewoners of bezoek een school. Reizen verrijkt dan je leven. Door toerisme zijn wereldwijd ook de mooiste projecten gerealiseerd door de juiste bewustwording.

Leeuw in Afrika ligt uit te rusten

Ik kies daarom in mijn adviezen bijvoorbeeld nu nog liever voor kleinschalige accommodaties waar de lokale gemeenschap beter van wordt, dan voor grootschalige internationale hotelketens.


Geïnteresseerd naar de reizen waarmee Marlous je kan helpen of wil je graag contact opnemen met Marlous? Ga naar haar persoonlijke website voor contactgegevens of volg Marlous op Facebook.


Wie zijn de ‘Thursday Travel Stars’?
De Thursday Travel Stars zijn zelfstandig reisadviseurs met jarenlange ervaring in de reisbranche. Zij zijn zzp’ers, maar altijd aangesloten bij een landelijk opererend reisbedrijf. Op deze manier zijn de zelfstandig reisadviseurs altijd aangesloten bij de ANVR en de SGR en daarmee heb je zekerheid voor jouw reis. Elke donderdag zetten wij hier op TripTalk een reisadviseur in ‘het zonnetje’. Lees hun verhalen en tips en maak gebruik van hun kennis en kunde!

Fotocredits: Marlous de Boer
Fotocredit header: Martin Hogeboom


Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven