vrijdag, 14 mei, 2021

Autorijden in IJsland? Doen! Wij hebben de tips.

IJsland is misschien niet overdreven groot, maar als je meer van het land wilt zien dan alleen hoofdstad Reykjavik is het huren van een auto een must. Want hoewel er bussen rijden tussen Keflavik Airport en Reykjavik en je diverse georganiseerde excursies kunt boeken, is zelf autorijden in IJsland toch het leukst.

Dit is wat je moet weten als je zelf gaat autorijden IJsland

Zelf rijden op IJsland is geen probleem. De wegen op het eiland zijn goed onderhouden, de belangrijkste bezienswaardigheden staan op borden aangegeven en verkeersdrukte is er, buiten hoofdstad Reykjavik, een zeldzaamheid.

Houd je aan de snelheid

De maximumsnelheid op de snelwegen in IJsland is 90 kilometer per uur. Een ideaal rijtempo om onderweg van het landschap te genieten. Flitspalen zijn er niet veel, maar de politie patrouilleert regelmatig op de grote weg. Opletten dus.

Autorijden in IJsland

Vooraf een auto huren in IJsland

Het is aan te raden om voor vertrek naar IJsland alvast een huurauto te regelen. Dat scheelt wachten bij de verhuurbalies op de luchthaven. Daarnaast scheelt het aanzienlijk op de ter plaatse bij te boeken verzekeringen. Overigens gaan autoverhuurders op IJsland er standaard vanuit dat een auto met steenslag wordt teruggebracht. Geen paniek dus bij een sterretje in de ruit of een deukje in de deur.

Indien je zelf het land wilt verkennen is het sterk aan te raden om een auto met vierwielaandrijving te reserveren. Zeker als je zelf op avontuur gaat kom je soms onverharde wegen tegen. Ook bij gladheid is extra grip prettig. Hou ook rekening met de bagage die je mee wilt nemen. Overigens is het op IJsland streng verboden om offroad te gaan rijden, ook al zien sommige vlaktes er nog zo verleidelijk uit. Het land is erg gesteld op de mooie natuur, die bij vernieling soms tientallen jaren nodig heeft om zich te herstellen.

Tankstations en toiletten

Tankstations zijn vrijwel uitsluitend te vinden rond de dorpen en steden op IJsland. Langs de grote weg zijn er weinig voorzieningen. Die bevinden zich wel bij nagenoeg alle toeristische attracties, zoals watervallen en meren. Het is daarom goed om vooraf je route te plannen en zaken als benzine en boodschappen in ruime mate mee te nemen. Bij alle belangrijke bezienswaardigheden zijn voldoende parkeerplaatsen. Die zijn overal gratis, behalve in Reykjavik en op de luchthavens. Openbare toiletten vind je ook bij elke toeristische attractie. Veel parkeerplaatsen, zoals bij ons langs de snelweg, zijn er niet, maar IJsland is dusdanig groot dat je vaak wel ergens in de berm kunt staan, mocht het nodig zijn.

Autorijden in IJsland

Navigatie aan tijdens het autorijden in IJsland

Nog een belangrijke tip omtrent navigeren: download voor vertrek vast een wegenkaart van IJsland, zoals Google Maps. Het eiland is niet zo groot, waardoor de gebieden niet al te veel ruimte innemen op je smartphone. Overigens is het ook aan te raden om een papieren wegenkaart te gebruiken. Want hoewel de hoofdwegen hoofdzakelijk rondom het eiland lopen zijn er ook veel kleine binnenweggetjes om te gebruiken.

En? Ga je zelf autorijden in IJsland?

Ps: we hebben nog meer leuke lijstjes met tips voor IJsland:

Avatar
Renée Hoes
Hola chicos y chicas, ik ben Renée en ik schrijf voor TripTalk. Benieuwd van welke bestemmingen mijn hartje sneller gaat kloppen? Bestemmingen waar de zon hoog aan de hemel staat, de tijd net even iets langzamer gaat en een cultuurshock niet te vermijden valt. Veel leesplezier.

Comments

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.