TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
autorijden in ijsland

Autorijden in IJsland? Doen! Dit zijn 4 toffe roadtrips

IJsland is misschien niet overdreven groot, maar als je meer van het land wilt zien dan alleen hoofdstad Reykjavik is het huren van een auto een must. Want hoewel er bussen rijden tussen Keflavik Airport en Reykjavik en je diverse georganiseerde excursies kunt boeken, is zelf autorijden in IJsland toch het leukst.

Dit is wat je moet weten als je zelf gaat autorijden IJsland

Zelf rijden op IJsland is geen probleem. De wegen op het eiland zijn goed onderhouden, de belangrijkste bezienswaardigheden staan op borden aangegeven en verkeersdrukte is, buiten hoofdstad Reykjavik, een zeldzaamheid.

Houd je aan de snelheid

Autoweg op IJsland
Foto: rgroger84 – Pixabay

De maximumsnelheid op de snelwegen in IJsland is 90 kilometer per uur. Een ideaal rijtempo om onderweg van het landschap te genieten. Flitspalen zijn er niet veel, maar de politie patrouilleert regelmatig op de grote weg. Opletten dus.

Autorijden in IJsland, huur vooraf een auto

Het is aan te raden om voor vertrek naar IJsland alvast een huurauto te regelen. Dat scheelt wachten bij de verhuurbalies op de luchthaven. Daarnaast scheelt het aanzienlijk op de ter plaatse bij te boeken verzekeringen. Overigens gaan autoverhuurders op IJsland er standaard vanuit dat een auto met steenslag wordt teruggebracht. Geen paniek dus bij een sterretje in de ruit of een deukje in de deur.

Met de auto op reis door IJsland
Foto: Valentina Zotova – Pixabay

Indien je zelf het land wilt verkennen is het sterk aan te raden om een auto met vierwielaandrijving te reserveren. Zeker als je zelf op avontuur gaat kom je soms onverharde wegen tegen. Ook bij gladheid is extra grip prettig. Hou ook rekening met de bagage die je mee wilt nemen. Overigens is het op IJsland streng verboden om offroad te gaan rijden, ook al zien sommige vlaktes er nog zo verleidelijk uit. Het land is erg gesteld op de mooie natuur, die bij vernieling soms tientallen jaren nodig heeft om zich te herstellen.

Klaas-Jan maakte een bijzondere reis door IJsland met een huurauto.

Tankstations en toiletten

Tankstations zijn vrijwel uitsluitend te vinden rond de dorpen en steden op IJsland. Langs de grote weg zijn er weinig voorzieningen. Die bevinden zich wel bij nagenoeg alle toeristische attracties, zoals watervallen en meren. Het is daarom goed om vooraf je route te plannen en zaken als benzine en boodschappen in ruime mate mee te nemen.

Groene natuur in IJsland tijdens het autorijden
Foto: Monica Volpin – Pixabay

Bij alle belangrijke bezienswaardigheden zijn voldoende parkeerplaatsen. Die zijn overal gratis, behalve in Reykjavik en op de luchthavens. Openbare toiletten vind je ook bij elke toeristische attractie. Veel parkeerplaatsen, zoals bij ons langs de snelweg, zijn er niet, maar IJsland is dusdanig groot dat je vaak wel ergens in de berm kunt staan, mocht het nodig zijn.

Navigatie aan tijdens het autorijden in IJsland

Autorijden door IJsland is rijden door dit soort uitgestrekte landschappen
Foto: Johny Goerend -Unsplash

Nog een belangrijke tip omtrent navigeren: download voor vertrek vast een wegenkaart van IJsland, zoals Google Maps. Het eiland is niet zo groot, waardoor de gebieden niet al te veel ruimte innemen op je smartphone. Overigens is het ook aan te raden om een papieren wegenkaart te gebruiken. Want hoewel de hoofdwegen hoofdzakelijk rondom het eiland lopen zijn er ook veel kleine binnenweggetjes om te gebruiken.

Lees meer tips voor een rondreis door IJsland.

Autorijden door IJsland, dit zijn toffe roadtrips door IJsland

Van helderblauwe lagoons tot gezellige dorpen, indrukwekkende geisers en groene heuvels. Een roadtrip door IJsland betekent avontuur in adembenemende landschappen. Hoewel het land maar één snelweg heeft, zijn er genoeg roadtrips door IJsland te maken, ook voor wie minder tijd in het land heeft. Tip: check bij elke route of er een 4WD vereist is.

Autorijden door IJsland – Route 1: Glacier Road

De mooie Glacier Lagoon in IJsland

De ‘Road to Glacier Lagoon’ aan is perfect voor reizigers met weinig tijd. Sommige mensen leggen hem in één dag af, maar wij raden aan om er in elk geval twee dagen voor uit te trekken. Deze tocht brengt je van Reykjavik naar Höfn, langs het grootste gletsjermeer van IJsland: Jökulsárlón. Met Reykjavik in de achteruitkijkspiegel, voert de weg eerst langs Selfoss. Dit is een van de grotere dorpen in het zuiden van IJsland (er wonen 6.000 mensen) en het is een goede plek om even te pauzeren. Wie meer tijd heeft, kan ervoor kiezen om een paar dagen in Selfoss te blijven, de geiser te bezoeken of paardrijtochten door de omgeving te maken.

Het stadje Selfoss in IJsland
Selfoss / Foto: Freysteinn G. Jonsson – Unsplash

Onvergetelijk: een magische vakantie naar Lapland.

Vanuit Selfoss gaat de tocht door naar Vik, de zuidelijkste plaats van het land. Onderweg wordt het landschap steeds rotsachtiger, tot er in een groene baai, omgeven door hoge kliffen, een kleine plaats te zien is. Een regenjas is hier geen overbodige luxe, Vik is namelijk de plek waar de meeste neerslag valt. Er wonen minder dan 300 inwoners, dus erg veel is er niet te doen, maar in de omgeving zijn mooie wandelingen te maken en bijkomen kan in de enige koffiezaak in het dorp.

Zien tijdens rondreis IJsland, dit Jokulsarlon gletsjermeer
Jökulsárlón / Foto: Bao Tseng – Pixabay

Op weg naar het hoogtepunt van de reis, het gletsjermeer, kan er nog worden gestopt in Kirkjubæjarklaustur. Dit dorp is prachtig gelegen aan een klaterende waterval, de Systrafoss, en wordt omgeven door hoge bergen, ruige rotsen en groene velden. Vanuit hier is het maar een korte tocht naar Jökulsárlón. Onderweg wordt de omgeving witter, tot er bij het gletsjermeer bootjes klaar liggen om een tocht te maken langs de vele ijsschotsen.

Autorijden door IJsland – Route 2: Golden Circle

De Golden Circle is verreweg de bekendste roadtrip van IJsland. Dat komt vooral doordat hij perfect is voor mensen die maar een paar dagen in het land blijven en toch een paar hoogtepunten willen meepikken. Doordat deze route zo populair is, hoef je niet per se zelf een auto te huren, er zijn ook veel busmaatschappijen die dit rondje rijden.

Leuke straatje on in te slenteren tijdens een weekendje Reykjavik
Reykjavik / Foto: Michelle Raponi – Pixabay

Te beginnen in Reykjavik, waar bestuurders de enige snelweg van IJsland pakken naar Selfoss. Op zo’n 45 minuten van de IJslandse hoofdstad is Nationaal Park Thingvellir voor veel mensen de eerste stop. Dit hele park is eigenlijk een verzakking tussen de twee tektonische platen waaruit IJsland is ontstaan en dat zorgt voor een heerlijk dramatisch landschap met spectaculaire canyons vol kristalhelder water, waarin gesnorkeld kan worden.

Het landschap van Thingvellir National Park in IJsland
Thingvellir National Park / Foto: Jason Krieger – Unsplash

Lees ook: dit kun je allemaal gratis doen in Oslo.

Vooral Silfra, waar je tussen de tektonische platen in kunt duiken, is populair (let wel op: om veiligheidsredenen worden alleen mensen met een duikbrevet toegelaten). Boven de grond is vooral het vulkaanlandschap populair bij bezoekers. Van Thingvellir gaat de tocht door naar Geysir, een geothermisch gebied waar – zoals de naam al verklapt – veel geisers te bewonderen zijn. Dan hebben we het niet over een paar kleine geisertjes, maar een heleboel grote, dampende geisers die regelmatig uitbarsten.

Geisers in IJsland, niet te missen tijdens een reis
Foto: Mauro-Fabio Cilurzo – Unsplash

De Grote Geysir, de geiser die het park z’n naam ga, barst nog maar zelden uit, maar als hij het doet kan hij de 120 meter hoogte halen. De geisers in de omgeving halen makkelijk een meter of 70 en barsten regelmatiger uit (sommige elke 10 minuten).

De prachtige Gulfoss watervallen in IJsland
Gulfoss watervallen / Foto: John Thomas – Unsplash

De laatste stop op de Golden Circle is de waterval Gulfoss. Dit is een indrukwekkende waterval van in totaal zo’n 30 meter, waarbij het water in twee delen naar beneden stort. De prachtige vallei, met hoge rotsen op de achtergrond, zorgen ervoor dat dit een uitzicht is dat niemand snel vergeet.

Autorijden door IJsland – Route 3: Glacier Road 2

Watervallen bij Kirkjufel in IJsland
Foto: David Mark – Pixabay

Lees ook deze vakantie IJsland tips van IJsland-kenners!

Wie een vakantie naar Noord-IJsland boekt en het zuiden van het land wil bekijken, kan vanaf Jökulsárlón een mooie route volgen. Die begint bij het gletsjermeer Jökulsárlón en eindigt in het westen van het eiland, een stuk boven Reykjavik. Wie het gletsjermeer eenmaal heeft bezocht, rijdt via Kirkjubæjarklaustur en Vik en Selfoss naar Hveragerdi. Onderweg zijn schattige, piepkleine dorpen te bewonderen, maar is er vooral veel tijd om met open mond naar de natuur te staren. Want die is prachtig en verandert, zoals dat bij IJsland hoort, constant. Van groene weiden waar paarden staan te grazen naar ruige kliffen waar geen plant een kans maakt en uitgestrekte gletsjers.

Woeste watervallen in IJsland
Foto Monique Talsma

Hveragerdi is voor IJslandse begrippen een stad; er wonen zo’n 2300 mensen, en is vooral bekend omdat de plaats in een vulkanisch actief gebied ligt. Dat heeft als gevolg dat er hier en daar stoom uit de grond komt in Hveragerdi en dat de stad een paar heerlijke warmwaterbronnen kent.

Dit kun je allemaal doen tijdens een vakantie in Slovenië.

Wie direct door wil naar Reykjavik kan daarvoor kiezen, maar een aanrader is het ook om een uitstapje te maken naar Strandakirkja. Wie een beetje kan vertalen, weet wat hier te verwachten is: een kerkje op het strand. Deze houten kerk heeft een aparte geschiedenis (hij werd ooit gesticht door zeelieden in nood) en hoewel hij op een afgelegen plek ligt, is het volgens verhalen de rijkste kerk van IJsland. Strandakirkja scheidt de oceaan en het vulkanische gebied erachter, waar het mooi wandelen is.

Het houten kerkje in IJsland bij Strandakirkja
Het kerkje / Foto: Sigurdur Fjalar Jonsson – Unsplash

Vanaf het kerkje gaat de route langs de kust, via Hafnir, door naar Reykjavik. Dit is natuurlijk de perfecte plek om de route een dag (of meer) te onderbreken. Vanuit Reykjavik is het niet meer ver naar Hellissandur, een van de meest westelijke plaatsen van IJsland. Dit plaatsje is vooral bekend vanwege de grote hoeveelheden gerechten met haai die er worden gemaakt.

Denk ook eens aan een stedentrip naar Tallinn en dit zijn de mooiste bezienswaardigheden van Tbilisi in Georgië.

Autorijden door IJsland – Route 4: Ring Road

De Ring Road, ook wel Route 1 genoemd, is de enige snelweg van IJsland die – zoals de naam doet vermoeden – in een ring om het eiland loopt. In totaal voert de weg je over 1300 kilometer verharde en onverharde wegen, langs het mooiste dat IJsland te bieden heeft.

Foto: Robert Bye – Unsplash

De meeste mensen beginnen hun roadtrips door IJsland over de Ring Road in hoofdstad Reykjavik en rijden van daaruit naar het zuiden om een weekje later weer in Reykjavik te eindigen (het kan sneller, maar dat is zonde, omdat er zoveel moois te zien is). De eerste etappe loopt langs Selfoss, Vik en Kirkjubæjarklaustur. Op het programma staan het Thingvellir Nationaal Park en drie prachtige watervallen: Gullfoss, Seljalandsfoss en Skógafoss.

Ook tof: een vakantie in Noord-Bohemen in Tsjechië en dit kun je allemaal doen in het Reuzengebergte in Tsjechië.

Niet ver van Vik vandaan, is ook de gletsjer Sólheimajökull te vinden en tussen Vik en Kirkjubæjarklaustur kunnen roadtrippers de auto even voor een boot verruilen bij gletsjermeer Jökulsárlón. Nog meer ijs vind je bij de Vatnajökull gletsjer, waar gidsen groepen reizigers door de ijsgrotten leiden, voordat ze doorrijden naar Höfn. Voorbij Höfn verandert het landschap en wordt IJsland desolater.

De Vatnajokull gletsjer in IJsland
Vatnajökull gletsjer / Foto: Misha Levko – Unsplash

De weg leidt door fjorden, langs grote rotspartijen en stranden met zwart zand. Hoewel er weinig mensen te vinden zijn, kunnen klanten hier wel rendieren tegenkomen, misschien wel net zo leuk. Maar het meest bijzonder aan dit deel van de Ring Road is dat er een grote kans is om ’s avonds het Noorderlicht te zien. Goed opletten dus.

Het prachtige Noorderlicht in IJsland,
Het Noorderlicht / Foto: Joshua Earle – Unsplash

Via de IJslandse hooglanden gaat de tocht verder naar het noorden langs Dettifoss, de grootste waterval van het eiland en het meer van Myvatn. Doordat de omgeving vulkanisch is, zijn er hier veel heetwaterbronnen en zitten er openingen in de aardkorst waar stoom door naar buiten komt. In de buurt is ook de tweede grootste stad van het land, Akuyeri, te vinden. Hier kun je over vulkanen vliegen, maar ook walvissen spotten, om vervolgens via het westen terug te rijden naar Reykjavik.

Check de prijzen en autotypes voor het huren van een auto voor IJsland.

Autorijden in IJsland met deze rondreizen:


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je vast ook leuk om te lezen:

Fotocredit header: Misha Levko – Unsplash

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven