zaterdag, 23 januari, 2021

Deze vragen en antwoorden over Tenerife wil je weten

Je wilt lekker gaan genieten van een vakantie op Tenerife. En daarmee komen gelijk jouw eerste vragen. Hoe lang is het vliegen? Wanneer kan ik er naar toe vliegen? In welke plaatsen kan ik het beste een accommodatie boeken? In dit blog vind je de antwoorden op veel gestelde vragen en meer Tenerife informatie.

Tenerife is een leuke vakantiebestemming met heerlijk weer het hele jaar door, mooie hotels en appartementen en vele leuke stranden. En ook nog eens een verrassende natuur!

Strand Playa de la Arena in het noorden

Waar ligt Tenerife?

Tenerife is één van de 7 Canarische Eilanden. Deze eilandengroep ligt in de Noordelijke Atlantische Oceaan, ter hoogte van het uiterste zuiden van Marokko. De Canarische Eilanden zijn onderdeel van Spanje en maken zo deel uit van de Europese Unie. Op de eilanden spreekt men Spaans.

Tenerife ligt ten westen van Gran Canaria en ten oosten van de kleinere eilanden La Gomera en La Palma. Tenerife is qua oppervlakte het grootste eiland van de Canarische Eilanden.

Wat is de hoofdstad van Tenerife?

De hoofdstad van Tenerife is Santa Cruz de Tenerife. Deze stad is gelegen in het noordoosten van het eiland. Hier wonen bijna 210.000 inwoners. Santa Cruz is ook de hoofdstad van de gelijknamige provincie Santa Cruz de Tenerife, hieronder vallen de eilanden Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro. De Canarische Eilanden hebben in feite 2 ‘hoofdsteden’; Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria op het eiland Gran Canaria.

Plein in de stad Santa Cruz de Tenerife
Foto: Turismo de Tenerife

Santa Cruz heeft een leuk centrum met winkelcentra en winkelstraten. Het is een leuk dagje uit en je kunt Santa Cruz makkelijk met de bus bereiken vanuit de belangrijkste plaatsen in Tenerife. De stad heeft een grote haven waar veel goederen binnen komen en het mooiste strand van Tenerife ligt bij deze stad.

Hoeveel inwoners heeft Tenerife?

Tenerife heeft bijna 900.000 inwoners. Daarvan woont meer dan helft in het noorden van het eiland, met name in het groot stedelijk gebied van Santa Cruz de Tenerife. De inwoners stammen af van de ‘Guanchen’, de oorspronkelijke bewoners van de Canarische Eilanden. Een inwoner van Tenerife noem je in het Spaans een ‘Tinerfeño’.

Golfen op Tenerife
Foto: Turismo de Tenerife

Hoe lang is het vliegen naar Tenerife?

Vanaf Schiphol is het ongeveer 4,5 uur vliegen naar Tenerife met een non-stop vlucht (geen tussenstop). Terug gaat meestal iets sneller omdat het vliegtuig dan de ‘straalstroom‘ mee heeft. Of makkelijker gezegd, het vliegtuig heeft de wind in de rug. Vaak landt het vliegtuig dan binnen 4 uur op Schiphol. Als je met een reisorganisatie vliegt, kan het zijn dat onderweg een tussenstop wordt gemaakt op een van de andere Canarische Eilanden.

Zicht op de Teide vanuit het vliegveld Tenerife sur

Waar ligt het vliegveld op Tenerife?

Belangrijk om te weten is dat Tenerife 2 vliegvelden heeft, namelijk:

 1. Tenerife-Noord (Tenerife Norte) in het noorden van het eiland. Eerder heette dit vliegveld Los Rodeos. Dit vliegveld heeft een treurige geschiedenis want op dit vliegveld gebeurde dat grote vliegtuigongeluk
 2. Tenerife-Zuid (Tenerif Sur) – Aeropuerto Reina Sofia. Dit vliegveld is in het zuiden gelegen

Als je vanuit Nederland of de omringende vliegvelden vertrekt zul je altijd landen op het vliegveld van Tenerife-Zuid. Dit is namelijk de internationale luchthaven van Tenerife. Vlieg je bijvoorbeeld via Madrid of Barcelona naar Tenerife, dan moet je even goed kijken op welke vliegveld je landt in Tenerife. Het vliegveld van Tenerife-Noord is namelijk de nationale luchthaven van het eiland. Hier komen alle nationale vluchten aan en vrijwel ook alle vluchten tussen de eilanden zelf.

Er zijn ook vluchten vanuit Madrid of Barcelona die op Tenerife-Zuid landen. Aangezien de belangrijkste toeristischte plaatsen in het zuiden van Tenerife liggen, is het praktisch als je daar landt. Vanaf het vliegveld van Tenerife-Zuid ben je binnen een half uur in Los Cristianos en Playa de las Americas.

Lees ook deze tips over Tenerife wat je allemaal kan doen, zien en beleven.

Vluchten naar Tenerife, wie vliegt op Tenerife?

Er zijn meerdere vliegtuigmaatschappijen die naar Tenerife vliegen. Transavia vliegt vanaf Amsterdam (4x per week), Rotterdam (2x per week) en Eindhoven (1x per week) naar Tenerife. TuiFly vliegt vanaf Amsterdam (4x per week), Rotterdam (2x per week) en Eindhoven (1x per week) naar Tenerife. Ryanair vliegt vanaf Brussel Charleroi (4x per week). Easyjet vliegt 2x per week vanaf Amsterdam (niet in de zomer). Check meer voordelige vliegtickets bij Skyscanner.

Vliegtuigen aan de pier op Schiphol

Al deze vluchten landen op het vliegveld Tenerife-Zuid. Je kunt natuurlijk dagelijks vliegen naar Tenerife vanaf Amsterdam via Madrid of Barcelona. Houd er rekening mee dat je dan vaak landt op het vliegveld van Tenerife-Noord.

TIP: lees onze uitgebreide uitleg over het zoeken naar goedkope vliegtickets!

Wat is het tijdsverschil met Tenerife?

Op de Canarische Eilanden is het altijd 1 uur vroeger dan in Nederland. Ook de Canarische Eilanden kennen een zomer- en wintertijd. Deze loopt gelijk met Nederland. Zowel in de zomer als in de winter is het op Tenerife dus altijd 1 uur vroeger dan in Nederland.

Zonsondergang bij het strand van Puerto Santiago in Tenerife

Hoe is het weer op Tenerife?

Tenerife (en alle Canarische Eilanden) hebben een groot voordeel: het is vrijwel het hele jaar door lekker weer. Dat komt door de zuidelijke ligging ter hoogte van Afrika. Het wordt er vrijwel niet extreem heet en zelfs in de winter schommelt de temperatuur tussen 19 en 22 graden!

MaandMaximale temperatuurMinimale temperatuurAantal uren zon per dagAantal dagen met regen
Januari211565
Februari201474
Maart211573
April221692
Mei2418102
Juni2621121
Juli2721101
Augustus2922101
September272192
Oktober251982
November221763
December211564

Bovenstaande gegevens hebben betrekking op het zuiden van Tenerife.

Klimaat in het zuiden van Tenerife

Het zuiden van Tenerife is droger en qua landschap dor. Dat komt omdat het aan deze zijde van het eiland minder regent. Dit betekent overigens niet dat het vaak onbewolkt is. Er kan rond de Teide een wolkendek ontstaan. Dat wolkendek kan er soms dreigend uit zien, maar aan de stranden schijnt dan vaak toch de zon en regent het niet. Het kan dan wel regenen in de hogere gebieden van het zuidelijk deel, daar is het dan ook groener.

Dreigen wolken boven het strand van Playa de Fanabe
Dreigende wolken op de achtergrond, maar zoals je ziet is het op strand lekker weer

Het weer in het zuiden is vrijwel altijd aangenaam en dat maakt Tenerife dus een vakantiebestemming voor het hele jaar.

Klimaat in het noorden van Tenerife

Door de vaak noordelijke passaatwinden worden de wolken in het noorden ‘tegen’ gehouden door de Teide. Er vormt zich dan vrij snel een wolkendek in het noorden waaruit de regen valt.

Het wolkendek wat tegen de uitloop van El Teide aan ligt in het noorden
Op deze foto zie je goed hoe het wolkendek in het noorden van Tenerife tegen de berg blijft ‘hangen’

Dat maakt de noordzijde van dit eiland veel groener dan het zuiden. De gemiddelde temperaturen in de tabel hierboven kunnen dan ook iets lager liggen voor het noordelijk deel van het eiland.

De vulkaan op Tenerife

De vulkaan die op Tenerife ligt heet ‘El Teide‘. Deze vulkaan (en de overige vulkanen) hebben een bijzonder landschap gecreëerd. De hoogte van deze vulkaan zorgt voor de verschillende klimaatzones op het eiland. Dat samen met de vulkanische ondergrond zorgt ook weer voor vruchtbare landbouwgronden. Naar de Teide kun je een van de zwaarste hikes van Spanje maken!

De Pico del Teide torent hoog boven het landschap uit
De vulkaan El Teide

Is Tenerife duur?

Tenerife is niet duurder dan onze prijzen in Nederland. Het is meestal goedkoper. Een koffie op het terras bijvoorbeeld is vaak goedkoper dan een koffie op het terras in Nederland. En dat geldt ook voor als je uit eten gaat. Alcohol en sigaretten zijn ook goedkoper dan in Nederland.

Wil je wat alcohol en sigaretten meenemen naar huis, dan kun je dit beter van tevoren in een supermarkt kopen en niet op het vliegveld van Tenerife. Daar zijn de prijzen wel duurder.

Eten en drinken op Tenerife

Op Tenerife kun je heerlijk eten. Er zijn internationale restaurants langs de wandelboulevards en in winkelcentra. Natuurlijk ontbreken ook de Mc Donalds en de Burger King niet en de vele pizzarestaurants. Ook zijn er exclusieve restaurants op Tenerife met haute cuisine.

Lekker borrelen en eten op Teneriffe
Foto: Turismo de Tenerife

De tip is wel om eens naar een restaurant te gaan in de kleinere dorpen. Authentieke restaurants waar je fantastisch kunt eten tegen hele schappelijke prijzen. Uiteraard vormt vis een belangrijk onderdeel van de menukaart. Maar ook vleesgerechten worden heerlijk bereid.

Bananenplantages op Tenerife in de avondzon
Dit zijn bananenplantages die je veel ziet op Tenerife

Op Tenerife vind je veel bananenplantages. Het spreekt voor zich dat vrijwel alle bananen die je eet van het eiland zelf zijn. En bananenlikeur is een bekend likeurtje op het eiland ;-). Op de Canarische Eilanden drinken ze ook een speciale koffie: ‘cafe leche leche’. Die koffie krijg je meestal in een klein glas en is koffie met gecondenseerde melk en smaakt vrij zoet.

Typisch op Tenerife

Zeer typisch voor de Canarische eilanden zijn de ‘papas arrugadas‘. Dat zijn aardappelen van een bepaalde soort die worden gekookt in hun schil met veel zeezout. Die aardappelen eet je mét de schil op samen met 2 sauzen; de ‘mojo verde‘ (groene saus) en de ‘mojo rojo‘ (rode saus). Beide sauzen krijg je er bij geserveerd. De rode saus is pittig, afhankelijk van hoeveel rode pepers er in zitten. Je kunt dit ook als een tapa bestellen.

De papas arrugadas met mojo verde en mojo rojo

Op Tenerife wordt ook wijn verbouwd, probeer eens een wijntje van Tenerife bij je diner. Ook worden op de Canarische Eilanden veel tomaten verbouwd. Deze zijn groter en steviger qua (vlees) structuur dan de tomaten die wij kennen in Nederland.

Wijngaarden in het noorden van Tenerife

Wat zijn de leukste stranden op Tenerife?

De populairste (en mooiste) stranden liggen in het zuiden van Tenerife, bij de bekende vakantieplaatsen. Sommige van deze stranden zijn zwart/(donker)grijs van kleur, andere stranden zijn weer goudgeel van kleur. Hier lees je meer over de 24 mooiste stranden op Tenerife.

Het knusse strandje Playa el Bobo op Tenerife
Playa del Bobo in Playa de las Americas

Waar kan je uitgaan op Tenerife?

Het meest bekende uitgaanscentrum in Tenerife ligt in Playa de las Americas en heet Veronicas. Het is een grote concentratie van (vooral Engelse) bars en een aantal clubs. In Los Cristianos vind je ook een aantal bars. In Costa Adeje vind je de wat luxere cocktailbars. Op Tenerife worden ook festivals georganiseerd. Check het Instagram van deze organisatie voor festivals op Tenerife.

Het Elrow Festival op Tenerife
Elrow Festival / Foto: Turismo de Tenerife

Wat zijn de populaire plaatsen op Tenerife?

De populairste regio van het eiland is in het zuiden vanwege het gunstiger klimaat. Maar hoe maak je nou een keuze? Bepaal voor jezelf wat je het meest belangrijkste vindt voor je vakantie en wat niet.

Puerto de la Cruz

Het authentieke centrum van Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz ligt in het noorden van het eiland. Het is hier veel groener en ook authentieker dan in het zuiden. Puerto de la Cruz is vooral in trek bij de wat oudere generatie. De stranden in het noorden zijn zwart van kleur. Bij sommige stranden kunnen veel stenen of rosten op het strand liggen. In Puerto de la Cruz is een mix van goede hotels en appartementen.

Hiervoor ga je naar Puerto de la Cruz:

 • Je vindt het leuk om de lokale sfeer van een bestemming mee te maken en door de winkelstraatjes van een authentiek centrum te slenteren
 • Je vindt elke dag mooi weer niet per se het belangrijkste ingrediënt voor je vakantie
 • Je vindt een strand niet heel belangrijk
 • Je houdt van een mooi natuur

Je kunt beter niet naar Puerto de la Cruz gaan als:

 • Uitgaan belangrijk is voor je tijdens je vakantie
 • Je graag op mooie zandstranden de dagen doorbrengt

Los Cristianos

Restaurants aan de boulevard van Los Cristianos

Los Cristianos ligt in het zuiden van het eiland. Het was van origine een vissersplaatsje en is nu uitgegroeid tot een populaire vakantieplaats. Los Cristianos heeft meer kleinschalige accommodaties. Het zijn voornamelijk appartementen die aan de achterkant van het dorp liggen. Afhankelijk van die ligging kan het een stuk lopen zijn naar het strand. Bij het strand ligt de haven, vanaf het strand heb je uitzicht op de haven.

Hiervoor ga je naar Los Cristianos:

 • Je vindt een mix tussen locals en vakantiegangers leuk
 • Je vindt een nog redelijk authentiek centrump leuk met daarin ook diverse winkelstraatjes
 • Je verblijft graag in een appartement tijdens je vakantie
 • Je uitgaan wel leuk vindt, maar het is niet zo belangrijk

Je kunt beter niet naar Los Cristianos gaan als:

 • Je graag wat afwisseling zoekt tussen stranden op korte afstand
 • Je liever een keuze wilt maken uit meerdere goede hotels
 • Je vanaf je strandbedje eindeloos over de zee wilt uitkijken (je kijkt tegen de haven aan)

Playa de las Americas

Deel van Playa de las Americas in Tenerife

Playa de las Americas is dé vakantieplaats van Tenerife. Hier vind je veel accommodaties. Het is wel een vrij toeristische plaats. Je vindt er veel winkels, winkelcentra, bars en restaurants.

Hiervoor ga je naar Playa de las Americas:

 • Je wilt graag relaxen op mooie zandstranden met eindeloos uitzicht over zee
 • Je houdt van vertier en uitgaan tijdens je vakantie
 • Je vindt mooi weer belangrijk voor je vakantie

Je kunt beter niet naar Playa de las Americas gaan als:

 • Je wel graag in een toeristische zone verblijft maar niet in een drukkere omgeving (hoewel er rustige gedeeltes zijn)
 • Je liever in een wat luxere accommodatie verblijft
 • Je graag ook wat authentieke dingen ziet

Boek een complete vakantie naar Playa de las Americas bij TUI, Sunweb of Corendon

Costa Adeje

Strand en accommodaties in Costa Adeje

Costa Adeje is een relatief nieuwe zone op Tenerife en loopt in feite van de grens van Playa de las Americas bij Puerto Colon tot aan Playa Paraiso. In deze zone vind je vooral 4 en 5* hotels en luxe winkelcentra. Costa Adeje is een vrij brede regio, het ‘hart’ van de Costa Adeje ligt rond de stranden van Playa del Duque en Playa de Fañabe.

Hiervoor ga je naar Costa Adeje:

 • Je graag verblijft in een 4* of 5* hotel
 • Je wat meer luxe bij winkels en restaurants op prijs stelt
 • Mooie zandstranden en mooi weer belangrijke ingrediënten zijn voor je vakantie

Je kun beter niet naar Costa Adeje gaan als:

 • Je liever in appartementen verblijft (die zijn hier weinig)
 • Uitgaan belangrijk is voor je
 • Je authentieke dingen ook belangrijk vindt tijdens je vakantie

De plaatsen Puerto de Santiago en Los Gigantes zijn kleinere toeristische plaatsjes. Deze zijn gemoedelijker en hebben allebei een leuk centrumpje. De stranden zijn hier zwart van kleur en qua accommodaties is er mix van hotels en appartementen. Door de hellende wegen zijn deze plaatsen niet geschikt als je niet zo goed ter been bent. Tussen Puerto Santiago en Costa Adeje liggen de mooie appartementen Las Terrazas de Abama.

Boek een complete vakantie naar Costa Adeje bij TUI, Sunweb of Corendon


Handige sites voor Tenerife:
1. Check voordelige vliegtickets bij Skyscanner
2. Heb je al een ticket? Zoek een accommodatie in Tenerife
3. Reis nog voordeliger en boek je vliegticket samen met een hotel bij Expedia
4. Boek een complete vakantie naar Tenerife bij TUI, Sunweb of Corendon
5. Boek een taxi bij aankomst naar je hotel, wel zo makkelijk! (lees meer) of huur een auto


Fotocredit header: Jeroen – TripTalk
Fotocredits overige foto’s: Jeroen – TripTalk tenzij anders vermeld

banner Prijsvrij
Jeroen
Jeroen
¡Hola! Ik ben Jeroen en één van de drijvende krachten achter TripTalk. Al aardig wat van de wereld gezien, met name Europa en het Caribisch gebied. Als Contract Manager van een grote reisorganisatie was ik vaak onderweg. Eén van mijn meest indrukwekkende reizen was toch wel Mexico, dwars door het land. Heb je vragen? Laat een reactie achter onder de blogs!

Comments

Laat je reactie achter!

Plaats je reactie!
Vul hier je naam in

Wil je op de hoogte blijven van onze blogs en tips?

Blijf jezelf inspireren voor nieuwe reizen en meld je aan voor onze mailings. We sturen je maximaal 1 mailing per week.