TripTalk logo mobiel wit
Zoek
Sluit dit zoekvak.
Taj Mahal Zeven Wereldwonderen

Waarom de 7 wereldwonderen op jouw bucketlist moeten staan

De 7 wereldwonderen ken je vast al allemaal, maar weet je ook waarom ze zo bijzonder zijn? Deze UNESCO-erfgoederen, zijn behalve dat ze adembenemend zijn, ook mega interessant. Achter de bezienswaardigheden schuilt namelijk een rijke historie, unieke feitjes en bijzondere verhalen. Wedden dat jij nog niet alles wist over dit onderwerp? Lees hier waarom je de 7 wereldwonderen wilt bezoeken en ontdek alles wat je erover wilt weten.

Dit zijn de 7 wereldwonderen en de redenen waarom je ze moet bezoeken:

Chichen Itza, Mexico

Chichen Itza, de Mayaanse naam voor ‘aan de monding van de bron van de Itza’, was een van de grootste pre-Colombiaanse steden. De stad, gelegen in Yucatan, Mexico, was volgens legendes gesticht in 987 door de Maya’s, het volk dat het gebied toendertijd bewoonde.

Chichen Itza tempel Kukulcan 7 Wereldwonderen
Alex Azabache (c) Unsplash

Toch is de stad pas in de 10e eeuw, een relatief late periode in de Mayageschiedenis, echt belangrijk geworden. De stad bloeide tot ongeveer 1221, waarna de stad Mayapan de meeste macht in het gebied kreeg. Chichen Itza heeft daarbij ook invloeden van het volk van de Tolteken en is een van de belangrijkste toonbeelden van de Maya-Tolteken beschaving.

Lees hier wat er te doen is in Muscat, de hoofdstad van Oman.

Chichen Itza bestaat onder andere uit de bekende El Castillo tempel, die als kalender fungeerde, en het observatorium El Caracol. De plek is al eeuwen hét centrum voor pelgrimtochten van de Maya’s. Vandaag de dag is Chitzen Itza dan ook een van de meest bezochte plekken in Mexico. De kalkstenen tempels en gebouwen hebben een stralend effect als ze verlicht zijn door de zon. Op 7 juli 2007 is de Chitzen Itza verkozen tot een van de 7 wereldwonderen.

Aanbiedingen naar Mexico

Leuk feitje: veel van de bezienswaardigheden in Chitzen Itza staan bekend om het maken van ongewone geluiden en echo’s. Het bekendste geluid wordt ook wel de ‘Chitchen Itza Chirp’ genoemd. Het schijnt dat als je aan de onderkant van de pyramide Kukulcan staat en in je handen klapt, je de vogelzang van een zeldzame Mayaanse vogel hoort. Dit kan mogelijk opzettelijk gedaan zijn, omdat de vogelsoort Quetzal voor de Maya’s als goddelijk werd gezien. Experts bestuderen het fenomeen al jaren en zijn er nog niet helemaal over uit of ze de tempel opzettelijk zo hebben gebouwd.

Lees ook: op zoek naar de Maya tempels in Mexico en dit zijn de mooiste stranden van Mexico.


Cristo Redentor, Brazilië

Cristo Redentor, ook wel bekend als Christ the Redeemer, is een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Río de Janeiro. Het is een gigantisch beeld van Jezus Christus op de berg Corcovado die met zijn armen gespreid neerkijkt over de stad. Cristo Redentor is ook niet te missen als je je in een van de grootste steden van Brazilië bevindt: het beeld is namelijk 30 meter hoog. Het duurde dan ook 9 jaar om het beeld te bouwen. Dit deden ze trouwens niet in Brazilië maar in Frankrijk.

Christ the Redeemer Rio de Janeiro Brazilië 7 Wereldwonderen
Andrea Leopardi (c) Unsplash

Check leuke reizen naar Brazilië.

In 1850 kwam priester Pedro Maria Boss met het plan voor het beeld. Dit plan werd echter gestopt in 1889, omdat Brazilië een republiek werd. Dit betekende een wettelijke scheiding tussen staat en kerk. Toch werd in 1921 het project van Christo Redentor weer opnieuw opgepakt, uit initiatief van de katholieke kerk van Río de Janeiro.

Behalve dat het beeld een toeristische trekpleister is, komen er ook mensen voor religieuze en overige redenen. Momenteel staat er onder het beeld een kapel, waar diensten en huwelijken plaatsvinden. Wil je Christo Redentor zelf bezoeken? Ga vroeg in de ochtend! Dan is het meestal minder druk dan later op de dag.

Lees wat je nog meer kan doen in Rio de Janeiro.

Colosseum, Italië

Het Colosseum, wie kent het niet? Een van de grootste toeristische trekpleisters in het Italiaanse Rome en daarnaast ook nog eens het grootste amfitheater ter wereld. Het bizarre is dat het maar 8 tot 10 jaar duurde om te bouwen, wat een relatief korte tijd. Hoewel we het gebouw nu kennen als het Colosseum, werd het vroeger het Flavisch amfitheater genoemd. Het is vernoemd naar de Flavische keizers van Rome die op dat moment de opdracht gaven voor de bouw.

Colosseum Rome Italië 7 wereldwonderen
David Billings (c) Unsplash

Het Colloseum was vroeger dé plek voor spektakel. Het was een groot strijdtoneel waar men naartoe ging om vermaakt te worden door onder andere gladiatoren-gevechten en executies. In de tijd dat het Colosseum massaal bezocht werd door de inwoners van Rome, werden er ook wilde dierengevechten gehouden. Dit heeft ervoor gezorgd dat soms complete dierenrassen bijna uitstorven, zoals de Noord Afrikaanse olifant. Het colosseum bleef zo’n 500 jaar actief; de laatste spelen zijn vastgelegd in de 6e eeuw.

5x lunchen in Rome doe je bij een van deze spots.
Lees meer tips voor je stedentrip naar Rome.

Wil je meer zien van het Colosseum, maar dan net even anders? Boek dan een nighttour in het Colosseum: hierbij leidt een gids je door de meest bijzondere plekken van het colosseum in het donker (soms zelfs tijdens maanlicht). Extra bijzonder!


Chinese Muur, China

De Chinese Muur, ofwel de Grote Muur, is hét icoon van China en daarom niet te missen in de lijst van de wereldwonderen. De muur is oorspronkelijk een verdedigingslinie in het Noorden van het land om het Rijk te beschermen van vijanden. De muur bestaat uit aarde en stenen en is maar liefst 21.000 kilometer lang. Hierdoor loopt de muur door maar liefst 15 verschillende regio’s van China. Hoewel het niet helemaal duidelijk is wanneer de bouw van de muur precies begon, dateert het eerste stuk muur hoogstwaarschijnlijk uit de 7e eeuw B.C. De muur ontwikkelde zich oorspronkelijk uit al bestaande kastelen en grensversterkingen en werd vervolgens uitgebreid tot een concreet verdedigingssysteem.

Chinese muur China 7 Wereldwonderen
Joel Danielson (c) Unsplash

Check deze leuke reizen naar China.

De laatste constructie aan de muur werd uitgevoerd in 1878. Hoewel de muur een grote toeristische attractie is en bepaalde gedeelten van de muur nog bewandeld worden, zijn er ook veel delen die niet meer bewandelbaar zijn omdat deze stukken beschadigd of afgebroken zijn.

De Chinese muur is tevens de langste constructie ter wereld die door de mens is gemaakt. En in tegenstelling tot wat sommige geruchten doen geloven: nee, de Chinese muur is niet vanaf de ruimte te zien. Dit is een door NASA ontkrachtte mythe, maar wel eentje die tot op de dag van vandaag nog zeer populair is.

Tip: bezoek de stad Guangzhou.

Machu Picchu, Peru

De ruïnestad Machu Picchu is een van de bezienswaardigheden die je niet kan missen als je door het Zuid-Amerikaanse Peru reist. De stad, gelegen op 2.430 meter boven de zeespiegel middenin een prachtig tropisch regenwoud, maakte oorspronkelijk onderdeel uit van het Inca rijk. Machu Picchu bestaat uit meer dan 150 gebouwen, variërend van woningen en badhuizen tot aan tempels. Deze zijn via een speciale techniek gebouwd, namelijk ”ldquo ashlar.” Dit is een techniek waarbij stenen zo gesneden worden dat er geen mortier nodig is om deze stenen te ondersteunen. Het is zelfs zo dat er geen stuk papier door de gleuven van de stenen kan komen.

Bijzonder overnachten in Peru doe je hier.

Men denkt dat de bouw van de stad rond 1440 begonnen is, maar dit is niet helemaal zeker. Tot 1632 was Machu Picchu bewoond door de Inca’s, toen de Spanjaarden het gebied om Machu Picchu bezetten. Hierdoor is de stad een van de weinige bewaard gebleven Inca steden. De Spanjaarden ontdekten Machu Picchu echter nooit. Pas in 1911 werd de stad herontdekt door Amerikaanse ontdekkingsreiziger Hiram Bingham III.

Machu Picchu Cuzco Peru 7 Wereldwonderen
Carlos Carvallo (c) Unsplash

Bekijk reizen naar Peru.

De oorspronkelijke functie van de stad is tot op de dag van vandaag nog onzeker. De laatste jaren wordt voornamelijk de theorie aangenomen waarbij gedacht wordt dat dat Machu Picchu een verblijfplaats was voor de Inca keizer Pachacuti.

Ga je de Machu Picchu bezoeken? De Inca Trail is de populairste manier om naar de Machu Picchu te reizen. Dit is een driedaagse tocht door het gebied waarbij je drie indrukwekkende bergpaden bewandelt. Daarnaast nemen sommige bezoekers glimmende metalen objecten met zich mee als ze Michu Picchu bezoeken. Zij geloven namelijk dat dit de geesten die in Machu Picchu rondhangen, afweren.

www.Cusco360.com

10x Instagram-waardige plekken in Peru om op te zoeken.

Petra, Jordanië

De historische stad Petra in Jordanië is een van de meest bijzondere plekken ter wereld en om deze reden niet weg te denken uit de lijst van de 7 wereldwonderen. Tussen de rotsen van de Wadi Rum woestijn liggen namelijk indrukwekkende graftombes verstopt, bestaande uit rood zandsteen. Het bekendste bouwwerk van Petra is de gigantische ouderwetse poortingang. Dit was waarschijnlijk gebouwd als tempel, maar is nu de graftombe Al Khazneh, ofwel ‘de schatkamer.’ In Petra zijn maar liefst 800 graftombes te vinden.

Lees hier over de andere bezienswaardigheden in Jordanië.

Petra is een van de oudste steden ter wereld: men gelooft dat de stad is ontstaan rond 312 v.Chr. Petra was ooit een bloeiende stad en tevens de hoofdstad van de Nabateeërs, een Arabisch volk, in de 4e eeuw v.Chr. tot het jaar 106. Vanaf toen hadden de Romeinen de stad overgenomen, en dit bleef tot 395 v.Chr. De meeste bouwwerken zijn echter het nalatenschap van de Nabateeërs.

Petra Jordanië 7 Wereldwonderen
Reiseuhu (c) Unsplash

Bekijk reizen naar Jordanië.

De stad was onbekend voor het westen totdat in 1802 Europese geoloog Johann Ludwig Burckhardt de plek herontdekte. Omdat Petra zo’n 5 eeuwen niet verkend werd door het grootste gedeelte van de wereld, wordt het ook wel ‘de verloren stad’ genoemd. Sindsdien zijn er veel geologische opgravingen geweest. Toch is naar schatting nog maar 15% van heel Petra verkend door archeologen. In 2007 werd Petra onderdeel van de 7 wonderen van de wereld. De ruïnestad is ook het filmdecor geweest voor diverse Hollywoodfilms, waaronder Indiana Jones, The Mummy Returns en Transformers.

Lees ook: 7x doen tijdens je reis naar Jordanië. Of wat dacht je van een vakantie naar Egypte?

Taj Mahal, India

Het ivoorwitte mausoleum is het symbool voor de bijzondere historie van India en daarmee ook dé iconische bezienswaardigheid van het land. Het is dan ook niet voor niets onderdeel van de UNESCO Werelderfgoedlijst en zeven wereldwonderen. Taj Mahal, gelegen in de stad Agra en aan de rivier Yamuna, betekent letterlijk ‘kroon van het paleis.’ Het mausoleum wordt ook wel gezien als het beste voorbeeld van Mogol architectuur. Dit is een type Indo-Islamitische architectuur ontwikkeld door de Mogolen in de 16e-, 17e- en 18e eeuw en is onder meer een combinatie van Islamitische, Perzische, Indische en Turkse architectuurstijlen.

Zo kun je geld besparen op reis.

In 1631 begon de bouw van de Taj Mahal, waarbij toenmalige Mogoolse heerser Shah Jahan de opdracht gaf om met het gebouw zijn geliefde vrouw te gedenken. Het duurde 17 jaar om de Taj Mahal te bouwen. Daarbij gebruikten ze zo’n 1000 olifanten als transportmiddel om de materialen voor de bouw naar de stad te vervoeren.

Taj Mahal India 7 Wereldwonder
Sanin Sn (c) Unsplash

Bekijk reizen naar India.

Taj Mahal is onder meer bijzonder doordat de meeste constructies die gebouwd werden in het Mogol tijdperk van rood zandsteen waren, en er nu dus gebruik werd gemaakt van wit marmer gecombineerd met edelstenen. Omdat Shah Jahan de opdracht gaf om de rustplaats van zijn overleden vrouw zo bijzonder mogelijk te maken, zien mensen deze plek ook wel als een boegbeeld van de liefde.

Wat daarbij extra speciaal is aan Taj Mahal, is dat het mausoleum gedurende de dag van kleur lijkt te veranderen. Dit komt door het stralende marmer dat het zonlicht en de kleuren van de lucht weerkaatsen. Sommigen zien dit ook wel als een symbool voor de verscheidenheid gevoelens die Shah Jahan ervaarde toen zijn dierbare vrouw overleed. Mooi, toch?

Lees hier over de magie van fietsen door Zuid-India.

Hier kan je de 7 wereldwonderen vinden:


Handige websites voor je reis

Zoek en boek voordelige vliegtickets bij Skyscanner ➡️
Zoek een leuk hotel of accommodatie bij Booking ➡️
Huur alvast een all-inclusive auto bij Sunnycars ➡️
Voordelige treintickets naar leuke steden, al vanaf € 35 ➡️
Check Transavia vliegtickets inclusief accommodatie ➡️
Snel even weg? Zoek de beste last minute vakanties bij TUI ➡️

Dit vind je misschien ook leuk:

Heb jij al een van de 7 wereldwonderen bezocht?

Credits headerimage: Sylwia Bartyzel (c) Unsplash

Deel dit blog

Gerelateerde reisblogs

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven