vrijdag, 14 mei, 2021

Expeditie IJsland, ga mee op ontdekkingstocht

Er zijn weinig landen die er van boven zo mooi uitzien als IJsland. Bij helder weer kun je vrijwel het hele eiland zien liggen, met besneeuwde gletsjers en vulkaantoppen in het oosten en de bewoonde wereld richting het westen. De grillige kustlijn verraadt de aanwezigheid van kleine vissersdorpjes en onontdekte baaien. Reden genoeg om per huurauto op een uitgebreide expeditie naar IJsland te gaan.

Ga mee op expeditie naar IJsland

Om alvast een paar vooroordelen de wereld uit te helpen: IJsland is niet per definitie heel koud. Net als in Nederland zijn er frisse winters, maar in de zomer schijnt het zonnetje volop. Het is ook niet ver vliegen: met slechts drie uurtjes in de lucht ben je eerder op IJsland dan op Kreta. En IJsland is niet compleet bedekt met ijs. Dat geldt wel voor het verderop gelegen Groenland, waardoor IJsland en Groenland eigenlijk van naam zouden moeten wisselen.

Wat wél waar is: een expeditie naar IJsland is ontzettend mooi. Toegegeven, het is geen goedkope bestemming. Vliegtickets en hotels zijn niet overdreven duur, maar een vakantie lang onbeperkt eten en drinken is geen aanrader. Eén troost: pasta, tomatensaus en mais zijn in de supermarkt altijd wel in de aanbieding. 

Gebouw in IJsland
Gebouw in de natuur (c) Unsplash

Wat ook klopt is dat aan de taal geen touw is vast te knopen en dat alle circa 340.000 inwoners ergens wel familie van elkaar zijn. Fun fact: er is een app waarmee je kunt checken of iemand waarmee je wilt daten niet té dicht in de buurt hangt aan de familiestamboom.

Uniek 

De meeste mensen reizen naar IJsland om een van deze twee redenen: 1.) omdat ze op weg zijn naar Noord-Amerika en een tussenstop hebben op het eiland en 2.) omdat ze op zoek zijn naar een unieke vakantiebestemming en een week of meer de tijd hebben voor een mooie rondreis. Als je een paar uurtjes in IJsland hebt, spring je in de bus naar de Blue Lagoon voor wat thermale ontspanning, ren je door de straten van Reykjavik voor wat kleurige foto’s of pik je een knallende geiser of bulderende waterval mee via een busexcursie. Heb je wat langer, dan ontdek je dat IJsland inderdaad een unieke vakantiebestemming is. Er valt zoveel te zien en te doen, dat je niet zult kunnen kiezen. Stap dus in een huurauto en bepaal lekker je eigen tempo.

Lees hier meer over autorijden in IJsland.

Over huurauto’s gesproken, het kan bij een expeditie door IJsland geen kwaad om een paar dingen in je achterhoofd te houden. Ten eerste: IJsland is een verademing om te rijden. Files zijn er hooguit tussen Keflavik Airport en de hoofdstad, flitspalen kennen ze nauwelijks en het weggennet steekt logisch in elkaar. Er loopt één grote snelweg rond het eiland, Route 1. Verdwalen kan dus alleen als je erg je best doet. Waar je wel op moet letten: huur een wagen met vierwielaandrijving. Je wilt niet met je Toyota Aygo vast komen te zitten op een modderig binnendoorweggetje of een glad geworden autoweg.

Tijdens de zomermaanden kun je overigens op de genummerde wegen prima uit de voeten met tweewielaandrijving. Over steenslag doen autoverhuurders niet moeilijk – het wordt daar min of meer gezien als stuifzand – maar ga niet met je auto buiten de officiële wegen. Ten eerste is dat verboden en ten tweede verniel je de natuur. De maximum snelheid is 90 op geasfalteerde wegen (op ongeasfalteerde wegen 80), wat ideaal is om wél een beetje op te schieten, maar ondertussen ook van het landschap te genieten.

local tips ijsland

En genieten, dat doe je als je over de oneindige Route 1 rijdt, met elke tien minuten een totaal ander uitzicht. Van brokkelige zwarte lavavelden tot bemoste ronde keien en van winderige kusten tot hoog oprijzende bergen met gletsjers en watervallen. Gelukkig houden ze er in IJsland rekening mee dat je die plekken van dichtbij wilt bewonderen, dus zijn er op strategische plekken parkeerplaatsen aangelegd, zodat je te voet van het natuurschoon kunt genieten.

Op avontuur? Volg een van deze roadtrips door IJsland.

Op ontdekkingsreis 

Onze reis begint op Keflavik Airport, waar we de huurauto ophalen en meteen afzakken richting het dorpje Grindavik. De eerste stop is de Bridge between the Continents. Een kleine brug over een ondiepe kloof verbindt letterlijk de tektonische platen waarop Europa en Noord-Amerika liggen met elkaar. Even verderop, in Gunnuhver, komt de zwavellucht ons tegemoet wanneer we de rookpluimen uit de rotsen zien stijgen. IJsland borrelt van de vulkanische activiteit, wat je op veel plaatsen van dichtbij kunt zien. Niet té dichtbij uiteraard, aangezien kokend water nogal heet is, zoals de talloze waarschuwingsbordjes in de buurt aangeven.

natuur in Ijsland
(c) Unsplash

Wat we ook om de zoveel kilometer tegenkomen zijn watervallen. Sommige zijn gigantisch, andere storten zich met iets minder geweld van de rotsen. Op weg naar Vík passeren we de Seljandsfoss (foss is het IJslandse woord voor waterval) en de Skogafoss. Populair bij toeristen en daardoor relatief drukbezocht, maar met als voordeel dat er kleine winkeltjes en toiletvoorzieningen zijn. Tip: neem altijd goede wandel- of bergschoenen mee, want een waterval is het mooist om van bovenaf te bekijken, dus je zult moeten klimmen.

Wil je de beroemde IJslandse papegaaiduikers zien? Let dan op de borden met ‘Dyrólaey’ erop. Hoog op een klif op dit zuidelijkste stukje van IJsland staat een pittoreske vuurtoren, waar je een prachtig uitzicht hebt op de rotsen waar de vele vogels tussen half juni en half augustus nestelen.

Mooiste fotoplekjes  

Verder naar het westen ligt één van de mooiste natuurwonderen van IJsland: het Jökulsarlon-meer. Grote stukken ijs die zijn afgebrokkeld van de Vatnajökull-gletsjer dobberen door het water en liggen op de oevers. Een geweldige fotolocatie, niet alleen vanwege de kristalheldere ijsklompen, maar ook om de zeehonden die er rondzwemmen. Een bootexcursie is niet goedkoop, maar brengt je op de mooiste plekken. 

Over mooie fotoplekken gesproken: een bijzondere ontdekking, midden in de natuur, is een vliegtuigwrak van een DC-3 Dakota. Op het strand bij Solheimasandur kun je het half vergane vliegtuig aantreffen. Instagramwaardig.

Zie hier vast hoe mooi een expeditie naar IJsland kan zijn:


Een bezoek aan IJsland is uiteraard niet compleet zonder de beroemde Eyjafjallajokull (3x woordwaarde) te hebben gezien, de vulkaan die er in 2010 met een grote aswolk voor zorgde dat er dagenlang nauwelijks vliegverkeer mogelijk was boven Europa.  

Een goede reden om dit gebied te verkennen is het feit dat het hete water er, dankzij alle vulkanische activiteit, letterlijk in de grond zit. Maak een korte wandeling in de bergen bij Seljavallalaug, waad onderweg door riviertjes en geniet van spectaculaire uitzichten, waarna je bij een heerlijk warm (en gratis!) natuurbad komt om even lekker te dobberen. Er zijn verder geen voorzieningen, maar het vrije gevoel en het dobberen tussen de groene bergen zijn een perfecte beloning voor de wandeling ernaartoe.

natuur in IJsland
(c) Unsplash

Goede afsluiter

Het is alweer bijna tijd om terug te gaan naar Nederland, dus we rijden nog snel naar Geysir, waar we de Strokkur bekijken, een warmwaterbron die elke 6 tot 8 minuten heet water omhoog blaast. We kunnen IJsland natuurlijk niet verlaten zonder geisers te hebben gezien en dit is dé plek om dat te doen, is ons beloofd. Een belofte die helemaal terecht blijkt: het water knalt met geweld meters hoog de lucht in, een indrukwekkend spektakel. 

Blue Lagoon in IJsland (c) Unsplash

En indrukwekkend, dat is hét woord om IJsland mee samen te vatten. De natuur is er zo mooi en sommige plekken zijn zo rustig, dat we nog een stop nodig hebben in Reykjavik om weer te wennen aan de bewoonde wereld, voordat ons vliegtuig ons terugbrengt naar Nederland.  

Vergeet deze plekken niet te bezoeken in IJsland:


Ben jij klaar om op expeditie te gaan naar IJsland?

Tekst door: Klaas-Jan van Woerkom

Comments

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.